αεκ - Π.Α.Ο.Κ, στο μικροσκόπιο του Olivares

Για άλλη μια φορά Σάββατο βράδυ είδαμε σε επανάληψη την παλιά ασπρόμαυρη ταινία ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου. Δεν είναι ταινία. Είναι μία περιήγηση επαρχιώτη στη νυχτερινή Αθήνα σε μια συρραφή από θεατρικά σκετς.  
Olivares
αεκ - Π.Α.Ο.Κ, στο μικροσκόπιο του Olivares
Για άλλη μια φορά Σάββατο βράδυ είδαμε σε επανάληψη την παλιά ασπρόμαυρη ταινία ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου. Δεν είναι ταινία. Είναι μία περιήγηση επαρχιώτη στη νυχτερινή Αθήνα σε μια συρραφή από θεατρικά σκετς.

Τα σχόλια μου για την απόδοση των ηθοποιών:

Χαλκιάς: Πραγματοποίησε καλή εμφάνιση καθώς δεν ευθύνεται ούτε στη φάση του γκολ, ούτε στο δοκάρι του Νάτσο. Αντιθέτως έσωσε την ομάδα από μεγαλύτερο σκορ κάνοντας εξαιρετική απόκρουση με το αριστερό στην κεφαλιά του Χέστη στο 65', και ριψοκίνδυνη αλλά σωτήρια έξοδο στο 90' όπου έδιωξε με τη λεκάνη στο τετ-α-τετ με τον Θκόκο.

Στο 82' έπεσε σωστά στο σουτ του Λεονάρδου αλλά δε βρήκε τη μπάλα και κακώς δόθηκε κόρνερ. Καθάρισε όποιες σέντρες έγιναν στην περιοχή με σωστές εξόδους και έδινε έτσι ηρεμία στην ομάδα.

Αραμπατζής: Ο Θύμιος από το Μητρούσι Σερρών όπου γεννήθηκε κατέβηκε στην πρωτεύουσα να δει την ξαδέρφη για άλλη μια φορά με μουσική υπόκρουση το Τσάμικο του Σαββόπουλου και «τόσος κόσμος πλάι του πέρασε και τον προσπέρασε τί να ζητάει;» Επαρχιώτης στην Ομόνοια μέσα στην άμυνα στη φάση του γκολ ενώ είχε τον Μαντούκα είπε το «κάπου εδώ έχω γνωστούς» αλλά αποφάσισε «τέτοια ώρα μην βαρύνει τους». Στο 22' μόνος του σάστισε και πέταξε τη μπάλα κόρνερ αντί να βάλει το σώμα και να αφήσει τη μπάλα να βγει άουτ στη δυνατή σέντρα φοβούμενος μην του πέσει η σπανακόπιτα από την τσάντα. Στο 35' μόνος του στο πρώτο δοκάρι σε σέντρα αντί να πετάξει τη μπάλα κόρνερ έδιωξε τυφλά με κεφαλιά προς τα πίσω στρώνοντας τη μπάλα μέσα στην περιοχή στον Μαντούκα σε μια φάση που πελαγοδρομούσε όλη η άμυνα. Στο 44' έζησε μεγαλεία βγάζοντας με εξαιρετική ψηλοκρεμαστή μπαλιά τον Ζλάταν τετ-α-τετ. Στο 59' συγκινήθηκε τόσο που είδε τον Θκόκο να πάει να φύγει στη σέντρα που τον αγκάλιασε και τσίμπησε κίτρινη ενώ στο 65' βγήκε κλασσικά από την πλευρά του η σέντρα του Μαντούκα στην απόκρουση του Χαλκιά. Στο επόμενο λεπτό πούλησε τη μπάλα προσφέροντας την στον αγαπητικό της Χάιδως και θύμα του Γεωργιάδη που μόνος του έβγαλε σέντρα άουτ. Είχε γενικώς την κλασσική ευθυνοφοβία και το φόβο στο βλέμμα που χρίζουν ψυχολογικής ενίσχυσης και σεμιναρίου αυτοβοήθειας.

Lino: Μεταμφιέστηκε σχετικά πειστικά σε αριστερό μπακ χωρίς να κατεβαίνει σχεδόν ποτέ κάτω από τη σέντρα βοηθούμενος και από το ότι μάρκαρε έναν Αιθίοπα ονόματι Γιουσούφ με εμφάνιση τύπου που δουλεύει σε coffee shop στο Αμστελόδαμο. Είχε ένα καλό στημένο στο 16' όπου έβγαλε σέντρα που έσκασε μπροστά στον Σάχα αναγκάζοντας τον σε ασταθή απόκρουση την οποία δεν εκμεταλλεύτηκε ο Ζλάταν αφού έκανε φάουλ στον Σεμπάστιαν.

Τα υπόλοιπα πήγαν στον βρόντο, ενώ πρώτευσε και στις λάθος πάσες με 8 αλλά κέρδισε για πρώτη φορά αρκετές κεφαλιές αξιοποιώντας το μπόι του αλλά έχασε μια κρίσιμη από το Γιουσουφάκι στο 65' και σώθηκε από το Χαλκιά. Φάνηκε ότι τον επιθετικογενή βραζιλιάνο κι αν τον πλένεις τον Βραζιλιάνο σου χαλάς.

Contreras: Πραγματοποίησε ανεκτή εμφάνιση χωρίς όμως να πλησιάσει τα επίπεδα της κλάσης του. Έβγαινε πρώτος στη μπάλα κατά κανόνα ειδικά στο πρώτο ημίχρονο και είχε σωστές τοποθετήσεις ενώ πέρασε blanco πάνω στον σέντερ φορ που κινούνταν στο χώρο ευθύνης του. Τακτικά οργάνωσε σωστά τη ζώνη στο πρώτο ημίχρονο δείχνοντας αρχοντιά και ψυχραιμία στις κινήσεις. Στη φάση του γκολ έχει μερίδιο ευθύνης καθώς είναι ο τρίτος που πέφτει αργοπορημένα πάνω στο δαίμονα και σηκώνει αμέσως το χέρι για οφσάιντ όπως και όλη η άμυνα σε μια συγχρονισμένη κίνηση που θύμισε χορογραφία από το full monty. Μετά το γκολ σταδιακά εκνευριζόταν όλο και περισσότερο καθώς συνειδητοποιούσε ότι βρισκόταν σε σινεμά σε έργο που το είχε ξαναδεί για αυτό και άρπαξε μια κίτρινη στο 87'. Επειδή έχει τη μεγαλύτερη προσωπικότητα από όλους στο γήπεδο μαζί με τον Garcia οφείλει να είναι ο πρώτος που θα ηρεμεί την ομάδα ανεβάζοντας την μέτρα όταν στραβώνει κάτι για να μπορέσουμε κάποτε να ανατρέψουμε σκορ σε ντέρμπι εκτός έδρας. Στο τελευταίο πεντάλεπτο ξαναμπήκε στη χρονομηχανή για να γίνει σέντερ φορ όπως στα νιάτα του στο κλασσικό αφέλπιδο τρικ του ηλεκτρολόγου-μηχανικού από το πολυτεχνείο της Λισσαβόνας.

Cirillo: Έκανε την καλύτερη του εμφάνιση με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. Σε ένα γήπεδο που γνωρίζει καλά φτιάχτηκε από τις ανθοδέσμες και τα κασκόλ που του πέρασαν στο λαιμό και είχε εξαιρετικές επεμβάσεις στις οποίες επέδειξε φοβερή σιγουριά, αλλά και τεχνική κατάρτιση σε φάσεις όπου ρίσκαρε ντριμπλάροντας όποιον εμφανίστηκε μπροστά του. Συνετέλεσε και αυτός στην εξαφάνιση του διαλυτικού υγρού ενώ κατέβασε και τη μπάλα μέχρι τη σέντρα αρκετές φορές βλέποντας την αδυναμία του Βίκτωρα να το πράξει.

Είχε μόνο ένα λάθος σε όλο τον αγώνα στο 38' σε κακή πάσα-άνοιγμα αφού έδειχνε να σφύζει από αυτοπεποίθηση και καλή ψυχολογία. Αποδεικνύεται ότι όταν βρίσκεται σε χώρο που τον πιστεύουν μπορεί να ξεδιπλώσει σπουδαία προσόντα μιας που είναι και αυτός παίκτης που έχει ανάγκη την καλή ψυχολογία για να αποδώσει.

Garcia: Τον είχε καταπονήσει φανερά ο πυρετός παρά το ότι έκανε ένεση για να παίξει σε ένα παιγνίδι που το περίμενε εδώ και καιρό με τις προαναγγελίες στη δηλώσεις του για τη διαιτησία και το μαχαίρι στα δόντια. Η ομάδα έκανε άμυνα στα τρία τέταρτα του γηπέδου και αυτός κατάπιε στο πρώτο ημίχρονο κάτι παικτάκια subbuteo Καφέ και Μάκου που βρέθηκαν μπροστά του.

Του φόρεσε την ποδιά ο Θκόκο όμως στο γκολ και δεν του πήγαινε καθόλου για αυτό και σε συνδυασμό με τη γρίπη έπεφτε κατακόρυφα από το 47' και έπειτα. Στο 62' δοκίμασε και πάλι ωραία τριαντάρα λόμπα για τον Vierinha που άργησε όμως να ξεκινήσει για αυτό και δεν μπόρεσε να την κατεβάσει βγαίνοντας μόνος του. Στο 65' έκανε ωραία προσποίηση αποφεύγοντας έναν τύπο που φόραγε το 1 αλλά έπαιζε στο κέντρο λες και είναι ο Osvaldo Ardiles αλλά σούταρε χλιαρά και μπλόκαρε ο Σάχα. Έπρεπε να αντικατασταθεί νωρίτερα από το 81' αφού είχε μείνει προφανώς από δυνάμεις.

Vitolo: Στο πρώτο ημίχρονο ο Τενεριφιώτης κράτησε σωστά τη θέση του ανασταλτικά ανακόπτοντας την κυκλοφορία του 44 στον άξονα, αλλά καθυστερούσε τη μπάλα στην ανάπτυξη της ομάδας. Βοήθησε στο να είναι συμπαγής η ομάδα με συνοχή μεταξύ των γραμμών στο πρώτο ημίχρονο αλλά φλέρταρε γενικά και με την αποβολή με κάποια ατσούμπαλα μαρκαρίσματα καθώς είχε κάρτα από το 45'. Στο 19' έβαλε σωστά την κόντρα σε σουτ του Θκόκο αλλά στο γκολ πρώτα τον αφήνει να μπει στην περιοχή πράγμα ανεπίτρεπτο, και μετά τρώει πρώτος την ντρίμπλα-τούνελ που λένε και οι Ιταλοί. Είχε τις περισσότερες σωστές πάσες από όλους στο γήπεδο (12) παίρνοντας πάντα την ασφαλή επιλογή επειδή δεν την έχει την πάσα. Πρέπει να κάνει πιο γρήγορες μεταβιβάσεις για να βγαίνει η ομάδα σωστά στο τρανζίσιον και να μη χαραμίζει έτσι τα αδιάκοπα τρεξίματα του. Τα 2 αμυντικά χαφ στο 4-2-3-1 είναι δύο συμμετρικά όργανα σπογγώδους υφής που ονομάζονται πνεύμονες και η λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα με το οποίο αναπνέουμε στην επίθεση και να καθαρίζουν το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τους αντιπάλους. Όταν δεν επιτελεί σωστά και τις δύο λειτουργίες προκαλείται ασφυξία στη ροή του αέρα της ομάδας.

Φωτάκης: Ξεκίνησε δεξιά στο 4-2-3-1 σε μια θέση όπου έχει τα προσόντα να ανταποκριθεί μιας που έχει μια σχετική ταχύτητα και μια ικανοποιητική τεχνική. Στο 3' βγήκε μόνος του με τον Σάχα μετά τις κόντρες αλλά αιφνιδιάστηκε αρχικά για αυτό και όταν τον πέρασε έκανε βιαστικά το πλασέ στην εξωτερική πλευρά των δικτύων χαραμίζοντας τη μία από τις τρεις κλασσικές ευκαιρίες που είχαμε στο ματς. Στο 5' έβγαλε ωραία σιδερωμένη πάσα στο Ζλάταν που σούταρε ψηλά άουτ ενώ στο 41' έβγαλε από δεξιά ωραία λόμπα για το Ζλάταν αλλά η κεφαλιά του πέρασε άουτ. Στο 43' μάρκαρε μέσα στην περιοχή σωστά με το σώμα το διορθωτικό υγρό αποσοβώντας μια δύσκολη κατάσταση στην πάσα του Θκόκο. Γενικά στο πρώτο μέρος είχε συμμετοχή στην καλή κυκλοφορία της μπάλας βγαίνοντας σωστά στο πλάι για να δώσει στηρίγματα σε όποιον είχε τη μπάλα αλλά δεν συνεργάστηκε καλά από την πλευρά του με τον Θύμιο ο οποίος προτιμήθηκε για να τον βοηθήσει από την πλευρά του πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Μετά το γκολ εξαφανίστηκε από το γήπεδο και αντικαταστάθηκε δίκαια στο 61'.

Vierinha: Είχε αρκετή διάθεση και ταλαιπώρησε αρκετές φορές τον Αραούζο 12 παρότι χαραμίστηκε στα αριστερά όπου δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά όσο και στα δεξιά στη φυσική του θέση. Στο 15' πέρασε εξαιρετικά και έβγαλε σέντρα που έδιωξε δύσκολα ο Γκουζγκούνης ενώ στο 23' έβγαλε στρωτή κάθετη για τον Ζλάταν που κόπηκε επίσης δύσκολα από το φαλακρό βουνό. Στο 27' εξέθεσε όλη την άμυνα του 44 παίρνοντας τη μπάλα πίσω από τη σέντρα και κάνοντας κούρσα εξήντα μέτρων εντελώς μόνος του με τέσσερις αντιπάλους που τον έδερναν στη διαδρομή κέρδισε κόρνερ. Όταν έπαιρνε τη μπάλα και κοίταγες στον πάγκο της ξαδέρφης σου ερχόταν να φωνάξεις το σύνθημα «σε βλέπει ο ψευτοβάτραχος και τρέμει-γεια σου Βιέρι-γεια σου Βιέρι» όπως στο 29' που κατέβασε τη μπάλα και έπιασε μακρινό σουτ με το δεξί άουτ. Στο 33' έβγαλε εξαιρετική σέντρα στη μικρή περιοχή περνώντας το Ούζο που του σκίστηκε η σακούλα, αλλά ο Ζλάταν αδράνησε και δε σηκώθηκε για κεφαλιά. Όταν μπήκε ο Κουτσιανικούλης παρέμεινε αριστερά παίζοντας και οι δύο στις ανάποδες πλευρές από τις φυσικές τους μιας που ο μηχανικός ξέροντας ότι είναι δύσκολο να πλησιάσουμε περιοχή ευελπιστούσε στα μακρινά τους σουτ που ευνοούν τα καλά τους πόδια στις αντίθετες μεριές. Έπιασε ένα τέτοιο με το δεξί στο 78' μετά από άθελη πρόσκρουση στο χέρι αλλά ήταν χλιαρό και το μπλόκαρε εύκολα ο Σαχά. Η εικόνα της ομάδας επιθετικά τον αδικεί καθώς πρέπει να βρεθεί άμεσα αντίστοιχος παίκτης για τα αριστερά για το 4-2-3-1 για να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Ivic: Ξεκίνησε ορεξάτος στο πρώτο ημίχρονο με αρκετά τρεξίματα και προσπάθεια να πιέσει ψηλά ειδικά τον Σάχα που έχει πρόβλημα στις αποκρούσεις με τα πόδια. Προσπάθησε να αντιδράσει μετά το γκολ αλλά είχε δύο κακές ενέργειες πρώτα στο 56' όταν σε ευνοϊκή αντεπίθεση τρεις με τρεις έβγαλε κακή μπαλιά για τον Ζλάταν που μπλόκαρε ο Σάχα, αλλά κυρίως στο 63' όπου έχασε την τρίτη και τελευταία μας ευκαιρία όταν από πάσα του Κουτσιανικούλη βρέθηκε μόνος μέσα στην περιοχή με τον Ζλάταν στο πλάι του και αριστερά αλλά προτίμησε να πιάσει χλιαρό σουτ το οποίο μπλόκαρε εύκολα ο Σεμπάστιαν. Για να πάρεις αποτέλεσμα σε εκτός έδρας ντέρμπι πρέπει αυτός που παίζει πίσω από το φορ να κάνει τη διαφορά με μία-δύο ενέργειες όπως έκανε ο Θκόκο και η πραγματικότητα είναι πως για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω.

Muslimovic: Έδωσε αρκετές μάχες με τον Βοσνιοσουηδό πατριώτη του ταλαιπωρώντας το κέντρο άμυνας της ξαδέρφης αλλά παρότι κινήθηκε σωστά στο 45' εκτελώντας πάνω στην κίνηση νικήθηκε από το Σαχά που έβγαλε δύσκολη απόκρουση ενώ στην επαναφορά της φάσης στο γύρισμα του Vierinha αντί να σπάσει τη μπάλα στον Ivic που ήταν μόνος στο πέναλτι προτίμησε να κάνει κίνηση πίβοτ με τον Ογλού στην πλάτη κάνοντας νερόβραστο σουτ στην αγκαλιά του Σαχά. Το φορ στα ντέρμπι πρέπει να έχει καθαρό μυαλό στις κρίσιμες στιγμές στις 2-3 φάσεις που θα παρουσιαστούν σε όλο το ματς και η διάθεση μόνο δεν φτάνει. Στο 3' κέρδισε τις κόντρες βγάζοντας τον Φωτάκη μόνο αλλά η κίνηση του να πάει στη μπάλα τον μπέρδεψε ενώ στο 5' σούταρε στα πουλιά την πάσα του Καλαματιανού. Στο 33' δε σηκώθηκε στη μικρή περιοχή για κεφαλιά στη σέντρα του Vierinha αφήνοντας τη Χάιδω να διώξει κόρνερ. Στο 56' και στο 63' έμεινε να περιμένει τη σωστή πάσα του Ivic που δεν ήρθε ποτέ με αποτέλεσμα να μην απειλήσει καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο.

Κουτσιανικούλης: Η ξαδέρφη αγόρασε με 1.300.000 από την Pumas τον Θκόκο. Εμείς διαλέξαμε να δώσουμε 1.500.000 στον Τέλη ευελπιστώντας στο μέλλον φτιάχνοντας του ομάδα αφού με αυτά τα λεφτά πήρε Leal και Verpakovskis. Σε ποιο μέλλον όμως όταν σταθερά δεν υπάρχει παρόν; Πλην της πάσας στον Ivic στο 63' έκανε μόνο λάθη όπως στο 90' όταν από λόμπα του Vitolo δεν μπόρεσε να περάσει. Επιμένει να μην μπορεί να καταλάβει πως και που πρέπει να παίζει καθώς δεν βρίσκεται στη γραμμή για να πάρει τη μπάλα και να συγκλίνει δείχνοντας ότι είναι ακόμα πολύ λίγος για τα λεφτά του. Δεξιά με το ανάποδο πόδι είναι ακόμα χειρότερος και κάποιος πρέπει να κάνει τα μαλλιά στην άκρη για να του τραβήξει το αυτί και να καταλάβει ότι εδώ δεν είναι Ηρακλής Χάλκης και ματώσαμε όλοι για να τον πληρώσουμε.

Παπάζογλου: Μπήκε για ένα δεκαλεπτάκι όταν γυρίσαμε σε 4-4-2 αλλά παρότι προσπάθησε δεν είχε συμμετοχή σε κάποια φάση. Είναι φανερό ότι δεν ταιριάζει ως δίδυμο με τον Muslimovic γιατί τα χαρακτηριστικά τους είναι παρόμοια.

Santos: Πήρε τέσσερα ρίσκα αλλά δεν του βγήκε κανένα: α) Η συμμετοχή του Αραμπατζή είχε το σκεπτικό της βοήθειας του Φωτάκη στην ανάπτυξη. Δεν του βγήκε αφού δεν συνέβη ενώ έχασε και τον Μαντούκα στη φάση του γκολ. β) Η χρησιμοποίηση του Φωτάκη ως δεξί εξτρέμ είχε μέτρια απήχηση και την ανακάλεσε στο τέταρτο μετά το γκολ γ) Η συμμετοχή του Garcia ενώ ψηνόταν στον πυρετό έδειξε ότι για κάποιος παίκτες κολώνες κάνει εξαιρέσεις και τους χρησιμοποιεί όταν δεν είναι 100% πράγμα που δεν κάνει για άλλους όχι τόσο κομβικούς. Καθυστέρησε πολύ να τον αντικαταστήσει (81') και να γυρίσει το σύστημα σε 4-4-2. δ) Διατήρησε σε όλο τον αγώνα Vieri και Messi (εδώ γελάμε) στις αντίθετες πλευρές ελπίζοντας σε μακρινά σουτ με τα καλά τους πόδια χωρίς αποτέλεσμα. Η ομάδα ήταν μαεστρικά στημένη στο πρώτο ημίχρονο ελέγχοντας το ρυθμό και έχοντας τις γραμμές στις σωστές αποστάσεις. Μετά το γκολ όμως κατέρρευσε καθώς δείχνει ότι δεν έχει προετοιμάσει την ομάδα κατάλληλα για ανατροπή αποτελέσματος αφού δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο επιθετικής ανάπτυξης μιας που οι λόμπες και οι ατομικές ενέργειες δεν συνιστούν σχέδιο αλλά σπασμωδικές αντιδράσεις. Το πέμπτο και τελευταίο ρίσκο ήταν ότι αποφάσισε να βάλει το κουστούμι του Bitsiani που φοράει η ομάδα στα εκτός έδρας αφήνοντας το καφέ μπουφάν εκτός αποστολής.

Σταθόπουλος: Έκανε εξαιρετική διαιτησία εκνευρίζοντας τους οπαδούς του Bob αφού δεν τους έδωσε ούτε τα σπόρια. Αν έχουμε τέτοιες διαιτησίες στην ιερόδουλη Αθήνα δεν έχουμε τις καραμέλες μας.

Διαβάστε ακόμη...