Ραντεβού με τον θάνατο για 4 συνοπαδούς (1971)

Ήταν 20 Νοεμβρίου του 1971, ημέρα Σάββατο... 
Ραντεβού με τον θάνατο για 4 συνοπαδούς (1971)

Ο ΠΑΟΚ θα αγωνιζόταν την επόμενη μέρα στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο. Ο κόσμος της ομάδας ετοιμαζόταν να δώσει δυναμικό παρόν στην αναμέτρηση, όπως γινόταν σε όλα τα παιχνίδια εκείνης της όχι και τόσο μακρινής εποχής, κατεβαίνοντας στην πρωτεύουσα με ότι μέσο μπορούσε ο καθένας. Ανάμεσα στους εκδρομείς και μια παρέα τεσσάρων νεαρών (Γιώργος Χριστοδουλίδης ετών 24, Κατερίνα Παπαδοπούλου ετών 19, Ζαχαρίας Διάβας ετών 24 και Αγάπη Αγγελίδου ετών 19), που -σύμφωνα με όσα στοιχεία μαζέψαμε- νοίκιασαν αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη και ταξίδεψαν στην παλιά και πολύ επικίνδυνη -για όσους θυμούνται- Εθνική οδό, ώστε να ενισχύσουν την αγαπημένη μας ομάδα σε ένα δύσκολο εκτός έδρας ματς.

Δυστυχώς όμως ο χάρος είχε άλλα σχέδια! Το μικρό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ηλεκτρολόγος Ζαχαρίας Διάβας, σχετικά κοντά στα Τέμπη (25 χμ από τη Λάρισα για την ακρίβεια), συγκρούστηκε με φορτηγό - ψυγείο. Μετά την πρώτη πρόσκρουση ο οδηγός προσπάθησε να επαναφέρει το αυτοκίνητο στην κανονική του πορεία, αλλά αυτό εκτινάχτηκε σε απόσταση αρκετών μέτρων με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο και οι τέσσερις επιβαίνοντες!

Ένα περιστατικό που χάθηκε στο βάθος του χρόνου, ξεχάστηκε και κανείς δεν φρόντισε να το ανασύρει όλα αυτά τα χρόνια, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συνοπαδούς. Συνέβη σε μια περιοχή που δικαιολογημένα θεωρείται "καταραμένη" καθώς λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω έχασαν τη ζωή τους 28 χρόνια αργότερα (4/10/1999) άλλοι έξι συνοπαδοί σε ένα ακόμη τραγικό περιστατικό...   

Για την ιστορία και μόνο, ο Δικέφαλος επικράτησε του Πανιωνίου στο παιχνίδι που έδωσε στην Αθήνα στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Γιώργος Κούδας στο 82'.

Με τη νίκη του αυτή η ομάδα του Λες Σάνον έφτασε τους 25 βαθμούς και ισοβάθμισε στην 1η θέση με τον βάζελο και τον συμπολίτη, που περιέργως εκείνη τη χρονιά τα πήγαινε καλά... Το τέλος της σεζόν βρήκε τον ΠΑΟΚ στην 5η θέση, έχοντας 18 νίκες, 10 ισοπαλίες και 6 ήττες, αλλά η μεγάλη ομάδα της χρυσής δεκαετίας είχε αρχίσει να ανατέλει! Δυστυχώς τα τέσσερα θύματα του τροχαίου, δεν πρόλαβαν να τη χαρούν...   

Στην αρχική photo διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά:

Γιώργος Χριστοδουλίδης ετών 24, Κατερίνα Παπαδοπούλου ετών 19, Ζαχαρίας Διάβας ετών 24, οδηγός...  

Διαβάστε ακόμη...