Η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του ΠΑΟΚ (1965)

Σαν σήμερα στις 15 Σεπτεμβρίου 1965 ο ΠΑΟΚ έδωσε τον πρώτο του αγώνα στην Ευρώπη, ο οποίος ήταν για το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων – τον προπομπό του Κυπέλλου UEFA...
Η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του ΠΑΟΚ (1965)

Ένα Κύπελλο UEFA που μετεξελίχθηκε στο σημερινό Europa League – με τον Δικέφαλο να αντιμετωπίζει την αυστριακή Βίνερ.

Οι άνθρωποι του Δικεφάλου ήθελαν ο αγώνας να διεξαχθεί στην Τούμπα, αλλά η έλλειψη φωτισμού, ανάγκασε την ομάδα να αγωνιστεί στο Καυτανζόγλειο που είχε προβολείς και μάλιστα εν μέσω της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποι της οποίας παρέθεσαν δεξίωση την παραμονή του αγώνα στους παίκτες και τους παράγοντες των δύο ομάδων.

Ωστόσο η αλλαγή έδρας δεν επηρέασε την ομάδα, καθώς κατάφερε να συνδυάσει το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο με νίκη επί των Αυστριακών μπροστά σε 18.000 φίλους του.

Το σκορ άνοιξε για τη Βίνερ στο 62' ο Χοφ με κεφαλιά, όμως στο επόμενο λεπτό, ο Γιώργος Κούδας πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του ΠΑΟΚ, με κεφαλιά μετά από ασίστ του Μήτρακα ισοφαρίζοντας σε 1-1. Το νικητήριο τέρμα για τον Δικέφαλο σημείωσε στο 75' με σουτ ο Μουρατίδης.

Μετά τον αγώνα, η ομάδα του ΠΑΟΚ παρέλαβε το Κύπελλο ΔΕΘ, ενώ ο Τύπος της εποχής στάθηκε στην εξαιρετική εμφάνιση του Δικέφαλου, στις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησαν οι παίκτες του, αλλά και στο δείγμα ταλέντου που ξεδίπλωσε ο πιτσιρικάς τότε Γιώργος Κούδας.

Όμως η ρεβάνς στις 28/9 δεν ήταν ανάλογη, καθώς στο πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε η με 6-0 και η Βίνερ πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Μίλε Κος παρέταξε τον Δικέφαλο στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του με την εξής σύνθεση: Μουσεμελίδης, Μητράκας, Θεοφανίδης, Γιακουμής, Μουρατίδης, Βασιλειάδης, Νικολαΐδης, Λέανδρος, Κούδας, Αφεντουλίδης, Αποστολίδης.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...