Η μεγαλύτερη νίκη πριν καθιερωθεί η Α' Εθνική

Σαν σήμερα στις 18/5/1955, ο ΠΑΟΚ σημείωσε την ευρύτερη νίκη του σε επίπεδο Εθνικού Πρωταθλήματος, πριν την καθιέρωση της Α' Εθνικής, με αντίπαλο τον Παναιτωλικό στο Συντριβάνι...
Η μεγαλύτερη νίκη πριν καθιερωθεί η Α' Εθνική

Από το 1930-31 ξεκίνησε η θέσπιση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Ελλάδας με την μορφή ενός ομίλου που αναμετρήθηκαν όλες οι ομάδες μεταξύ τους.

Η διαδικασία αυτή πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να φτάσει στην μορφή των 16 ομάδων και την καθιέρωση της Α' Εθνικής το 1959-60.

Από τις πολλές αναμετρήσεις που έδωσε ο ΠΑΟΚ μέσα στα χρόνια αυτά για τα πρωταθλήματα Ελλάδος η ευρύτερη του νίκη ήταν στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό που διεξήχθη στις 18 Μαΐου για το πρωτάθλημα της περιόδου 1954-55.

Ο Δικέφαλος της "Χρυσής Εποχής" (1953-1957), υποδέχθηκε στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος την ομάδα του Αγρινίου στο Σιντριβάνι και επικράτησε με 7-1.

Ένας καταιγιστικός στο πρώτο δεκάλεπτο ΠΑΟΚ, υποχρέωσε τον τερματοφύλακα της ομάδας του Αγρινίου, Τζάνη, να μαζέψει τρεις φορές την μπάλα από τα δίχτυα του!

Η αρχή έγινε στο 2', όταν μετά από συνδυασμό Κουιρουκίδη - Καραφουλίδη, η μπάλα στρώθηκε στον Κιουρτζή και αυτός με δυνατό σουτ έκανε το 1-0. Τέσσερα λεπτά αργότερα, εκπληκτικός συνδυασμός Γιεντζή - Καλογιάννη - Παπαδάκη - Κουιρουκίδη, με τον τελευταίο με γυριστό σουτ να σημειώνει το 2-0!

Στο 10ο λεπτό, εντυπωσιακή προσπάθεια του Βαγγέλη Καραφουλίδη ο οποίος πέρασε τον Τσακούμη σέντραρε παράλληλα και ο επερχόμενος Κιουρτζής έγραψε το 3-0, με τους φιλοξενούμενους να ψάχνουν να βρουν τι ήταν αυτό που τους "χτύπησε" μέσα σε ένα δεκάλεπτο!

Στο 40' ο Παναιτωλικός μείωσε με τον Μήτσου σε 3-1.

O ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικός και καταιγιστικός στην επανάληψη πετυχαίνοντας ακόμα 4 τέρματα.

Ο Κουϊρουκίδης με ατομική προσπάθεια στο 63′ και ο ίδιος με όμορφο τελείωμα στο 80′, ο Παπαδάκης στο 69′ με σουτ πραγματικό κεραυνό και ο Γιεντζής στο 81′ μετά από κάθετη του Κιουρτζή, διαμόρφωσαν το τελικό 7-1!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Γερούδης, Δουκάκης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Καραφουλίδης, Γιεντζής, Χασιώτης, Παπαδάκης, Κουϊρουκίδης.

Παναιτωλικός: Τζάνης, Μπισδούνης, Ακριτίδης, Τσακούμης, Σταματιάδης, Μπάκας Χ. Μπάκας Ευστ., Ζαρκαδέλης, Παπαδόπουλος, Μήτσου, Μπάθας.

Βασικό Κείμενο από paokfc.gr (ενημερωμένο από τις Ασπρόμαυρες Ιστορίες).

Διαβάστε ακόμη...