Σαν σήμερα έφυγε ο Αρίστος Φουντουκίδης!

Σαν σήμερα στις 7/7/2007, έφυγε από τη ζωή ένας πραγματικά μεγάλος ΠΑΟΚτσής...
Σαν σήμερα έφυγε ο Αρίστος Φουντουκίδης!

Ο λόγος για τον Αρίστο Φουντουκίδη, τον υψηλόσωμο κεντρικό αμυντικό του ΠΑΟΚ που βρέθηκε στον Δικέφαλο το καλοκαίρι του 1966. Ο Αρίστος δούλευε στις οικοδομές και χάρη στα εντυπωσιακά σωματικά του προσόντα εντοπίστηκε από τους ανθρώπους του Δικεφάλου.

Γεννήθηκε το 1942 στον Άγιο Παντελεήμονα του Κιλκίς. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 18 ετών. Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Απόλλωνας Καλαμαριάς. Το 1963 παίρνει μεταγραφή στη ΜΕΝΤ και από εκεί τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1966.

 

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος μετά την μεταγραφή του: "Δύο πεντακοσάρικα κόστισε η μεταγραφή μου στον ΠΑΟΚ και μου τα είχε βάλει στην τσέπη χωρίς να το θέλω ο τότε ταμίας του ΠΑΟΚ, Αρθούρος Μαρδικιάν". Η μετακίνησή του ήταν και αυτή έργο Παντελάκη σε συνεργασία με τον τότε προπονητή του ΠΑΟΚ Νίκο Πάγκαλο.

Ερχόμενος στην ομάδα, καθιερώθηκε στην 11άδα και έγινε αναντικατάστατος. Αν και ξεκίνησε την καριέρα του σαν σέντερ φορ, στον ΠΑΟΚ καθιερώθηκε σαν κεντρικός αμυντικός!

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της καριέρας του ήταν δίδυμο με τον Αιμίλιο Θεοφανίδη, στη συνέχεια με τον Παύλο Παπαδόπουλο και από το 1973 και μετά με τον Φιλώτα Πέλλιο.

Η τελευταία φορά που φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος ήταν στις 28/5/1978 στο εντός έδρας ματς με το Αιγάλεω (4-1).

Στα 12 χρόνια που έπαιξε στον ΠΑΟΚ κατέγραψε 336 συμμετοχές, νούμερο που τον κατέταξε στην 5η θέση σε συμμετοχές, μεταξύ των παικτών που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ από τη χρονιά που ιδρύθηκε ο σύλλογος. 

Πέτυχε 18 γκολ σε παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ συμμετείχε σε 43 αγώνες κυπέλλου (7 γκολ), 3 αγώνες στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 2 στο κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Όταν κρέμασε τα παπούτσια του, έγινε προπονητής. Στην αρχή ήταν βοηθός του Γκιούλα Λόραντ, όταν αυτός γύρισε στον ΠΑΟΚ το 1980 και στη συνέχεια ανέλαβε υπηρεσιακός προπονητής, όταν ο Γκιούλα έφυγε από τη ζωή. Ο Αρίστος υπήρξε προπονητής του ΠΑΟΚ στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας (1981) με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Πέραν του τελικού, κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ και σε άλλα δύο ματς πρωταθλήματος, καθώς και στα παιχνίδια με την ΑΕΚ για τα ημιτελικά του κυπέλλου (2 νίκες).

Στις 7 Ιουλίου του 2007, σε ηλικία 65 ετών προδόθηκε από την καρδιά του την ώρα που βοηθούσε ένα φίλο του σε κάποια δουλειά στη Νέα Καλλικράτεια.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...