Σήκωσε την 3η σερί κούπα! (2019)

Σαν σήμερα στις 11/5/2019, στον 77ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ με 1-0 και σήκωσε ένα ακόμη τρόπαιο μέσα στην Αθήνα ...
Σήκωσε την 3η σερί κούπα! (2019)

Στο άδειο ΟΑΚΑ, ο Λουτσέσκου παρέταξε στο αρχικό σχήμα τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα τους Μάτος - Βαρέλα - Κρέσπο - Γιαννούλη, αμυντικά χαφ τους Κάνιας - Σάκχοφ, μεσοεπιθετικά τους Ζαμπά - Πέλκα - Μπίσεσβαρ και στην κορυφή της επίθεσης τον Άκπομ.

Σε έναν τελικό που δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας, απλά στο τέλος επικράτησε ΔΙΚΑΙΑ ο καλύτερος και αυτός ήταν ο μεγάλος ΠΑΟΚ, που κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να επικρατήσει για 3η σερί φορά της αθηναϊκής ομάδας σε τελικό!

Όπως πέρσι, έτσι και φέτος η ιστορία επαναλήφθηκε και μάλιστα μέσα στο σπίτι της ΑΕΚ, οι παίκτες και οι παράγοντας της οποίας λογικά θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ένα τεράστιο κόμπλεξ απέναντι στον ΠΑΟΚ!

Έτσι μία μαγική σεζόν ολοκληρώθηκε με μαγικό τρόπο και χάρισε στον Δικέφαλο έναν ακόμα τίτλο και πιο συγκεκριμένα το 7ο Κύπελλο της ιστορίας του.

Ο Τσούμπα Άκπομ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ, που έμελλε να κρίνει την αναμέτρηση και να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο.

Ήταν ένας τελικός που εκτός από τις άδειες κερκίδες και τη μεγάλη μας νίκη, έγινε για πρώτη φορά ουσιαστικά η χρήση του VAR, με τον Γερμανό ρέφερι να το συμβουλεύεται σε τρεις τέσσερις περιπτώσεις!

Η ΑΕΚ ήταν ακίνδυνη και άκρως προβλέψιμη στο παιχνίδι της, με την άμυνά μας να καθαρίζει εύκολα τις όποιες προσπάθειες έκαναν οι παίκτες της για να απειλήσουν τον Πασχαλάκη!

Στο 54' ο Ζαμπά και στο 89' ο Κάνιας δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν τον Μπάρκας στα τετ α τετ που είχαν και να τελειώσουν τον αγώνα νωρίτερα από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Τσβάιερ, θάβοντας τις ελπίδες των παικτών του Χιμένεθ για να πάρουν κάτι από την αναμέτρηση!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Κάνιας, Σάκχοφ, Πέλκας (80' Ολιβέιρα), Ζαμπά (65' Λημνιός), Μπίσεσβαρ (93' Ίνγκασον), Ακπόμ.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Μπακάκης (80' Γαλανόπουλος), Χουλτ, Κρίστιτσιτς (77' Μπογιέ), Σιμόες, Λιβάγια, Μπακασέτας (71' Γκάλο), Μάνταλος, Πόνσε.

..........................................

Ο Δημήτρης Γιαννούλης μίλησε για την κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στη ΑΕΚ...

Αναλυτικά τόνισε:

Για τη σημερινή νίκη: "Θέλαμε να γράψουμε ιστορία και να κατακτήσουμε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία μας. Όταν στο τέλος το πετυχαίνεις είναι εντελώς διαφορετικό"

Για το αν περίμενε να αγωνιστεί στον τελικό: "Δεν ήξερα ότι θα παίξω είναι κάτι που το έμαθα τελευταία στιγμή και είμαι χαρούμενος που ήμουν μέλος"

Για το τι είπαν στο ημίχρονο: "Είπαμε ότι απέχουμε πενήντα λεπτά από το να γράψουμε ιστορία. Δεν αφήσαμε τον αντίπαλο να κάνει ευκαιρίες και φτάσαμε κοντά στο δεύτερο γκολ. Νιώθω πολύ καλά είμαστε μια οικογένεια και θέλω να μείνω για να βοηθήσω"

..............................

Ο τεχνικός του Δικεφάλου μίλησε για το κλείσιμο μιας φανταστικής χρονιάς που χάρισε στην ομάδα το νταμπλ...

Αναλυτικά ο Ράζβαν Λουτσέσκου τόνισε:

Για τα συναισθήματα του: "Μόνο μια λέξη. Ευτυχία. Πραγματική ευτυχία. Τώρα νιώθω κάτι που δεν ένιωθα μετά το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, μιας και τότε δεν μπορούσα να χαρώ έτσι, σκεφτόμουν ότι υπάρχει το κύπελλο, το κύπελλο"

Για το αν ήταν πιο δύσκολη η φετινή η περσινή κατάκτηση: "Δεν μπορούμε να αναλύσουμε κάτι τέτοιο. Δεν σκεφτήκαμε έτσι. Ξεκινήσαμε πέρσι να ηγούμαστε της βαθμολογίας τον Ιανουάριο και δέσαμε πολύ μέσα και έξω από το γήπεδο. Είχαμε ισχυρή νοοτροπία και κερδίζοντας αυξήσαμε την θέληση και την δύναμη μας για να είμαστε νικητές.

Δεν μπορώ να πώς ότι υπήρχε αναστάτωση ή θυμός. δουλειά και η θέληση μας οδήγησαν εδώ. Αισθανθήκαμε ότι κερδίσαμε το περσινό πρωτάθλημα, άσχετο με το τι έγινε εκτός των γηπέδων. Φέτος συνεχίσαμε την ίδια δουλειά.

Είχαμε και τις μεγάλες δυσκολίες με τους σοβαρούς τραυματισμούς, όπως του Βέρνμπλουμ, του Μαουρίσιο, του Βιεϊρίνια και του Ομάρ, που είχε δύσκολο διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μετά το ματς με την Λάρισα και τον τραυματισμό, βγάλαμε αντίδραση, η οποία οφείλεται στο ισχυρό γκρουπ που έχουμε μέσα στην ομάδα"

Για το ότι χρησιμοποίησε τους Βαρέλα, Σάκχοφ και Κάνιας που μπορεί αύριο να μην είναι στην ομάδα: "Δεν θα να αναλύσω αυτό. Είχα εμπιστοσύνη στις επιλογές μου. Ο Κάνιας ήταν επίσης μια απώλεια από τους τραυματισμούς.

Εγώ και οι συνεργάτες μου είχα πλήρη αυτοπεποίθηση. Δεδομένου των συνθηκών, ήξερα ότι θα αποδώσουν. Είναι παίκτες που θέλουν να μείνουν εδώ, αλλά ακόμα και αν ήταν το τελευταίο τους παιχνίδι ήξερα ότι θέλουν να φύγουν νικητές. Ας μην συνεχίσουμε με αυτό, σήμερα πρέπει να το χαρούμε"

Για το αν κέρδισε εύκολα ο ΠΑΟΚ: "Δεν κερδίσαμε εύκολα το παιχνίδι. Δεν παίζει ρόλο ο «πόλεμος όσα έχουν συμβεί με την ΑΕΚ. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν αλλά ναι, πέρσι μας δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση τα όσα έγιναν. Εγώ παραθέτω τα γεγονότα.

Η ΑΕΚ είναι καλή ομάδα, με καλό προπονητή. Μπορεί να ήθελαν να πάρουν μια εκδίκηση, μπορεί να νιώθανε μέσα τους ότι το περσινό πρωτάθλημα το αξίζαμε εμείς και για αυτό να ήθελαν να αντιδράσουν"

Για το αν ξεκινάει η εποχή του ΠΑΟΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Δεν θέλω να λέμε μεγάλα λόγια για την επόμενη μέρα αλλά για αυτά που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια. Την επόμενη ημέρα πρέπει να ήμαστε πιο έτοιμοι, καλύτεροι από ότι ήμασταν φέτος.

Πλέον θα είμαστε στόχος για κάθε αντίπαλο. Την τελευταία φορά χάσαμε στην Τρίπολη για το πρωτάθλημα, ένα χρόνο και τρεις μήνες πριν. Κάθε αντίπαλος θα θέλει να σπάσει αυτό το αήττητο σερί. Έτσι πρέπει να είμαστε ακόμα καλύτεροι από την περσινή σεζόν"

Για το αν θα επιθυμούσε τις λιγότερες δυνατές αλλαγές στο ρόστερ του: "Με όλες μου τις δυνάμεις, αλλά δυστυχώς κάποιες φορές μπορεί να μη γίνεται. Δεν είμαι εγώ που θα πάρω τις αποφάσεις, τόσο από την πλευρά της διοίκησης, όσο και από την άλλη πλευρά"

"Έχει καλούς παίκτες η ΑΕΚ, ο Μπάρκας είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Μίλησα με τον Σβάρνα που τον είχα ποδοσφαιριστή της Ξάνθη, μίλησα με τον Γαλανόπουλο. Μου είπαν συγχαρητήρια. Δεν θέλω να πιστέψω ότι κατά την διάρκεια της απονομής της ΑΕΚ, ήταν απόφαση τους να μην περάσουν μέσα από τους δικούς μας"

Για το αν μίλησε με κάποιον στο τηλέφωνο: "Δεν έχω ανοίξει το τηλέφωνο. Είμαι πολύ χαρούμενος που εδώ βρίσκονται ο γιος μου και ο πατέρας μου εδώ"

Για το τι θα κάνει αργότερα: "Θα πάω σπίτι μου, θα βάλω πιτζάμες και τα μετάλλια μου, στην ταράτσα και θα πιο ένα ποτήρι με κρασί"
..............................

Ο Δημήτρης Λημνιός μίλησε για την κατάκτηση του νταμπλ από τον Δικέφαλο...

Αναλυτικά ανέφερε:

"Είμαι 20 χρονών και έχω κατακτήσει, ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα, ένα νταμπλ. Πώς να νιώθω; Είναι στιγμές που θα διηγούμαι στα παιδιά μου. Τεράστιες εμπειρίες ζωής, σήμερα γιορτάζει ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού μιας και ζουν αρκετοί ΠΑΟκτσήδες εκτός. Δώσαμε χαρά στον κόσμο μας, στον πρόεδρο μας, στον προπονητή μας.

Μπορούμε να το χαρούμε γιατί έφυγε ένα... βάρος από πάνω μας. Από την αρχή της χρονιάς είχαμε την πίεση για να κατακτήσουμε τίτλος και το καταφέραμε. Πέρυσι δεν τα καταφέραμε για λεπτομέρειες, δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να το συζητήσω τώρα. Δίκαια ο ΠΑΟΚ κατέκτησε και το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο"

Για το γεγονός ότι αγωνίστηκε λίγα λεπτά και αν νιώθει στεναχωρημένος είπε: "Σίγουρα θα στεναχωρηθώ αν παίξω 10 λεπτά, αλλά είμαι ένας άνθρωπος που σκέφτομαι πρώτα το καλός της ομάδας μου. Ας μην παίξω καθόλου και ας κερδίσουμε. Έτσι είμαι. Έτσι έμαθα από τους γονείς μου, από τους προπονητές μου. Να θέλω πρώτα το καλό της ομάδας και μετά το δικό μου"

Για τις εντολές που είχε όταν μπήκε στον αγώνα: "Ο κάθε παίκτης έχει τις εντολές του προπονητή. Μπορώ να βοηθήσω στο τεχνικό κομμάτι, είμαι ταχύς και έτσι μου ζητήθηκε να βοηθήσω πρώτα στην άμυνα και αν μου δίνεται η δυνατότητα και στην επίθεση. Σε τέτοια παιχνίδια παίζεις πρώτα για να κερδίσεις όχι για το θέαμα"

Για τον Αντελίνο Βιεΐρίνα και την επικοινωνία που είχαν: "Ο Βιεΐρίνια είναι μια μεγάλη προσωπικότητα και βοήθησε τα μέγιστα για να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο παρότι δεν έπαιξε στον τελικό. Μας ευχήθηκε καλή επιτυχία, μας είπε να παρουσιαστούμε αποφασισμένοι για να κερδίσουμε και πως λυπάται που δεν ήταν μαζί μας"
................................

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ μίλησε για το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του Δικεφάλου...

Αναλυτικά τόνισε:

«Αν κοιτάξεις την ομάδα μας και δεις πως παίζαμε όλο τον χρόνο θα καταλάβεις ότι το τέλος μπορούσε ναι, να είναι το νταμπλ. Κερδίσαμε ένα δύσκολο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ, ήμασταν όμως δυνατοί και σίγουροι. Θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι με τον ίδιο τρόπο και να κάνουμε τον κόσμο μας ευτυχισμένο.

Ο τελικός είναι τελικός. Με την ΑΕΚ και τα δύο παιχνίδια στο πρωτάθλημα ήταν δύσκολα. Η ΑΕΚ με δύο επιθετικούς και μεγάλες μπαλιές είναι πάντα επικίνδυνη. Πάντα όμως, βρίσκουμε δίχτυα με την ΑΕΚ, είχαμε καθαρό μυαλό και φτάσαμε στον τίτλο.

Αν κρατηθεί η ομάδα ενωμένη, τότε το να παίξεις στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένας πολύ βασικός στόχος. Μετά από πρωταθλήματα αλλάζουν οι ομάδες. Εμείς θέλουμε να μείνουμε ενωμένοι.

Μακάρι να μείνουμε όλοι. Δεν αρέσει στη σύζυγό μου να με λένε μάνατζερ. Ας απολαύσουμε πρώτα τα τρόπαια που πήραμε να κάνουμε διακοπές και μετά τους επόμενους στόχους μας"

..................................

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης αφιέρωσε την κατάκτηση του Κυπέλλου στον Αντρέ Βιεϊρίνια...

Αναλυτικά τόνισε:

Για την κατάκτηση του νταμπλ: "Σήμερα είναι η μόνη μέρα που μπορώ να πω ότι θέλω. Πήραμε το ντάμπλ. Οι τελικοί δεν παίζονται κερδίζονται. Αφιερωμένο στον Αντρέ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο, σε όλη την ομάδα για τα υπέροχα αυτά δύο χρόνια.

Δεν με ενδιαφέρει καν το παιχνίδι, θέλαμε να κερδίσουμε έστω και με... μισό μηδέν. Είναι μια ονειρεμένη σεζόν από την αρχή ως το τέλος. Ανταμείβονται οι κόποι, η σκληρή δουλειά, αν δεν είχαμε τους τραυματισμούς θα ήταν κάτι το απίστευτο"

Για την επιλογή του να έρθει στον ΠΑΟΚ: "Νιώθω δικαιωμένος που ήρθα στον ΠΑΟΚ, νιώθω ευλογημένος που έχω προπονητή τον κ. Λουτσέσκου και τον κ. Σκιαθίτη. Μακάρι να μείνει ο κορμός να γυρίσουν οι τραυματίες και να είμαστε πάλι όλοι μαζί"

Κλείνοντας είπε: "Θέλω να ευχαριστήσω τέσσερις προπονητές και άλλους τόσους τερματοφυλάκων. Για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Είναι ο κ. Μάντζιος, ο κ. Ελευθερόπουλος, ο κ. Πετράκης και ο Λουτσέσκου.

Είμαι τυχερός που τον έχω και μου έχει δείξει τέτοια εμπιστοσύνη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Γούμα που τον είχα στην Κύπρο, τον κ. Πλαβούκο, τον κ. Τσελιόπουλο και τον Γιώργο Σκιαθίτη που με έχει αλλάξει επίπεδο και χωρίς αυτόν δεν είχα πετύχει τίποτα"

.............................

Ο σκόρερ του τελικού Τσούμπα Άκπομ που σφράγισε με το γκολ του την κατάκτηση του νταμπλ από τον ΠΑΟΚ, δήλωσε...

Για το ότι στην πρώτη χρονιά του στον ΠΑΟΚ κέρδισε το νταμπλ: «Είχα αυτή την κουβέντα με τον προπονητή πριν έρθουμε εδώ. Ήμουν αναστατωμένος στο ξεκίνημα της χρονιάς γιατί δεν έπαιζα όσο θα ήθελα, ο προπονητής όμως μου έλεγε συνεχώς πως με πιστεύει και πως πρέπει να δουλέψω περισσότερο. Είμαι πραγματικά χαρούμενος γι΄ αυτά που πετύχαμε φέτος, μακάρι να πετύχουμε περισσότερα στο μέλλον".

Για το τι του είπε ο Λουτσέσκου πριν μπουν στην αίθουσα Τύπου: "Με ρώτησε αν στην αρχή έκανε κάποιες βλακείες εις βάρος μου και εγώ του απάντησα πως ναι, έκανε κάποιες βλακείες εις βάρος μου στην αρχή της χρονιάς... Θυμάμαι πως στην αρχή της σεζόν μου είπε πως δεν ήμουν έτοιμος και πως θα έπρεπε να βελτιωθώ στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού μου. Δούλεψα πολύ είναι η αλήθεια και τώρα φτάσαμε στο σημείο να είμαστε και οι δύο πολύ χαρούμενοι".

Για το αν θα μείνει στη Θεσσαλονίκη τώρα, προκειμένου να απολαύσει τις στιγμές που θα ακολουθήσουν: "Θα καθίσω ακόμα τέσσερις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, θα προσπαθήσω να απολαύσω αυτά που θα γίνουν και στη συνέχεια θα πάω στο Λονδίνο για να βρεθώ μαζί με τους γονείς μου, που δεν περάσαμε φέτος αρκετό καιρό μαζί.

(σ.σ. σε αυτό το σημείο... παρενέβη ο Ράζβαν Λουτσέσκου τονίζοντας χαμογελώντας πως είναι λογικό να θέλει ο Βρετανός φορ να καθίσει λίγες ημέρες ακόμα στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα έχει την ευκαιρία να περάσει κάποιες ημέρες με την κοπέλα του, χωρίς να είναι στην πόλη η οικογένειά του).

Για τη φάση του γκολ: "Είδα τον Πέλκα με τη μπάλα, ξέρω πως είναι γρήγορος, προσπάθησα να φέρω τον εαυτό μου στην κατάλληλη θέση για να σκοράρω. Νόμιζα πως η μπάλα θα έρθει μπροστά μου, τελικά , έπρεπε να αυτοσχεδιάσω και έκανα ψαλιδάκι.

Φοβήθηκα μήπως μου ακυρώσουν το γκολ με οφσάιντ, όπως έχουν πολλές φορές φέτος, αλλά ευτυχώς αυτό δεν έγινε. Είδα τον διαιτητή να κάνει χρήση του VAR και εκείνη την ώρα το μόνο που ήθελα είναι να μη μου ακυρώσουν το γκολ".

Για το γεγονός ότι έκλαψε στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα: "Τον Δεκέμβριο καθόμουν στο σπίτι του και αναρωτιόμουν που οδηγούνταν αυτή η σεζόν για μένα. Δεν αγωνιζόμουν όσο ήθελα και έτσι έπρεπε να βρω κίνητρο για να γίνω καλύτερος. Δεν είμαι ένας άνθρωπος τόσο ευαίσθητος ώστε να κλάψω, αλλά εκείνη τη στιγμή έτσι ένιωσα και γι΄ αυτό έκλαψα".

Για το αν ο Λουτσέσκου είναι ο καλύτερος προπονητής που είχε ποτέ: "Είναι ένας από αυτούς, είναι ένας προπονητής που εάν δεν τον ακούς και δεν κάνεις αυτά που θέλει, δεν τον νοιάζει πόσο καλός είσαι και απλά δεν παίζεις. Έπρεπε να θυσιάσω πολλά, να δουλέψω περισσότερο και να γίνω κομμάτι της ομάδας.

Αυτός είναι ο δρόμος για να γίνεις μεγάλος προπονητής, να έχεις μια φιλοσοφία και να μείνεις πιστός σε αυτή. Στο παρελθόν είχα προπονητή και τον Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος και αυτός με πίεζε κάθε μέρα, στις προπονήσεις και στους αγώνες. Είναι όμως κάτι που το χρειάζομαι, προκειμένου να βελτιωθώ".

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...