Το παιχνίδι με τη Νάπολι στο Σαν Παολο (1988)

Οι "ασπρόμαυρες ιστορίες" γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και θυμούνται τα ματς του Δικεφάλου με τη μεγαλύτερη δύναμη του ιταλικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή.
Το παιχνίδι με τη Νάπολι στο Σαν Παολο (1988)

Tην πολύ μεγάλη ομάδα του ιταλικού Νότου. Τη Νάπολι…

Μια ομάδα με πληθώρα άσων που αποτελούσε φόβητρο για κάθε αντίπαλο. Αναφερόμαστε φυσικά στη Νάπολι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα… Ο Δικέφαλος έχοντας τερματίσει στην 3η θέση τη σεζόν 1987 - 1988 παίρνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο και τη συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης χρονιάς.

Η κλήρωση δεν μας κάνει καθόλου το κέφι και έτσι στο δρόμο του ΠΑΟΚ βρέθηκε - ανυπέρβλητο εμπόδιο- η πολυδιαφημισμένη Νάπολι των superstars Μαραντόνα, Αλεμάο, Καρέκα και των Ιταλών διεθνών (Ντε Νάπολι, Κρίπα). Προπονητής της ο γνωστός Οττάβιο Μπιάνκι.

Το πρώτο ματς έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 1988 στο San  Paolo. Πολλοί εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη ακολούθησαν την ομάδα στη μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου και με το πάθος και την τρέλα τους έκαναν τους Ιταλούς να κοιτούν σαστισμένοι

Βέβαια οι Ιταλοί γνώριζαν ήδη τι εστί ΠΑΟΚτσήδικος κόσμος αφού 3 χρόνια νωρίτερα είχαμε αντιμετωπίσει και πάλι μήνα Σεπτέμβρη, στα πλαίσια του κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, την Hellas Verona, των Έλκιερ και Μπρίγκελ.

 

Ο Ολλανδός Ρίνους Ίσραελ, προπονητής μας εκείνη την εποχή, πήρε το ρίσκο τοποθετώντας τον Σκαρτάδο πάνω στον Ντιέγκο Μαραντόνα, σε man-to-man στo μισό γήπεδο.  Στο άλλο μισό τον μάρκαρε ο Λαγωνίδης  έως έξω από την περιοχή μας, εκεί όπου ο χαρισματικός Αργεντίνος ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων.

Οι δύο παίκτες μας -χωρίς υπερβολή- τον εξαφάνισαν, πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση αμφότεροι, και αν δεν έδινε ο Γερμανός Σμπιντχούμπερ ένα πολύ αυστηρό πέναλτι στο 59’ (μαρκάρισμα του Μήτογλου στον Καρέκα), ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να αποσπάσει ακόμα και τη λευκή ισοπαλία.

Στον αγώνα του Σαν Πάολο κόπηκαν 62.662 εισιτήρια. Αξίζει να αναφέρουμε πως βλέποντας την παρουσία των ΠΑΟΚτσήδων οπαδών στην Ιταλία, οι τοπικές εφημερίδες μας εκθείαζαν με σχόλια του τύπου : "Φαντάσου, τι θα γίνεται στην Τούμπα!"

Στην επιστροφή της ομάδας στη Θεσσαλονίκη, πλήθος ΠΑΟΚτσήδικου λαού συγκεντρώθηκε στο αεροδρόμιο, για να αποθεώσει τους παίκτες που λίγες ώρες πριν είχαν συγκινήσει με την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, απέναντι σε μια ομάδα φόβητρο.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ στο San Paolo: Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μίτογλου, Μαλιούφας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Σμολ (59΄Καρασαββίδης), Φερνάντο (73΄Λεοντιάδης), Αλεξανδρίδης

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...