Η ανατροπή Παντελάκη (1984)

Σαν σήμερα στις 1/8/1984, μετά από δραματική συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ολοκληρώθηκε η «πτώση» του Γιώργου Παντελάκη από τον προεδρικό θώκο, μετά από πολύ έντονο παρασκήνιο των τελευταίων εβδομάδων ...
Η ανατροπή Παντελάκη (1984)

Στην πρώτη ψηφοφορία με ψήφους 6-5, ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ ο Πέτρος Καλαφάτης και στη δεύτερη με ίδιους ψήφους, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος ο Χάρης Σαββίδης. Β' αντιπρόεδρος και υπεύθυνος οικονομικών ο Kώστας Εγγλέζος και γενικός γραμματέας ο Χρήστος Εμμανουήλ.

Η 6η ψήφος, αυτή που ουσιαστικά έκρινε τα πάντα, ήταν του Τάκη Πανελούδη, ο οποίος την ημέρα αυτή βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και μετά από επικοινωνία ήρθε άρον άρον στη Θεσσαλονίκη!

Όπως του εξήγησε ο Νίκος Βεζυρτζής, το πληρεξούσιο που είχε αφήσει, αφορούσε την προηγούμενη συνεδρίαση και όχι αυτήν που θα γινόταν το βράδυ της 1ης Αυγούστου.

Ο Πανελούδης βρισκόταν σε κρουαζιέρα στην Πόλη, έφτασε με τρένο ως τα σύνορα και στη συνέχεια με ΤΑΞΙ ήρθε στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΠΑΕ, όπου και έγινε η συνεδρίαση των «11».

Αμέσως μετά την εκλογή του, το καινούριο Δ.Σ. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μέτοχοι, μέλη, φίλαθλοι του ΠΑΟΚ. Πιστεύοντας ακράδαντα, ότι η μέχρι και σήμερα σύνθεση του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δεν μπορούσε να προσφέρει αυτά που έπρεπε για την άνοδο του ΠΑΟΚ, προχωρήσαμε στην αναδιάρθρωση. Το Δ.Σ. με τη νέα σύνθεσή του θα καταβάλει με όλες του τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια για το μεγάλωμα του Συλλόγου.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά στηριζόμαστε στη δύναμη που μας δίνει η αγάπη μας για τον ΠΑΟΚ και στη συμπαράστασή σας που τη θεωρούμε δεδομένη. Θα τις ξεπεράσουμε και θα οδηγήσουμε τον ΠΑΟΚ στη θέση που του ταιριάζει»

Ο Παντελάκης «πλήρωσε» την κόντρα του με τον Κίμωνα Κουλούρη, αλλά και μεγάλο κομμάτι των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ που με συνεχείς κινητοποιήσεις έδειχναν την αντίθεσή τους στην παραμονή του στο τιμόνι της ΠΑΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας που έγινε σαν σήμερα 1/8/1984, περίπου 200 οπαδοί του Δικεφάλου που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα!

Και λίγα λόγια για εκείνη την ιδιαίτερη για τον Σύλλογο περίοδο...

Το καλοκαίρι του 1984 ήταν ένα καλοκαίρι έντονων διοικητικών ζυμώσεων, αλλά και ανανέωσης του έμψυχου δυναμικού του Δικεφάλου...

Η ομάδα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια δε βγήκε στην Ευρώπη και ο Παντελάκης γνώριζε πολύ καλά πως έπρεπε να "σπάσουν αυγά για να γίνει ομελέτα".

Αποχώρησαν από την ομάδα ο Γιώργος Κούδας εγκαταλείποντας την ενεργό δράση, ο Νέτο Γκουερίνο έμεινε ελεύθερος και πήγε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Μλάντεν Φούρτουλα επίσης σταμάτησε το ποδόσφαιρο λόγω προβλημάτων με τη μέση του.

Ο Βασίλης Γεωργόπουλος, ο Φιλώτας Πέλλιος και ο Θόδωρος Αποστολίδης έμειναν ελεύθεροι λύνοντας τα συμβόλαιά τους με τον ΠΑΟΚ!

Στον αντίποδα ήρθαν στον ΠΑΟΚ, σημαντικοί παίκτες και ένας πολύ καλός προπονητής (Βάλτερ Σκότσικ), ο οποίος την προηγούμενη σεζόν ήταν στον πάγκο της Λάρισας. Ο Δικέφαλος είχε στο ρόστερ του εκτός από τους παλιούς και τους καινούριους: Πάπριτσα, Καρασαββίδη, Γιούρισιτς.

Ανανέωσε ο Δαμανάκης, παρέμεινε την τελευταία στιγμή ο Ιωσηφίδης και έκλεισαν οι πενταετίες των Αλεξανδρίδη, Βασιλάκου, Τσουρέλα. Ο Κούδας ανέλαβε ρόλο μάνατζερ και ο Φούρτουλα προπονητής τερματοφυλάκων.

Όλες οι παραπάνω κινήσεις έγιναν από τον Γιώργο Παντελάκη σε μια εποχή που η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του είχε χτυπήσει κόκκινο, τόσο από παράγοντες του ΠΑΟΚ, όσο και από σημαντική μερίδα του κόσμου...

Στις 25/6/1984 έγιναν στο "Μακεδονία Παλλάς" οι εκλογές του ΑΣ ΠΑΟΚ (είχε το 40% των μετοχών της ΠΑΕ), του οποίου ο ρόλος ήταν πολύ σημαντικός για την ανάδειξη διοίκησης της εταιρείας.

Σε αυτές τις εκλογές επικράτησε η παράταξη Βεζυρτζή, κάτι που σήμαινε πως οι 4 σύμβουλοι του ΑΣ στην ΠΑΕ θα προερχόταν από την παράταξή του.

Παρόλα αυτά στο 11μελές συμβούλιο ο Παντελάκης είχε ακόμη την πλειοψηφία, όμως στις 24/7/1984 στους "4" προστέθηκαν άλλοι "2" (Σαββίδης Χάρης - Καλαφάτης Πέτρος) και πλέον οι συσχετισμοί άλλαξαν! Το τέλος της εποχής Παντελάκη ήταν πια ορατό σε όλους!

Όσον αφορά τον λόγο που συνέβησαν όλα αυτά, είχε να κάνει με την επίμονη άρνηση του Γ. Παντελάκη να δεχθεί την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μη θέλοντας ο ίδιος να ανεβάσει το δικό του μερίδιο, για λόγους που μόνο αυτός ήξερε.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...