Σαν σήμερα "έπεσε" ο Νίκος Σωτηριάδης!

Σαν σήμερα στις 28/1/1941 σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο ο διεθνής τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ και "ήρωας" Λοχίας Πεζικού, Νίκος Σωτηριάδης...
Σαν σήμερα "έπεσε" ο Νίκος Σωτηριάδης!

Λόγω της μέρας της επετείου του θανάτου του, οι ασπρόμαυρες ιστορίες θυμούνται τον προπολεμικό τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ Νίκο Σωτηριάδη...

Ο προπολεμικός τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Νίκος Σωτηριάδης, υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και ο μοναδικός που αγωνίστηκε σʼ αυτήν προπολεμικά.

Λίγα χρόνια αργότερα, πέρασε (μαζί και με άλλους συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ) στο Πάνθεον της ΠΑΟΚτσήδικης ιστορίας, πέφτοντας υπέρ Πατρίδας στα βουνά της Αλβανίας.

Η μία και μοναδική του συμμετοχή στην Εθνική έγινε στις 20 Φεβρουαρίου του 1938, σʼ έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της ίδιας χρονιάς, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με αντίπαλο την Παλαιστίνη (η οποία αποτελούταν κυρίως από Εβραίους ποδοσφαιριστές, καθώς το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε μετά τον Πόλεμο).

Ο Σωτηριάδης δεν ξεκίνησε βασικός και παρά το γεγονός ότι την εποχή εκείνη δεν επιτρεπόταν οι αλλαγές, η ΦΙΦΑ είχε κανονισμό για αλλαγή μόνο για τη θέση του τερματοφύλακα σε περίπτωση τραυματισμού.

Έτσι, μόλις στο 15ʼ, ο βασικός τερματοφύλακας Σπύρος Σκλαβούνος του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε και ο Νίκος Σωτηριάδης κλήθηκε από τον προπονητή του Κώστα Νεγρεπόντη να τον αντικαταστήσει. Κράτησε την εστία του ανέπαφη και στο τέλος η Ελλάδα βγήκε νικήτρια με σκορ 1-0.

Μικρασιάτης στην καταγωγή, ο Νίκος Σωτηριάδης γεννήθηκε στα Μουδανιά της Προύσας το 1908. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με τα απομεινάρια της οικογένειάς του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην ομάδα του «Λευκού Αστέρα».

Το 1932 πήγε στον ΠΑΟΚ και καθιερώθηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν σʼ έναν αγώνα με αντίπαλο τον Ηρακλή (4-1) κατέβασε τα ρολά. Ήταν ένας τερματοφύλακας που δεν δίσταζε στα χωμάτινα γήπεδα της εποχής να πέφτει στα πόδια των αντιπάλων επιθετικών με κίνδυνο να χτυπήσει σοβαρά.

Στις 28 Ιανουαρίου 1941, πολεμώντας με το βαθμό του λοχία στο 50ο Σύνταγμα Πεζικού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ξεχύθηκε μαζί με άλλους στρατιώτες έξω από το χαράκωμα στο ύψωμα της Τσέροβας, στην Κλεισούρα, προσπαθώντας να κυριέψει το πολυβολείο των Ιταλών. Μία ριπή όμως, τον γάζωσε στο στήθος. Ήταν 33 ετών.

* Ο δεύτερος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής, μετά τον πόλεμο πια, ήταν ο επιθετικός Γιώργος Μουρατίδης (1948).

Διαβάστε ακόμη...