Ο Magic του Π.Α.Ο.Κ. στις ασπρόμαυρες ιστορίες

        Ήταν καλοκαίρι του 1983 όταν στα μπασκετικά πράματα του τόπου πέφτει μια μεταγραφική βόμβα μεγατόνων για τα δεδομένα της εποχής.
Ο Magic του Π.Α.Ο.Κ. στις ασπρόμαυρες ιστορίες

Ήταν καλοκαίρι του 1983 όταν στα μπασκετικά πράματα του τόπου πέφτει μια μεταγραφική βόμβα μεγατόνων για τα δεδομένα της εποχής. Ο Νίκος Σταυρόπουλος, ένας χαρισματικός Λαρισαίος σούτιγκ γκαρντ αφήνει τον κάμπο και ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα.

Το κόστος της μετακίνησης έφτανε τα 10.000.000 δρχ, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Το πολύπειρο μάτι του Θόδωρου Ροδόπουλου είδε , στον σχεδόν δίμετρο παίκτη, όλα εκείνα τα προσόντα που αναζητούσε προκειμένου να αρχίσει ο σχεδιασμός της ομάδας που επρόκειτο να γράψει ιστορία στο χώρο του μπάσκετ…

Τον θυμάμαι την προηγούμενη της μεταγραφής του χρονιά, όταν ήρθε στο Παλαί σαν αντίπαλος, μας είχε βάλει 40 πόντους και στο τέλος ο κόσμος τον αποθέωσε φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του! Τα υπόλοιπα ήταν έργο Βεζυρτζή και ο Magic άλλαξε στρατόπεδο. Θυμάμαι επίσης την μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο τότε προπονητής του άρη να πάρει τον παίκτη για λογαριασμό του συμπολίτη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα τελικά.

Ο ΠΑΟΚ με τον magic στη μηχανή του άλλαξε ταυτότητα και την επόμενη χρονιά, στις 18 Απριλίου 1984 κατακτά το πρώτο κύπελλο της ιστορίας του, νικώντας στον αξέχαστο τελικό των ξυρισμένων κεφαλιών τον άρη με 74-70, με κορυφαίο ποιον άλλον ;  Ο Σταυρόπουλος είχε πετύχει εκείνη τη μέρα 26 πόντους και συνέβαλε κατά πολύ στη κατάκτηση του τροπαίου.

Αρχικά αγωνιζόταν στη θέση του σούτιγκ γκαρντ, όμως  μετά τον ερχομό του Μπάνε στην ομάδα τον θυμάμαι τις περισσότερες  φορές να παίζει πλέι μέικερ. Έτσι το τεράστιο ταλέντο του Λαρισαίου, το απολαμβάναμε να ξεδιπλώνεται πλέον στον οργανωτικό τομέα και όχι τόσο στον εκτελεστικό. Χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του ήταν η εκρηκτικότητά του, η ευστοχία του και οι μαγικές εμπνεύσεις του , που εντυπωσίαζαν συμπαίκτες και αντιπάλους . Η πάσα ρουκέτα με προσποίηση, ήταν σπεσιαλιτέ του Νίκου και πολλές φορές δεν την αντιλαμβανόταν ούτε οι συμπαίκτες του!

Μερικά από τα αγωνιστικά επιτεύγματά του όπως τα συγκέντρωσα από το διαδίκτυο κατά χρονολογική σειρά:

Σαν μέλος της ομάδας του 3ου Γυμνασίου Λάρισας 1977:

· 3η θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Ελλάδας

Σαν μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού 1979:

· 1η θέση στο Ελληνικό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα

Σαν μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων (από το 1977 και μετά):

· 6η θέση στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Νέων, Ιταλία 1978

· 1η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νέων, Αθήνα 1979

· 3η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νέων, Ρουμανία 1980

Σαν μέλος της Εθνικής Ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων 1983:

· 2η θέση στο Πρωτάθλημα Ευρώπης (S.H.A.P.E.), Βέλγιο

Σαν μέλος της Εθνικής Ομάδας Ανδρών. Kατάταξη:

· 3η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών, Ρουμανία 1985

· 1η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών, Βουλγαρία 1986

· 10η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών, Ισπανία 1986

· ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, Αθήνα 1987

Σαν μέλος της ομάδας του Π.Α.Ο.Κ. :

· ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1984, MVP

· ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, Γενεύη, Ελβετία 1991

· ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1992

Μεγάλες στιγμές με την ασπρόμαυρη φανέλα:

Πολλά είναι τα παιχνίδια στα οποία θυμάμαι τον Σταυρόπουλο να κάνει πράματα και θαύματα στο παρκέ. Ξεχώρισα παρακάτω κάποιες στιγμές που χαράχτηκαν έντονα στη μνήμη μου - σαν να έγιναν εχτές.

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Δεκεμβρίου του 1989 ο ΠΑΟΚ με κόουτς τον Κώστα Πολίτη έπαιζε στη Γαλλία με αντίπαλο την Μιλούζ για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στον όμιλο είχε αντιπάλους τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Παρτίζαν και την Μιλούζ.

Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να κάνει το 3Χ3 στο Παλαί με τρεις νίκες επί Ρεάλ , Παρτιζάν και Μιλούζ και πήγε στη Γαλλία (προτελευταίο παιχνίδι του γκρουπ) με στόχο τη πρώτη στην ιστορία του εκτός έδρας νίκη σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μια νίκη που θα του έδινε και την πρώτη του πρόκριση σε ημιτελικά.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι μέχρι το τέλος του. Οι Γάλλοι ήταν μπροστά στο σκορ με 81-80 μόλις 11΄΄ πριν το τέλος. Ο Πολίτης πήρε time out και ο Νίκος Σταυρόπουλος στα 3΄΄ «σκότωσε» την Μιλούζ. Ο Π.Α.Ο.Κ. πέρασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου μας περίμενε η πολύ δυνατή τότε Κνορ Μπολόνια του Ρίτσαρσον (Sugar) και μας απέκλεισε .

Ο Νίκος Σταυρόπουλος, ήρωας του «Δικεφάλου» στο Μιλούζ, σε συνέντευξή του πολλά χρόνια μετά είπε:«Κορυφαίος σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Μπάνε » μια και ο Πρέλεβιτς είχε σημειώσει 25 πόντους. «Χάναμε με ένα πόντο και ο Πολίτης είχε πάρει time out στα 11΄΄. Η εντολή ήταν να πάρει την μπάλα ο Μπάνε μέσα από σκριν του Κουκ. Πήρα εγώ την μπάλα και περίμενα την κίνηση του Μπάνε, αλλά ο παίκτης που έκλεινε τον Κουκ έκανε αλλαγή και έπεσε πάνω στον Πρέλεβιτς. Έτσι δεν είχα πάσα. Έμεναν 4-5 δευτερόλεπτα και αποφάσισα ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να κάνω εγώ την επίθεση. Έκανα μικρό μπάσιμο και σούταρα από την κορυφή. Η μπάλα χτύπησε στο στεφάνι πήρε ύψος και κατέληξε, βασανιστικά στο καλάθι της Μιλούζ», θυμάται ο Νίκος.

Και συνέχισε: «Θυμάμαι ότι έγινε χαμός. Τρέξαμε με την λήξη κατευθείαν στα αποδυτήρια και πανηγυρίσαμε έξαλλα γιατί ξέραμε ότι είχαμε προκριθεί στα ημιτελικά. Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν αυτό στην ιστορία του Π.Α.Ο.Κ. και νιώθαμε φοβερή ικανοποίηση, περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Από ότι έμαθα εκ των υστέρων ήταν και η πρώτη φορά που ο Π.Α.Ο.Κ. κέρδιζε εκτός έδρας σε διαδικασία ομίλων στην Ευρώπη.

Θυμάμαι ότι είχαμε και υποδοχή στο αεροδρόμιο, οι στιγμές ήταν πολύ ωραίες. Ουσιαστικά με αυτή τη νίκη ο Π.Α.Ο.Κ. άρχισε να μετρά στην Ευρώπη και αυτό αποδείχθηκε την επόμενη περίοδο όταν κατακτήσαμε και το κύπελλο στην Γενεύη» τονίζει ο Νίκος Σταυρόπουλος.

26/3/1991: Ο ΠΑΟΚ σηκώνει στη Γενεύη το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (κυπελλάκι το είχε χαρακτηρίσει ο ξανθός) και ο Σταυρόπουλος δηλώνει παρόν. Μετά από ένα μεγάλο παιχνίδι σημειώνει 15 πόντους με 5 τρίποντα και βάζει και αυτός ένα σημαντικότατο λιθαράκι για την κατάκτηση του τροπαίου. Κοντά στη μεγαλειώδη εμφάνιση του Μπάνε (31 πόντοι) και του Μπάρλοου (20) είναι ιστορικό άδικο να μην θυμόμαστε  τους 15 του Magic…

Την επόμενη χρονιά (1992) στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας με τον Π.Α.Ο.Κ. αλλά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κρίνει ότι ο magic πλέον δεν έχει να δώσει κάτι περισσότερο στην ομάδα και τον αφήνει ελεύθερο (μαζί με Μακαρά και Πήτ Παπαχρόνη αν δεν κάνω λάθος). Αυτός βρίσκει αμέσως στέγη στον γηραιό, όπου και αγωνίστηκε όλη τη σεζόν 1992 -1993.

Στο τέλος εκείνης της περιόδου λοιπόν ολοκληρώθηκε η μεγάλη καριέρα του Νίκου Σταυρόπουλου σαν παίκτη και αμέσως άρχισε η προπονητική.

Δούλεψε λοιπόν σαν βοηθός του μεγάλου προπονητή Μπόμπυ Νάιτ, στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, από το 1993 έως το 1997.

Με την Εθνική Ελλάδος (ανδρών) κέρδισε 2 φορές την 4η θέση σαν βοηθός προπονητή στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας το 1997 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών της Αθήνας το 1998.

Σαν προπονητής της εθνικής ομάδας των εφήβων, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ εφήβων το 2000 στο Ζαντάρ αλλά και το 2002 στη Στουτγκάρδη.

Στο τέλος της περσινής χρονιάς ο Νίκος Σταυρόπουλος επέστρεψε στον ΠΑΟΚ μετά από 16 ολόκληρα χρόνια με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ομάδα που έδινε μάχη για την ύπαρξη της στην Α1.   Βοήθησε και από το πόστο αυτό την ομάδα να μην εμπλακεί σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Είχε τονίσει σε δηλώσεις του: "Συμφωνώ ότι οι λόγοι για τους οποίους βρεθήκαμε εδώ δεν αρμόζουν στην ιστορία του Π.Α.Ο.Κ. Κι αυτό ακριβώς πρέπει να καταλάβουν όλοι. Ότι αυτή τη στιγμή ο Π.Α.Ο.Κ. παίζει για την ιστορία του την ίδια. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα, με τεράστια ιστορία πίσω της, με δυναμική και πρέπει όλοι να κάνουμε το παν προκειμένου να παραμείνει στην κατηγορία. Είναι μια κρισιμότατη στιγμή, για την οποία δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε για τον Π.Α.Ο.Κ. που δεν θα έπρεπε ο Π.Α.Ο.Κ. να ζήσει ποτέ, αλλά δυστυχώς τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".

Όταν η χρονιά τελείωσε ο magic αποχώρησε αθόρυβα, όπως αθόρυβα άλλωστε ήρθε. Τις τελευταίες μέρες το όνομα του Νίκου Σταυρόπουλου εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο, μιας και ο σύνδεσμος βετεράνων της ομάδας, προσπαθώντας να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσει λύσεις στο διοικητικό πρόβλημα της «ασπρόμαυρης» ΚΑΕ, φαίνεται να έριξε στο τραπέζι το όνομα του Νίκου Σταυρόπουλου για τη θέση του προέδρου της ΚΑΕ.

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, αντιπροσωπεία του συνδέσμου βετεράνων καλαθοσφαιστών του Π.Α.Ο.Κ. αποφάσισε να ξεκινήσει επαφές με τέως προέδρους του συλλόγου, προκειμένου να ζητήσει στήριξη και συσπείρωση στο πρόσωπο του Σταυρόπουλου. Δεν ξέρω αν η φήμη γίνει είδηση, προσωπικά δυσκολεύομαι να το πιστέψω, όμως  ο χρόνος θα δείξει αν ο μεγάλος άσος θα υπηρετήσει τον Δικέφαλο και από άλλο πόστο, διοικητικό αυτή τη φορά...

Ο ίδιος για την ώρα αποφεύγει τις δηλώσεις. Εξάλλου πάντα ήταν λακωνικός και μιλούσε όταν εκείνος έκρινε πως είχε κάτι σημαντικό να πει.Είμαι βέβαιος ότι  αν χρειαστεί να μιλήσει, θα μιλήσει  όταν έρθει η κατάλληλη ώρα...

Διαβάστε ακόμη...