Λευκή ισοπαλία στην Τούμπα με Μπάγερν! (1983)

Μία από τις ιστορικότερες δυάδες ευρωπαϊκών αγώνων ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1983 στην Τούμπα, όταν ο "Δικέφαλος" έχοντας αποκλείσει την Λοκομοτιβ Πλόβντιβ, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη Μπάγερν!
Λευκή ισοπαλία στην Τούμπα με Μπάγερν! (1983)

Μιλάμε για μια ποδοσφαιρική μηχανή της εποχής εκείνης - παραμένει βέβαια σπουδαία ομάδα και σήμερα- που έστησε ο Λάτεκ και είχε στο ρόστερ της μεγάλους σταρ όπως ο Ρουμενίγκε, ο Αουγκεντάλερ, ο Ματέους, ο Δανός Λέρμπι. ο Νατβάιχν, ο Πφαφ,ο Ντελ Χάγιε που μπορούσαν να κερδίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Οκτωβρίου 1983, η Τούμπα έχει φορέσει τα καλά της, χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τις εξέδρες της από νωρίς. Το πάθος και η δίψα για ένα καλό αποτέλεσμα ήταν μεγάλο και να σημειώσουμε πως ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν δύο δυνατοί ασπρόμαυροι πυρήνες, ο ένας στη θύρα 4 και ο άλλος στη θύρα 8!

Μάλιστα το σύνθημα από κερκίδα σε κερκίδα "ΠΑΟΚάρα - ομαδάρα" έβγαινε πολύ "δυνατά" και σύντομα τα δύο πέταλα τα ακολούθησε όλο το γήπεδο. Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο στα ελληνικά γήπεδα εκείνης της εποχής να εμφανίζονται δύο μεγάλοι πυρήνες οπαδών σε αντικριστά σημεία του σταδίου...

Ο Δικέφαλος με τον Παλ Τσερνάι στον πάγκο του και έχοντας στην αρχική 11άδα τους: Φούρτουλα, Αλαβάντα, Δαμανάκη, Ψαρά, Μπανιώτη, Σκαρτάδο, Αλεξανδρίδη, Γεωργόπουλο, Δημόπουλο, Κούδα και Κωστίκο κοίταξε στα ίσα το μεγάλο αντίπαλο αλλά το τελικό σφύριγμα του Ιταλού Τζίνο Μενικούτσι έφερε τις δύο ομάδες ισόπαλες 0-0, σε παιχνίδι από το οποίο έλειπαν οι ευκαιρίες για γκολ. Έτσι το προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση πήγε στην πλευρά της βαυαρικής ομάδας, η οποία ασφαλώς ήταν το φαβορί από την ημέρα της κλήρωσης.

Η διπλή ζώνη άμυνας της Μπάγερν εκείνο το βράδυ στην καυτή Τούμπα, έμοιαζε απροσπέλαστη για τους παίκτες μας, που όμως έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν προσπαθώντας να πετύχουν το καλύτερο δυνατόν. Ιδιαίτερα στην επανάληψη βγήκαν 1-2 καλές φάσεις που όμως δεν μετουσιώθηκαν σε γκολ.

Πιο συγκεκριμένα, στο 21ο λεπτό, ο Δημόπουλος, έβγαλε τον Γεωργόπουλο σε θέση για γκολ, όμως τον πρόλαβαν οι αμυντικοί και απομάκρυναν. Στο 24' η Τούμπα σηκώθηκε στο πόδι, όταν ο Ιταλός ρέφερι Μενακούτσι αρνήθηκε να στήσει την μπάλα στα 11 μέτρα, μετά από χέρι του Άουγκεντάλερ σε προσπάθεια του Γεωργόπουλου! Τέσσερα λεπτά αργότερα το σουτ του Κούδα πέρασε άουτ και στο επόμενο λεπτό ο "Φούκι" απογειώθηκε στο "Γ" για να σταματήσει το ευθύβολο σουτ του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε στην καλύτερη στιγμή των Βαυαρών ως τότε στο ματς!

Τσερνάι και Λάτεκ τα λένε πριν τη σέντρα του παιχνιδιού ...

Στο 56' ο Κούδας βρήκε τον Δημόπουλο, αυτός μπήκε στην περιοχή αλλά σούταρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων! Στο 71' ο Γεωργόπουλος επιχείρησε να αιφνιδιάσει με μακρινό σουτ τον Πφαφ, όμως αυτός εξουδετέρωσε το σουτ του παίκτη μας, ενώ στο 20λεπτο που ακολούθησε βγήκαν μια δυο μικροευκαιρίες και για τις δύο ομάδες, χωρίς οι προσπάθειες να φέρουν κάποιο τέρμα!     

Στην Ευρώπη εκτός του ΠΑΟΚ συνεχίζει και ο γάβρος που βρίσκει στο δρόμο του την Μπενφίκα. Την ίδια μέρα μάλιστα -19/10/1983- ο θρήνος κερδίζει 1-0 στην έδρα του την πορτογαλική ομάδα.

Τα αθηναϊκά ΜΜΕ όπως θα δείτε στο ντοκουμέντο μας, ξοδεύουν άφθονο μελάνι για την αγαπημένη τους ομάδα...:

Για την μάχη του ΠΑΟΚ στις 19 Οκτωβρίου του 1983 στην Τούμπα κατά των Βαυαρών αρκούνται μόνο σε μικρές στήλες και μάλιστα τολμούν να γράψουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε ψυχή και ενώ είχε φέρει 0-0 με την μεγάλη Μπάγερν... Σε λίγες ημέρες όμως όλα θα άλλαζαν...

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ στο ιστορικό αυτό παιχνίδι οι Αλαβάντας (μορφή), Δαμανάκης, Κούδας, Κωστίκος,  ενώ από τους Βαυαρούς ξεχώρισαν οι Ντρέμλερ, Άουγκεντάλερ, Λέρμπι... Ο Ιταλός ρέφερι προφύλαξε την Μπάγερν, καθώς στη φάση του 24' θα μπορούσε πού εύκολα να υποδείξει πέναλτι και να μην μιλήσει κανείς!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Δαμανάκης, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Γεωργόπουλος, Ψαρράς, Αλεξανδρίδης, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος

Μπάγερν: Πφαφ, Ντρέμλερ, Ντισμπέργκερ, Βαϊζελότσε, Άουγκεντάλερ, Λέρμπι, Κλίγκε, Κράους, Μ. Ρουμενίγκε, Μάτι, Κ,Χ. Ρουμενίγκε

Δηλώσεις ...

Παλ Τσερνάι: "Και οι δύο ομάδες μπορούσαν να πάρουν τη νίκη! Είχαμε ευκαιρίες, όχι πολλές, αλλά έφταναν για να πετύχουμε ένα τέρμα. Το αποτέλεσμα μετράει. Για μένα είναι γεγονός ότι η δουλειά που κάναμε τους δύο τελευταίους μήνες έξιζε τον κόπο, επειδή η ομάδα παρουσιάζει κάποια πρόοδο. Μπορεί να γίνει σαν μια ομάδα της κεντρικής Ευρώπης ο ΠΑΟΚ, μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Όσο για τη ρεβάνς, μπορεί να χάσουμε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, αυτό όμως που μετράει και έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μπορέσει η ομάδα να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο! Φυσικά στο Μόναχο, ο σκοπός μας είναι να κερδίσουμε"

Γιώργος Κούδας: "Οπωσδήποτε δεν είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Παίζαμε με μια μεγάλη ομάδα, όπως είναι η Μπάγερν, η οποία ήξερε τι ήθελε μέσα στο γήπεδο και πήρε το ποθούμενο για αυτήν αποτέλεσμα, τη λευκή ισοπαλία. Στη ρεβάνς τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για εμάς. Όμως, ποντάρω στο ότι οι Γερμανοί θα παίξουν με πολύ επιθετικό ρυθμό, αφήνοντας λάσκα την άμυνά τους. Ίσως αυτό το γεγονός μάς δώσει το δικαίωμα να σημειώσουμε έν γκολ που μετράει διπλό εκτός έδρας! Σας επαναλαμβάνω, ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν στη ρεβάνς του Μονάχου"

Γιώργος Κωστίκος: "Ήταν ένα καλό παιχνίδι χωρίς γκολ. Η Μπάγερν ήταν δυνατή ομάδα όπως όλοι την ξέρουμε και πολύ καλά οργανωμένη στην άμυνα. Πιστεύω πως στη ρεβάνς το ματς θα είναι αμφίρροπο, αλλά και η δική μας αποστολή πολύ δύσκολη! Εύχομαι να μας πάνε όλα βολικά και να προκριθούμε"

Ούτο Λάτεκ (Μπάγερν): "Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι, αν και είχαμε ευκαιρίες να κερδίσουμε. Είχαμε δυσκολίες να περάσουμε στην αντίπαλη περιοχή και αυτό γιατί η άλλη ομάδα έπαιζε πειθαρχημένα πίσω κάτι που είχε την υπογραφή του Τσερνάι. Ο βοηθός μου μου είχε πει πως παίζει ο ΠΑΟΚ, αλλά δεν μου είπε πως ο ΠΑΟΚ εφαρμόζει το τεχνικό οφ σάιτ και μάλιστα με τόση επιτυχία"

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...