Στον δρόμο για τον τίτλο του '59

Το καλοκαίρι του 1959, από τις 6 Ιουλίου ως τις 14, πραγματοποιήθηκαν στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ τα παιχνίδια της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ...
Στον δρόμο για τον τίτλο του '59

Το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτούς τους αγώνες ήταν κάτι παραπάνω από ... τεράστιο, λόγω της συμμετοχής τριών ομάδων της πόλης (ΠΑΟΚ, άρης, ηρακλής) και τεσσάρων από την πρωτεύουσα (αεκ, γάβρος, Σπόρτιγκ και Εθνικός Αθηνών).

Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος θα έπαιζαν όλοι με όλους και πρωταθλητής θα ανακηρυσσόταν φυσικά όποιος συγκέντρωνε τους περισσότερους βαθμούς. Ο πολύ δυνατός εκείνη την εποχή ΠΑΟΚ, αντιμετώπισε σαν σήμερα στις 11/7/1959 τον γάβρο, σε ένα γήπεδο που από πολύ νωρίς δεν έπεφτε καρφίτσα!

Στα παιχνίδια εκείνης της αγωνιστικής, της 6ης, η αεκ νίκησε εύκολα τον Εθνικό με 63-43 και το Σπόρτιγκ δύσκολα τον ηρακλή με 76-70. Το παιχνίδι όμως που έσπασε καρδιές ήταν αυτό του ΠΑΟΚ με τον γάβρο, με την ομάδα μας να παίρνει δύσκολη αλλά καθοριστική νίκη στον πόντο με 53-52 (ημίχρονο 28-30), στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της ημέρας.

Σε ένα ιδιαίτερα νευρικό παιχνίδι, οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα, όμως στα τελευταία δευτερόλεπτα ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 53-50, ο γάβρος μείωσε με τον Σπανουδάκη Ι. σε 53-52, απέμεναν μόλις 3 δευτερόλεπτα, οι παίκτες μας έχασαν την κατοχή αλλά ο παίκτης του θρήνου που πήρε τη μπάλα (Σπανουδάκης Αλ.), αντί να σουτάρει επιχείρησε μπάσιμο το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, καθώς το παιχνίδι τελείωσε.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο γάβρος έκανε ένσταση για την ακύρωση ενός καλαθιού του Σπανουδάκη Ι. ο οποίος χρεώθηκε με βήματα, η ένσταση εκδικάσθηκε άμεσα μετά τη λήξη του παιχνιδιού, χωρίς να δικαιωθεί η ομάδα της Μουνιχίας. Φυσικά την επόμενη μέρα τα φερέφωνα έσπευσαν να μιλήσουν για αδικίες και τα σχετικά, όμως οι διαμαρτυρίες τους έπεσαν στο κενό, καθώς η διαιτησία των Νομικού και Πανταζόπουλου ήταν εξαιρετική...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Δαπόντες, Θεοδωρίδης 13, Κλάγκας 1, Αγγελίδης 3, Κωνσταντινίδης 2, Οικονόμου 29, Στάλιος 5, Πασχάλης 

γάβρος: Σπανουδάκης Αλ. 2, Σπανουδάκης Ι. 11, Αργυρόπουλος 10, Δουράτσος 2, Φιλίππου 17, Βαμβακούσης 4, Πολυχρονίου 2, Πολίτης, Νικολαΐδης 4

Πλέον ο Δικέφαλος του Βορρά χρειαζόταν μια νίκη επί της αδιάφορης γριάς για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, στο παιχνίδι που έγινε μια μέρα αργότερα (12/7), μια νίκη που όμως δεν ήρθε καθώς χάσαμε με 60-57 και τον τίτλο θα διεκδικούσαν στις αρχές Αυγούστου ο ΠΑΟΚ, ο άρης και το Σπόρτιγκ που ισοβάθμησαν στην κορυφή της βαθμολογίας!  

Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά όλα τα παιχνίδια και τις βαθμολογίες της τελικής φάσης εκείνου του πρωταθλήματος, για το οποίο τα αφιερώματα των Ασπρόμαυρων Ιστοριών θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες! 

Η βαθμολογία:

 

Οι αγώνες μπαράζ (7-8-9 Αυγούστου):

Και η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος:

* Στην αρχική photo διακρίνεται η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ της περιόδου 1958-1959. Από αριστερά: Θεοδωρίδης, Αγγελίδης, Κωνσταντινίδης, Λαμπρίδης, Στεργίου, Πασχάλης, Παπαχαρίσης, Στάλιος, Αστεριάδης, Οικονόμου, Δαπόντε 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...