Διπλό επί της γριάς για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ

Το θερινό πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ ήταν μια διοργάνωση άγνωστη στους περισσότερους... Διεξαγόταν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, από το 1968 ως το 1974.
Διπλό επί της γριάς για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ

Αποτελούσε την ελληνική εκδοχή του Κυπέλλου Ιντερτότο ή Ράπαν, αφού βασικός σκοπός της διεξαγωγής του ήταν να υπάρχουν παιχνίδια για το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ. Ουσιαστικά ήταν ένα "τουρνουά", στο οποίο οι σύλλογοι μετείχαν με τους αναπληρωματικούς τους και με παίκτες από την ερασιτεχνική και εφηβική ομάδα. Η διαφορά από το Ιντερτότο ήταν πως πριν από την έναρξη του Θερινού Πρωταθλήματος οι σύλλογοι όφειλαν να δηλώσουν με ποιους παίκτες θα συμμετάσχουν, σε αντίθεση με το Κύπελλο Ιντερτότο/Ράπαν, στο οποίο οι σύλλογοι ανάλογα με την πορεία της προετοιμασίας μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και υπό μεταγραφή παίκτες.

Η διοργάνωση διεξαγόταν από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο και η συμμετοχή των ομάδων δεν ήταν υποχρεωτική. Όσες ομάδες ανήκαν στην Α' Εθνική αγωνίζονταν χωρισμένες σε δύο ομίλους, Βόρειο και Νότιο και οι προερχόμενες από τη Β΄ Εθνική σε τέσσερις υποομίλους: Α΄ και Β΄ Νοτίου Ομίλου και Α΄ και Β΄ Βορείου Ομίλου. Ακολουθούσαν αγώνες κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο ανάμεσα στους νικητές των ομίλων αλλά και στις ομάδες που τερμάτιζαν στις υπόλοιπες θέσεις. Ανάλογα με την τελική θέση στην κατάταξη στις ομάδες δίνονταν κλιμακούμενα χρηματικά έπαθλα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα χρηματικά έπαθλα δίνονταν χωρίς αγώνα κατάταξης, κυρίως στις τελευταίες θέσεις. Επίσης, δινόταν χρηματικό "Έπαθλο Ήθους", στις ομάδες με τους λιγότερους τιμωρημένους παίκτες.

Το 1969, εκτός από το Θερινό Πρωτάθλημα ομάδων Α΄ και Β΄ Εθνικής, διεξήχθη και "Θερινό Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Πόλεων", στο οποίο μετείχαν μικτές ομάδες από πόλεις ή νομούς της χώρας με ποδοσφαιριστές ερασιτεχνικών σωματείων.

Το θερινό πρωτάθλημα καταργήθηκε το 1974, λίγους μήνες μετά από την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος και ουδέποτε επαναλήφθηκε.

Σαν σήμερα στις 4/7/1971, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας στο Καυτανζόγλειο τον πρωτοπόρο του Βορείου Ομίλου ως εκείνη την μέρα, Ηρακλή, και τον κέρδισε με 1-2, χάρη σε γκολ που σημείωσαν ο Στεργιάδης στο 8' και ο Δράμαλης στο 54'. Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 70' με τον Μιχαηλίδη.

Οι συνθέσεις:

Ηρακλής: Δινόπουλος, Μπατάκης, Ακριτίδης, Καμάρας, Χαλιαμπάλιας, Τσάρτσαλης, Ζαφειρίδης, Κασάπης, Ζαχαρόπουλος (50' Μιχαηλίδης), Ματσουκατίδης

ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης, Παπαχρηστούδης, Βέργος, Μακρής, Τσιβρανίδης, Παρτσόγλου, Βυζιώτης, Δράμαλης, Στεργιάδης, Κοντογιώργος (85' Παπάζογλου), Πουλασαχίδης 

* Στην αρχική  εικόνα διακρίνεται ο Βυζιώτης σε μια μονομαχία του με τον Ακριτίδη

* Ο ΠΑΟΚ αυτό το πρωτάθλημα το κατέκτησε δύο φορές. Το 1969 επικρατώντας με 2-0 του γάβρου και το 1974 νικώντας 2-0 το Αιγάλεω, ενώ το έχασε το 1972 από την Παναχαϊκή (ήττα με 4-2 στον τελικό)...

* Εκείνη τη χρονιά ο Ηρακλής έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης και έχασε τον τίτλο από τον Εθνικό (ήττα με 1-0)

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...