Ακόμη ένας αποκλεισμός στα πέναλτι (1976)

Την περίοδο 1975-76, για τη φάση των«16» του Κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας (σαν σήμερα στις 10/3/1976) σε νοκ άουτ παιχνίδια τον γάβρο.
Ακόμη ένας αποκλεισμός στα πέναλτι (1976)

Ήταν η αρχή εκείνης της τετραετίας από το το 1976 έως το 1980, που η κληρωτίδα μάς οδηγούσε σε εκτός έδρας αναμετρήσεις με την ομάδα της Μουνιχίας, κάτι που ο καθένας μπορεί να το μεταφράσει με τον δικό του τρόπο! Στα τέσσερα συνολικά παιχνίδια που δώσαμε στο Καραϊσκάκη (δεν παίξαμε μόνο τη σεζόν 1977-1978), μετράμε τρεις αποκλεισμούς (οι δύο στα πέναλτι και μια πρόκριση)!!!

Στην 34η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1975-76 μετείχαν συνολικά 56 ομάδες (16 Α' εθνικής και 40 Β' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Από τη χρονιά αυτή καταργείται οριστικά το καθεστώς της κλήρωσης με γεωγραφικά κριτήρια των ομάδων κατά τους πρώτους γύρους και γίνεται πλέον ελεύθερη. Ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, όπου από τον γ' γύρο και μετά η κληρωτίδα έβγαζε σε κάθε φάση κι από ένα τουλάχιστον "δυνατό" ζευγάρι.

Σαν σήμερα λοιπόν (10/3/1976), δύο μήνες μετά το θριαμβευτικό 0-4 στον Πειραιά για το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για το θεσμό του κυπέλλου αυτή τη φορά, με σημαντικές ελλείψεις, καθώς απουσίαζαν οι Ασλανίδης και Αποστολίδης, ενώ αγωνίστηκαν τραυματίες οι Κούδας και Τερζανίδης. Και δυστυχώς τα προβλήματα του ΠΑΟΚ δεν ήταν μόνο αυτά!

Όπως έχουμε ήδη γράψει στις 7/3, ο ΠΑΟΚ στο ματς με τον γάβρο είχε στον πάγκο του τον Μιχάλη Μπέλλη!!! Τι είχε συμβεί: Στην ανάπαυλα της αναμέτρησης της Ριζούπολης (αυτό το ματς έγιονε στις 7/3/1976), όπως και στα τελευταία της λεπτά, ο τότε έφορος της ομάδας Πετρίδης και ο γενικός αρχηγός Καλαφάτης, ζήτησαν από τον Λόραντ να κάνει αλλαγές (!!!), κάτι που ο Ούγγρος τεχνικός όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά έγινε πυρ και μανία με την παρέμβαση. Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και διευθετήθηκε με την παρέμβαση των ποδοσφαιριστών, αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια αυτό ήταν προσωρινό!

Όσα αναφέρονται πιο πάνω έγιναν ημέρα Κυριακή, ο ΠΑΟΚ δεν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, παρέμεινε στην Αθήνα και προετοιμαζόταν για το εκτός έδρας ματς Κυπέλλου με τον γάβρο (10/3/1976).

Η ομάδα έμεινε στο ξενοδοχείο "Σειρήνα" στο Κουκάκι, έκανε προπονήσεις (το γράφουμε με μικρή επιφύλαξη) στο γήπεδο του Πανιωνίου και την ημέρα του αγώνα με τον γάβρο, παίκτες και προπονητής μπήκαν στο λεωφορείο για να πάνε στο Καραϊσκάκη.

Όταν όμως πήγε να επιβιβαστεί σε αυτό ο γενικός αρχηγός της ομάδας (Καλαφάτης) με τον οποίον ο Λόραντ τα είχε σπάσει στο ημίχρονο της Ριζούπολης, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ κατέβηκε από το πούλμαν και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη!!!  Το θέμα Λόραντ διευθετήθηκε τις επόμενες μέρες, η ομάδα πήγε με αυτόν στον πάγκο της ως το τέλος, όμως το παραπάνω περιστατικό αποδείχτηκε η αρχή του τέλους της συνεργασίας της διοίκησης μαζί του!

Ο Λόραντ εκδιώχθηκε εκείνο το καλοκαίρι (αυτά μόνο στον ΠΑΟΚ συμβαίνουν και πουθενά αλλού!), βέβαια στα χρόνια που ακολούθησαν πέρασε από τους πάγκους των κορυφαίων ομάδων της Μπουντεσλίγκα (1976-1977 Άιντραχτ Φρανκφούρτης, 1977-1978 Μπάγερν, 1978-1979 Σάλκε), πριν επιστρέψει στον ΠΑΟΚ για 2η φορά, που έμελλε να είναι και ο τελευταίος προπονητικός σταθμός της ζωής του!

Ο αγώνας Κυπέλλου με τον γάβρο έγινε μπροστά σε 40.000 θεατές και είχε συγκλονιστική εξέλιξη... Σε ένα χλωμό πρώτο 45λεπτο, ο γάβρος πήρε προβάδισμα στο 42' με γκολ από το πουθενά (Καραβίτης). Προηγήθηκε προσπάθεια του Λοσάντα από τα δεξιά που κέρδισε δύο κόντρες (!), μπήκε στην περιοχή, πάσαρε στον Καραβίτη που άνοιξε το σκορ, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα...

Με την έναρξη της επανάληψης οι παίκτες μας άρχισαν να επιτίθενται οργανωμένα, με αποτέλεσμα ο Γκουερίνο στο 52' να ισοφαρίσει (αρχική εικόνα). Ο ΠΑΟΚ κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο, επιφωνήματα θαυμασμού για τον τρόπο ανάπτυξής του ακουγόταν από τις εξέδρες και παρά την αποχώρηση του Κούδα στο 63' λόγω τραυματισμού, ήταν η ομάδα που απειλούσε με δεύτερο γκολ, δείχνοντας ότι είναι πολύ καλύτερα σε φυσική κατάσταση από τους γηπεδούχους!

Τρία λεπτά νωρίτερα ο Σαράφης βγήκε τετ α τετ με τον Πουπάκη με τον τελευταίο να αποκρούει, ενώ στο 70' ήταν η σειρά του Κερμανίδη να δει τον Πουπάκη να σταματάει τη δική του προσπάθεια.  Στο 80' ο Λοσάντα χτύπησε τον Ιωσηφίδη αλλά ο Κολυρρόπουλος δεν είδε τίποτε ...

Η τύχη μάς γύρισε την πλάτη στο 87', όταν ένα φοβερό μακρινό σουτ του Άγγελου Αναστασιάδη τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του ανήμπορου να αντιδράσει Πουπάκη (εικόνα που ακολουθεί)! Στο 3ο λεπτό της παράτασης χάθηκε νέα ευκαιρία, ενώ στο ακριβώς επόμενο, ο ΠΑΟΚ έχασε μοναδική ευκαιρία, με τον Τερζανίδη να αποφεύγει εντυπωσιακά δύο παίκτες του γάβρου, αλλά το σουτ από εξαιρετική θέση πέρασε άουτ!

Το σκορ δεν άλλαξε στα 120  λεπτά και έτσι οδηγηθήκαμε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τρώνε από την αγωνία τους τα φελιζόλ που είχαν προμηθευτεί μπαίνοντας στο γήπεδο...

Η σειρά των πέναλτι: Δαβουρλής 1-0, Αναστασιάδης 1-1, Καραβίτης 2-1, Σαράφης 2-2, Γαλάκος 3-2, Παρίδης απέκρουσε ο Πουπάκης, Σιώκος απέκρουσε ο Φούρτουλα, Γκουερίνο 3-3, Βιέρα 4-3, Φούρτουλα 4-4, Κυράστας 5-4, Πέλλιος 5-5, Βασιλόπουλος 6-5, Γούναρης στο δοκάρι...  

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Κολλυρόπουλος, που έβαλε και αυτός το λιθαράκι για να περάσει στην επόμενη φάση η ομάδα του γάβρου...  

Οι συνθέσεις:

γάβρος: Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Βασιλόπουλος, Κυράστας, Σιώκος, Βιέρα, Καραβίτης, Δαβουρλής, Λοσάντα (106' Δεληκάρης), Κρητικόπουλος 

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφιδης, Τερζανίδης, Σαράφης, Κούδας (63' Βούλγαρης), Κερμανίδης (105' Παρίδης), Γκουερίνο, Αναστασιάδης 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...