Το πρώτο γλέντι επί του γάβρου στην Τούμπα

Για το πρώτο πρωτάθλημα -από καθιερώσεως της Εθνικής κατηγορίας- ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε σαν σήμερα 22/11/1959 στην Τούμπα τον υπερόπτη γάβρο και τον προσγείωσε ανώμαλα!
Το πρώτο γλέντι επί του γάβρου στην Τούμπα

Το παιχνίδι έγινε στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, παρουσία 12.000 θεατών (παρά τη συνεχή βροχόπτωση!) και ο Δικέφαλος με τον Ζάρκο Μιχαήλοβιτς στον πάγκο του πήρε τη νίκη που οι αθηναϊκές φυλλάδες χαρακτήρισαν έκπληξη, όσοι όμως ήταν στο γήπεδο, γνώριζαν πως η έκπληξη δεν ήταν η νίκη του ΠΑΟΚ αλλά το μικρό εύρος της!

Η ομάδα της Μουνιχίας γλίτωσε την τεσσάρα και την πανωλεθρία, χάρη στην πολύ καλή απόδοση του τερματοφύλακά της (Σάββας Θεοδωρίδης!) που διακρίνεται στην photo που ακολουθεί να αποκρούει σε κόρνερ το πολύ δυνατό σουτ του μη διακρινόμενου στη φάση Λέανδρου!

Ο ΠΑΟΚ παίζοντας με πάθος, ομαδικότητα και ψυχή, ενθουσίασε τον κόσμο που βρέθηκε στις εξέδρες της νεόδμητης Τούμπας και είδε τους παίκτες μας να κάνουν πλάκα στους πολλούς διεθνείς που διέθετε στο ρόστερ του ο γάβρος. Απών από την 11άδα μας ο Λάμπης Κουιρουκίδης, το κενό του όμως το υπερκάλυψε ο εξαιρετικός εκείνη τη μέρα Κατηκαρίδης. Γιαννέλος και Ραπτόπουλος εξαφάνισαν τους Μπέμπη και Υφαντή, ενώ στην επίθεση Κιουρτζής - Χαβανίδης - Νικολαΐδης - Λέανδρος, ήταν κυριολεκτικά φωτιά!!!

Ο διαιτητής Στεφανίδης, έπαιζε στα ... κόκκινα, αλλά δεν κατάφερε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα, παρά τις συγκινητικές προσπάθειές του, παραβλέποντας πολλά σκληρά μαρκαρίσματα των φιλοξενούμενων. Χαρακτηριστική η φάση του 13ου λεπτού, όταν ενώ οι παίκτες μας διαμαρτυρόταν για φάουλ που δόθηκε σε βάρος του ΠΑΟΚ, ο Μπέμπης το εκτέλεσε πονηρά και γρήγορα, πασάροντας στον Υφαντή που μπήκε στην περιοχή μας. Οι παίκτες μας αδράνησαν και στράφηκαν προς τον ρέφερι, τό ίδιο έκανε και ο παίκτης του γάβρου, την ώρα που ο Στεφανίδης είπε "παίξτε"! Ευτυχώς ο Κεμανίδης, έτρεξε και πρόλαβε τον Υφαντή, αλλά η ενέργεια του διαιτητή άναψε για τα καλά τα αίματα στην Τούμπα!

Το σκορ άνοιξε στο πρώτο λεπτό της επανάληψης. Ο Χαβανίδης με βαθιά μπαλιά βρήκε τον Κατηκαρίδη, αυτός πρόλαβε στο τσακ τη βουτιά του Θεοδωρίδη, πάσαρε στον Λέανδρο που με πλασέ έγραψε το 1-0...

Ο γάβρος βγήκε στην επίθεση στο πεντάλεπτο που ακολούθησε, όμως η συνέχεια ανήκε στον ΠΑΟΚ. Στο 80ό λεπτό η Τούμπα πήρε φωτιά! Κιουρτζής, Νικολαΐδης, Κατηκαρίδης συνδυάστηκαν, ο τελευταίος έπιασε μια πραγματική βολίδα, η μπάλα πήγε στο "Γ" του Θεοδωρίδη, που παρά την προσπάθεια, το ... τσίμπησε ! Στη συνέχεια του παιχνιδιού, σουτ του Λέανδρου σταμάτησε στο δοκάρι και στο τελευταίο λεπτό ο Κιουρτζής έχασε μεγάλη ευκαιρία από πολύ καλή θέση.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Λέανδρος, Χαβανίδης, Κατηκαρίδης, Κιουρτζής, Νικολαΐδης 

γάβρος: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Στεφανάκος, Ξανθόπουλος, Πολυχρονίου, Ιωάννου, Παπάζογλου, Σιδέρης, Υφαντής, Μπέμπης, Ποσειδών  

 * Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον παπαναστασιακό στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο βάζελος, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την αεκ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της αεκ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...