Η Ζούντα Μακάμπι στη Θεσσαλονίκη...

Στη δεκαετία του 1920, υπήρχαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εβραϊκές ομάδες που έφεραν τον όνομα ... Μακάμπι.
Η Ζούντα Μακάμπι στη Θεσσαλονίκη...

Μια από αυτές, η Ζούντα Μακάμπι, μια δυνατή ομάδα της εποχής που είχε την έδρα της στο Νόβισαντ της Γιουγκοσλαβίας και την έφτιαξαν οι Εβραίοι της περιοχής, ήρθε σαν σήμερα στις 17/11/1927 στη Θεσσαλονίκη για να δώσει σειρά φιλικών αγώνων με ομάδες της πόλης.

Η Ζούντα Μακάμπι ήρθε στη Θεσσαλονίκη σιδηροδρομικώς, με το Σεμπλόν Οριάν, και έτυχε θερμότατης υποδοχής, όχι μόνο από τις διοικήσεις των ομάδων, αλλά και από πολλούς φιλάθλους (Εβραίους ως επί το πλείστον) που βρέθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και υποδέχτηκαν την αποστολή.

Την προσφώνηση από πλευράς ΠΑΟΚ ανέλαβε ένας πολύ γνωστός φίλαθλος της ομάδας (!), ο Στράτος Θεοδωρίδης, ενώ στη συνέχεια η Μακάμπι, πήγε στο ξενοδοχείο "Εξέλσιορ" όπου και κατέλυσε. Την αποστολή της, αποτελούσαν 14 παίκτες, ενώ συνόδευσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός της οι οποίοι ήρθαν όμως στις 19/11.

Οι 14 παίκτες της Μακάμπι ήταν οι: Φέρεντς, Τσαμπράντι, Απτ, Καν, Κάτσαφ, Σφεμπ, Βιγκ, Γκρούνεμπεργκ, Φλάισερ (αρχηγός), Μπρέσκικ, Χόρβατ, Μόργκεστερν, Κις, Μπριούλ.   

Ένα από τα παιχνίδια που θα έδινε, θα το έδινε με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο -και έγινε- στις 19/11/1927, ημέρα Σάββατο στο γήπεδο του αρη, που ήταν κατάμεστο, με το εβραϊκό στοιχείο της Θεσσαλονίκης να δίνει δυναμικό παρόν, όπως βέβαια και οι φίλαθλοι του Δικεφάλου!

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 3-0, χάρη σε γκολ που σημείωσαν στο 14' ο Μακαρονόπουλος, στο 58' ο Γεωργιάδης με μακρινό σουτ και στο 80' ο Παντερμαλής ... 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...