Πρόκριση σε τελικό με ανατροπή επί της AEK

Η 29η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1970-71 ήταν η τελευταία διοργάνωση κυπέλλου όπου πλην των ομάδων Α' και Β' εθνικής κατηγορίας μετείχαν και οι ομάδες των ανά νομό τοπικών ενώσεων.
Πρόκριση σε τελικό με ανατροπή επί της AEK

Οι 16 ομάδες που είχαν φτάσει ως τους "16" της προηγούμενης χρονιάς προκρίθηκαν χωρίς αγώνες στη φάση των "32", ενώ οι υπόλοιπες για να μετέχουν σε αυτήν έδωσαν μία σειρά αγώνων με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Ο Δικέφαλος εκείνη τη χρονιά, στον β' γύρο απέκλεισε με 0-2 την Καλλιθέα, στον γ' γύρο τα Τρίκαλα με 6-1 στην Τούμπα, στα προημιτελικά τον βάζελο επίσης στην Τούμπα με 3-2 (επική ανατροπή από 0-2, διαβάστε ΕΔΩ) και στον ημιτελικό κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την αεκ σε μονό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη.

Σαν σήμερα 25/4/1971 ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον υποδέχτηκε στην κατάμεστη Τούμπα την AEK και την κέρδισε με 3-2, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό της 9ης Ιουνίου 1971, απέναντι στον γάβρο, ένας τελικός που έγινε πάλι στο ... ουδέτερο Καραϊσκάκη (γελάνε και οι πέτρες με εκείνες τις αποφάσεις της ΕΠΟ!).

Ο ΠΑΟΚ έπιασε καταπληκτική απόδοση αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, εξαιτίας του τέρματος που σημείωσε στο 28' ο Νικολαΐδης μετά από πάσα του Πομώνη.  Η μετέπειτα πρωταθλήτρια αθηναϊκή ομάδα, εκείνη τη μέρα γονάτισε μπροστά στο μεγαλείο του Δικεφάλου του Βορρά, που κυριολεκτικά την πάτησε! Το σκορ δεν λέει την αλήθεια, καθώς είναι πολύ φτωχό για να αποδώσει τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων! Ο ΠΑΟΚ διαθέτοντας ένα κέντρο φωτιά, κάθε φορά που περνούσε τη μεσαία γραμμή ήταν απειλητικός για την εστία του Κωνσταντινίδη. Τα δύο γκολ που δέχτηκε, οφειλόταν ξεκάθαρα σε ατομικά λάθη των παικτών μας και όχι σε κάποιο σπουδαίο παιχνίδι που έπαιξαν οι τυχεροί φιλοξενούμενοι!

Δώδεκα λεπτά μετά το γκολ του Νικολαΐδη, η Τούμπα σηκώνεται στο πόδι (στο 40'). Ο Σαράφης επιτέθηκε από τα αριστερά, σέντραρε, η μπάλα έφτασε στο ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Ασλανίδης με έναν πραγματικό κεραυνό ισοφάρισε. Πριν προλάβει η ΑΕΚ να καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί, στο 43' ήρθε η πλήρης ανατροπή του σκορ! Ο Ασλανίδης βρήκε τον Κούδα που πέρασε διαδοχικά τους Τόσκα - Σταθόπουλο - Λιακούρη, γύρισε την μπάλα στην περιοχή και ο Παρίδης από κοντά έγραψε το 2-1.

Στο επόμενο λεπτό η κεφαλιά του Σαράφη πέρασε μόλις άουτ και οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 2-1. Η έντονη επιθετικότητα του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο. Και αφού μια κεφαλιά του Σταυρίδη και ένα σουτ του Κούδα από καλή θέση πέρασαν άουτ, στο 56' η αεκ ισοφάρισε με περιπετειώδη και αμφισβητούμενο τρόπο. Σέντρα του Σκευοφύλακα, ο Χατζηιωάννου βγήκε να αποκρούσει, ο Φουντουκίδης μπήκε στην φάση και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα προς τα πίσω, εκεί βρέθηκε ο Παπαεμμανουήλ που σούταρε, ο Χατζηιωάννου επέστρεψε στην εστία του και απέκρουσε, αλλά ο Μίχας κατακύρωσε γκολ, μέσα σε διαμαρτυρίες των παικτών μας που ισχυριζόταν πως η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή.

Οι πουθενάδες λοιπόν ισοφάρισαν εντελώς συμπτωματικά, η χαρά τους κράτησε μόλις πέντε λεπτά! Στο 61' ο Παρίδης από τα δεξιά σέντραρε, ο Ασλανίδης μπήκε ανάμεσα στους αμυντικούς και με κεφαλιά σημείωσε το 3-2 αποκαθιστώντας την τάξη... Η βολίδα του Ασλανίδη στο 81΄αποκρούσθηκε από τον Κωνσταντινίδη και στο 86' ο Ασλανίδης νικήθηκε στο τετ α τετ από τον τερματοφύλακα της αεκ...

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Χατζηαντωνίου, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης, Λάζος (30' Σταυρίδης), Κούδας, Ασλανίδης, Σαράφης, Παρίδης 

αεκ: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Τόσκας, Σταθόπουλος, Λιάκουρης, Λαβαρίδης, Βεντούρης (23' Κάχρης), Σκευοφύλακας, Νικολαΐδης, Παπαϊωάνου, Πομώνης  (46' (Παπαεμμανουήλ) 

Στον άλλον ημιτελικό που επίσης έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο γάβρος κέρδισε με 1-2 τη γριά παίρνοντας και αυτός το εισιτήριο για τον τελικό που έγινε στο σπίτι του...

Η πρόκριση του ΠΑΟΚ σε έναν ακόμη τελικό πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον κόσμο που ξεχύθηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης που εκείνο το βράδυ κυριολεκτικά ξαγρύπνησε για τη μεγάλη ομάδα της πόλης!

{gallery}2016/Aspromaures/25-5-1971{/gallery}

Διαβάστε ακόμη...