Πρόκριση σε τελικό, με διπλό στο Χαριλάου (1978)

Το κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 1977-1978 πλησίαζε στο τέλος του και στην ημιτελική του φάση, κληρώθηκαν παπαναστασικός - ΠΑΟΚ και αεκ - γάβρος.
Πρόκριση σε τελικό, με διπλό στο Χαριλάου (1978)

Σαν σήμερα 17/5 έγιναν και οι δύο ημιτελικοί της 36ης διοργάνωσης του Κυπέλλου. Η αεκ απέκλεισε τον γάβρο με το εκκωφαντικό 6-1 και ο Δικέφαλος του Βορρά, τον συμπολίτη με 0-1, χάρη σε γκολ του 22χρνου (τότε) Κώστα Ορφανού στο 112'!

Ο ΠΑΟΚ με τον Λάκη Πετρόπουλο πλέον στον πάγκο του (νωρίτερα θήτευσαν σε αυτόν ο Μπίλι Μπίγκαμ και ο Δημήτρης Καλογιάννης) απέκλεισε διαδοχικά: στον α' γύρο τον Λεβαδειακό (6-1), στον β' γύρο τον Ολυμπιακό Βόλου (4-1), στον γ΄γύρο τη γριά (0-1), στον προημιτελικό τη Βέροια με 5-0, για να φτάσει στον ημιτελικό, όπου η κλήρωση έφερε στον δρόμο μας τον αρη, σε παιχνίδι που έγινε στη γειτονιά της παπαναστασίου...

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο (22.900 εισιτήρια και εισπράχτηκαν 4.176.500δρχ), από οπαδούς και των δύο ομάδων, οι γηπεδούχοι είχαν στο πρώτο ημίχρονο την κατοχή και τις ευκαιρίες να ανοίξουν το σκορ, με καλύτερες στιγμές το δοκάρι του Ζήνδρου στο 40' και δύο προσπάθειες του Βάγκνερ στο 23' και στο 30' τις οποίες σταμάτησε ο εξαιρετικός Μπλάντεν Φούρτουλα.

Γούναρης και Μπλάντεν Φούρτουλα σε δράση...

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του, ήταν πολύ επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις. Ο Ορφανός στο 6' και ο Κούδας στο 16' απείλησαν με δυνατά σουτ από καλές θέσεις τον Παπαφλωράτο, χωρίς όμως να σκοράρουν, με το ημίχρονο να τελειώνει 0-0.

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε στο δεύτερο 45λεπτο, ο αρης πίεζε (ως το 65'), ο ΠΑΟΚ έπαιζε με σφιχτή άμυνα, έχοντας σε μεγάλη μέρα Σαράφη - Δαμανάκη - Φούρτουλα και οι ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, μιας και στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού δεν μπήκε κάποιο γκολ.

Εκεί ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερες δυνάμεις και αφού στο 104' ο Παπαφλωράτος σταμάτησε εξαιρετική προσπάθεια του Ορφανού που άδειασε Φοιρό - Όλε, αλλά το σουτ του αποκρούστηκε από τον πορτιέρο του συμπολίτη, ήρθε ο ίδιος παίκτης στο 112' να σημειώσει ένα πανέμορφο σε εκτέλεση γκολ με καρφωτή κεφαλιά και να χαρίσει την πρόκριση στον τελικό στον Δικέφαλο! 

Εξαιρετική διαιτησία από τον ... Φακή, που τα τίναζε όλα στον αέρα μόνο στα ματς του ΠΑΟΚ με ομάδες του τέως ΠΟΚ, στο λεκανοπέδιο...

Οι συνθέσεις:

αρης: Παπαφλωράτος, Μόκαλης, Πάλλας, Φοιρός, Όλε, Κούης, Ζήνδρος (111' Ζελίδης), Μπαλλής, Βάγκνερ, Δράμπης (77' Ισαακίδης), Σεμερτζίδης

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Δαμανάκης, Κερμανίδης (85' Κωστίκος), Σαράφης (106' Ρούσος), Ορφανός, Κούδας, Γκουερίνο

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Λάκης Πετρόπουλος (έφυγε από τη ζωή στις 30/6/1996) δήλωσε μετά το ματς: "Αντιμετωπίζαμε προβλήματα λόγω τραυματισμών και παρέταξα επιφυλαχτικά την ομάδα, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα. Βασίστηκα στην καλή φυσική κατάσταση την οποία διαθέτουμε. Γνώριζα το παιχνίδι του αντιπάλου και έδωσα τις κατάλληλες οδηγίες" 

* Στην αρχική photo είναι η στιγμή που ο Ορφανός (δεν διακρίνεται) με κεφαλιά σκοράρει το γκολ που έδωσε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ... 

* Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα 1977-78 με τον Άγγλο Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του (6 ματς, 2 νίκες-2 ισοπαλίες-2 ήττες), ακολούθησε ο Δημήτρης Καλογιάννης (9 ματς, 4 νίκες και 5 ισοπαλίες), για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον Λάκη Πετρόπουλο (19 ματς, 10 νίκες - 7 ισοπαλίες - 2 ήττες).

* Τελικός απολογισμός: 2η θέση με 46 βαθμούς, 48-24 τα τέρματα. Μια θέση που έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο (ΟΥΕΦΑ), αλλά ο ΠΑΟΚ σαν φιναλίστ του Κυπέλλου, αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...