Το θέατρο του παραλόγου...

Αρχές Νοέμβρη πλέον και το θέμα των χρεών μένει εκεί που ήταν. Στο πουθενά. Το νομοσχέδιο για τα "κόκκινα δάνεια" έρχεται για να δώσει λύση ή οχι;
Equalizer Equalizer
Το θέατρο του παραλόγου...

Η περιλάλητη και εντυπωσιακή ρύθμιση χρεών που προωθήθηκε από τη Κυβέρνηση, είναι πλέον πραγματικότητα. Ήρθε, ψηφίστηκε, διαφημίστηκε και μένει να δούμε τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Ένα νομοσχέδιο που σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε επικοινωνιακά και από τον ΠΑΟΚ (με συνεχείς αναφορές στα ΜΜΕ και στη προσμονή που υπήρχε) κι όμως εν τέλει… δεν τον αφορούσε καν!

Το πόσο γελοία είναι η συμπεριφορά των πολιτικών και των φερέφωνων τους, δεν χρήζει ανάλυσης. Το πόσο μέτρια αντέδρασε και λειτούργησε ο ΠΑΟΚ, είναι ένα ερωτηματικό. Υπάρχουν άραγε δεσμεύσεις για το άμεσο μέλλον; Υπάρχει κάποια προεργασία; Η επικοινωνία που υποτίθεται πως είχε η ΠΑΕ τόσο καιρό με τα υπουργεία και η ανταλλαγή απόψεων, θα έχει κάποιο αντίκρισμα ή απλά μας δουλεύουν;

Το βέβαιο είναι πως η… «δέσμευση» αφορά εδώ και λίγες μέρες το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια». Ένα νομοσχέδιο που στο κύριο μέρος του αφορά υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκ. Ευρώ ετησίως. Ούτε εδώ, εντάσσεται ο ΠΑΟΚ.

Σε… ένα παρακλάδι του νόμου αυτού, υπάρχει αναφορά σε μεγαλύτερου βεληνεκούς επιχειρήσεις, που θέλουν να ρυθμίσουν το χρέος τους. Το ρεπορτάζ της εφημερίδος DealNews αναφέρει χαρακτηριστικά :

«Αλλαγή διαδικασίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Ειδική διαδικασία ακολουθείται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις άνω των 2,5 εκατ. ευρώ και με κόκκινα δάνειο σε περισσότερες οπό μια τράπεζες. Τότε για να είναι δεσμευτική η ρύθμιση θα πρέπει να συμφωνήσει το 50,1% των πιστωτών και η αίτηση υποβάλλεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο πρέπει να αποφανθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διαστήματα επί της αίτησης. Γιο τη ρύθμιση μεγάλων οφειλών προς την εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου. Ισχυρός είναι και ο λόγος των τραπεζών στην περίπτωση της αίτησης υπαγωγής στην έκτακτη διαδικασία ει δικής διαχείρισης, η οποίο υποβάλλεται από πιστωτή ή πιστωτές του οφειλέτη, στους οποίους περιλαμβάνεται τουλάχιστον  ένα χρηματοδοτικό ίδρυμα, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 40% του συνόλου των υποχρεώσεων».

Οι επιχειρήσεις λοιπόν αυτές δύνανται να προβούν σε… αίτηση προς το τοπικό Πρωτοδικείο, το οποίο εντός κάποιων μηνών θα λάβει απόφαση. Και ΑΝ αυτή η υπόθεση αφορά και το Δημόσιο, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη αυτού! Τουτέστιν, ας ελπίσουμε να γίνουν όλα πριν προκηρυχθούν εκλογές!

Λογικά, βάσει της ανάλυσης του προτεινόμενου νομοσχεδίου, εδώ είναι που υποτίθεται πως εντάσσεται ο ΠΑΟΚ. Προφανώς και η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι χαριστική, αλλά εξετάζεται το αν είναι και βολική, καθώς επιβαρύνει την ΠΑΕ με μια ολόκληρη διαδικασία η οποία βάσει των πολιτικών εξελίξεων, είναι απρόβλεπτο το πόσο μπορεί να διαρκέσει.

Μένει λοιπόν να δούμε αν εν τέλει αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να ενταχθεί εδώ (γιατί και στη ρύθμιση οφειλών τυπικά μπορούσε να ενταχθεί, αφού καμία εκ των οφειλών του δε ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, αλλά μάθαμε πως… συνηθίζεται να ΜΗ ξεχωρίζονται πολλές περιπτώσεις ενός κοινού ΑΦΜ. Για τόση διάθεση εξυπηρέτησης προς όφελος του ΠΑΟΚ μιλάμε!)

Τόσο από Αθήνα μεριά, όσο και από... δικούς μας ανθρώπους (Ζαγοράκης) δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα εδώ και καιρό. Ο Νοέμβρης έφτασε και μένει να δούμε αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν, μιας και οι δικαιολογίες τελειώνουν.

ΥΓ. Δείτε το νέο νομοσχέδιο ΕΔΩ

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...