Επικίνδυνες πρακτικές και στρατηγικές

Όσο ο τελικός πλησιάζει, τα πλάνα και τα σχέδια των ιθυνόντων από κάθε πλευρά, δημοσιοποιούνται. Και, ως συνήθως στην Ελλάδα, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η άποψη της Αστυνομίας σχετικά με τη μετακίνηση των οπαδών. Τα γράφουμε τώρα, για να μη χρειαστεί να τα συζητήσουμε αργότερα…
Equalizer Equalizer
Επικίνδυνες πρακτικές και στρατηγικές

Δυστυχώς στον τόπο που ζούμε, η βία και οι προκλήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν πως για όλα φταίνε οι δυνάμεις καταστολής. Ούτε η εξουσία έχει κάποιο καλά κρυμμένο σχέδιο στα συρτάρια της. Για την ακρίβεια, νομίζω πως έχει αποδειχθεί πολλάκις ο,τι οι επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του κράτους, δεν ξέρουν «που πάν’ τα τέσσερα».

Καθώς όμως, ειδικά στον αθλητικό τομέα, περιστάσεις επεισοδίων και μετακινήσεων συναντάμε συχνά, έχει πλέον γίνει μόδα (αν όχι ανάγκη) και η εμπλοκή της Αστυνομίας στο όλο σκηνικό. Δεν είναι λοιπόν κάτι για το οποίο χρεώνεται η ίδια.

Αυτό το οποίο όμως αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο είναι περίεργο, αλλά θεωρώ πως είναι καταφανώς επικίνδυνο. Το πολυθρύλητο πλάνο για τη μετάβαση των οπαδών του Δικεφάλου στο ΟΑΚΑ, είναι για μένα αιτία αποριών, αλλά και κινδύνων.

Αλήθεια, με βάση ποιο σκεπτικό, η παρουσία και μετάβαση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε διάστημα περίπου 18 ωρών (μόνο για την κάθοδο) είναι ασφαλέστερο από ένα φυσιολογικό ταξίδι 7-8 ωρών; Καλώς ή κακώς, ζούμε σε μια εποχή που η μετάβαση οδικώς στην Αθήνα έχει απλοποιηθεί. «Μίκρυνε». Πως λοιπόν στηρίζεται θεωρητικά ένα σχέδιο που στοιβάζει τόσο κόσμο σε λεωφορεία ήδη από το βράδυ της Παρασκευής και πως είναι δυνατόν να καθυστερήσει τόσο η κάθοδός τους για να δουν ένα παιχνίδι το βράδυ του Σαββάτου;

Θα έχουν συνεχείς στάσεις; Αν ναι, γιατί; Για επαναληπτικούς ελέγχους;

Θα καθυστερήσει η αναχώρηση; Αν ναι, γιατί να συγκεντρωθούν τόσο νωρίς;

Θα καθυστερήσει η είσοδός τους στην Αθήνα; Αν ναι, δεν είναι πιο επικίνδυνο για πιθανές «Εφόδους» από καλοθελητές διαμένοντες στην Αττική; Για στημένες ενέδρες;

Ομολογώ πως δεν μπορώ να σκεφτώ άλλες πιθανότητες Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως όχι μόνο θα χρειαστούν τόσες ώρες για τα λεωφορεία ώστε να φτάσουν στην Αθήνα, αλλά επιπλέον θα απαγορευθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση ΠΑΟΚτσήδων εντός της πρωτεύουσας, άσχετα αν αυτοί είναι ούτως ή άλλως κάτοικοι Αθηνών. Τουτέστιν, κύριε συνοπαδέ που κατοικείτε π.χ. στο Γαλάτσι, λυπούμαστε. Θα χρειαστεί να μεταναστεύσετε παροδικά στη Θεσσαλονίκη, να μπείτε σε λεωφορείο και να ταξιδέψετε άλλες 18 ώρες ώστε να δείτε τον τελικό. Πιθανώς μάλιστα να κληθείτε να επιστρέψετε στη Θεσσαλονίκη και μετά να γυρίσετε στο Γαλάτσι.

Κύριοι, αυτά τα πλάνα, εκτός από τραγελαφικά, είναι και ύποπτα. Ύποπτα καθώς ουσιαστικά στοχοποιείται ένας ολόκληρος κόσμος χωρίς λόγο, χωρίς ουσία, χωρίς θεωρητικό υπόβαθρο σε αυτό το πλάνο.

Ακόμα όμως κι αν δεχθούμε ως σοβαρή την πιθανότητα πρόκλησης επεισοδίων π.χ. στην Ομόνοια (όπου δεκαετίες τώρα συγκεντρώνονταν ΠΑΟΚτσήδες σε περιπτώσεις τελικών κλπ), σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη η έλλειψη άλλου πλάνου οδηγιών. Καλείται δηλαδή ο μέσος ΠΑΟΚτσής οπαδός στην Αθήνα, να μεταβεί μόνος του στο γήπεδο χωρίς να απασχοληθεί καμία αστυνομική δύναμη.

Τουτέστιν, χωρίς διακριτικά, χωρίς να μιλάει, χωρίς να χαίρεται το παιχνίδι.

Δεν είναι ζήτημα φόβου. Είναι ζήτημα βεβαιότητας πως οι λογής-λογής αντίπαλοι οπαδοί θα ψάχνουν ευκαιρία για επίθεση σε ασπρόμαυρους οπαδούς.

Ξεπερνώντας όμως ακόμα και αυτό το ζήτημα, βλέπουμε ένα άλλο θέμα, μεγαλύτερο ίσως από τα προηγούμενα.

Την πιθανότητα, δηλαδή, μπλόκων σε σιδηροδρομικές γραμμές, με στόχο τον έλεγχο των επιβατών, ίσως ακόμη και την προσαγωγή ΠΑΟΚτσήδων που θα χρησιμοποιήσουν το τρένο. Κάπου εδώ, η μπάλα «χάνεται». Προσπερνώντας το γεγονός πως δεν είναι δυνατό να υπάρχει στοιχειοθετημένη νομική θεμελίωση τέτοιου είδους προσαγωγών, καταλήγουμε στη βεβαιότητα πως πρόκειται για καθαρή στοχοποίηση πολιτών.

Κύριοι, αντιλαμβάνομαι πως σε ένα κράτος που ισορροπεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ακόμα και  μια μετακίνηση χιλιάδων  συντηρητικών, θεοσεβούμενων, υπάκουων και πειθήνιων πολιτών (πολλώ δε μάλλον των ανυπάκουων και νευρόσπαστων ΠΑΟΚτσήδων) αποτελεί μέγα πρόβλημα.

Το να καταφεύγουμε όμως σε λύσεις προσβλητικές, ανυποστήρικτες και κυρίως τόσο πρόχειρα σχεδιασμένες, είναι αν μη τι άλλο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Και νέα πηγή κινδύνων.

Ευελπιστώ λοιπόν, πως όλες αυτές οι πιθανότητες, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι δεν πέρασαν μόνο από το δικό μου μικρό κεφάλι. Ευελπιστώ πως έστω και ένας από τους υπεύθυνους, τόνισε όλα αυτά τα ερωτήματα και δέχθηκε κατάλληλες, διευκρινιστικές και δεσμευτικές απαντήσεις από τους διοργανωτές και τις λοιπές αρχές, πως δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ, φαινόμενα ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ, ούτε καν υπόνοιες ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ.

Είναι άλλο πράγμα η δυσκολία διαχείρισης του εξαγριωμένου πλήθους και πολύ διαφορετικό η εκ των προτέρων και πολύωρη πίεση του ώστε να ξεσπάσει.

 

ΥΓ. Όσο για το βόθρο της ΕΠΟ, θα ασχοληθούμε άμεσως μετά τον τελικό. Ελπίζω μόνο, να πραγματοποιήσουν όσα σκέφτονται. Να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...