Η ευθύνη και η ευκαιρία του ΠΑΟΚ

Άλλο ένα καλοκαίρι του ασπρόμαυρου οργανισμού φτάνει προς το τέλος του, και η γκρίνια έχει προ πολλού ξεπεράσει την αγωνία ή το ενδιαφέρον του κόσμου για τον νέο ΠΑΟΚ που θα δούμε. Γιατί;
Equalizer Equalizer
Η ευθύνη και η ευκαιρία του ΠΑΟΚ

Για ουσιαστικά τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μετά το νταμπλ του 2019, ο ΠΑΟΚ δεν καταφέρνει να πείσει τον κόσμο του πως κάτι καλό χτίζεται, αφού παρά την προσπάθεια ανανέωσης του ρόστερ η ευρωπαϊκή αποτυχία ήρθε να απογοητεύσει άπαντες.

Είναι όμως μόνο ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός που γέννησε το κύμα απαισιοδοξίας; Η απάντηση είναι γνωστή: Όχι.

Ο συνδυασμός της μακροχρόνιας πλέον απουσίας του Ιβάν Σαββίδη, οι δυστοκίες στην επικοινωνιακή πολιτική, η αδυναμία όλων να καταλάβουμε αν τελικά ο ΠΑΟΚ θέλει να διαθέσει χρήματα για σοβαρές μεταγραφές ή όχι, μα και η αδυναμία στελέχωσης του ρόστερ της ομάδας με ισορροπημένο τρόπο ακόμα και με τα λεφτά που όντως δίνονται για αρκετές μεταγραφές, δείχνουν όλα μαζί μια γενική δυσλειτουργία.

Είναι γνωστό πως ο ΠΑΟΚ είναι ένα διαχρονικά εσωστρεφές κλαμπ. Όταν βλέπουμε κάποια αρνητικά, τα «βάφουμε όλα μαύρα» χωρίς στην πράξη τα πράγματα να είναι τόσο άσχημα. Εκεί είναι που αποτυχίες όπως ο πρόσφατος αποκλεισμός, αποκλείουν οποιαδήποτε αισιόδοξη προσέγγιση. Και τότε, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα, αν εντός της ομάδας δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και σιγουριά.

Ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, θα φουντώσουν απαισιόδοξα σενάρια που ήδη εξυφαίνονται εδώ και καιρό, με την αγαστή συνεργασία δεκάδων «καλοπροαίρετων» οπαδών, οι οποίοι συχνά βάζουν τον εγωισμό τους πάνω από την ομάδα και προτιμούν να τη δουν να διαλύεται, αρκεί να δικαιωθούν στις καταστροφολογικές τους προβλέψεις.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι, που βλέπουν και θετικά συμπεράσματα σε αποτυχίες.

Αλήθεια, είναι τόσο κακό ότι ο ανανεωμένος και -προφανώς- ασύνδετος και άγουρος ΠΑΟΚ, αποκλείστηκε από την Ευρώπη;

Έχει γίνει αντιληπτό από όλους ότι η ομάδα αντιμετώπιζε δυσκολίες να ισορροπήσει τους ευρωπαϊκούς με τους εν Ελλάδι στόχους της εδώ και χρόνια. Αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της ανυπαρξίας «καθαρών» προπονήσεων την περασμένη σεζόν. Και εν τέλει κατέρρευσε και σωματικά μετά από δεκάδες αγώνες. Προσωπικά, έχω από το 2016 (δες εδώ) εκφράσει την άποψη πως αν θέλεις να κάνεις εκ του μηδενός ομάδα, τότε δεν είναι και τόσο αρνητικό να μείνεις εκτός Ευρώπης. Συγκεκριμένα, τόνιζα τότε: «Αφήστε την ομάδα να έρθει στα συγκαλά της. Αφήστε την ομάδα να καταλάβει τι ψάχνουμε να πετύχουμε. Αφήστε τους αθλητές να προσαρμοστούν στις ανάγκες πρωταθλητισμού, να αφομοιώσουν τις απαιτήσεις και να αφομοιωθούν από το σύνολο. Αφήστε τον χ προπονητή να  βρει τα πατήματά του και το χρόνο να δουλέψει ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ χωρίς "στοιχήματα" από τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν. Αφήστε τον κόσμο να δει ένα πλάνο, να πιστέψει σε μια σταθερά.» Σήμερα, εκείνο το άρθρο μου μοιάζει τόσο επίκαιρο.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν αρκούν για να ξεχάσουμε τη βαρύτητα της ευρωπαϊκής καταξίωσης, τους κερδισμένους πόντους, τα χρήματα και το πρεστίζ. Αρκούν όμως για να θυμόμαστε ότι οι σοβαρές ομάδες χτίζονται με καθαρή και πολλή δουλειά, με στόχο την ομοιογένεια, τους αυτοματισμούς και την αρμονική λειτουργία μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Οι αλχημείες, τα πειράματα, οι «προσευχές» του προπονητικού τιμ ώστε να φέρουν σε πέρας τους αγώνες, ούτε εντυπωσίασαν, ούτε απέφεραν τελικώς κάτι χειροπιαστό.

Γι' αυτό και αποτελεί προσωπική μου άποψη πως ο ΠΑΟΚ μπορεί και πρέπει να βγάλει θετικά πράγματα από το αρνητικό ξεκίνημα της χρονιάς.

Το ανανεωμένο και νεανικό ρόστερ έχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, θα αποτελεί όμως έκπληξη πρώτου βαθμού, αν καταφέρει να κάνει πορεία πρωταθλητισμού, αφού με βάση τα όσα έχουμε δει ως τώρα (στα λίγα ματς) και όσα ξέραμε από τις προηγούμενες σεζόν, σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά συνεχίζουν να λείπουν από το ρόστερ της ομάδας. Ο τομέας της ταχύτητας βελτιώθηκε κατά τι, όμως πάσχουμε σε εμπειρία, προσωπικότητα, ατομική τεχνική και γκολ.

Ναι, είναι άδικο να κρίνουμε και να κατακρίνουμε έναν προς έναν τους παίκτες που ήρθαν στην ομάδα, καθώς το δείγμα ως τώρα είναι πολύ μικρό. Όμως μερικά πράγματα, φαίνονται.

Αν λοιπόν οι αρμόδιοι κρίνουν πως έτσι θέλουν να πορευθούν, καλώς. Ας κρατάμε όμως μικρό καλάθι μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, προτού βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα.

Γιατί πολλά πράγματα αλλάζουν και ισορροπίες μεταβάλλονται. Η ανανέωση της ομάδας δεν έχει ολοκληρωθεί αφού αν μη τι άλλο αναμένονται ακόμα αρκετές αποχωρήσεις (που ίσως οδηγήσουν και σε αφίξεις) και τελικά συμπεράσματα για το που οδεύουμε, θα βγουν σύντομα.

Μέχρι τότε, ας ελπίσουμε η παροιμιώδης εσωστρέφειά μας, να μην οδηγήσει σε νέες αποτυχίες.

Διαβάστε ακόμη...