Τα μεταξωτά βρακιά...

Η χθεσινή ήττα έδωσε το έναυσμα για νέο κύκλο φαγωμάρας και εσωστρέφειας. Γιατί ρε παιδιά; Τόσο βέβαιοι ήμασταν για την απόλυτη επιτυχία φέτος;
Equalizer Equalizer
Τα μεταξωτά βρακιά...

Πριν έξι μήνες έγραφα σ αυτήν εδώ τη στήλη οτι η ομάδα αν θέλει να τελειώσει μια χρονιά αναίμακτα και με εμφανή, ΣΤΑΘΕΡΗ πρόοδο, τότε πρέπει οχι μόνο να γίνει σοβαρή επένδυση στο ρόστερ, αλλά και να μείνει εκτός Ευρώπης, ώστε να δουλευτεί απερίσπαστα όλο το καλοκαίρι και να έχει καθαρό μυαλό το φθινόπωρο.

Στα δικά μου μάτια η έλλειψη σταθερότητας, ομοιογένειας και νηφαλιότητας, καταστρέφουν τον ΠΑΟΚ εδώ και έξι χρόνια τουλάχιστον.

Ατυχώς, ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο. Η ανάγκη για... πρεστίζ έφερε πανηγύρια για την πρόκριση στα ανθυποπροκριματικά του Champions League και οι... ευκαιρίες ελεύθερων παικτών αλλά και τα πολιτικά παιχνίδια ενόψει εκλογών ΕΠΟ, έφεραν προσθήκες στο ρόστερ οι οποίες είναι απλά μέτριες.

Για πρώτη φορά στα χρονικά όμως φαινόταν να συμφωνούμε όλοι σε κάτι : Η ομάδα έχει κάνει βήματα. Μόνο που αυτά δεν είναι αρκετά για να φέρουν την επιτυχία.

Το βράδυ του αποκλεισμού από τον Άγιαξ, η σκέψη που κυριαρχούσε μέσα μου ήταν απλή, λιτή κι απέριττη : Όταν δεν μπορείς, δεν πετυχαίνεις. Και η σημερινή ομάδα του ΠΑΟΚ ίσως έχει κάνει βήματα προόδου, αλλά για την ώρα ΔΕΝ μπορεί κάτι παραπάνω.

Δεν μπορεί να κάνει το απαραίτητο «ξεπέταγμα» γιατί απλά :

- Έχει παίκτες αλλά ΚΑΙ προπονητή που ακόμα «μαθαίνουν» πολλά βασικά πράγματα.

- Έχει έλλειμα ποιότητας σε νευραλγικές θέσεις (χαφ, επιθετικό χαφ, εξτρέμ, φορ).

- Έχει εμφανέστατο έλλειμα βάθους στο ρόστερ (δεύτερο αριστερό μπακ, δεύτερο εξάρι).

- Έχει ένα αγωνιστικό πλάνο που είναι προφανές οτι δεν τσουλάει σε συγκεκριμένα σημεία του αγωνιστικού χώρου :
Ο Κλάους κάνει μεγάλη κοιλιά αλλά από την αρχή της σεζόν ΚΑΜΙΑ συνεργασία δεν τον έφερε σε θέση βολής. ΚΑΜΙΑ σέντρα δεν τον βρίσκει σε σοβαρό σημείο. Δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ σταθερή προσπάθεια αξιοποίησής του. Όλη η ανάπτυξη επιθέσεων εξαντλείται στις κινήσεις των εξτρέμ. Παράλληλα σε οποιαδήποτε πίεση των αντιπάλων στα χαφ απλά χάνουμε τ αυγά και τα πασχάλια.

Βασικότερο όλων : Έχουμε 4 Νοεμβρίου για μια ομάδα με 10 νέα πρόσωπα. Κανείς δεν μπορούσε ποτέ να εγγυηθεί οτι όλα θα λειτουργούσαν ρολόι.

Ο βασικός μου φόβος έχει να κάνει με την υποψία ο Βλάνταν Ίβιτς να αποδειχθεί ανήμπορος να βρει εναλλακτικές και να «καεί». Θεωρώ πως καλώς ή κακώς ο ΠΑΟΚ αυτοπαγιδεύτηκε με την επιλογή του Ίβιτς γιατί πιθανότατα θα γίνει αξιοπρεπής προπονητής ΑΛΛΑ αυτό ίσως αργήσει. Και αν τον κάψουμε, τότε απλά θα έχουμε πετάξει ένα πρόσωπο που είναι της «οικογένειας» απλά και μόνο γιατί βιαστήκαμε. Και θα έχουμε «μια απ τα ίδια».

Σε γενικές γραμμές ο ΠΑΟΚ έχει δείξει κάποια καλά και κάποια αρνητικά δείγματα. Η αξιοθρήνητη κριτική με βάση το «δοκάρι και μέσα» πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Η αποτυχία στην Ευρώπη προσωπικά δεν μου λέει τίποτα απολύτως. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου βλέπει οτι χρειαζόμαστε 2 με 3 προσθήκες ώστε να ξεμπουκώσουμε σε συγκεκριμένους τομείς του γηπέδου και να έρθουν πιο «εύκολα» αποτελέσματα και να ανέβουμε πραγματικά επίπεδο.
Τούτο θα δώσει μεγαλύτερη άνεση για να δουλέψουμε ως ομάδα και να βελτιωθούμε.

 

ΥΓ. Έκανα το λάθος μετά τον αγώνα να κάνω λίγο ραδιοφωνικό ζάπινγκ. Είναι για μένα προφανές οτι συγκεκριμένο ράδιο της πόλης έχει βάλει μπρος σχέδιο απόλυσης του Ίβιτς. Το ερώτημα είναι αν αυτό αποτελεί μεμονωμένη προσπάθεια ή αν και άλλοι γνωστοί ΠΑΟΚάρχες συμφωνούν οτι ο Βλάνταν πρέπει να φύγει.

ΥΓ2. Υπόνοιες για «μούτρα» του Κλάους λόγω ενός περιστατικού που έγινε (;;) το καλοκαίρι και τον θύμωσε, άφησε γνωστός ΑΡΔ σε πρόσφατη διαδικτυακή του συνομιλία με οπαδούς. Ας ελπίσουμε να τελειώσουμε κάποια στιγμή από αυτή τη γάγγραινα.

ΥΓ3. Το να σουτάρουμε ΟΛΑ τα σουτ στα περιστέρια, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Γέμισε δωρεάν μπάλες η περιοχή της Τούμπας χθες.

ΥΓ4. Βασικός στόχος του Ιβάν «λέει», η πρόκριση στους 32 της Ευρώπης φέτος. Γι' αυτό και θύμωσε χτες. Κύριε Σαββίδη, τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...