Ανασκόπηση & Μεταγραφές...

Χριστούγεννα σήμερα και οι μίνι «διακοπές» του ποδοσφαιρικού τμήματος σε συνδυασμό με την επερχόμενη μεταγραφική περίοδο, μας επιτρέπουν να κάνουμε μια ανασκόπηση, αλλά και μερικές «ευχές» για τις επόμενες μέρες…
Προπονητής της Κερκίδας
Ανασκόπηση & Μεταγραφές...

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε αυτό το πρώτο στάδιο της φετινής χρονιάς έχοντας εκπλήξει και όντας πρωτοπόρος στη βαθμολογία. Αυτό το γεγονός από μόνο του αρκεί για να βάλει θετικό πρόσημο στις κριτικές όλων μας.

Η έναρξη της χρονιάς έβρισκε την ομάδα αλλά και εμάς σε κατάσταση γκρίνιας και απαισιοδοξίας, καθώς φαινόταν πως η έλλειψη μεγάλης επένδυσης σε μεταγραφές, μαζί με τις εμφανείς δυσλειτουργίες στο ποδοσφαιρικό τμήμα θα έφερναν μια μέτρια σεζόν. Για ακόμα μια φορά, λογαριάσαμε όλοι χωρίς τον τρελό ξενοδόχο, που πολλάκις στο παρελθόν μας έχει θυμίσει ότι ο μεγαλύτερος λόγος που καθιστά το ποδόσφαιρο βασιλιά των σπορ, είναι η απρόβλεπτη και ομαδική φύση του. Όταν χτίζεις ομάδες, όλα τα άλλα πάνε περίπατο. Παρενθετικά εδώ θέλω να ευλογήσω τα γένια της στήλης και του Paokmania, καθώς από την ΠΡΩΤΗ μέρα πιστέψαμε και τονίσαμε πως υπήρχε περιθώριο για θετικότατη πορεία του ΠΑΟΚ φέτος. Τις ίδιες μέρες, άλλοι μιλούσαν για είσοδο στα… playoff.

Αναφερόμενοι λοιπόν στην μέχρι σήμερα πορεία του ΠΑΟΚ, πρέπει σίγουρα να τονίσουμε το εντυπωσιακό πολλές φορές ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα, τα μεγάλα σκορ που κατάφερε, τις εκτός έδρας παρουσίες και τη νοοτροπία νικητή. Από την άλλη, δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως Ευρώπη και Κύπελλο μπήκαν ξεκάθαρα σε δεύτερη μοίρα (χωρίς αυτό να είναι κάτι το καταστρεπτικό, αλλά ειδικά στην Ευρώπη είχαμε συνηθίσει σε καλύτερες πορείες).

Στον αγωνιστικό τομέα, δυστυχώς τα εξαιρετικά αποδυτήρια και η ομαδικότητα, δεν μπορούν ποτέ να διαγράψουν την ξεκάθαρη ανάγκη για ξεκούραση και εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, τραυματισμοί και «θολούρα» έφεραν και κακές εμφανίσεις, όπως και άγχος σε αρκετά ματς. Ιδιαίτερα προς το τέλος του εξαμήνου, φάνηκε ένα μεγάλο λάθος που έγινε στη διαχείριση της ομάδας. Θεωρώ λοιπόν πως, όταν γνωρίζεις ότι δεν έχεις λύσεις και ότι το πρόγραμμα είναι ΠΟΛΥ βαρύ, τότε σε ματς που κερδίζεις με 3 και 4-0 , τότε ως έμπειρος προπονητής πρέπει να προβλέψεις την ανάγκη αντικατάστασης βασικών στελεχών σου με στόχο την αποφυγή προβλημάτων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε από τον Άγγελο Αναστασιάδη. Εν τούτοις, μπορούμε να δεχτούμε πως όλο και κάτι θα είχε στο νου του όταν απέφευγε να ξεκουράσει παίκτες στα ήδη κερδισμένα ματς (π.χ. 4-0 στο ημίχρονο επί του ΟΦΗ).

Σε κάθε περίπτωση, ο ήδη εκπεφρασμένος και ομολογημένος στόχος του Πρωταθλήματος, κρατήθηκε μέχρι σήμερα, αν και χρειάστηκε πολύ άγχος στο τέλος, ενώ χάθηκε και μια σημαντική βαθμολογική διαφορά. Είχαμε τονίσει ήδη από τον Οκτώβριο, πως πρέπει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να μείνουμε σε τροχιά τίτλου μέχρι τις μεταγραφές. Ο δυνάστης του ελληνικού αθλητισμού έκανε μεγάλο λάθος το καλοκαίρι διώχνοντας ποδοσφαιριστές που κρατούσαν το χαρακτήρα της ομάδας του (ιδιαίτερα Έλληνες) και το πλήρωσε από νωρίς. Βέβαια, η επικείμενη κατάρρευση του «παρασυστήματος» βοηθά στη ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ κατάληξη αρκετών αγώνων, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες από ρέφερι και επόπτες.

Εν γένει, σε ο,τι αφορά την πορεία της ομάδας μέχρι τώρα, είμαστε αρκετά έως πολύ ευχαριστημένοι όλοι, παρά τις ενστάσεις που σίγουρα υπάρχουν. ΑΝ όμως συνυπολογίσουμε αυτά τα αρκετά βράδια εντυπωσιακού ποδοσφαίρου που είδαμε, τότε σίγουρα ο βαθμός βελτιώνεται κι άλλο. Και εδώ είναι που προκύπτει το ερώτημα «τι θα γινόταν αν είχαμε κάτι παραπάνω;».

Αυτός ακριβώς είναι ο τομέας που ο ΠΑΟΚ καλείται να επιδείξει ετοιμότητα και μυαλό, ώστε να ενισχύσει κατά πολύ τις πιθανότητες να σηκώσει μια κούπα που τον Αύγουστο φαινόταν άπιαστη.

Τι όμως είναι αυτό που έλειψε από την ομάδα; Είναι στιβαρή αμυντική λειτουργία; Είναι φαντεζί ενέργειες; Είναι το γκολ;

Τερματοφύλακες :

 Για το επίπεδο που είμαστε και με τους υπάρχοντες παίκτες, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Για την ώρα. Αν ο Ιτάνζ αποχωρήσει, σίγουρα χρειαζόμαστε παίκτη. Πάντως δεν παρατηρήθηκε μεγάλη αστάθεια στο ζήτημα, δεδομένης και της αρκετά καλής παρουσίας του Γλύκου.

Ετυμηγορία : Μεταγραφή υπό προϋποθέσεις…

Άμυνα :

Θεωρώ πως σχετικά με τον τομέα της άμυνας, γίνεται ένα μεγάλο σφάλμα στις συζητήσεις και τα σενάρια που υπάρχουν. Σίγουρα, η ομάδα ξεκίνησε μάλλον ΕΛΛΙΠΗΣ τη φετινή κούρσα. Με μειωμένο αριθμό κανονικών αμυντικών, με μέτρια ποιότητα και συχνούς τραυματισμούς στους υπάρχοντες στόπερ, στηριζόμασταν κυρίως στις προπονητικές αλχημείες. Εντούτοις, ο Δικέφαλος φέτος πρέπει να θυμόμαστε πως ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ παίζει άμυνα. Και μάλιστα, έχοντας ήδη περάσει (αέρα) από το Λιμάνι, τότε τα ματς που θα είναι πραγματικά έντονη η πίεση που θα δεχτούμε, είναι πολύ λίγα. Έτσι, η αμυντική γραμμή προβλέπεται να είναι συχνά πολύ προωθημένη στον αγωνιστικό χώρο, απόρροια της επιθετικής παρουσίας της ομάδας. Εκεί είναι που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ έντονο πρόβλημα. Στην επαναφορά σε φάση άμυνας, όταν ο αντίπαλος αντεπιτίθεται. Σε Ξάνθη, Γιάννενα  αλλά και μέσα στη Τούμπα, το είδαμε. Έτσι, θεωρώ πως η ομάδα θέλει στόπερ που να ξέρει μεν μπάλα, αλλά κυρίως να ανταποκρίνεται σε ορισμένα στάνταρ ταχύτητας. Δεν νομίζω δηλαδή πως χρειαζόμαστε στόπερ-θηρίο. Αν πάλι βρεθεί παίκτης που να τα συνδυάζει όλα, τόσο το καλύτερο. Ο νεοαποκτηθείς Παπαγιαννόπουλος δεν ξέρω αν θα παραμείνει στην ομάδα, σίγουρα όμως δεν μπορεί παρά να χρειαστεί χρόνο για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Το ζήτημα με τον Κατσικά σίγουρα είναι λόγος αναθεώρησης πλάνων…

Ετυμηγορία : Ο στόπερ είναι σχετικά αναγκαίος για την πληρότητα του ρόστερ, την κάλυψη των συχνών απουσιών και τη σιγουριά στα μετόπισθεν. Δεν είναι όμως ο παίκτης που θα σώσει την παρτίδα στο φετινό ΠΑΟΚ, αφού η ομάδα δέχεται γκολ κατά κανόνα σε παιχνίδια που ΔΕΝ αμύνεται, αλλά επιτίθεται.

Χαφ :

Ένας τομέας που ο προπονητής της ομάδας, υπολογίζει πολύ. Η παρουσία αρκετών νεαρών παικτών, σε συνδυασμό με ορισμένους αμφιλεγόμενους (Μαντούρο, Γκολάσα), στην αρχή της χρονιάς μας έκαναν να μιλάμε για έντονες ελλείψεις. Το εξωπραγματικό τρέξιμο του Τζανδάρη με τον Κάτσε όμως, δικαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τον κόουτς που τους πίστευε. Σε ζητήματα αμυντικών αντιδράσεων και πίεσης, δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Όταν όμως καλούμαστε να κρατήσουμε σταθερά την κατοχή στα χαφ και να δημιουργήσουμε απέναντι σε κλειστές άμυνες, τότε η ομάδα χωλαίνει. Η ουσιαστικά δεδομένη απόφαση του κόουτς να παίζει χωρίς καθαρό δεκάρι στυλ Ίβιτς, αλλά με οχτάρια που ανεβοκατεβαίνουν, σηματοδοτεί αυτομάτως την ανάγκη παρουσίας δημιουργικών χαφ, με δυνατότητα όμως αρκετού τρεξίματος. Ο Γκολάσα μέχρι σήμερα έχει δείξει αρκετές φορές πως ξέρει ποδόσφαιρο και έχει καλό «μάτι» αλλά δε συνέβαλε σταθερά δείχνοντας πως θέλει χρόνο ακόμα. Θεωρώ πως ο Μαντούρο θα μείνει στην ομάδα, ενώ η εξαιρετική βοήθεια που έδωσε ο Τζιόλης μέχρι σήμερα, αποτελεί μια καλή σταθερά για το Δικέφαλο. Η σίγουρη απουσία του Μάρτενς όμως πληγώνει ακόμα παραπάνω τη μεσοεπιθετική γραμμή.

Ετυμηγορία : Ο ΠΑΟΚ δε μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται στην ανοιχτή γραμμή «επικοινωνίας» του Ρατς με το Μακ, όταν κυνηγάει να επιτεθεί. Πρέπει να αποκτήσει δημιουργικό παίκτη στα χαφ, ώστε να επιβάλλει το ρυθμό του στα ματς, να κρατάει πιο εύκολα μπάλα και να εκμεταλλεύεται τις εξαιρετικές κινήσεις των Κλάους και Φακούντο. Η κίνηση αυτή είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ τις μέρες που έρχονται. Η θετική αναφορά του Ζήση Βρύζα ως προς επικείμενη συμφωνία με παίκτη, ευχόμαστε όλοι να είναι οιωνός μιας ΚΑΛΗΣ κίνησης και όχι μπαλώματος.

Επίθεση :

 Η επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ λειτούργησε πάρα πολύ αποτελεσματικά μέχρι σήμερα. Νομίζω πως τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό, είμαστε πλήρεις σε ο,τι αφορά την αντίπαλη περιοχή. Κλάους, Φακούντο κατά κύριο λόγο αλλά και Παπαδόπουλος με Κουλούρη κατά δεύτερο, έχουν πολύ καλά εκτελεστικά και αθλητικά στοιχεία. Όμως, ο ΠΑΟΚ δεν έχει ποιοτικά εξτρέμ. Η πολύ καλή παρουσία του Μακ στηρίζεται στα αθλητικά του στοιχεία και τη διάθεση που δείχνει.

Ετυμηγορία : Η ομάδα όμως θέλει παίκτη που να ξέρει να ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ αντίπαλους αμυντικούς. Όχι απλά να έχει το 1 vs1, αλλά και το 1 vs 2. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά θέλει ένα Βιερίνια. Ή κάποιον σαν αυτόν. Η κίνηση αυτή είναι το ίδιο αναγκαία με αυτή του δημιουργικού χαφ.

Εν γένει, το καθολικό συμπέρασμα είναι πως ο ΠΑΟΚ δεν θέλει ούτε πολλές, ούτε τεράστιες αλλαγές, ούτε ξήλωμα παικτών. Θέλει όμως ξεκάθαρα δυο με τρεις παίκτες ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Όχι απλά μπαλώματα, όχι παίκτες που «μπορεί» να βοηθήσουν. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε πως ΔΕΝ κυνηγάμε το πρωτάθλημα, δε μπορεί παρά να θεωρούμε πιθανή τη συμμετοχή μας το καλοκαίρι σε προκριματικά ομίλων ChampionsLeague. Και πρέπει να βάλουμε τις βάσεις ώστε να έχουμε τον Ιούλιο, την αντίστοιχη ποιότητα! Θεωρώ δηλαδή πως πρέπει να έρθουν παίκτες που να μπορούν να παίξουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ στο ChampionsLeague και όχι... με το ζόρι και προσευχές, όπως πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη...