Ας μην μας παρασύρει το σκορ…

Συνεχίζοντας με σπασμένα τα φρένα, ο ΠΑΟΚ διέλυσε και την πρώτη αντίπαλο στους ομίλους του EuropaLeague…
Προπονητής της Κερκίδας
Ας μην μας παρασύρει το σκορ…

Ο Δικέφαλος μπροστά στο κοινό του μετά από αρκετό καιρό, έγραψε άλλη μια ευρεία νίκη στην Ευρώπη, χαρίζοντας θέαμα και ηρεμία στους οπαδούς του. Βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας αποτέλεσε και πάλι η πίεση, η συνεχής κινητικότητα και η διάθεση για παραγωγή ποδοσφαίρου.

Παρότι λοιπόν το κλίμα είχε ήδη διορθωθεί με τις προηγούμενες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, προχθές μπήκαν ακόμα μεγαλύτερες βάσεις για την ανάπτυξη αισιοδοξίας και θετικού κλίματος.

Το βασικό όμως είναι, να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με σοβαρότητα και καθαρό  μυαλό. Προσωπικά, δεν θεωρώ πως η προχθεσινή εμφάνιση του ΠΑΟΚ ήταν τόσο καλύτερη σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια του, όπου υπήρξε κριτική και λάσπη. Το ματς κόντρα στη Ντιναμό βέβαια, πήρε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό λόγω του γρήγορου αυτογκόλ, κάτι που οι Λευκορώσοι έδειξαν να μη μπορούν να διαχειριστούν σωστά, δεχόμενοι με περισσή ευκολία δεκάδες φάσεις στα καρέ τους ήδη από το πρώτο ημίωρο του αγώνα.

Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν είναι όντως τόσο… «χωριό» ή απλά το προχθεσινό παιχνίδι έδειξε μια αδυναμία στην ψυχολογία τους. Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ, διατηρώντας βέβαια πολλά θετικά στοιχεία στο παιχνίδι του, έδειξε πως έχει ταυτόχρονα και κάποια γνωστά αρνητικά.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να αναφερθούμε σίγουρα στην απορία/γκρίνια που προκάλεσε η επιλογή τοποθέτησης του νεαρού Τζανδάρη στη βασική ενδεκάδα, στο ερωτηματικό της απουσίας του Μάρτενς από το παιχνίδι, αλλά και στο φόβο που υπήρχε λόγω απώλειας των υπηρεσιών του Περέιρα.

Εν τέλει, όλα αυτά αποδείχθηκαν θεωρίες, καθώς η ομάδα δεν έχασε ιδιαίτερους… πόντους από τη συνοχή της, ενώ η ορμή του Δικεφάλου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Συνυπολογίζοντας μάλιστα το γρήγορο γκολ και όσα ακολούθησαν, θεωρώ πως δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα και ανάλυση σε βάθος γιατί το ματς έπαψε να έχει νόημα από το… 15ο λεπτό.

Στο σύνολο του παιχνιδιού, θα περίμενα να δω από τον ΠΑΟΚ λίγο καλύτερη διαχείριση του ρυθμού του αγώνα, έστω και σε επίπεδο διατήρησης δυνάμεων. Δεν το είδαμε. Αυτό μπορεί να είναι καλό για το θέαμα, αφού η μπάλα έτρεχε συνεχώς, αλλά δεν είναι καλό για τις αντοχές ενός μικρού αριθμητικά ρόστερ. Παράλληλα, η ευκολία με την οποία δεχθήκαμε φάσεις στο β μέρος, δεν περνά απαρατήρητη κυρίως γιατί μια ομάδα του επιπέδου του ΠΑΟΚ δεν επιτρέπεται να «ξεχνά» το ρόλο της στο γήπεδο.

Κρίνοντας με βάση τη γενική πορεία της ομάδας, ένα τέτοιο σκορ δημιουργεί ελπίδες για τη συνέχεια της χρονιάς. Κρίνοντας επί μέρους τον αγώνα, νομίζω πως πρέπει να βάλουμε ένα χαλινάρι. Δεν είναι κακό, ούτε απαισιόδοξο κάτι τέτοιο. Στο κάτω κάτω, η ομάδα έχει δώσει θετικά δείγματα ήδη από τα προηγούμενα παιχνίδια και δεν αλλάζει κάτι.

Η αναμέτρηση στο Αγρίνιο είναι κομβική. Πιθανή νίκη θα εδραιώσει μια αυτοπεποίθηση στα αποδυτήρια, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά ενώ παράλληλα θα αποτελέσει καλή βάση για την κόντρα με τον Ολυμπιακό, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη βεβαιότητα του Αναστασιάδη πως ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος και δεδομένος διεκδικητής του τίτλου.

Μέχρι τότε, οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην ομάδα για τις… λίγες δεκάδες γκολ που πέτυχε τον τελευταίο μήνα, κόντρα στο αντιπαραγωγικό δείγμα που έδωσε κατά το καλοκαίρι και να ελπίσουμε πως η επιστροφή των τραυματιών θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος και δυνατότητες στη συνέχεια.

Βαθμός αγώνα : 8/10

Κριτική Παικτών

Γλύκος : Στο σύνολο του αγώνα ήταν θεατής. Υπήρξαν όμως συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβει εντυπωσιακά. Αρνητικές στιγμές στο ξεκίνημα του αγώνα όπου έχασε την πορεία μιας σέντρας και στο γκολ των φιλοξενούμενων όπου… βγήκε για να βγει. Βαθμός : 7/10Σκόνδρας : Σε εντυπωσιακό σερί εμφανίσεων. Άλλη μια ασίστ, άλλο ένα ματς με αρκετές επελάσεις και συνεργασίες. Πρέπει οπωσδήποτε να ανεβάσει την αμυντική του απόδοση. Πολύ ανεβασμένος, περιμένουμε συνέχεια. Βαθμός : 7/10Βίτορ : Συνεχίζει να βρίσκεται λίγο εκτός κλίματος. Ελπίζω και εύχομαι να μην είναι λόγω αντιπάθειας προς τον προπονητή. Δε χρειάστηκε να επέμβει ιδιαίτερα, αλλά δε φάνηκε και πουθενά. Σχετικά μέτριες αμυντικές παρεμβάσεις. Βαθμός : 5/10Κατσικάς : Λίγο καλύτερος σε σχέση με Βίτορ, πέρασε ένα μάλλον ήσυχο βράδυ. Βαθμός : 6/10Ρατς : Ο παικταράς από τη Ρουμανία χάζεψε πάλι κόσμο. Συνεχή ανεβάσματα, συστημένες σέντρες, εξαιρετικά στημένα και ασιστ. Τι άλλο να κάνει ; Βαθμός  : 9/10Κάτσε : Λύσσαξε να τρέχει, είχε και κάποιες επιθετικές εκλάμψεις. Περνάει ήρεμο διάστημα και καλό είναι να κοιτάξει να βελτιώσει τα αρνητικά του στοιχεία όσο δεν πιέζεται ψυχολογικά. Βαθμός : 6/10Τζιόλης : Παρά το συνεχές κράξιμο που τρώει, είναι «μέσα» στη λειτουργία της ομάδας. Κάλυψε χώρους, είχε νορμάλ εμπνεύσεις και δεν υπέπεσε σε τραγικά λάθη. Δεν μου αρέσει η λειτουργία του στα 15 μέτρα πίσω από τη σέντρα, όπου λειτουργεί αργά και κινδυνεύει με λάθη. Βαθμός : 7/10Τζανδάρης : Ο παίκτης που παρότι όλοι θεωρούσαν απορριπτέο, κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άγγελου, όχι μόνο ξεκίνησε βασικός αλλά έβγαλε χαλαρά το ενενηντάλεπτο συμμετέχοντας και σκοράροντας. Έτσι, έδωσε λύσεις, ανάσες και +1 εργαλείο στην ομάδα. Καλή εμφάνιση, λίγο συγκεχυμένος ο ρόλος του. Δείχνει κινητικός και δραστήριος και σίγουρα όταν «ανοίξει» ψυχολογικά θα μπορούμε να τον κρίνουμε καλύτερα. Βαθμός : 7/10
Μακ : Ξεκίνησε φουριόζος αλλά στη συνέχεια ξεφούσκωσε. Είχε μέτριες εμπνεύσεις για τρίπλες και δεν φάνηκε όσο σε άλλα παιχνίδια. Προσπάθησε πάντως. Βαθμός : 6/10Σάλπι : Όπως σωστά έγραψε κάποιος σοφός «μάλλον μας τρολάρει». Η απώλεια του τετ-α-τετ δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Σε ουσιαστικά στρωμένη, συρτή μπαλιά επιχείρησε «Ψαράκι». Κατά τα άλλα όμως έδειξε να συμμετέχει στο παιχνίδι, έβγαλε για μια ακόμα φορά έξυπνες κάθετες μπαλιές, έγραψε και μια ασίστ. Έχω ξαναγράψει πως ελπίζω ο Αναστασιάδης να τον χρησιμοποιήσει για συγκεκριμένο ρόλο εργαλείου ώστε να τον «ξεκλειδώσει» και να του δώσει πόντους εντός ομάδας. Βαθμός  : 6/10Κλάους : Αρκετά καλό παιχνίδι. Ουσιαστικά η αντίρρηση μου σχετικά με τη θριαμβολογία συμπυκνώνεται στο πρόσωπό του. ΌΛΟΙ ξέρουμε γιατί είναι ικανός ο Κλάους, επομένως τα τρία γκολ απέναντι σε αυτό τον αντίπαλο, με τον τρόπο που ήρθαν, είναι καλά για να διαφημίσουν το όνομά του και να του δώσουν ψυχολογία, αλλά δεν αποτελούν κριτήριο. Μακάρι να συνεχίσει να «γράφει». Θεωρώ πάντως πως σε προηγούμενα παιχνίδια, είχε ποιοτικότερο και πιο πολυδιάστατο ρόλο και συμμετοχή. Βαθμός : 8/10Παπαδόπουλος : Ο Έλληνας επιθετικός έδειξε εξ αρχής ότι θα αποτελέσει εξαιρετική λύση. Δυνατός, γρήγορος και με σωστή τεχνική κατάρτιση, άδραξε την ευκαιρία για να μπει στο κλίμα σκοράροντας και συμμετέχοντας σε φάσεις. Δεν έλειψαν τα λάθη, αλλά αυτό ήταν φυσιολογικό κι αναμενόμενο. Βαθμός : 7/10Σπυρόπουλος : Ορθά επιλέχθηκε για να ξεκουράσει το Ρατς. Αρκετά καλή συμμετοχή, σε μια περίοδο όμως που το ματς είχε ουσιαστικά λάβει τέλος. Βαθμός : 6/10Γκολάσα : Σε καμία περίπτωση δεν έχει βρει τα πατήματά του. Έκανε αρκετά εύκολα λάθη και δεν ήξερε πώς να κινηθεί. Ελπίζουμε σε γρήγορη επάνοδο σε νορμάλ ρυθμούς και αποδόσεις. Βαθμός : 5/10
Αναστασιάδης : Προτίμησε να μην ανακατέψει ιδιαίτερα την τράπουλα ο κόουτς. Παρουσίασε για άλλη μια φορά ένα ΠΑΟΚ παθιασμένο και σίγουρο, που πάτησε κάτω τον αντίπαλο και έδειξε στοιχεία από αυτό που ζητάει χρόνια τώρα ο κόσμος. Το ερχόμενο τεστ στο Αγρίνιο είναι μια μεγάλη δοκιμασία. Με ήττα, τίποτα δεν χάθηκε (ίσως μάλιστα βγουν θετικά συμπεράσματα). Με νίκη όμως, πολλά αλλάζουν…

 

Διαβάστε ακόμη...