Αγνώριστος στην Κρήτη

Μόλις λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα κόντρα στη Ζίμπρου, ο ΠΑΟΚ έκανε μια εμφάνιση στα Χανιά την οποία δεν περίμενε κανείς.
Προπονητής της Κερκίδας
Αγνώριστος στην Κρήτη

Για να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να πούμε πως η ομάδα ήταν… αγνώριστη κόντρα στον Πλατανιά. Γιατί, απλούστατα, άλλον ΠΑΟΚ έχουμε γνωρίσει τόσο καιρό εκτός έδρας.

Σε ένα γήπεδο όπου τα δύο τελευταία χρόνια η ομάδα έμπαινε κάτι παραπάνω από νωχελικά, όπως βέβαια και σε όλα τα υπόλοιπα γήπεδα της χώρας, ο ΠΑΟΚ έδειξε αυτό που μπορεί και πρέπει να τον διαφοροποιήσει φέτος : Άριστη νοοτροπία.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με το κοινό του, ο Δικέφαλος τόσα χρόνια αντιμετωπίζει παιχνίδια κόντρα σε μικρότερες ομάδες με τρόπο φοβικό, ανήμπορος να επιβάλλει ρυθμό και να διαχειριστεί καταστάσεις. Χιλιάδες επί χιλιάδων αντίπαλοι παίκτες, μικροί ποδοσφαιριστές, κατάφεραν να γίνουν «μάγκες» στην πλάτη του ΠΑΟΚ. Κι αν αυτό αντιμετωπίστηκε επί Σάντος με σθεναρή άμυνα και σοβαρή λειτουργία, σίγουρα δεν καταφέραμε να το συνεχίσουμε επιστρέφοντας σε πολλές ήττες από σαφώς κατώτερες ομάδες.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως, παρότι είναι περίοδος «γκρίνιας» για τις μεταγραφές, το σημαντικό είναι ο ΠΑΟΚ να βάλει βάσεις για να χτίσει κάτι σταθερό. Και οι βάσεις αυτές σίγουρα πρέπει να αφορούν τον τομέα της νοοτροπίας.

Στην Κρήτη λοιπόν η ομάδα έδειξε δείγματα θετικά. Πολύ θετικά. Παρά το σχετικά μέτριο ξεκίνημα και παρά τις ενστάσεις για τα τρία αμυντικά χαφ του αρχικού σχήματος, η ομάδα έδειξε και πάλι ικανή να πιέσει σε έντονους ρυθμούς τον αντίπαλο, ενώ παράλληλα έβγαλε με μεγαλύτερη ευκολία φάσεις στην αντίπαλη εστία.

Αν εξαιρέσουμε κάποια ατομικά λάθη που θα μπορούσαν να στοιχίσουν, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα υπήρχε η υπόνοια πως κινδυνεύαμε με ήττα. Αντιθέτως, η ομάδα όσο περνούσε η ώρα ήλεγχε και καλύτερα τον αγώνα.

Θα λέγαμε πως ο τραυματισμός του Μαντούρο δεν έφερε την καταστροφή, καθώς όχι μόνο ο Τζανδάρης ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του παιχνιδιού, αλλά έπαψε να υφίσταται και η δυσλειτουργική συνεργασία με τον Τζιόλη.

Ο ΠΑΟΚ καθάρισε με έξυπνο τρόπο έναν αγώνα στον οποίο ΔΕΝ μάγεψε, αλλά κατάφερε να βγάλει όμορφα γκολ, να τονίσει τις θετικές πτυχές παικτών του και παράλληλα να βάλει καλές βάσεις για τη συνέχεια.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην εμφανή έλλειψη ενός περισσότερο επιθετικογενούς χαφ, αλλά και στον παντελώς άπειρο «πάγκο» της ομάδας. Παρότι οι μικροί έχουν δυνατότητες και διάθεση, τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ανταπόκριση της ομάδας στο ματς (γνωρίζοντας μάλιστα την πίεση που υπήρχε) σε συνδυασμό με την άριστη διαχείριση του παιχνιδιού ακόμα και μετά το πρώτο γκολ που πετύχαμε, είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία.

Κατά τα λοιπά, δεν θεωρώ πως το παιχνίδι χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης καθώς δεν έχει σταθεροποιηθεί ο τρόπος κατά τον οποίο η ομάδα αγωνίζεται, δεν έχουμε καθαρό σχήμα για να κρίνουμε ενώ και ο αντίπαλος δεν κατάφερε να μας βάλει δύσκολα σε κανένα σημείο του αγώνα.

Συμπερασματικά, κρατάμε τη σωστή νοοτροπία, τη θετική συμμετοχή παικτών και την πίεση που συνεχίζει να ασκεί ο ΠΑΟΚ σε αντιπάλους και ελπίζουμε πως με την προσθήκη ενός τουλάχιστον ποιοτικού παίκτη, θα μπορούμε να βλέπουμε σαφώς ομορφότερα πράγματα στη διάρκεια της φετινής σεζόν…

Βαθμός αγώνα : 8/10

 

Κριτική Παικτών

 

Γλύκος : Στο ίδιο έργο θεατής. Και πάλι δεν χρειάστηκε να κάνει τη μεγάλη επέμβαση, ενώ όποτε κλήθηκε να αντιδράσει, το έκανε με ηρεμία. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, προβλέπεται ήρεμη σεζόν… Βαθμός : 6/10Σκόνδρας : Αρκετά καλή εμφάνιση. Όχι όμως άριστη. Ξεκίνησε με λάθη καθώς δυο συνεχόμενες φορές άφησε κενή τη θέση του με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουμε, αλλά στη συνέχεια βελτιώθηκε. Δεν απέφυγε λάθος μεταβιβάσεις που θα μπορούσαν να κοστίσουν. Έδειξε βελτιωμένος στο επιθετικό παιχνίδι, με όμορφες κινήσεις και ένα πολύ καλό γκολ. Κυρίως θα σταθώ στην ασίστ που με ηρεμία και εξυπνάδα έδωσε. Βαθμός : 7/10Βίτορ : Επανήλθε στην αρχική ενδεκάδα χωρίς να φανεί ιδιαίτερα. Είχε μια-δυο άτσαλες επεμβάσεις αλλά δεν κινδύνεψε με κάτι παραπάνω. Μικρή συμμετοχή, τίποτα το ιδιαίτερο. Βαθμός : 6/10Τζαβέλας : Από τη μία, φάνηκε λιγότερο από άλλες φορές. Από την άλλη, μείωσε τις καμινάδες, είχε μια δυο καλές προωθήσεις και γενικώς έδειξε να ανταποκρίνεται καλά. Δείγμα θετικό. Βαθμός  : 6/10Ρατς : Κορυφαίος. Άριστος.  Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι έδειξε τι σημαίνει παίκτης άλλης κλάσης. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ Βαθμός : 9/10Κάτσε : Έδωσε και πάλι ενέργεια στη μεσαία γραμμή. Στάθηκε άτυχος με το δοκάρι στον επιθετικό τομέα, ενώ κάλυψε αρκετά σωστά τις αντεπιθέσεις των Κρητικών. Βαθμός : 7/10Τζιόλης : Και πάλι τρώει αρκετό κράξιμο αλλά δίνει αρκετά. Είχε σωστές έως και σωτήριες επεμβάσεις ενώ έτρεξε αρκετά. Πρέπει να βελτιώσει τη συμμετοχή του στο επιθετικό κομμάτι. Γενικώς ήταν αρκετά θετικός. Βαθμός : 7/10Μαντούρο :  Τραυματίστηκε νωρίς αλλά γενικώς δεν δείχνει και σε κορυφαία κατάσταση. Ο τραυματισμός του πιθανώς να του στοιχίσει τη θέση στην ενδεκάδα γιατί δεν έχει ακόμα αποδείξει ότι είναι αναγκαίος. Βαθμός  : -Σάλπι : Είναι να σε θέλει και λίγο. Ήταν καλύτερος από άλλες φορές αλλά και πάλι έχασε το άχαστο. Ανέβασε την απόδοσή του στο β’ μέρος, σκόραρε και είχε καλές ευκαιρίες. Με καλές μεταβιβάσεις και χωρίς να χάνεται ιδιαίτερα, έδειξε να συμμετέχει και πάλι στο παιχνίδι της ομάδας. Βαθμός  : 7/10
Μακ : Με εξέπληξε η έκρηξη που έχει. Δεν τον είχα δει ως τώρα να αφήνει πίσω του αντιπάλους με τέτοια άνεση. Συμμετείχε ενεργά στο παιχνίδι της  ομάδας, έβγαλε μια εξαιρετική μακρινή ασιστ, σκόραρε και είχε κι άλλες ευκαιρίες. Το έχουμε ξαναπεί. Δεν είναι βιρτουόζος της μπάλας αλλά είναι φυσιολογικός Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής. Και αυτό δεν είναι συχνό. Βαθμός : 8/10Κλάους : Συνεχίζει σε πολύ καλό τέμπο. Έχει βελτιώσει κατά πολύ την παρουσία του στην προώθηση του παιχνιδιού ενώ και πάλι εκτέλεσε σε πρώτο χρόνο. Βαθμός : 8/10Τζανδάρης : Κλήθηκε νωρίς να δώσει λύση στα χαφ και όχι μόνο δεν κρέμασε την ομάδα, αλλά έβγαλε και μια εξαιρετική κάθετη μπαλιά που είχαμε πολύ καιρό να δούμε στον ΠΑΟΚ. Με λίγα λάθη και μια ανόητη κίτρινη, κρίνεται θετικά. Βαθμός : 7/10Κατσικάς : Μπήκε για να κλειδώσει την άμυνα και να ξεκουράσει το Τζιόλη και δεν τα πήγε άσχημα. Όχι ότι ίδρωσε και πολύ. Είναι σωστό να παίρνει συμμετοχές για να παραμένει ενεργός και σταθερός. Τα πάει καλά φέτος και είναι πιθανώς μια περίοδος που θα του αλλάξει την καριέρα. Βαθμός : 6/10
Ποζατζίδης : Άδικο να κριθεί στο μικρό διάστημα που έπαιξε. Είχε πάντως μια καλή σέντρα. Βαθμός  : -
Αναστασιάδης :Ο κόουτς της ομάδας άκουσε πάλι γκρίνια για την αρχική ενδεκάδα, αλλά θύμισε επιτέλους αυτό που πολλοί θυμόντουσαν. Ότι είναι άφταστος στη διαχείριση αγώνων. Όχι μόνο σταθεροποίησε πολύ νωρίς το ματς, αλλά κατάφερε να ξεκλειδώσει με αρκετούς τρόπους την άμυνα των αντιπάλων. Έχει αρκετές μέρες για να ζυγίσει αρκετά πράγματα μέχρι τη συνέχεια των υποχρεώσεων και το στοίχημα πλέον θα είναι στη διαχείριση της κούρασης με το ελλιπές ρόστερ.

 

Διαβάστε ακόμη...