Κακό παιχνίδι, καλές στιγμές

Η αναμενόμενη πρόκριση του ΠΑΟΚ ήρθε εν τέλει, χωρίς όμως να πείσει ότι η ομάδα μπήκε στο σωστό δρόμο.
Προπονητής της Κερκίδας
Κακό παιχνίδι, καλές στιγμές

Αφού απολογηθούμε για την απουσία μετά το παιχνίδι με την Καλλονή, θα επιχειρήσουμε μια γενικότερη ανάλυση για τα θέματα της ομάδας, χωρίς να ξεχνάμε και το χθεσινό παιχνίδι.

Ο Δικέφαλος λοιπόν βασανίζεται από πολλαπλών επιπέδων προβλήματα. Εσωτερικές κόντρες, παιδικές ασθένειες, έλλειψη ξεκάθαρης σκέψης, κακούς χαρακτήρες και ένα πολύ μα πολύ δύσκολο κοινό. Όλα αυτά μαζί, δεν είναι η πρώτη φορά που αποπροσανατολίζουν ή ακόμη και παραλλάσσουν την πραγματικότητα. Άλλοτε νομίζουμε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, άλλοτε όμως μιλάμε για καταστροφή, χωρίς αυτή να έχει έρθει.

Το παιχνίδι κόντρα στην Καλλονή έδειξε όσα ξέραμε από τον Ιούλιο. Πως ο ΠΑΟΚ έχει έντονο πρόβλημα διάσπασης αντίπαλων αμυνών. Και πως υπάρχουν κενά στο ρόστερ, τουλάχιστον σε ο,τι έχει να κάνει με το δημιουργικό τομέα.

Δυστυχώς, η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του κοινού και οι παιδαριώδεις χειρισμοί της διοίκησης που αδυνατούσε επί χρόνια να πει δυο απλές κουβέντες στους οπαδούς, έφεραν ένα ξέσπασμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πρέπει να θυμόμαστε πως ζούμε σε ένα τόπο που η λέξη υπομονή και σύνεση είναι έννοιες απαγορευμένες.

Λυπάμαι, μα σε αυτόν τον ΜΕΤΡΙΟ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΟΚ, προσωπικά βλέπω κάτι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι.

Κατ αρχάς, η ομάδα παίζει με πολύ περισσότερο φιλότιμο. Κατά δεύτερον, κανείς δεν περιμένει από ένα ή δύο άτομα να κάνουν ατομική ενέργεια για να δώσουν τη λύση. Στο αντίστοιχο περυσινό ξεκίνημα του πρωταθλήματος, ο Λούκας αναλάμβανε ένα-δυο στημένα που συνήθως «έβρισκαν» τον Κατσικά, το σκορ άνοιγε και σε συνδυασμό με τις φοβισμένες αντίπαλες ομάδες (που θεωρούσαν πως ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ ανώτερος) τα ματς έγερναν υπέρ ημών. Όταν αυτή η ψευδαίσθηση ανατράπηκε, τα χαστούκια έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Βεβαίως υπήρχε άθλιο κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι και φέτος αλλά τείνει να εκλείψει.

Ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσε ο Αναστασιάδης, ήταν να φτιάξει «ομάδα», οικογένεια και όχι να κοιτά τις άσκοπες νίκες που δεν οδηγούν πουθενά.

Σήμερα, αυτό μπορεί να μην έχει επιτευχθεί, αλλά τουλάχιστον βλέπουμε λίγο πιο νορμάλ προσέγγιση των αγώνων από την ομάδα. Με κακό ποδόσφαιρο, αλλά πιο ομαλή κινητικότητα των παικτών που παρότι δεν μπορούν ποιοτικά, τουλάχιστον προσπαθούν να κάνουν κάτι συνολικά. Βεβαίως, οι συνεχείς «καμινάδες», οι γιόμες και οι ατελέσφορες προσπάθειες που μπλοκάρονται στη μέση του γηπέδου, δεν περνούν απαρατήρητες αλλά είναι απόρροια της έλλειψης λύσεων δημιουργικά αλλά και του πρώιμου σταδίου που βρίσκεται η ομάδα.

Με 18 αποχωρήσεις από το ρόστερ, οι οποίες μάλιστα ουσιαστικά δεν αναπληρώθηκαν, θα ήταν συγκλονιστικό να βλέπουμε μια ομαδάρα στο γήπεδο. Βεβαίως, η έλλειψη νηφαλιότητας σε όλη την ασπρόμαυρη κοινωνία, μας τυφλώνει σε αυτό τον τομέα.

Δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε το πόσο χαμηλού επιπέδου ομάδα είναι η Ζίμπρου. Πιθανότατα δεν έχω ξαναδεί περισσότερες «τυφλές» αποκρούσεις ποτέ. Εν τούτοις είχαν εξαιρετικά καλογυμνασμένους αθλητές, σοφή τακτική προσέγγιση και όλα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν τη ζημιά. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, το σκορ άνοιξε ευτυχώς νωρίς και η καθίζηση που παρατηρήθηκε αργότερα, μάλλον ήταν θέμα άγχους και πνευματικής ανετοιμότητας της ομάδας, παρά τακτικής οπισθοχώρησης.

Στο δεύτερο μέρος, οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μάλλον βελτίωσαν την κατάσταση, ο ρυθμός του Δικεφάλου ανέβηκε κατακόρυφα και οι ρυθμοί στο τελευταίο εικοσάλεπτο ήταν μάλλον έντονοι.

Σύνολο; 4 γκολ, πολλές φάσεις, αξιόλογες ενέργειες και μια θετική νότα – εξαίρεση στην ατελείωτη καταστροφολογία.

Συμπερασματικά, απέναντι σε μια ομάδα που σε δύο ολόκληρα παιχνίδια πέρασε τη σέντρα το πολύ πέντε φορές, δεν μπορεί να μιλάμε για φυσιολογικό παιχνίδι. Ναι μεν ο ΠΑΟΚ κούρασε με τις καμινάδες, αλλά η διάσπαση τέτοιου είδους αμυνών, αποτελεί ερωτηματικό και στοίχημα ακόμα και για πολύ μεγάλες ομάδες. Εν τούτοις, κανείς δεν πρόκειται να παρουσιάσει ως μεγαλειώδη την εμφάνισή του ΠΑΟΚ. Απλά, κάποιες αισιόδοξες νότες δεν απαγορεύονται.

Οι τελευταίες μέρες των μεταγραφών έφτασαν και είναι υποχρέωση των ιθυνόντων να κλείσουν τη μεγάλη τρύπα στα αριστερά των εξτρέμ, πέρα από άλλες διορθωτικές κινήσεις.

Από τον σημερινό ΠΑΟΚ που κάποιοι έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν φαβορί να μείνει έξω από τα πλευ οφ, προσωπικά θεωρώ πως λείπουν ΤΟ ΠΟΛΥ τρεις παίκτες για να αποτελέσει ξεκάθαρα το φαβορί για τη δεύτερη θέση και να κάνει μια πολύ, πολύ καλύτερη πορεία σε σχέση με πέρυσι όπου το όποιο προβάδισμα είχαμε, το πήραμε όσο όλοι μας έχριζαν διεκδικητή του τίτλου χωρίς να κοιτάμε τι μπάλα έπαιζε η ομάδα.

Αυτό που αναμένω είναι ένας ΠΑΟΚ που ίσως καθυστερήσει να βρει ρυθμό, αλλά θα παίξει σταθερότερο, αποτελεσματικότερο ποδόσφαιρο. Όλα αυτά βέβαια υπό τον ένα και απλούστατο όρο : Να βρει την ηρεμία του. Αν όχι, τότε…

Βαθμός αγώνα : 6/10

Γλύκος : Για ακόμα ένα παιχνίδι η συμμετοχή του δεν ήταν αναγκαία. Νορμάλ εμφάνιση, καλές έξοδοι μια-δυο φορές που χρειάστηκε. Προσοχή στις… άμεσες μεταβιβάσεις στην άλλη άκρη του γηπέδου. Βαθμός : 6/10Κίτσιου : Μέτριο παιχνίδι, παρότι στη Μολδαβία ήταν από τους καλύτερους. Δεν έτρεξε λίγο, αλλά έδειξε να μην έχει καθαρό μυαλό, χωρίς να βοηθάει όσο μπορεί στην επίθεση. Βαθμός  : 5/10Σκόνδρας : Σε ρόλο στόπερ και πάλι, έδειξε αρκετή διάθεση και ηρεμία, αλλά υπέπεσε και σε ανόητα λάθη. Αν είχε απέναντί του σοβαρούς αντιπάλους, μπορεί και να στοίχιζαν… Σε γενικές γραμμές δείχνει να ανταποκρίνεται φυσιολογικά στην τοποθέτηση στο κέντρο της άμυνας. Βαθμός : 5/10Τζαβέλλας : Περίεργη περίπτωση. Έχει πάντα διάθεση, συμμετέχει και δεν κάνει του κεφαλιού του. Εν τούτοις, δεν προώθησε και πολύ σωστά το παιχνίδι, επιχειρώντας πολλές μακρινές μπαλιές. Μάλλον μέτρια εμφάνιση, χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα. Είχε δυο εντυπωσιακές αλλά άτυχες ευκαιρίες στο τέλος του αγώνα. Βαθμός : 6/10Ρατς : Από τους καλύτερους της ομάδας. Συνεχές τρέξιμο, εξαιρετικά ποιοτικά ανεβάσματα, λελογισμένες κινήσεις και ωραίες συνεργασίες. Έγραψε μια ασίστ, είχε συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας και έδειξε ακούραστος μέχρι το τέλος. Προφανώς ήταν εκατό επίπεδα πάνω από τους αντιπάλους. Βαθμούς : 9/10Τζιόλης : Μέτριο παιχνίδι και πάλι. Ελλείψει κανονικών στόπερ, επιλέχθηκε για να δώσει λίγο όγκο στην ομάδα, χωρίς κατά τα άλλα να είναι απαραίτητη η παρουσία του. Σχετικά αργές κινήσεις, μέτριες μεταβιβάσεις, όχι ξεκάθαρος ρόλος. Βαθμός : 5/10Μαντούρο : Στην ίδια μοίρα με Τζιόλη, αλλά με λίγο πιο παραγωγική παρουσία. Δεν είχε καθαρές σκέψεις, δεν φάνηκε πολύ αλλά προσπάθησε να μοιράσει κάποιες μπαλιές. Ορθώς αντικαταστάθηκε και για λόγους ξεκούρασης. Βαθμός : 6/10
Μακ : Ο Σλοβάκος είναι σοβαρός παίκτης. Νομίζω πως δεν θα παίξει πολύ ανώτερα από όσο ήδη βλέπουμε, αλλά είναι σοβαρός, φιλότιμος και με καλό σκαρί. Λίγο πιο χαμένος σε σχέση με άλλα παιχνίδια, πέτυχε όμως ένα εντυπωσιακό γκολ που θα τον βοηθήσει και ψυχολογικά. Βαθμός : 7/10Σάλπι : Παρότι ξεκίνησε πιο καλά σε σχέση με άλλα παιχνίδια, δείχνοντας παράλληλα μεγάλη διάθεση να καλύπτει τα ανεβάσματα του Ρατς, δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Και πάλι μπερδεμένος, άφαντος εκτελεστικά και χωρίς να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους συμπαίκτες του. Βαθμός  : 4/10Περέιρα : Παιχταρά μου! Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι έκανε τη διαφορά στην επίθεση. Εξαιρετικές επιλογές, μαχητικότητα, τεχνική, ασιστ αλλά και γκολ. Τι άλλο να έκανε δηλαδή; Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Αναλογιζόμενοι την υποχρέωσή του να προσαρμοστεί ερχόμενος από την άλλη άκρη του πλανήτη, καταλαβαίνουμε πόσο πιο εντυπωσιακή κρίνεται η παρουσία του! Βαθμός : 9/10Κλάους : Πολύ καλό παιχνίδι και από τον αρχηγό. Συνεχείς κινήσεις, άπειρες οπισθοχωρήσεις για να μοιράσει τη μπάλα, αρκετές μάχες, μια ασιστ και ένα γκολ. Πάρα πολύ καλά. Αναμένεται συνέχεια… Βαθμός  : 8/10Κάτσε :  Μπήκε στο δεύτερο μέρος αντί του Μαντούρο για να κλείσει καλύτερα τρύπες, έτρεξε πολύ ενώ είχε και μια κάποια προσφορά στον επιθετικό τομέα. Ξεκίνησε μέτρια τη χρονιά, περιμένουμε πλέον να δούμε περισσότερα. Βαθμός  : 6/10Μάρτενς : Το πρώτο πραγματικά καλό παιχνίδι του από τη μέρα που ήρθε στην Τούμπα! Επιτέλους! Και στο ματς με την Καλλονή έδωσε κάποια καλά στοιχεία, αλλά χθες ήταν πραγματικά θετικός. Αυτό δε σημαίνει πως μάγεψε, αλλά έβγαλε καλές μπαλιές, συστημένες σέντρες, ένα υπέροχο γκολ και σωστά στημένα. Περιμένω άνοδο! Βαθμός  : 7/10Πόζογλου : Δεν πρόλαβε να δείξει πολλά πράγματα καθώς μπήκε προς το τέλος. Θα ήταν άδικο να κριθεί. Βαθμός  : -
Αναστασιάδης : Η επιλογή να κατέβει η ομάδα χωρίς κανονικό στόπερ ξένισε αρκετούς, αλλά νομίζω πως ήταν μια έξυπνη κίνηση καθώς ήταν δεδομένο πως το μόνο που είχε να φοβάται η ομάδα, ήταν μια-δυο αντεπιθέσεις των Μολδαβών. Η επιλογή αυτή του «βγήκε», αλλά από την άλλη η τοποθέτηση δυο σχετικά δυσκίνητων χαφ δεν έδωσε καμία λύση στον τομέα της ανάπτυξης, αφήνοντας μεγάλα κενά ανάμεσα στο κέντρο και την επίθεση. Η αλλαγή αυτής της δομής θα λέγαμε πως απελευθέρωσε την ομάδα παράγοντας πολύ περισσότερες θετικές ενέργειες. Μάλλον σωστές οι αλλαγές, αλλά για την ώρα ο κόουτς δεν έχει βρει τον εαυτό του, ούτε είναι σίγουρος για την ομάδα. Το γεγονός αυτό είναι παράδοξο καθώς ακόμα και οι «εχθροί» του, αναγνωρίζουν πως αν μη τι άλλο δεν του έλειπε ποτέ το «μάτι» και η οξυδέρκεια. Το ματς στην Κρήτη είναι πάρα πολύ κρίσιμο και σημαντικό, καθώς με πιθανή νίκη μπαίνουμε σε ένα σαφώς θετικότερο μονοπάτι…

Διαβάστε ακόμη...