Η ανάλυση της χρονιάς : Διοίκηση και προπονητές

Στο τρίτο κομμάτι αυτής της συζήτησης, θα σταθούμε στο σημαντικότερο ίσως τμήμα λειτουργίας της ομάδας, που εδώ και χρόνια πλέον διέρχεται κρίσεως…
Προπονητής της Κερκίδας
Η ανάλυση της χρονιάς : Διοίκηση και προπονητές

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ήταν αναμενόμενο να στοχεύσει ψηλά. Έχοντας μάλιστα κάνει εξαιρετικές πορείες λίγα χρόνια πριν, χωρίς φράγκο, θεωρήθηκε δεδομένο πως έχει τα φόντα πλέον να εκτοξευτεί. Όταν μάλιστα κάτι τέτοιο βγαίνει και από τα χείλη του νέου ιδιοκτήτη. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Διότι έχει αποδειχθεί χιλιάδες φορές, πως τις ομάδες δεν τις κάνουν ούτε τα λεφτά, ούτε οι μονάδες. Τις κάνει το κλίμα, η οικογένεια, η ξεκάθαρη στόχευση και ο έξυπνος τρόπος. Ο ΠΑΟΚ δυστυχώς δεν διέθετε και για την ώρα δεν διαθέτει τίποτα από αυτά. Έτσι, καταδικάζει τον εαυτό του σε συνεχή προβληματισμό και αδιέξοδα.

Η κατάσταση αυτή όχι μόνο ανακυκλώνει τις ίδιες κουβέντες γύρω από την καταλληλότητα ή μη των διοικούντων, αλλά αναπόφευκτα φέρνει και αλλαγές προπονητών κάθε χρόνο. Όταν μάλιστα συνδυάζεται και με πραγματικά περίεργή δουλειά στον πάγκο της ομάδας και δικαιολογημένη αγανάκτηση, τότε «κλάφτα»...

Διοίκηση

Οι αρκετές αλλαγές που επιχειρήθηκαν σε διάφορα πόστα, καθώς και ο εκσυγχρονισμός που υπήρξε σε υλική υποδομή, έφεραν στην ομάδα ένα πράγματι καλύτερο προφίλ. Η εκτόξευση των διαδικτυακών υπηρεσιών, η όμορφη όψη σε χώρους του γηπέδου και οι διάφορες εκδηλώσεις, έδωσαν σαφέστατα ένα πνεύμα πιο σύγχρονο.

Όλα αυτά στο εξωτερικό όμως. Καθώς όταν μια ομάδα δεν λειτουργεί καλά, μπορεί να αργεί να φανεί, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δυστυχώς φαίνεται.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει απεμπλακεί από τη συζήτηση για το ποιος είναι ηγέτης, ποιος υπάλληλος και ποιος κάνει τι, πέρασε και τη φετινή σεζόν χωρίς να ξέρει από ποιόν να ζητήσει ευθύνες. Κάτι που βολεύει κατεξοχήν όσους δεν θέλουν να δουλέψουν, ή όσους δεν ξέρουν να δουλεύουν. Γι αυτό και είχαμε μια ατελείωτη μετριότητα.

Δικέφαλος χωρίς δυνατή φωνή, παρά μόνο σύγχρονη όψη, δεν είναι ΠΑΟΚ. Η ομάδα δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να βροντοφωνάξει τις απόψεις της ακόμα και για θέματα που όλο το δίκαιο είναι με το μέρος μας.

Δεν είναι βεβαίως εφικτό να σταθούμε σε ατομικές «Αποδόσεις» συγκεκριμένων προσώπων, αφού οι πράξεις και οι κινήσεις τους δεν είναι πάντα ευδιάκριτες.

Σημαντικά στελέχη όμως σε αυτή τη μετριότητα δεν μπορεί παρά να είναι οι κκ. Βρύζας, Τσιστιακόφ και βεβαίως Σαββίδης. Όσο κι αν η κουβέντα συχνά πυκνά, στρέφεται εναντίον άλλων προσώπων από... δυσαρεστημένα ΜΜΕ της πόλης, δυστυχώς για την έλλειψη σοβαρής φωνής δεν μπορούμε να ρίχνουμε ευθύνες σε υπαλλήλους της ομάδας που παίρνουν εντολές από αλλού.

Αν συνυπολογίσουμε λοιπόν τα εσωτερικά προβλήματα, σε σχέση με τον πόλεμο που έχει ανοίξει η ομάδα με τα γνωστά κέντρα των Αθηνών, καταλαβαίνουμε πως ήταν πολύ δύσκολο να έρθουν αποτελέσματα. Σημαντικότατο ρόλο βέβαια παίζει πάντα η πορεία του αγωνιστικού τμήματος. Διότι όταν εκείνο πάει καλά, τότε όλα πετάνε. Ειδικά στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στον ΠΑΟΚ.

Ο τομέας που νομίζω συνεπώς, πως πρέπει να στοχεύσει η διοίκηση του ΠΑΟΚ ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες, είναι το αγωνιστικό τμήμα. Να βρεθεί υγεία, ισορροπία και καθαροί στόχοι. Δυστυχώς η έλλειψη σοβαρού ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα φέρνει μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση, όπου από τη μια υπάρχει επίγνωση των δυσκολιών για κατάκτηση του πρωταθλήματος και από την άλλη, η πίεση για μπαλάρα και επιτυχίες είναι άμεση!

Στο μεταγραφικό τομέα, θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ηρεμία, στόχευση και κυρίως, όχι άλλα μπαλώματα. Προτιμώ να μείνει κάτι κενό, παρά να συνεχίσουμε τα ημίμετρα. Δεν πάει άλλο. Όχι μόνο δεν μας «βγαίνει» στο γήπεδο, αλλά χαλάει και το κλίμα!

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει ομαλή λειτουργία και δυστυχώς για πολλούς, ΑΥΤΟ είναι που καθιστά καλή επιλογή την πρόσληψη του Αναστασιάδη. Μα τα περί Άγγελου, θα τα συζητήσουμε σε άρθρο που θα αφορά την επόμενη μέρα...

 

Προπονητές

Huub Stevens : Η πρόσληψη του Huub πέρυσι τον Ιούνιο, ήταν μια βόμβα μεγατόνων που έδειχνε σε πολλούς τις βλέψεις του Ιβάν Σαββίδη. Ένας προπονητής με πλούσιο βιογραφικό, αυταπόδεικτη πυγμή και μακριά από το βεληνεκές όλων των ελληνικών ομάδων, έδειχνε ικανός να φέρει την ομάδα στην κορυφή και κυρίως, την ηρεμία στην... καλοπροαίρετη κριτική.

Τα πράγματα δεν έγιναν όμως ακριβώς έτσι...

Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να εξακριβώσουμε αν ο ΠΑΟΚ έφταιγε στον Στέφενς ή ο Χουμπ στον ΠΑΟΚ. Από πολύ νωρίς ακούγονταν διάφορα περίεργα για τη συμμετοχή του ή μη στις μεταγραφές. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρη αποτυχία. Ομάδα με γεμάτο ρόστερ αλλά χωρίς σταθερές επιλογές, μπαλώματα της τελευταίας στιγμής και παίκτες που δεν ήταν πρώτες επιλογές, δεν ήταν δυνατό να δέσει άμεσα, ούτε βέβαια να πείσει ως διεκδικητής του τίτλου.

Από τη μία, οι επικριτές που πιστεύουν πως ο ίδιος βαριόταν να ασχοληθεί.

Από την άλλη, όσοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση ήταν τόσο σαθρή ώστε ο Ολλανδός κατάλαβε νωρίς ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη.

Και στη μέση, ένα αγωνιστικό τμήμα. Οι παίκτες σπάνια συγχωρούν μια τέτοια αδυναμία στις ομάδες. Ο καθένας τραβάει το δρόμο του και τρέχα μετά να τους μαζέψεις. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και σήμερα, όταν συναντάμε πρωτοσέλιδα που αναφέρουν τις τάσεις φυγής παικτών που μέχρι πέρυσι θα παρακαλούσαν να είναι στον ΠΑΟΚ.

Στο χορτάρι, είδαμε πράγματα λίγο περίεργα. Μια τάση μετατροπής της ομάδας σε επιθετικογενή, χωρίς όμως την απαραίτητη προσοχή. Είδαμε ένα 4-4-2 που σύντομα έγινε 4-2-3-1. Είδαμε και πολλές αλλαγές.

Δυστυχώς, ο πρώην κόουτς της ομάδας δεν φρόντισε και από τη μεριά του να επικοινωνήσει σωστά το τι θέλει να πετύχει. Έτσι, η γκρίνια μεταφέρθηκε νωρίς νωρίς, από την κερκίδα στα αποδυτήρια. Εκεί, το παιχνίδι χάθηκε με τρόπο εμφανή ειδικά μετά τις μεταγραφές του Ιανουαρίου.

Η πλευρά του προπονητή ισχυρίζεται πως υπήρξαν παίκτες που του έλεγαν ότι αδυνατούν να ακολουθήσουν τις εντολές για γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι απόλυτα σωστό. Γνωρίζω όμως πως η προσπάθεια επιβολής των αποκτημάτων του Γενάρη «με το καλημέρα» έφερε ακόμα μεγαλύτερη ανισορροπία. Μέχρι που είδαμε σίγουρες νίκες να μετατρέπονται σε ήττες και ισοπαλίες. Η αποτυχία είχε ολοκληρωθεί.

Όταν μάλιστα δεν υπάρχει ένα σοβαρό οικοδόμημα από πίσω ώστε να στηρίξει τον προπονητή, τότε οι φιλολογίες περί «αυστηρότητας» και πειθαρχίας, πάνε περίπατο. Ο ίδιος ο Χουμπ προφανώς και δεν είχε κανένα νταλκά να κάτσει, λίγο πριν τη σύνταξη που από μόνος του προανήγγειλε, να βάλει τάξη στον ΠΑΟΚ.

Από την άλλη βέβαια, όλοι είδαμε περίεργες επιλογές και αδιευκρίνιστο αγωνιστικό πλάνο στην ομάδα.

Συνεπώς, η αποχώρηση του Στέφενς ήταν κάτι που εν τέλει γίνεται αποδεκτό από όλους μας. Και το ερώτημα αφορά το τι πρέπει να γίνει για την επόμενη μέρα.

Γ.Χ. : Παραδόξως, κλείνει τη χρονιά έχοντας καλύτερη αντιμετώπιση απ ότι την άρχισε.

Ξεκίνησε ως... δεύτερος βοηθός προπονητή (κατ άλλους ο άνθρωπος της διοίκησης στον πάγκο), κατάληξε προπονητής.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, είχε σίγουρα μερίδιο στην αποτυχία του σχεδιασμού της ομάδας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν έχει καταφέρει να μας δείξει πόσο και αν ενεπλάκη σε αυτό το οικοδόμημα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, κέρδισε αρκετούς πόντους, διαχειριζόμενος την ομάδα με φυσιολογικό τρόπο, κρατώντας τα προσχήματα. Τεράστια η αποτυχία του τελικού, αλλά για εκεί ευθύνονται πολλά πράγματα μαζί. Στο σύνολο, νομίζω πως τόσο στο πρωτάθλημα, όσο κυρίως στα Playoff, τα πήγε καλά. Επανέφερε μια «κανονικότητα» στο σχηματισμό της ενδεκάδας, δεν έκανε πολλές παράλογες αλλαγές και πήρε καλά αποτελέσματα.

Δυστυχώς όμως, είναι τέτοιο το πρόσφατο παρελθόν και τόσες οι... φήμες, που δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα, σχεδόν όλα τα κομμάτια της διοικητικής υποδομής και του αγωνιστικού τμήματος του ΠΑΟΚ, υπήρξαν προβληματικά. Άλλα διορθώθηκαν, άλλα παρέμειναν.

Όταν όμως σε ένα τόσο μεγάλο και κυρίως ΔΥΣΚΟΛΟ σύλλογο, το αρνητικό κλίμα κυριαρχεί και οι λανθασμένες επιλογές είναι πολλές, τότε χρειάζεται μια θεαματική στροφή για να στρώσουν τα πράγματα. Και αυτή, δεν ήρθε.

Στο επόμενο κομμάτι θα ασχοληθούμε με την πρόσληψη Άγγελου Αναστασιάδη και κυρίως, με τον τρόπο που θεωρώ ότι πρέπει να κινηθεί επιτέλους η ομάδα. Υπάρχουν περιθώρια να σώσουμε μια παρτίδα που για την ώρα δείχνει χαμένη. Αρκεί επιτέλους να τα εκμεταλλευτούμε...

Διαβάστε ακόμη...