Άλλο επίπεδο …

Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στην Αθήνα για τον επαναληπτικό του κυπέλλου του 2-0 της Τούμπας απέναντι στον Παναθηναϊκό.
Προπονητής της Κερκίδας
Άλλο επίπεδο …

Ο προπονητής της κερκίδας, μετά από καιρό πήρε θέση στο κλασικό καρεκλάκι του, ώστε να σας μεταφέρει τα όσα είδε.

Ο Αμπέλ Φερέυρα παρέταξε την ίδια ακριβώς 11αδα με το ματς της προηγούμενης Τετάρτης δίνοντας πάλι ρόλο οργανωτή της πίσω ζώνης στον Βιεϊρίνια, τοποθετώντας τον ως δεξί μπακ προκειμένου να σπάσει το pressing του αντιπάλου, που του είχε δημιουργήσει πρόβλημα στο ματς του πρωταθλήματος. Ο Πορτογάλος τον δικαίωσε και σε αυτό το ματς, καθώς έδωσε την απαραίτητη ηρεμία στην ομάδα από την αμυντική γραμμή, έχοντας μπροστά του τον Μίσιτς και τον Μαουρίτσιο.

Ο ΠΑΟΚ πήρε από τα πρώτα λεπτά τον έλεγχο του αγώνα με τους Πέλκα-Σφιντέρσκι να πιέζουν ασφυκτικά τον αντίπαλο στην πρώτη μπαλιά και τους Λημνιό-Μπίσεσβαρ να προσπαθούν να πλαγιοκοπήσουν από τα δύο άκρα. Τα ανεβάσματα του Γιαννούλη και η ηρεμία στο χώρο του κέντρου με τις πάσες να βγαίνουν σε σωστό timing έφεραν πολύ νωρίς τον Μπίσεσβαρ σε πλεονεκτική θέση αλλά το σουτ από πλάγια εξουδετερώθηκε από τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Ο αντίπαλος είχε μια φάση με το αριστερό του μπακ, με το Λημνιό να χάνει τον αντίπαλό του αλλά αυτή ήταν η μοναδική απειλή του Παναθηναϊκού σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ παίζοντας πολύ μυαλωμένα και βρίσκοντας χώρους με το κεντρικό δίδυμο να συνεργάζεται άψογα, έβγαλε το Λημνιό στο χώρο, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Πέλκα και ο τελευταίος μετά από εξαιρετική ενέργεια έδωσε πάσα-μισό γκολ στον Σφιντέρσκι. Ο Πολωνός μπορεί να λάθεψε στον αγώνα του πρωταθλήματος, σήμερα όμως έκανε τη δουλειά του. Πλάσαρε γυρνώντας το σώμα του και κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα.

Η υπόθεση πρόκριση κρίθηκε πολύ νωρίς και από κει και πέρα ο ΠΑΟΚ λειτούργησε πολύ καλά μέχρι την τελική προσπάθεια. Είδαμε ωραίες συνεργασίες από την ομάδα, είδαμε το Μίσιτς να ανεβάζει την πίεση στον αντίπαλο, να βγάζει την ομάδα στην κόντρα επίθεση, τους επιθετικούς να δημιουργούν φάσεις αλλά τα τελειώματα να μην είναι ιδανικά. Θεωρώ πως το ότι κρίθηκε τόσο νωρίς η πρόκριση μας κόστισε στο θέμα συγκέντρωσης και το μυαλό μας αποσυντονίστηκε καθώς έπρεπε να σκοράρουμε κατ ελάχιστον 2-3 γκολ ακόμα.

Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει τους υπευθύνους της ομάδας, καθώς όσο και να έχει κριθεί η πρόκριση δε νοείται να μην τελειώνουμε τις μισές από τις φάσεις που δημιουργήσαμε σήμερα. Στο δεύτερο ημίχρονο δόθηκε λίγος χώρος στον αντίπαλο που ήθελε να πιέσει παραπάνω, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να απειλήσει καθώς ο Ίνγκανσον ήταν εξαιρετικός για ένα ακόμα ματς και από κοντά και ο Βαρέλα που αρχίζει σιγά σιγά να φέρνει κάτι από τον περσινό «βράχο». Ο Ισλανδός δείχνει ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι καθώς τόσο διάβασμα των φάσεων όσο και το μυαλό του και η ταχύτητά του, του δίνουν τη δυνατότητα να βγαίνει πρώτος σε όλες τις μονομαχίες. Ο Βαρέλα θέλω να ελπίζω ότι ματς με ματς θα σταθεροποιεί την απόδοσή του και θα αποκτά την αυτοπεποίθηση που του λείπει.

Ο Πέλκας μετά από πολλά τρεξίματα και ακατάπαυστο pressing ζήτησε αναγκαστική αλλαγή, με τον Λάμπρου να παίρνει τη θέση του. Ο Δημήτρης αν πιάνει τέτοια απόδοση σίγουρα θα απολαύσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του καθώς η πίεση που ασκεί είναι πολύ σημαντική για την ομάδα. Εφόσον ξεθολώσει το μυαλό του και δίνει αυτά που μπορεί και ξέρει δύσκολα θα βγαίνει από την 11αδα. Στον αντίποδα ο νεαρός Λάμπρου παρόλη την όρεξη και το ταλέντο του, πρέπει να χαλιναγωγήσει το «πάθος» του για την ατομική ενέργεια και το γκολ.

Είναι ένας χαρισματικότατος παίκτης που ξέρει πώς να πλασάρεται μέσα στην περιοχή, που έχει στο ρεπερτόριό του πολλές κινήσεις και άνεση με την μπάλα, αλλά το ζητούμενο είναι η απλή κίνηση, το απλό σπάσιμο της μπάλας και το γκολ για την ομάδα. Βγήκε σε μια φάση ύστερα από καλή πίεση, αλλά οι αλλεπάλληλες τρίπλες του, στέρησαν από την ομάδα ένα εύκολο γκολ, με τον Μπίσεσβαρ να περιμένει μόνος του μέσα στην περιοχή. Σε ένα τελειωμένο ματς δεν κοστίζει αυτό! Σε ένα άλλο ματς δεν πρέπει να συμβεί!

Δε θα επεκταθούμε παραπάνω σε ανάλυση του ματς μιας και όλα κρίθηκαν νωρίς. Ο ΠΑΟΚ έχει σοβαρό ματς το Σάββατο στη Λάρισα, με έναν αντίπαλο που σίγουρα θα θελήσει με οποιονδήποτε τρόπο να μας κόψει βαθμούς για δικούς του λόγους. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και πρέπει να διαχειριστούμε πολύ καλά την εν λόγω αναμέτρηση.

Το σημερινό ματς απέδειξε τη διαφορά ποιότητας των 2 ομάδων και πόσο λάθος εικόνα είχαμε σαν ομάδα στο ματς του πρωταθλήματος. Όταν το μυαλό μας και η συγκέντρωσή μας πάσχει, σε συνδυασμό με τις κακές εμπνεύσεις του προπονητή, φαινόμαστε πολύ αδύνατοι. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς αποδείχθηκε περίτρανα στα 2 ματς κυπέλλου.

Θα ήθελα κλείνοντας να σταθώ στο θέμα του προπονητή της ομάδας, που μετά το ατυχές αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα φάνηκε να βρίσκεται σε μια κρίση, μια θολούρα και να καίγεται για το αποτέλεσμα. Ο Αμπέλ Φερέιρα φαίνεται να βρίσκει στο πρόσωπο του Αντελίνο Βιεϊρίνια αυτό που του έλειπε στη σύνδεση της αμυντικής γραμμής με το κέντρο. Η χρήση του Πορτογάλου ως δεξί μπακ δίνει μια σιγουριά στην ομάδα, μια πιο ομαλή μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Ταυτόχρονα η τοποθέτηση των Μαουρίτσιο-Μίσιτς δίνει και καλά τρεξίματα και σωστό ανέβασμα της μπάλας, την ώρα που ο Εσίτι αδυνατεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι. Το συγκεκριμένο δίδυμο φαίνεται να βγάζει την καλύτερη εικόνα και χημεία, με τον Καντουρί να έρχεται είτε ως αντικαταστάτης είτε ως συμπληρωματικός μέσος, εφόσον απαιτείται.

Ο Λημνιός είναι απαραίτητος σε αυτό το σύστημα, μιας και οι αστείρευτες δυνάμεις του και τα τρεξίματά του δίνουν και την άνεση στο δεξί μπακ να πάρει μέτρα, αλλά και δυνατότητα πίεσης του αντιπάλου ψηλά. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτός που φαίνεται έξω από τα νερά του είναι ο Μπίσεσβαρ, με τον Ολλανδό να μη δίνει σε καμία περίπτωση όσα μπορεί. Είναι τόσο μεγάλη η ποιότητά του που απορούμε με τα πολύ εύκολα λάθη, στα οποία υποκύπτει.

Θέλω να πιστεύω ότι θα βρει αυτό που του λείπει καθώς είναι ένας παίκτης που με μισή φάση μπορεί να σου δώσει ματς. Η ομάδα βρήκε το τσαφ που της έλειπε στα προηγούμενα ματς και ήρθε η ώρα που θα φορτσάρει. Αν προσέξει κανείς στα 3 τελευταία ματς η ομάδα βγάζει απίστευτη ενέργεια παρότι έχει δώσει 3 ματς μέσα σε 7 μέρες. Είναι ένα στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά στα play off καθώς και η ετοιμότητα όλων των παικτών της ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ έχει παίκτες που είναι πολυτέλεια είτε τους έχει στον πάγκο είτε εκτός αποστολής και αυτό αποτελεί όπλο στα χέρια του προπονητή που οφείλει να το εκμεταλλευτεί. Επόμενη στάση το Σάββατο στη Λάρισα.

ΠΑΜΕ ΠΑΟΚΑΡΑ!

Διαβάστε ακόμη...