Άμπελ, μας κάνεις πλάκα;

Άλλη μια απώλεια βαθμών για τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, αφού κατάφερε να μείνει στο 1-1 κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ...
Άμπελ, μας κάνεις πλάκα;

Και γράφουμε κατάφερε, διότι ξεκάθαρα πρόκειται περί κατορθώματος, το να μην καταφέρεις να κερδίσεις σε αυτό το παιχνίδι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο ΟΑΚΑ με το γνωστό του πια 3-4-2-1 έχοντας την συνήθη σύνθεση, πλην του Ελ Καντουρί του οποίου την θέση πήρε ο Εσίτι.

Και εδώ βρίσκεται η πρώτη μου ένσταση. Ο Μαροκινός είναι ένας χαφ δημιουργικός, με κάθετο παιχνίδι, ο οποίος βοηθά πολύ στην ανάπτυξη της ομάδας και στην επιθετική της φιλοσοφία. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, εφόσον απουσιάζει, θα έπρεπε να αντικατασταθεί από έναν χαφ με παρόμοια χαρακτηριστικά, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία της ομάδας. Τι πιο λογικό;

Και όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι πολύ απλά ο ΠΑΟΚ δεν έχει τέτοιο χαφ ετοιμοπόλεμο (μόνο ο Ντόουγκλας υπάρχει, ο οποίος είναι ανέτοιμος). Έπαιξε λοιπόν ο Εσίτι, ο οποίος είναι ο ορισμός του κόφτη που δεν μπορεί να προσφέρει απολύτως τίποτα στη δημιουργία. Όλοι βλέπουμε αυτή τη λειψανδρία στα χαφ εκτός φυσικά από την ΠΑΕ με την ομάδα να μένει γυμνή από εναλλακτικές σε αυτή την κομβική θέση.

Παρόλα αυτά, η εικόνα του παιχνιδιού ήταν συντριπτικά υπέρ του ΠΑΟΚ που κυριάρχησε στο γήπεδο από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό, έχοντας ένα συντριπτικό 70% της κατοχής της μπάλας με τον αντίπαλο να παίζει ως μικρή ομάδα, περιορισμένη στα δεκαπέντε μέτρα από την εστία της, καταφέρνοντας μία φορά να περάσει το κέντρο, όταν και σκόραρε.

Από εκεί και πέρα, είναι χαρακτηριστικά τα λάθη του προπονητή του Δικεφάλου. Ο Άμπελ Φερέιρα έβλεπε την ομάδα του να παίζει κόντρα σε έναν τόσο κατώτερο αντίπαλο και δεν πήρε το παραμικρό ρίσκο ως το 80ό λεπτό όταν και κατάλαβε ότι δεν έχει νόημα να έχει τρεις κεντρικούς αμυντικούς στο γήπεδο, οι οποίοι κοιτάνε ο ένας στον άλλο και προχώρησε στην είσοδο τον Μουργκ και Μπίσεσβαρ, οι οποίοι και συνδυάστηκαν στο γκολ της ισοφάρισης του ΠΑΟΚ. Πριν από αυτή την αλλαγή βέβαια είχε προηγηθεί η είσοδος του Σφιντέρσκι σε μια θέση δεξιού εξτρέμ (;;;) την οποία δεν κατάλαβε κανείς.

Συμπερασματικά, τα πράγματα είναι απλά: Είναι αδιανόητο ο ΠΑΟΚ να μην έχει τρίτο δημιουργικό χαφ και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση. Είναι απαράδεκτο κόντρα σε έναν τέτοιο αντίπαλο να μην παίρνεις το ρίσκο νωρίτερα τοποθετώντας παίκτες που μπορούν να σου δώσουν το γκολ και να περιμένεις με γιόμες και σέντρες στο πουθενά να σπάσεις μια μαζική άμυνα δέκα αντιπάλων.

Υ.Γ: Όσο για την διαιτησία, η εικόνα μιλά από μόνη της. Δύο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ (πάνω σε Ζίφκοβιτς και Μάτος) δεν σφυρίχτηκαν ποτέ με τον Δικέφαλο να έχει και άλλα παράπονα από τον Γερμανό διαιτητή.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...