Σε τεντωμένο σχοινί!

Κόντρα σε μία ομάδα επιπέδου Γ' εθνικής, όπως ήταν προχθές το δύσμοιρο ασπόνδυλο, η ομάδα πραγματοποίησε ένα μέτριο συνολικά παιχνίδι.
Ντίνος Liverpool
Σε τεντωμένο σχοινί!

Κακή η αγωνιστική μας εικόνα στο Α' μέρος, πολύ καλύτερη στο Β', χάρη στις αλλαγές που έγιναν και βελτίωσαν άρδην την απόδοση της ομάδας.

Κρατάμε τη νίκη από ένα παιχνίδι που ήταν δεδομένο για όλους μας, ότι έπρεπε πάσει θυσία να κερδηθεί. Ένα παιχνίδι που ενώ κάποτε ήτανε τοπικό ντέρμπι αγωνιστικά, σήμερα μόνο οι φανέλες των ομάδων θα μπορούσαν να παραπέμψουν σε κάτι τέτοιο. Η τεράστια η διαφορά ποιότητας των δύο ρόστερ, καθιστούσαν το παιχνίδι αυτό «περίεργο», εκ προοιμίου. Και ήταν περίεργο γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είχε και πολλά πράγματα να κερδίσει, πέραν της νίκης αυτής καθ' εαυτής και των τριών πόντων, φυσικά. Απολύτως τίποτα δεν είχε να αποδείξει η νίκη, δεδομένης της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων. Αντίθετα, με ενδεχόμενη μη νίκη, η ομάδα είχε να χάσει πολλά! Θεωρώ δεδομένο ότι η ομάδα θα έμπλεκε σε περιπέτειες.

Με την γκρίνια και την αμφισβήτηση να ελλοχεύει ανέκαθεν από τα όσα χρόνια θυμάμαι την ομάδα – και δεν είναι λίγα αυτά- τα πράγματα, πολλές φορές, δεν είναι καθόλου εύκολα για κανέναν που είναι ενεργό μέλος της ομάδας αυτής. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και ως εκ τούτου η πίεση που αισθάνεται ο οιοσδήποτε είναι τεράστια. Είναι της μοίρας του γραφτό να είναι στην «τσίτα»!

Και μεις, βέβαια, δεν είμαστε λαός που θα του πεις να κάνει υπομονή και αυτός θα κάνει. Μπορεί να σου ότι πει ότι θα κάνει, αλλά ενδόμυχα δεν θέλει να κάνει. Και αν αποφασίσει, τελικά, να κάνει, δεν είναι κάτι που θα το κάνει εύκολα! Θέλει απτά δείγματα γραφής, θέλει αποτελέσματα και δεν αναφέρομαι μόνο σε νίκες και στη βαθμολογική συγκομιδή. Θέλει να βλέπει και βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας. Θέλει να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Ότι κάτι αλλάζει στην ομάδα, ρε αδερφέ!

Ξεχνάμε, όμως, ότι είναι αδύνατον σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να παραχθεί έργο από τον προπονητή της ομάδας. Ο μεγάλος Ολλανδός ήρθε με διαπιστευτήρια που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, εάν δεν μπορέσουμε να του δώσουμε την απαιτούμενη πίστωση χρόνου για να μας αποδείξει τις τεράστιες γνώσεις και την αξία του.

Δεν μπορεί η ομάδα να είναι πρώτη αυτή τη στιγμή. Δεν θα εξετάσω το πως και το γιατί δεν μπορεί να χτυπηθεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο γαύρος, γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι το κατασκεύασμα αυτό είναι κίβδηλο και σαθρό. Χρόνια τώρα, δυσανάλογα υπέρογκες χορηγίες από το κράτος και άνιση μεταχείριση έχουν καταστήσει την σαπίλα αυτή μόνιμο πρωταθλητή της χώρας. Πολλά τα έσοδα και άλλου επιπέδου το budget, έχουν δημιουργήσει ένα αγωνιστικό χάσμα από τις υπόλοιπες ομάδες, που δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα.

Οφείλουμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι και να μην είναι κριτήριό μας ο πστγαυρος και μόνο. Η ομάδα είναι αυτή τη στιγμή δεύτερη και θα πρέπει, σε πρώτη φάση, να σταθεροποιηθεί στη θέση αυτή. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι είναι μια θέση στην οποία είμαστε και ιδιαίτερα συνηθισμένοι. Θα πρέπει, λοιπόν, πρώτα απ' όλα ο ΠΑΟΚ να καταστήσει σαφή την αγωνιστική του ανωτερότητα από τους υπόλοιπους και μετά να δει κατά πρόσωπο το θρήνο. Δεν γίνονται αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη. Εμπιστεύεσαι έναν εγνωσμένης αξίας προπονητή, του δίνεις χρόνο να κάνει τις δικές του επιλογές και τον κρίνεις σε βάθος χρόνου.

Η πορεία αυτή θα είναι δύσκολη. Θα έρθουν κακές εμφανίσεις. Πολλές! Και ήττες θα έρθουν! Δεν έχουμε ακόμα το επίπεδο να μην κάνουμε ήττες. Πρέπει να δούμε τα πράγματα ψύχραιμα και να οπλιστούμε με σύνεση και υπομονή.

Το να γκρεμίζουμε ότι πάει να χτιστεί και να μην στηρίζουμε την ομάδα, προπονητή, παίκτες και διοίκηση μας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Δεν φταίει για όλα τα δεινά της ομάδας ο πρόεδρος. Φταίει για κάποιες λάθος επιλογές του, όμως αυτός είναι υπεύθυνος και για τις σωστές του επιλογές! Όχι μόνο για τα λάθη! Ούτε μπορούμε σε κάθε στραβοπάτημα να είμαστε έτοιμοι να εκραγούμε γιατί βρήκαμε το νέο θύμα που ψάχναμε για να «βαφτίσουμε» υπεύθυνο για όλα τα στραβά που συμβαίνουν στην ομάδα. Δεν συμβαίνουν μόνο στραβά στην ομάδα! Συμβαίνουν και καλά! Και τα καλά εδώ και πολύ καιρό είναι πολύ περισσότερα από τα στραβά! Και σιγά-σιγά η πλάστιγγα γέρνει όλο και περισσότερο!

Είναι δυνατόν να γίνονται αλλαγές στην ομάδα και, άσχετα εάν είμαστε πίσω στο σκορ, να αποδοκιμάζονται οι παίκτες που βγαίνουν; Πιθανόν ο Ολίσε να είναι μέτριος ή κακός ποδοσφαιριστής, όμως, από τη στιγμή που φοράει τη στολή του ΠΑΟΚ, κανένας δεν νομιμοποιείται να του ισοπεδώνει τη ψυχολογία και να δημιουργεί πρόβλημα στην ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το Σαλπιγγίδη! Με ψυχή που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε, βοήθησε τα μέγιστα στην τεράστια επιτυχία της εθνική μας ομάδας. Όμως αντί του χειροκροτήματος που θα του άξιζε, ακούστηκαν και πάλι αποδοκιμασίες! Ίσως η συγγνώμη πριν από τρία χρόνια που υποσχέθηκε ότι θα μας τη λέει με τις πράξεις και την αγωνιστικότητά του εντός του αγωνιστικού χώρου, να έπρεπε τελικά να είχε ειπωθεί και με τα λόγια, αφού είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε το ύφος, το πνεύμα και τη συμπεριφορά του άλλου!

Μπορεί να μην έγινε η στραβή με το ρούλη, αλλά ειδικά μετά το κάζο με το γρύλο, όλα μου δείχνουν ότι πατάμε και πάλι σε τεντωμένο σχοινί! Θα έρθει, όμως, το κακό αποτέλεσμα και τότε όλοι και όλα θα μας φταίνε και κάποιοι θα μας φταίνε περισσότερο από τους άλλους. Περιμένω τότε από το μεγαλομέτοχο να δείξει την απαιτούμενη πυγμή και να στηρίξει τις επιλογές του, κόντρα στο ρέμα που γίνεται χείμαρος στις δύσκολες στιγμές, τότε που η λογική πηγαίνει «περίπατο»! Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε – για να μην πω ότι έχουμε ήδη βρει – τα εξιλαστήρια θύματα. Όποιος δουλεύει κάνει και λάθη! Μόνο όποιος δεν δουλεύει δεν κάνει λάθη! Ας μην ακούμε τόσο πολύ τους ξερόλες των ερτζιανών της πόλης. Ας κάνουμε τα μοναδικά πράγματα που επιτάσσει το συμφέρον της ομάδας μας: ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Ντίνος Λαζαρίδης

ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου,
ζω ΜΟΝΟ για σένα ομαδάρα μου!

Διαβάστε ακόμη...