Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για την Κ20

Τυχεροί όσοι βρέθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της K-20 με αντίπαλο την αντίστοιχη ομάδα της Ξάνθης, μια ομάδα με μεγάλη παράδοση στο χώρο των ακαδημιών, που πάντα μας δυσκολεύει στα μεταξύ μας παιχνίδια.
Ντίνος Liverpool
Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για την Κ20

Το τελικό 4-2 μαρτυρά την εικόνα ενός δυνατού και συγκλονιστικού αγώνα. Και πραγματικά, ειδικά το Α' ημίχρονο ήταν συναρπαστικό, με εναλλαγές στο προβάδισμα του σκορ και με την μπάλα να ανεβοκατεβαίνει με εξωφρενικούς ρυθμούς από εστία σε εστία. Απίθανο και καταπληκτικό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες, επιπέδου μεγάλης κατηγορίας. Σίγουρα ο κόσμος του ΠΑΟΚ αποχώρησε με την ικανοποίηση ότι, οι μικροί της ομάδας μας ήταν συνολικά ανώτεροι, ειδικά στο Β' ημίχρονο και πέτυχαν δίκαια την τρίτη νίκη τους σε ισάριθμα παιχνίδια. Μια νίκη που παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία, από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε απέναντι σε έναν εξαιρετικό και ισχυρό αντίπαλο.

Η ομάδα κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα των τμημάτων υποδομής και έχοντας κάνει το 3 X 3, φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον Παναθηναϊκό και ίσως και τον Ολυμπιακό, εάν κερδίσει στο αναβληθέν παιχνίδι του με αντίπαλο την Α.Ε.Λ. Καλλονής.

Δεν είναι η νίκη, αυτή καθ' εαυτή, όπως και άλλη φορά έχω πει, που μετράει στις κατηγορίες αυτές. Εδώ μαθαίνει κανείς τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου: πειθαρχία, σύστημα, μεθοδικότητα και ομαδικότητα. Βέβαια, εξελίσσεται και η ατομική τεχνική και καλλιεργείται το ταλέντο, όμως προέχει τα παιδιά να μάθουν το ποδόσφαιρο, πάνω απ' όλα, σε σωστές βάσεις. Φυσικά ό,τι και να πούμε εμείς, η νίκη και πρωταθλητισμός έχουν και αυτά την αξία τους, ακόμα και στην κατηγορία των τμημάτων υποδομής και αποτελούν ένα πολύ καλό κίνητρο για τους μικρούς αθλητές.

Η βαρύτητα και η σημασία που δίνει η ομάδα στον τομέα αυτό, φαίνεται από το γεγονός ότι ο Hubb Stevens βρέθηκε από νωρίς στο γήπεδο της Λητής για να παρακολουθήσει από κοντά την προσπάθεια των μικρών. Αλλιώς κρίνεις κάποιον υπό το καθεστώς της πίεσης κάπου αγώνα, έστω και των τμημάτων υποδομής, και αλλιώς σε μια απλή προπόνηση της ομάδας. Έκδηλη ήταν, στο τέλος του αγώνα, η ικανοποίηση στο πρόσωπο του Ολλανδού τεχνικού από την εμφάνιση των μικρών, που έδειξαν ότι όλο το μέλλον τους ανήκει και ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να βασίζει πολλά πάνω τους.

Παρακολουθώντας συχνά, εδώ και αρκετά χρόνια, την ομάδα των μικρών από κοντά, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι αυτή η φουρνιά πρόκειται να αφήσει εποχή. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά και αξιόλογα ταλέντα που αξίζουν τη δέουσα προσοχή των αρμοδίων (που σίγουρα την έχουν) και τη δική μας στήριξη, ώστε σύντομα, κάποιοι από αυτούς, να ανέβουν σκαλί και να κάνουν το βήμα για τη μεγάλη ομάδα.

Η παράδοση που ξεκίνησε με το Σαλπιγγίδη, τον Αθανασιάδη, το Σταφυλίδη, τον Kace και πρόσφατα με τον Κίτσιου, τον Κωνσταντινίδη, τον Πόποβιτς, τον Πέλκα, τον Ιντζίδη και άλλα παιδιά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο Κιόσε, ο Ποζατζίδης, ο Πολύζος, ο Σαββίδης, ο Τουμανίδης, ο Πόζογλου, ο Παπαδόπουλος, ο Δεληγιαννίδης, ο Κουλούρης, ο Τσολακίδης, ο Πατράλης, ο Σοϊλεμέζογλου και πολλά ακόμα νέα παιδιά που ανέβηκαν φέτος στην Κ-20, όπως και αρκετά της περσινής Κ-20 (τα οποία μπορεί ακόμα να μην έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής φέτος, αλλά η αξία τους είναι γνωστή από τα προηγούμενα χρόνια), έχουν αρχίσει να δίνουν τα διαπιστευτήριά τους.

Η νηφάλια παρουσία του Vladan Ivic στον πάγκο της ομάδας εγγυάται ότι τα παιδιά μας δεν έχουν απλώς έναν μεγάλο, μέχρι πρόσφατα, ποδοσφαιριστή της ομάδας για προπονητή τους, αλλά και έναν παιδαγωγό που τους καθοδηγεί ήρεμα και ψύχραιμα μέσα στον αγώνα. Και ο ίδιος περνούσε στην Partizan πριν από δυο δεκαετίες την ίδια αγωνία με τα παιδιά αυτά και δεν μπορεί, παρά να νιώθει απόλυτα τις ανησυχίες και να αφουγκράζεται τις ελπίδες και τα όνειρά τους.

Στα παιχνίδια της Κ-20 η προσέλευση του κοινού είναι ελεύθερη και είναι σίγουρο ότι και τα παιδιά θέλουν πολύ να υπάρχει κόσμος στο γήπεδο για να ενθαρρύνει τις προσπάθειές τους. Δεν είναι μακριά από την πόλη η Λητή. Τα παιδιά αυτά αξίζουν τη συμπαράστασή μας και καλό είναι, όταν μπορούμε, να δίνουμε το παρόν.

Ντίνος Λαζαρίδης

ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου,
ζω ΜΟΝΟ για σένα ομαδάρα μου!

Διαβάστε ακόμη...