Ο σπουδαίος Ηλίας Μπαζίνας

Γυρίζω το χρόνο λίγο πίσω και πηγαίνω στην 23η Αυγούστου, την ημέρα όπου έφυγε από τη ζωή ο εξαίρετος και κορυφαίος κατ' εμέ Έλληνας αθλητικογράφος, Ηλίας Μπαζίνας, όταν και έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο.
Ντίνος Liverpool
Ο σπουδαίος Ηλίας Μπαζίνας

Έστω και λίγο καθυστερημένα, θέλω να γράψω δυο αράδες για τον μεγάλο αυτόν άνθρωπο.

Από τους βασικούς αρθρογράφους του «Φίλαθλου», ξεχώριζε με το επίπεδο και την αντικειμενικότητα της πένας του. Τρεις δεκαετίες πίσω, θυμάμαι τον εαυτό μου να εστιάζει το βλέμμα του στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας και να «ρουφά» τα γραπτά του Ηλία που ξεχώριζαν σαν τη «μύγα μεσ' το γάλα» ανάμεσα σε όλες τις άλλες αθλητικές εφημερίδες.

Η θεματολογία του ποικίλη. Έγραφε όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για το στίβο που πάντα αγαπούσε, σαν ερασιτέχνης αθλητής της άρσης βαρών και της πυγμαχίας που ήτανε. Με απίστευτα πλούσιο λεξιλόγιο, με πολλές γνώσεις και κυρίως με ήθος, αμεροληψία και σωφροσύνη προέβαλε τις απόψεις του με ύφος σχεδόν λογοτεχνικό... λόγιο. Συχνά με αναφορές και παραδείγματα κοινωνικά και πολιτικά, έδειχνε την βαθιά φιλοσοφική του άποψη για τον αθλητισμό και τη ζωή.

Μπορεί οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις να ήταν λιγοστές, ήταν, όμως, αρκετές για να αντιληφθεί κανείς το υψηλό επίπεδο του Ηλία και, πραγματικά, να παρακαλάει οι εκπομπές αυτές να μην τέλειωναν ποτέ! Δίδασκε ήθος και αγάπη! Άλλωστε, ήταν έκδηλη η αγάπη και ο ο σεβασμός με τον οποίο αναφέρονταν σε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες. Σαν πραγματικός φίλαθλος, τον ενδιέφερε πάντα το αθλητικό πνεύμα και μόνο αυτό προέβαλε. Δίκαιος, μετρημένος και σοβαρός... σχεδόν σοφός!

Διετέλεσε μέλος της διοίκησης Γουλανδρή, σε ένα σύλλογο που είναι στην αντίπερα όχθη από το σύλλογο που υποστηρίζω και αγαπώ, όμως αυτό δεν μπορεί με τίποτα να με κάνει να μην αναγνωρίζω την αξία και την προσφορά του Ηλία. Φτώχυνε ο υγιώς σκεπτόμενος αθλητικός δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας. Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος και θλίβομαι βαθύτατα για την απώλεια αυτή.

Καλό του «ταξίδι»...

Ντίνος Λαζαρίδης

ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου,
ζω ΜΟΝΟ για σένα ομαδάρα μου!

Διαβάστε ακόμη...