Επιτυχημένη χρονιά για τα τμήματα υποδομής!

Άλλη μία χρονιά για τα δύο μεγαλύτερα τμήματα υποδομής της ομάδας μας, της Κ-17 και της Κ-20, φτάνει στο τέλος της.
Ντίνος Liverpool
Επιτυχημένη χρονιά για τα τμήματα υποδομής!

Έχουν απομείνει δύο εξ' αναβολής παιχνίδια για την Κ-20 (Ατρόμητος εκτός και Παναθηναϊκός εντός), ένα εξ' αναβολής για την Κ17 (Ξάνθη εντός) καθώς και η διαδικασία του final four για την ομάδα του Αλέκου Θεοδωρίδη. Ένα final four που φέτος θα διεξαχθεί στα Πηγάδια της Ξάνθης.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι, τα τελευταία χρόνια η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι σημαντικότατη. Ανεξαρτήτως της τελικής βαθμολογικής κατάταξης, η χρονιά κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη και για τις δύο ομάδες μας.

Τα παιδιά του Αλέκου Θεοδωρίδη, της Κ-17, τερμάτισαν στην Α' θέση του Βορείου ομίλου με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή στην Ξάνθη, παίζοντας με τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και εάν με το καλό προκριθούν, θα αντιμετωπίσουν στον τελικό τον νικητή του ζευγαριού Ολυμπιακού – Ξάνθης. Να θυμίσω ότι πέρσι υπήρξε και ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη όλων των αγώνων του final four που έγινε στην Τρίπολη από το συνδρομητικό κανάλι. Εκεί η ομάδα μας ήρθε δεύτερη, χάνοντας στον τελικό από την ομάδα του Άρη με 1-0. Ωστόσο φέτος έχει όλα τα φόντα να καταφέρει να σηκώσει την κούπα.

Απόλυτα επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά και για την Κ-20 και τα παιδιά του Κυριάκου Αλεξανδρίδη, με τον τίτλο να χάνεται στις λεπτομέρειες και κυρίως από τον «κακό» Γενάρη με τις τρεις συνεχόμενες ήττες (Ατρόμητο εντός, Τρίπολη εκτός και Ξάνθη εντός). Εάν συνυπολογίσουμε τον μόλις ένα (!) βαθμό που πήραμε συνολικά από την καθαρά υποδιαίστερη ομάδα της Βέροιας, τότε είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι τα παιδιά «αδίκησαν», τρόπο τινά, τον ίδιο τους τον εαυτό! Ακόμα και έτσι πάντως, όπως ήρθαν τα πράγματα, η δεύτερη θέση είναι κάτι που θα κριθεί στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια.

Το μεγάλο κέρδος που αποκομίζει φέτος η ομάδα, είναι οι εμπειρίες που απέκτησαν τα παιδιά, τα οποία έχουν ίσως το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας της κατηγορίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια ομάδα K-18! Και εδώ ακριβώς έγκειται ο χαρακτηρισμός της χρονιάς ως επιτυχημένη, ανεξάρτητα από την θέση που θα πάρουμε στην τελική βαθμολογία. Συναγωνιστήκαμε, κυρίως, ομάδες μεγαλύτερου μέσου όρου ηλικίας και τα καταφέραμε μια χαρά, βάζοντας την καλύτερη παρακαταθήκη για του χρόνου.

Οι κατηγορίες αυτές έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, σε σχέση με την κατηγορία των ανδρών. Δεν υπάρχει η σκοπιμότητα και η εικόνα που βλέπουμε τις τελευταίες αγωνιστικές, με τα πολλά «ύποπτα» παιχνίδια που κρίνουν την παραμονή στην κατηγορία και την έξοδο στην Ευρώπη. Εδώ κάθε παιχνίδι έχει τη δική του αξία και κάθε ομάδα το βλέπει ως ένα ανεξάρτητο γεγονός και για το λόγο αυτό κατεβαίνει στον αγώνα για να χαρεί, πάνω από όλα το ποδόσφαιρο.

Επομένως, σίγουρα ο πρωταθλητισμός δεν είναι το κατ' εξοχήν ζητούμενο στις ηλικίες αυτές. Εδώ μαθαίνει κανείς τους βασικούς κανόνες που διέπουν το ποδόσφαιρο σαν ομαδικό άθλημα: πειθαρχία, σύστημα, μεθοδικότητα, ομαδικότητα και συνεργασία. Σαφώς και εξελίσσεται και η ατομική τεχνική και καλλιεργείται το ταλέντο, όμως προέχει τα παιδιά να μάθουν το ποδόσφαιρο πάνω σε σωστές βάσεις.

Έτσι είναι τα πράγματα, όμως κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος που διεξάγεται, υπάρχει μέσα σε όλα τα παιδιά και ο στόχος της πρωτιάς. Να θυμίσω, απλώς, την αυθόρμητη αντίδραση του Δημήτρη του Πέλκα, που πέρσι δεν μπορούσε να σηκωθεί από το χορτάρι της Λεωφόρου, όταν τον κυρίευσε το παράπονο αυτής της αποτυχίας στις λεπτομέρειες. Έτσι είναι! Όταν μπαίνεις μέσα, τα ξεχνάς όλα και μπαίνεις για να νικήσεις, παίζεις για να έρθεις πρώτος!

Ο κύριος σκοπός των τμημάτων υποδομής είναι, μέσα από την δουλειά που γίνεται, να μπορέσουν να ξεχωρίσουν τα παιδιά εκείνα, που με τις ικανότητες, τη διάθεση και την εικόνα που θα δείξουν, θα μπορέσουν να πείσουν τους αρμόδιους ότι αξίζουν να πάρουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται στη μεγάλη ομάδα. Ήδη φέτος είδαμε τους Kace (ειδικά ο Ergys που ήταν η αποκάλυψη της χρονιάς, η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος!) Αποστολόπουλο, Κωνσταντινίδη, Πέλκα, Κίτσιου, Ιντζίδη και Πόποβιτς. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, πήραν ευκαιρίες (γεροί να είναι όλοι τους και μακάρι του χρόνου να μπορέσουν να πάρουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής). Και πίσω από τα παιδιά αυτά, έρχονται και άλλοι που φέτος ξεχώρισαν και αναμφίβολα έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία του καλοκαιριού με τη μεγάλη ομάδα και ποιος ξέρει για τι ακόμα παραπάνω.

ΥΓ1. Το Paokmania αποδεδειγμένα στήριξε και στηρίζει τη δύσκολη προσπάθεια που κάνουν οι νεαροί, στο δρόμο για τη διάκριση και την καταξίωση στη μεγάλη ομάδα. Ειδικά τις τελευταίες χρονιές καλύπτει ζωντανά και επί τόπου, όλα τα εντός έδρας παιχνίδια των ομάδων και τα περισσότερα που διεξάγονται στην Αθήνα. Και θα συνεχίσει να υποστηρίζει, να στηρίζει και να προβάλλει τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες μας.

Η κάλυψη των αγώνων από το Paokmania ΔΕΝ γίνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους. Γίνεται από ερασιτέχνες, οπαδούς πάνω από όλα, που αγαπάνε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ομάδα μας. Με πολύ προσωπικό χρόνο, κόπο, έξοδα και πάντοτε αφιλοκερδώς με μοναδικό γνώμονα την προβολή των προσπαθειών του πιο ευαίσθητου κομματιού του συλλόγου μας: των τμημάτων υποδομών μας!

ΥΓ2. Με αφορμή κάποια απαξιωτικά σχόλια που γράφτηκαν προ ημερών στο forum, θέλω να τονίσω ότι, είναι απαράδεκτο να εκφράζονται μηδενιστικές απόψεις για τα παιδιά που παλεύουν χρόνια στις ακαδημίες να αποδείξουν την αξία και το ταλέντο τους και κάποιοι να βγάζουν συμπεράσματα με δυο εικοσάλεπτα συμμετοχής που τα είδανε να αγωνίζονται με τη μεγάλη ομάδα. Είναι φύσει αδύνατον η γνώμη αυτή να είναι ολοκληρωμένη και αντικειμενική. Σαφέστατα εξυπναδίστικες οι ατάκες ορισμένων, που ενώ έχουν δει τον Πόποβιτς να αγωνίζεται ελάχιστα, έχουν και γνώμη και την παραθέτουν, σε ένα ρεσιτάλ επιπολαιότητας! Εάν σε αυτούς δεν μιλάνε και δεν λένε τίποτα οι συνεχείς κλήσεις του παιδιού σε όλες τις εθνικές ομάδες μέχρι την U-19, ούτε οι συνεχείς κρούσεις όχι μόνο από τη Ρόμα, αλλά και από άλλες ιταλικές και γερμανικές ομάδες, ας το δουλέψουν λίγο το θέμα με τον ψυχολόγο τους! Μπορείς να κρίνεις αυτό που βλέπεις, όταν έχεις ικανοποιητικό δείγμα! Αλλιώς, εκτίθεσαι για να μην πω ότι γίνεσαι και κακόβουλος!

Θέλω να παρακαλέσω πολύ όλα τα παιδιά που βοηθάνε και αυτά αφιλοκερδώς, ως moderators, στην εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου οπαδικού site της ομάδας μας, του Paokmania να απαντάνε αναλόγως σε επιπόλαιες κρίσεις που θίγουν αυτούς που από μικρά παιδιά, η ζωή τους είναι συνυφασμένη με τις ακαδημίες της ομάδας μας. Λίγος σεβασμός στον κόπο του άλλου!

ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου,
ζω ΜΟΝΟ για σένα ομαδάρα μου!

Διαβάστε ακόμη...