A+ A A-

Η κοκκινο...νίτσα!

Με αφορμή το κυριακάτικο παιχνίδι του Δικεφάλου στον Πειραιά, αναδημοσιεύουμε το κείμενο που ακολουθεί, έτσι για να μπαίνουμε σταδιακά στο κλίμα ...

Η ομάδα του Ελληνικού Δημοσίου, την οποία καλούμαστε να σκίσουμε την Κυριακή, είναι ότι πιο βρόμικο στο χώρο του ποδόσφαιρου έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος και όλα τα Βαλκάνια γενικότερα.

Σφαγές, κλοπές, παράγκες, μεθοδεύσεις, στησίματα... θα χρειάζονταν να γράψει κανείς τόμους ολόκληρους, εάν ήθελε να αναφερθεί σε όσα δεινά έχει υποστεί εξ' αιτίας τους η ομάδα μας. Μίχας, Φακής, Τσουκαλαδέλης, Πλατόπουλος, Παπαπέτρου και τόσοι άλλοι, είναι μερικά από τα εντεταλμένα όργανα του αλαζόνα και υπερόπτη συμπολίτη του Εθνικού Πειραιώς (μπορώ, ε Αρκάδα;), τα οποία έχουν χειρουργήσει στο παρελθόν την ομάδα μας με συνοπτικές διαδικασίες.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα κλεμμένα πρωταθλήματα ειδικά την εποχή της χούντας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης με την ΟΜΑΔΑΡΑ του Κούδα, του Σαράφη, του Αποστολίδη, του Τερζανίδη, του Ιωσηφίδη και των άλλων παιδιών να παίρνει ΜΟΝΟ ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα; Η καλύτερη Ελληνική ομάδα όλων των εποχών! Το στήσιμο της καρ ιόλας της Κουγιαχαϊκής το 1973; (βάζω και κάποια παρανήσια κενά για να μην μου τα κόψουν στο πιεστήριο). Τα κύπελλα και τους τελικούς του αίσχους και της ντροπής που γίνονταν όλοι κάτω (ισονομία, γαρ!!!); Η παραχάραξη της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλο της το μεγαλείο με αρχιπαραχαράκτες αυτούς και τους άλλους, τους πράσινους κερατάδες!

Θα θυμίσω σήμερα δύο από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα έχουν διαδραματιστεί παλαιότερα με πρωταγωνιστή τον γκέι.

Η πρώτη είναι η περίφημη ιστορία της προσπάθειας για την αρπαγή του Κούδα. Ήταν Ιούλιος του 1966. Δεν είχε καν κλείσει τα 20 του χρόνια ο «Μεγαλέξανδρος» του Ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν ο αχόρταγος μονοφαγάς τον έβαλε στο μάτι και δελέασε ότι καλύτερο υπήρχε εκείνη τη στιγμή στον ΠΑΟΚ. Ένα από τα μεγαλύτερα και γνήσια ποδοσφαιρικά ταλέντα που ανέτειλαν ποτέ σε αυτόν τον τόπο, ο Γιώργαρος ο ΚΟΥΔΑΣ, ήταν η αιτία που η κόντρα ΠΑΟΚ και γρύλου άρχισε να παίρνει διαστάσεις εκρηκτικές. Από έντεκα χρονών στα τσικό της ομάδας, ήταν ήδη ο αγαπημένος των φιλάθλων.

Η ασυνέπεια της διοίκησης του ΠΑΟΚ (εποχές οικονομικής δυσπραγίας και ανέχειας... και τότε!) να βοηθήσει τον πατέρα του, τον συγχωρεμένο τον κυρ. Γιάννη (κάποτε, αρχές του '80, αγοράζαμε από το πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ που είχε στην Αγ. Σοφία εισιτήρια για τους αγώνες), στο άνοιγμα ενός ουζερί που του είχε τάξει, είχε δημιούργησε ένα χρέος 150.000 δραχμών, το οποίο επιβάρυνε την οικογένεια του Κούδα. Εκεί πάνω πάτησαν οι παμπόνηρες ύαινες και ήχησαν στ' αυτιά του οι βρόμικες «σειρήνες» τους, που τον κάλεσαν στον Πειραιά.

Έταξαν στον κυρ Γιάννη νέο ουζερί στο Μικρολίμανο και πολύ καλό μισθό στον Κούδα. Ο Κούδας πείστηκε - κυρίως από τον πατέρα του - και πήρε το δρόμο για την πρωτεύουσα. Οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη πολλές. Ο κόσμος ξεσηκωμένος! Ευτυχώς, τότε, δεν μπορούσε να πάρει μεταγραφή ποδοσφαιριστής χωρίς την έγκριση της ομάδας του.

Ο Κούδας μένει στον Πειραιά για δύο χρόνια, αλλά παίζει μόνο σε κάτι φιλικά, στην αρχή, γιατί ο ΠΑΟΚ αντέδρασε και η ΕΣΑΠ (η τότε ΕΠΟ) τον τιμώρησε με 15νθήμερο αποκλεισμό και από την τιμωρία αυτή και μετά δεν ξαναφόρεσε τη φανέλα του γαύρου. Κάθε φορά που ανέβαινε στην Τούμπα ο θρήνος γίνονταν σωστή κόλαση. Μέχρι και σε αγώνα της εθνικής ενόπλων πήγαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ για να αποδοκιμάσουν τον Κούδα, που υπηρετούσε τότε τη θητεία του στο λιμενικό σώμα.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού της χούντας, ο Κων. Ασλανίδης, απειλούσε ακόμα με εξορία τον γενικό γραμματέα του ΠΑΟΚ, τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη, προκειμένου να συναινέσει στη μεταγραφή αυτή. Πρότεινε, μάλιστα, να παίξει για δυο χρόνια στον ΠΑΟΚ και μετά να πάρει μεταγραφή για την χαϊδεμένη της χούντας. Ο Παντελάκης, γνωρίζοντας το μεγάλο ταλέντο του Κούδα, το αρνείται κατηγορηματικά και σθεναρά.

Ο Κούδας αποφασίζει να επιστρέψει για να κάνει τελικά αυτό που αγαπούσε από μικρό παιδί. Να παίξει μπάλα στον ΠΑΟΚ. Για την απόφασή του αυτή, θα πει αργότερα πως έκανε 12 χρόνια να μιλήσει με τον πατέρα του! Επιστρέφει τον Αύγουστο του 1968. Το νέο κυκλοφορεί γρήγορα και κλείνουν οι δρόμοι από τον κόσμο που τρέχει να τον υποδεχτεί στα γραφεία της ομάδας, στην Παύλου Μελά, τότε.

Το ταλέντο του αστείρευτο, αρχίζει ξανά να ξεδιπλώνεται φορώντας το δικέφαλο στο στήθος και πετώντας μια για πάντα τη φανέλα του μπουκωμένου έφηβου. Ο σαγηνευτής, ο μάγος, ο μαέστρος, ο χορευτής... ζωγραφίζει στο καμβά του γηπέδου και ο ΠΑΟΚ γίνεται ο φόβος και ο τρόμος του ολόκληρου του ποκ. Τα πρώτα κύπελλα έρχονται στα γραφεία του συλλόγου και το 1976 γίνεται το ακατόρθωτo (λόγω της βρόμας και της δυσωδίας των Αθηνών) : Ο Γιώργαρος και η παρέα του μας φέρνουν το πρωτάθλημα!

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη γερή αντιπαράθεση με τη ΔΕΚΟ του Πειραιά, έλαβε χώρα 3 χρόνια πριν από την υπόθεση Κούδα.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 1963. 10η αγωνιστική της περιόδου 1963-64, και ο ΠΑΟΚ έχει ήδη μπει σφήνα στο αθηναϊκό κατεστημένο και είναι μόλις 3 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο κωλόγαυρο. Ο αγώνας της Νέας Φιλαδέλφειας (στο Καραϊτάβλι γινόταν έργα) ανάμεσα στις δύο ομάδες αυτοδίκαια έπαιρνε τον χαρακτηρισμό του ντέρμπι. Στο 27' ο θρήνος προηγήθηκε και μόλις 3 λεπτά αργότερα έγινε η φάση που ξεγύμνωσε στα μάτια όλων των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων το πραγματικό πρόσωπο εκείνων που κρατούσαν από τότε τις τύχες του Ελληνικού ποδοσφαίρου στα χέρια τους. Ο αμυντικός του Δικέφαλου Τάκης Ραπτόπουλος σούταρε στην ανυπεράσπιστη εστία, για να συμβεί το απίστευτο: Ο αμυντικός της ΔΕΚΟ Σημαντήρης βγάζει τη μπάλα με το χέρι σαν τερματοφύλακας ΜΕΣΑ από την εστία, και στη συνέχεια ένας συμπαίκτης του τη βγάζει κόρνερ. Τι υπέδειξε ο διαιτητής; Άουτ!

Αυτό ήταν! Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μη ανεχόμενοι την κοροϊδία, και παροτρυνόμενοι από τον Ούγγρο προπονητή του Δικέφαλου, Μπαμπολτσάι, και τον γενικό αρχηγό, Λάζαρο Τσώμο, αποχωρούν από το γήπεδο Ήταν πραγματικά μεγάλο τόλμημα την εποχή εκείνη μια τέτοια κίνηση, γιατί όχι μόνο για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά γιατί είχε επιτέλους βρεθεί ένας σύλλογος, που είχε το θάρρος και το ηθικό ανάστημα να εναντιωθεί των νεκροθαφτών του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάτι που επαναλήφθηκε και το 1990 από τον αείμνηστο Θωμά Βουλινό στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ με το βάζελο.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ένας Βούλγαρος, ονόματι Ρουμέντσεφ. Ήταν διεθνής διαιτητής, με σήμα της FIFA, άρα καθόλου άσχετος περί στοιχειωδών κανονισμών ποδοσφαίρου. Οι φωστήρες της ΕΠΟ της εποχής κουβαλούσαν την εποχή εκείνη ξένους διαιτητές, όχι βέβαια για κανενός είδους αναβάθμιση, αλλά για να τους έχουν πιο εύκολα του χεριού τους.

Ήταν κοινό μυστικό ότι οι ξένοι διαιτητές, ειδικά από τις τότε Ανατολικές χώρες, τα άρπαζαν εντελώς αβασάνιστα. Η παρουσία του Βούλγαρου επί μία εβδομάδα (!!!) στην Αθήνα πριν τον αγώνα, σίγουρα κάτι μαρτυρά. Μάλλον δεν είχε κατέβει νωρίτερα για να επισκεφτεί τη Ακρόπολη και για να πάει ένα ταξιδάκι στους Δελφούς και στην Επίδαυρο, ε;

Τον αγώνα εκείνο είχε συνοδεύσει κι ένα ακόμη σκανδαλάκι, που μετά απ' όσα επακολούθησαν φάνταζε ωχρό. Ο αγώνας εκείνος επρόκειτο να γίνει 3 ημέρες νωρίτερα, την Κυριακή, όπως και όλοι οι υπόλοιποι της αγωνιστικής. Οι χαϊδεμένοι όμως παίκτες του καρπαζοεισπράκτωρα της Ευρώπης αισθανόταν. . . κουρασμένοι (την προηγούμενη Τετάρτη έπαιζαν με τη Λυών για το Κυπελλούχων και έφαγαν τεσσάρα), ζήτησαν μετάθεση του αγώνα, κάτι που απαγορευόταν ρητά σύμφωνα με τους κανονισμούς της εποχής. Και η κούλα είχε ζητήσει τέτοια μετάθεση επειδή έπαιζε με τη Μονακό και της το αρνήθηκαν! Και ενώ η απόφαση της μετάθεσης πάρθηκε, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ειδοποιήσει τον ΠΑΟΚ, η αποστολή του οποίου ήταν ήδη στην ώρα της στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Αναγκάστηκε η ομάδα μας στη συνέχεια να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και να επανέλθει τρεις ημέρες αργότερα, κι επειδή τα οικονομικά την εποχή εκείνη δεν ήταν καθόλου ανθηρά, χρειάστηκε η συμβολή της ΕΠΣΜ για να καλυφθούν εκ νέου τα έξοδα μετακίνησης.

Για την ιστορία να πούμε πως ο ΠΑΟΚ μηδενίστηκε και έχασε το ματς με 2-0, άνευ αγώνα, όπως και το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής με αντίπαλο τον Απόλλωνα Αθηνών (0-2 άνευ αγώνα σ' ένα ματς που επρόκειτο να γίνει στην Τούμπα, αλλά δεν έγινε ποτέ).

Η τιμωρία βέβαια εκείνη δεν ήταν τίποτα μπροστά στα όσα επακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και τις σφαγές που έχουμε υποστεί. Ήδη ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδας, έμπαινε για τα καλά στο μάτι της Αθήνας!

Αυτή η ομάδα έχει αυτοαποκληθεί ως... «θρύλος»! Τρομάρα τους! Η μόνη ομάδα που είχε τόσες συμμετοχές στην Ευρώπη μέχρι ακόμα και τη δεκαετία του 1990 και κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ του αποκλεισμού από τους δύο πρώτους γύρους (κυρίως από τον πρώτο) από τα κύπελλα πρωταθλητριών, κυπελλούχων και ουέφα. Μια «θρυλική» επίδοση για... τους αντιπάλους της, που όποιος κληρώνονταν με την καλύτερη εταίρα της Ευρώπης, έκανε πάρτι από τη χαρά του γιατί σίγουρα θα περνούσε έναν γύρο μπάι.

Αυτήν την ομάδα έχουμε κατατροπώσει στην Τούμπα, κάνοντας το εκπληκτικό ρεκόρ των 22 νικών και μίας ισοπαλίας σε 23 παιχνίδια από το 1969 έως το 1992. Η κοκκινο που τανίτσα μας, που έχανε κάποτε από τα Τέμπη και έτρεμε σαν το φτερό στον άνεμο όταν πάταγε στην Τούμπα.

Ας όψεται η Ελληνική δικαιοσύνη που δεν της επέβαλε την παραμικρή ποινή για το ξέπλυμα χρήματος που έκαναν οι Κοσκωτοσαλιαρέληδες, όντες πρόεδροι αυτής της ομάδας. Ας όψεται το Ελληνικό κράτος με τις χορηγίες του που είναι πολλαπλάσιες αυτών που παίρνουμε εμείς και οι άλλες ομάδες, με νομικίστικα τερτίπια που καταστρατηγούν κάθε έννοια του δικαίου και της ισονομίας. Εγώ ρε μπαγλαμάδες, γιατί να πληρώνω την ΕΡΤ και η ΕΡΤ να τα δίνει απλόχερα σ' αυτούς; Ντεμέκ τηλεθέαση και παπαριές! Γιατί ο ΟΠΑΠ να δίνει περισσότερα σ' αυτούς για την ίδια διαφήμιση; (Βρε βάλτε το «στοίχημα» στο σορτσάκι... εκεί μπροστά στα κάκαλα! Ιβάν φέρε μας τη GazProm!). Μάλιστα κύριοι... αυτή είναι η ΔΕΚΟ του Πειραιά!

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα που δεν θα γράψω σήμερα, απλά... ΞΕΣΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ! Κάντε μας περήφανους!

ΥΓ. Προσπάθησα επιμελώς να μην αναφέρω την λέξη του ονόματος αυτής του μιάσματος. Θέλω να ζητήσω ένα συγγνώμη από όσους δεν κατάλαβαν σε ποια ομάδα αναφέρομαι, αλλά μου έχει απαγορευτεί ρητώς από το site η χρήση υβριστικών εκφράσεων και λέξεων (γι' αυτό και τα κενά σε κάποιες λέξεις... μη με καρφώσετε, πάντως!)

Π.Α.Ο.Κ., Π.Α.Ο.Κ., Π.Α.Ο.Κ.άρα μου,
ζω ΜΟΝΟ για σένα ομαδάρα μου !

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 14:28

HEADER  

 
+8 sagoundon: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Πραγματικός "χείμαρρος" αυτό το εξαιρετικό κείμενο. Μπράβο, γιατί χρειάζεται να τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Οι περισσότεροι δεν τα έχουμε ζήσει (έχω ζωντανές μνήμες ΠΑΟΚ από το 1980 και μετά).

Ελπίζω και οι παίκτες να παίξουν (επιτέλους) με πάθος. ΠΑΘΟΣ. Ο λαός θα το έχει ΣΙΓΟΥΡΑ.

ΥΓ. Μια αγαπημένη συνήθεια μου είναι να ανατρέχω στα ευρωπαϊκά ματς του θρήνου και να κάνω χάζι τους αποκλεισμούς από 1ο ή 2ο γύρο: από το 1958 ως το 1997 ο θρήνος έπαιζε συνεχώς(ελάχιστες εξαιρέσεις) στην Ευρώπη (από το 1997 έμπαινε στους ομίλους οπότε άλλαξε το σύστημα) και μόνο 3 φορές μπόρεσε να περάσει στον 3ο γύρο. 17 φορές αποκλείστηκε από τον 1ο γύρο και 12 από τον 2ο γύρο(άσχετα με την ονομασία του γύρου, δηλαδή προκριματικός ή α΄, β΄κλπ).
ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΡΕΚΟΡ

21-11-2012 15:52 #1
 
 
+4 arkadopontios: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Εξαιρετικό κείμενο, αυτονόητα Α Ν Α Γ Κ Α Ι Ε Σ οι ιστορικές αναφορές, γιατί κινδυνεύουμε σε λίγο να κράξουν τον ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, ότι ........έκοψε την καριέρα του ΚΟΥΔΑ και παρέσυρε τον ΠΑΟΚ σε βλαβερές αντιπαραθέσεις και επείγουσα η Σ Υ Σ Π Ε Ι Ρ Ω Σ Η δίπλα στην ομάδα.

21-11-2012 16:56 #2
 
 
+6 grlazaridis: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Εκπαιδευτικοτατο το κείμενο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι ! Εγώ θα αναφέρω 2 ευχάριστες αναμνήσεις : σέρρες 1983-4, 4-0 με τον κούδα να βάζει ένα από τα καλύτερα γκολ που μπήκαν ποτε σε ελληνικα γήπεδα, σέρρες 1986-87 6-1 με τον κόσμο να παραλληλει και να αναβει κεριά κάτω από τις ιαχές 'έλεος '. Για το πρώτο δυστυχως δεν υπάρχει video, για το δεύτερο λαϊκή απαιτηση για κανένα έλεος ποτε και για κανένα λόγο ! Forza ΠΑΟΚ !

21-11-2012 17:54 #3
 
 
+5 rouki: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Κι εγώ να θυμήσω το κλεμένο πρωτάθλημα του 1973, όταν χάσαμε απο την πανπατρα..κή 5-3 στη τούμπα, ένα απερίγραπτο παιχνίδι(ήμουν μέσα και στο τέλος κλαίγαμε όλοι) και μετά απο πολύ καιρό έγινε γνωστό το πριμ του τότε προέδρου τους γουλανδρή στους παίχτες της πελλοπον..κής ομάδας, που πλακώθηκαν μεταξύ τους για το ποιός θα έπαιρνε τα περισσότερα. Θυμάμαι τον στραβοπόδη(παιχταράς), μιχαλόπουλο, δαβουρλή(συγχωρέθηκε), τους άλλους τους ξέχασα, συνολικά νομίζω οτι έγινε γνωστό για πέντε που τάπιασαν.
Μετά απο την δικτατορία ακούστηκαν για την περίοδο 1972-1973, οτι περι τα 24 παιχνίδια του γκαιυ αλλοιώθηκαν, κάτι όμως που δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ποτέ. Εδώ ΤΩΡΑ με τόσες κασέτες και τηλεφωνικές συνομιλίες δεν έγινε τίποτα, τότε θα γινόταν;

21-11-2012 21:05 #4
 
 
+5 Dinos_Liverpool: @rouki

Είπα να μην το κάνω σεντόνι το άρθρο, αλλά δεν κρατιέμαι τελικά, rouki... με πόρωσες.

Κυριακή 22 Απριλίου 1973

Π.Α.Ο.Κ. - ΚαριολοΠαναχαϊκή 3-5 (το καριολοπαναχαϊκή θα εξηγηθεί παρακάτω),
Καβάλα - Σκατόγαυρος 1-1 (το σκατόγαυρος ΔΕΝ χρειάζεται να εξηγηθεί)

Ο ΠΑΟΚ και με ισοπαλία έβγαινε πρωταθλητής! Το πολύ άγχος, τα χρήματα που έσκασε ο γαύρος και η ατυχία (τρία δοκάρια γμ τον μπέλα μου) μας στέρησαν το πρωτάθλημα.

Εγώ μπόμπιρας της δευτέρας δημοτικού, θυμάμαι λίγα πράγματα αμυδρά. Έπαιζα στα «βουναλάκια» της Κοσμά Αιτωλού, τότε. Θυμάμαι τον πατέρα που ανηφόριζε μαζί με το θείο μου για το γήπεδο. Χαρούμενοι και σίγουροι οι δυο τους, όπως και όλος ο κόσμος. Θα ήτανε το πρώτο μας πρωτάθλημα! Μου χάιδεψαν το κεφάλι και με χαιρέτισαν. Καζάνι η Τούμπα, εκείνη τη μέρα! Η ώρα πέρασε και το παιχνίδι άρχισε. Σε λίγο μαθαίνουμε από τα ραδιόφωνα ότι ο ΠΑΟΚ χάνει. Αλλά μετά ισοφάρισε. Μετά, όμως, ξαναέχανε. Και συνέχιζε να χάνει όσο η ώρα περνούσε. Το παιχνίδι τελείωσε. Χάσαμε! Μετά από λίγο επέστρεψαν στο σπίτι με τα μάτια κατακόκκινα! Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τίποτα! Το ζήσαμε κι αυτό!

Αντιγράφω από το InterNet, από δω και κάτω.

Το παιχνίδι:

Δαβουρλής 30’ 0-1,
Φουντουκίδης 35’ δοκάρι,
Παρίδης 41’ 1-1,
Δαβουρλής 47’ 1-2,
Παρίδης 58’ δοκάρι,
Κούδας 60’ δοκάρι,
Στραβοπόδης 61’ 1-3,
Παρίδης 64’ 2-3,
Δαβουρλής 82’ 2-4,
Παππάς 87’ 2-5,
Σαράφης 89’ 3-5.

ΠΑΟΚ : Στέφας, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος(46’ Τσιλιγκιρίδης), Αποστολίδης, Παρίδης, Τερζανίδης, Σαράφης, Κούδας, Ασλανίδης(55’ Λάζος).
Παναχαϊκή : Τζανετουλάκος ,Ανδρούτσος, Καλφίν, Λεβέντης, Σίδερης, Παππάς, Ρήγας, Μιχαλόπουλος, Στραβοπόδης, Λεβεντάκος(70’ Τούντας), Δαβουρλής.

Αρχηγός της Παναχαϊκής σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Πέτρος Λεβεντάκος ο οποίος θυμάται:«Ο ΠΑΟΚ μας υποτίμησε και έχασε. Λέω στον φιλαράκο μου τον Κούδα, τι βλέπεις ? θα σας κερδίσουμε, μου απαντά. Γιωργάκη, προσέξτε, θα χάσετε. Δεν με άκουσε είχαν καβαλήσει το καλάμι. Κάναμε ότι θέλαμε στο παιχνίδι και μετά έκλαιγαν που έχασαν το πρωτάθλημα. Και αυτά που λένε για τον Στέφα είναι για κομπλεξικούς. Τα γκολ ήσαν άπιαστα, έσωσε άλλα τρία και ο Θέμης Ρήγας, εκείνη την ημέρα ντρίπλαρε όποιον έβρισκε μπροστά του».

Αναδημοσιεύω το δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Πάτρας του 2009, που αναφέρει όσα αποκάλυψε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής Πέτρος Λεβεντάκος, αρχηγός της Παναχαϊκής σε κείνο το παιχνίδι, σε τηλεοπτική εκπομπή του TeleTime και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αναστασόπουλο, για ένα παιχνίδι που έχει γράψει ολόκληρη ιστορία. Και έχει γράψει μαύρη και θλιβερή σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Οι σκιές για εκείνο το παιχνίδι δεν έφυγαν ποτέ, ούτε και θα φύγουν. Ο Λεβεντάκος, λοιπόν, 36 ολόκληρα χρόνια μετά, αποκάλυψε απίστευτα πράγματα στη συγκεκριμένη εκπομπή. Αποκάλυψε την παρέμβαση και πριμοδότηση του Ολυμπιακού προς την Παναχαϊκή προκειμένου να κερδίσει τον ΠΑΟΚ και πως ο πρωταγωνιστής ήταν ο Θέμης Ρήγας που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Θεωρώ ότι τις αποκαλύψεις του θα τις διαβάσουν αχόρταγα οι παλαιότεροι και κυρίως εκείνοι που ήταν τότε στο γήπεδο. Δώστε προσοχή λοιπόν:

Η βαλίτσα με τα λεφτά!

Αποκαλύπτει λοιπόν ο Λεβεντάκος: «Ανεβήκαμε στην Τούμπα εγώ και εννέα ακόμη συμπαίκτες μου χωρίς να γνωρίζουμε ότι είχε γίνει συνεννόηση με παράγοντες του Ολυμπιακού. Ολοι πλην του μακαρίτη Θέμη Ρήγα. Λίγο πριν αρχίσει το ματς ο Ρήγας μας είπε στα αποδυτήρια ότι θα μας δώσει 10.000 δραχμές αν κερδίσουμε. Μπήκαμε στο γήπεδο και πριν αρχίσει το ματς μίλησα με τον Κούδα. Κατάλαβα ότι ο ΠΑΟΚ ήταν στο κόσμο του. Είπα στον Κούδα: ''Στείλτε καμιά βαλίτσα στα αποδυτήρια γιατί δεν σας βλέπω καλά''».
Και συνεχίζει στο ψητό ο Λεβεντάκος: «Κερδίσαμε με 5-3 και πήγαμε στο αεροδρόμιο. Εκεί έφτασε και η αποστολή του Ολυμπιακού από την Καβάλα. Και πετάξαμε για την Αθήνα με διαφορετικές πτήσεις, αλλά φτάσαμε σχεδόν μαζί. Ο Ρήγας περιέργως δεν μπήκε στο πούλμαν της ομάδας. Μου έκανε εντύπωση και τον ακολούθησα. Στο πάρκινγκ του αεροδρομίου ήταν παρκαρισμένη η Μερσεντές του Λάκη Πετρόπουλου. Εμφανίστηκε και μπήκαμε και οι τρεις στο αυτοκίνητο με προορισμό τη βίλα του Γουλανδρή. Μας έδωσε λοιπόν 2.000.000 δραχμές που ήταν τρελά λεφτά τότε.
Αυτό ήταν. Είχε αποκαλυφτεί ότι ο Ρήγας δεν έλεγε βλακείες στα αποδυτήρια. Είχε μπει όμως ζήτημα πώς θα μοιραστούν τα λεφτά. Φτάσαμε στην Ομόνοια και σκεφτήκαμε να ζητήσουμε και άλλα από τον Γουλανδρή. Αλλωστε, ολόκληρο πρωτάθλημα του δώσαμε. Πήρα τα μισά, έδωσα τα πιο πολλά στον Δαβουρλή και σε όσους άλλους είχαμε συμφωνήσει. Ο Ρήγας θα έδινε τα άλλα στους υπόλοιπους. Εγώ του είπα να μην αδικήσει τον Τζανετουλάκο (σ.σ.: ήταν ο τερματοφύλακας της Παναχαϊκής τότε) γιατί σαν Πειραιώτης που ήταν θα γκρίνιαζε. Ο Ρήγας πήγε σε μια χαρτοπαικτική λέσχη και έχασε τα περισσότερα λεφτά. Είχε πάθος αλλά δεν ήταν φραγκοφονιάς. Μοίρασε τα υπόλοιπα αργότερα όταν πέρασαν ξανά λεφτά από τα χέρια του».

Το «μπακίρι» το ξέχασαν στις καραμέλες!

Ο Πέτρος Λεβεντάκος αποκαλύπτει πως τη σακούλα με τα λεφτά που τους είχε δώσει ο Γουλανδρής για να κερδίσουν τον ΠΑΟΚ, την ξέχασαν σε ένα περίπτερο στην Ομόνοια, όταν συζητούσαν εάν πρέπει να του τηλεφωνήσουν για να του ζητήσουν και άλλα χρήματα, μια και στην ουσία η Παναχαϊκή έδινε με τη νίκη στην Τούμπα το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. «Ξεχαστήκαμε συζητώντας και αφήσαμε τη σακούλα με τα 2.000.000 δραχμές πάνω σε κουτί με καραμέλες. Οταν το θυμηθήκαμε, είχαμε απομακρυνθεί και σαν τρελοί τρέξαμε πίσω. Ευτυχώς η σακούλα με τα λεφτά ήταν στη θέση της. Αυτά για την ιστορία και η αλήθεια είναι ότι παρασκηνιακά έγινε θόρυβος και έφερε καχυποψία και γκρίνιες και εκείνο το 3-5 της Τούμπας ήταν η αρχή του τέλους για την Παναχαϊκή».

ΑΡΠΑΧΤΡΕΣ... ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ...

21-11-2012 21:15 #5
 
 
+5 rouki: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Να πω και το άλλο.
Ο Κούδας όλη την εβδομάδα άρρωστος με πυρετό, και στο κωλοπαίχνιδο είχαμε μια τέτοια ατυχία, που και σε Ελληνική ταινία να το έβλεπες, δεν θα το πίστευες. Αλλά τέλος πάντων, αυτά δεν τα ξέρουν οι περισσότεροι φίλαθλοι ή οπαδοί, γιατί έτσι συμφέρει στο κωλοσύστημα...

21-11-2012 21:21 #6
 
 
+4 arkadopontios: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Αγαπητέ DINO
Με την άδειά σου να το συνεχίσω το σεντόνι. Σε συνέχεια αυτών που είπε ο Λεβεντάκος να παραθέσω και τι έκαναν οι αρμόδιες αρχές:
".....Στις 22-4-1973 η Παναχαϊκή έκανε μια τρομερή έκπληξη νικώντας τον ΠΑΟΚ 5-3 μέσα στην Τούμπα και επιτρέποντας έτσι στον Ολυμπιακό να περάσει έναν βαθμό τον ΠΑΟΚ. Την επόμενη εβδομάδα ο Ρήγας της Παναχαϊκής ομολόγησε ότι πήρε 300.000 δρχ. για να παίξει όσο το δυνατόν καλύτερα, γεγονός που συνιστούσε δωροδοκία σύμφωνα μ τους κανονισμούς εκείνης της εποχής. Η εφημερίδα Ομάδα σε εκτεταμένα ρεπορτάζ που έκανε μετά την πτώση της χούντας (20-8-1974 α.φ. 809) γράφει με τίτλο Γιατί το πόρισμα μπήκε στο ντουλάπι? Τα εξής:

«Η υπόθεση Ρήγα, που αποκαλύφθηκε ύστερα από την απόφαση της Παναχαϊκής να διαγράψει τον παίκτη της, συνετάραξε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ αφού έγινε γνωστό ότι το δικό τους παιχνίδι είχε σαν στόχο η πριμοδότηση αυτή. Ήταν μια απόφαση η οποία έδωσε κατ' αρχήν λύση στο ερώτημα τι εννοούσαν οι ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής όταν μετά τον αγώνα, στα αποδυτήρια του γηπέδου της Τούμπας, ακουγόταν να λένε ''τι θα γίνει με τα 300?''. Γιατί η υπόθεση Ρήγα ξεσκέπασε το ότι υπήρχε προσυνεννόηση και ότι η προσφορά ήταν γνωστή. Ο ΠΑΟΚ, από τη πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε το νέο, κινήθηκε και με τηλεγράφημα τους στον εισαγγελέα Πατρών ζήτησε τη διενέργεια ερεύνης με σκοπό να αποκαλυφθεί το όνομα του ατόμου που είχε τη δυνατότητα να μετρήσει 300 χιλιάρικα, οι δε δικηγόροι του συμβουλίου έβαλαν κάτω τους νόμους και τις εγκυκλίους και μελέτησαν το θέμα από κάθε πλευρά. Ο ΓΓ του συλλόγου κ. Σεργιαννίδης εξέθεσε τις απόψεις του ΠΑΟΚ και ανέφερε ότι, όσον αφορά την υπευθυνότητα του Ολυμπιακού, αυτή αποδεικνύεται από το πρακτικό της διοικήσεως της Παναχαϊκής το οποίο αναφέρει ότι ο Ρήγας δέχτηκε τα χρήματα από πρόσωπα προσκείμενα στον Ολυμπιακό που, βάσει του Νόμου, πρέπει να οδηγηθεί στη Β' κατηγορία. Κατέληξε δε λέγοντας ότι, αν η ΕΠΟ δεν θελήσει να εφαρμόσει τις κείμενες διατάξεις, ο σύλλογός του θα προσφύγει στον υφυπουργό κ. Αγαθοκλέους, ο οποίος είναι αρμόδιος βάσει του νόμου. Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, ο ΠΑΟΚ φέρεται αποφασισμένος να μην αφήσει το θέμα να περάσει χωρίς να διερευνηθεί.».

Στη συνέχεια η ΕΠΟ διέταξε έρευνα και ανέθεσε την υπόθεση σε ανακριτική επιτροπή. Εξετάστηκαν μάρτυρες, συζητήθηκαν πολλά, αλλά το πόρισμα της επιτροπής δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Διέρρευσαν όμως πληροφορίες ότι βρέθηκαν οι ένοχοι και ότι υποστηρίχθηκε η άποψη ότι δεν θα ξεφύγουν από τον πέλεκυ της δικαιοσύνης. Το πόρισμα παραδόθηκε στην ΕΠΟ η οποία, χωρίς να το δώσει στη δημοσιότητα, στηρίχθηκε επ' αυτού και εισηγήθηκε τις εξής ποινές στη ΓΓΑ:

Α) τη διαγραφή του Ρήγα.

Β)την τιμωρία του Λεβεντάκου (Παναχαϊκής) για ένα χρόνο επειδή μετέσχε στις διαπραγματεύσεις πριμοδοτήσεως.

Γ) την αφαίρεση της φιλάθλου ιδιότητας από το μέλος του Ολυμπιακού Πέτρο Βασάλα.

Δ) την παραπομπή του προπονητή του Ολυμπιακού Λάκη Πετρόπουλου στη ΓΓΑ για απολογία, δεδομένου ότι δεν παρουσιάστηκε στην ανακριτική επιτροπή της ΕΠΟ καίτοι είχε κληθεί δυο φορές. Διευκρινίζετε ότι ορισμένοι μάρτυρες που κατέθεσαν στην επιτροπή ισχυρίστηκαν ότι πήραν τα χρήματα από το σπίτι του Πετρόπουλου.

Ε) την παραπομπή του ταμία του Ολυμπιακού στη ΓΓΑ για απολογία, δεδομένου ότι το όνομα του ανεφέρθη κατά τη διαδικασία των ανακρίσεων.

Το εκπληκτικό στην όλη υπόθεση ήταν ότι η ΓΓΑ σκέπασε με σιωπή την εισήγηση της ΕΠΟ και μόνο προς το ένα σκέλος επελήφθη, ενέκρινε δηλαδή τη διαγραφή του Π.Ρήγα. Ο φάκελος μπήκε στο ντουλάπι, ενώ οι απορίες του φίλαθλου κοινού ήταν πολλές και δικαιολογημένες....."
Και προσθέτω εγώ : η μοίρα ήταν άδικη με τους ΔΑΒΟΥΡΛΗ και ΡΗΓΑ που τους πήρε νεότατους από κοντά μας. Με ποιά πάθηση;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;

21-11-2012 21:55 #7
 
 
+4 gotzilas4: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Oλα καλα κ ολα ωραια μαγκες μου με τον διορισμενοο κ τον σατραπη αλλα σημερα που εκλεισα το εισιτηριο μου διαδυκτιακα απελπιστικα με την κινηση των εισιτηριων κ αυτο ειναι που πρεπει να μας καιει.
Οι κατω κανουν την δουλεια τους οπως την εκαναν ολα τα χρονια κ αυτο δεν θα αλλαξει ποτε.
Το θεμα ειναι εμεις τι κανουμε

22-11-2012 11:22 #8
 
 
IL: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

SORRY GIA TA GREEKLISH,ALLA MENW EXWTERIKO.
GAVROS EIMAI ,ALLA SYMFWNW SE OLA GIA TO
PARAKRATOS TWN ATHINWN.
EINAI KRIMA KI ADIKO NA MHN AKOYGETAI H VOREIOS ELLADA,
ALLA FOVAMAI OTI EINAI POLITIKO TO THEMA EDW KAI DEKAETIES,
ISWS KAI PARAPANW.
EGW PANTWS PIO POLI NOSTALGW TH LAXTARA APO TA PETRINA MAS XRONIA
PARA TO APROSWPO SIMERA..... KAI ST @@@@ MOY TA PRWTATHLIMATA KAI OI TITLOI...

25-11-2012 00:11 #9
 
 
+3 argyris1: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Συγχαρητήρια για το κείμενο Dinos.Τούτα τα περιστατικά δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχαστούν.Συγκλονηστικά τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που παραθέτεις.Θα ήθελα να πω και ένα μεγάλο μπράβο στον arkadoponio,κάθε κείμενο-άρθρο του οποίου είναι σκέτο αριστούργημα.Συνεχίστε έτσι!

04-11-2013 15:22 #10
 
 
+4 maggy4: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

εγω που δεν ημουν γραμμενος τοτε σχολιαζω τωρα........ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ,ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

04-11-2013 15:59 #11
 
 
+1 ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ: Η κοκκινη πουτ@νίτσ@!

απλα ξεκιστε τους τη κυριακη.οσον αφορα τους τιτλους τους,τους γραφουμε στα @ρχιδι@ μας.

04-11-2013 21:26 #12
 
 
+1 rouki: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Και θα συμπληρώσω, διότι άκουσα πολλούς που είπαν γιατί κολλάμε, τα πήραν για να κερδίσουν και οχι να χάσουν. Και το σκεπτικό μου: Οταν κάποιος τα "παίρνει" για να κερδίσει, γιατί να μη τα "πάρει χοντρά", για να χάσει;
Λοιπόν αυτό ήταν και είναι ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ.

05-11-2013 08:51 #13
 
 
+1 en: ΑΠ: Η κοκκινο...νίτσα!

Μπορεί κάποιος να "ψήσει" τον Stevens να πάρει μαζί του, έστω και στον πάγκο, τον Pamblo???

05-11-2013 15:19 #14
 

Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν δικαίωμα να σχολιάσουν.

Τελευταια posts

Τι γραφουν τα ΜΜΕ

 • Για τον ΠΑΟΚ
 • Για τους αντιπαλους
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_PREV MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_NEXT
Τα… πήρε ο Φερέιρα!

Τα… πήρε ο Φερέιρα!

28-05-2020 | inpaok.com

Δεν τον ξεχνάνε

Δεν τον ξεχνάνε

27-05-2020 | paok24.com

Εξαιρετικά άτυχος!

Εξαιρετικά άτυχος!

27-05-2020 | paok24.com

Χωρίς τρεις με Ολυμπιακό

Χωρίς τρεις με Ολυμπιακό

27-05-2020 | paokrevolution.net

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_PREV MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_NEXT
Paokmania.Gr - To ανεξάρτητο site των οπαδών του ΠΑΟΚ | All rights reserved.