Απαγορεύεται ο ... εφησυχασμός!

Το παιχνίδι με τον γάβρο έχει περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και ένας ακόμη τελικός μάς περιμένει την επόμενη Δευτέρα 18/2...
Daimon4 Daimon4
Απαγορεύεται ο ... εφησυχασμός!

Άπαντες γύρω από την ομάδα καλούνται να αφήσουνε στην άκρη τα πανηγύρια από το τρίμπαλο στον Ολυμπιακό και να επικεντρωθούν στην αναμέτρηση της Ριζούπολης, εκεί όπου οι γηπεδούχοι βλέποντας τα περιθώρια της παραμονής τους στη μεγάλη κατηγορία να εξαντλούνται, κάνουν την ύστατη προσπάθεια να αποφύγουν το μοιραίο για αυτούς!

Τις δύο ομάδες τις χωρίζει μια βαθμολογική διαφορά 45 ολόκληρων βαθμών, όμως για εμάς τους παλιότερους το γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης φέρνει ουκ ολίγες άσχημες αναμνήσεις. 

Η προϊστορία δεν είναι υπέρ μας, καθώς οι ομάδες του ΠΑΟΚ που αγωνίστηκαν διαχρονικά εκεί συναντούσαν πολλά προβλήματα από την αθηναϊκή ομάδα. Με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, κάκιστη είναι για τον Δικέφαλο η εκτός έδρας προϊστορία του με τον Απόλλων Σμύρνης (Αθηνών παλαιότερα), καθώς σε 39 αναμετρήσεις μετράμε 20 ήττες, 11 ισοπαλίες, 8 νίκες, με τέρματα 52-34 υπέρ της Ελαφράς Ταξιαρχίας!

Ασφαλώς η προϊστορία δεν ... παίζει μπάλα, όμως αυτά τα νούμερα δεν περνάνε απαρατήρητα! 

Όσο για τα αποτελέσματα που φέραμε με αντίπαλο τον Απόλλωνα εκτός έδρας στις χρονιές που στεφθήκαμε πρωταθλητές;

1975-1976: Απόλλων - ΠΑΟΚ 0-1 για την 19η αγωνιστική στις 7/3/1976. Το δικό του σερί συνέχισε ο ΠΑΟΚ στα εκτός έδρας ματς με τον Απόλλωνα (3η νίκη), επικρατώντας με 0-1, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Σαράφης με κεφαλιά (γνωστός σπεσιαλίστας του είδους!), στο 5ο λεπτό!

Ο Δικέφαλος στο ματς της Ριζούπολης αγωνίστηκε χωρίς τους Τερζανίδη - Ιωσηφίδη, ήταν μέτριος, όμως κατάφερε και έφυγε με το δίποντο της νίκης, την ώρα που ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη έκανε όνειρα για τον τίτλο, με δεδομένο το ευνοϊκό πρόγραμμα της ομάδας στη συνέχεια!

Η απόδοση του ΠΑΟΚ έπεσε στην επανάληψη, ο Απόλλωνας πίεσε για την ισοφάριση, χωρίς να τα καταφέρει, όμως αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ο χαμός που έγινε στα αποδυτήριά μας στο ημίχρονο του αγώνα!!! Τι είχε συμβεί: Στην ανάπαυλα της αναμέτρησης της Ριζούπολης, όπως και στα τελευταία της λεπτά, ο τότε έφορος της ομάδας Πετρίδης και ο γενικός αρχηγός Καλαφάτης, ζήτησαν από τον Λόραντ να κάνει αλλαγές (!!!), κάτι που ο Ούγγρος τεχνικός όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά έγινε πυρ και μανία με την επέμβαση. Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και διευθετήθηκε με την παρέμβαση των ποδοσφαιριστών, αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια αυτό ήταν προσωρινό!

Ο Τάκης Παντέλης αποκρούει σουτ του Γιώργου Κούδα, ενώ τη φάση παρακολουθεί και ο Σταύρος Σαράφης

Όσα αναφέρονται πιο πάνω έγιναν ημέρα Κυριακή, ο ΠΑΟΚ δεν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, παρέμεινε στην Αθήνα και προετοιμαζόταν για το εκτός έδρας ματς Κυπέλλου με τον γάβρο (10/3/1976). Η ομάδα έμεινε στο ξενοδοχείο "Σειρήνα" στο Κουκάκι, έκανε προπονήσεις (το γράφουμε με μικρή επιφύλαξη) στο γήπεδο του Πανιωνίου και την ημέρα του αγώνα με τον γάβρο, παίκτες και προπονητής μπήκαν στο λεωφορείο για να πάνε στο Καραϊσκάκη.

Όταν όμως πήγε να επιβιβαστεί σε αυτό ο γενικός αρχηγός της ομάδας (Καλαφάτης) με τον οποίον ο Λόραντ τα είχε σπάσει στο ημίχρονο της Ριζούπολης, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ κατέβηκε από το πούλμαν και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη!!! Η ομάδα έδωσε το ματς Κυπέλλου με τον Μιχάλη Μπέλλη στον πάγκο της και αποκλείστηκε στα πέναλτι (1-1 ο κανονικός αγώνας και η παράταση, 6-5 ήττα στα πέναλτι!)

Το θέμα Λόραντ διευθετήθηκε τις επόμενες μέρες, η ομάδα πήγε με αυτόν στον πάγκο της ως το τέλος, όμως το παραπάνω περιστατικό αποδείχτηκε η αρχή του τέλους της συνεργασίας της διοίκησης μαζί του! Ο Λόραντ εκδιώχθηκε εκείνο το καλοκαίρι (αυτά μόνο στον ΠΑΟΚ συμβαίνουν και πουθενά αλλού!), βέβαια στα χρόνια που ακολούθησαν πέρασε από τους πάγκους των κορυφαίων ομάδων της Μπουντεσλίγκα (1976-1977 Άιντραχτ Φρανκφούρτης, 1977-1978 Μπάγερν, 1978-1979 Σάλκε), πριν επιστρέψει στον ΠΑΟΚ για 2η φορά, που έμελλε να είναι και ο τελευταίος προπονητικός σταθμός της ζωής του!

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Βούλγαρης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Γκουερίνο

1984-1985: Απόλλων - ΠΑΟΚ 1-3 για την 1η αγωνιστική στις 23/9/1984, σε παιχνίδι που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια. O ΠΑΟΚ ήταν επιτέλους ΠΑΟΚ κόντρα στον κακό του δαίμονα και προηγήθηκε στο 31' με 0-3, χάρη σε γκολ του Δαμανάκη (17' και 31') και ενδιάμεσα του Σκαρτάδου στο 19'. Ο Απόλλωνας μείωσε στο 59' με τον Μαϊστόροβιτς, σε μια πρεμιέρα κατά την οποία κανείς δε φανταζόταν πως θα κατέληγε σε τίτλο πρωταθλήματος!!!

Δείτε στιγμιότυπα από την αναμέτρηση...

ΠΑΟΚ: Παντέλης, Τσουρέλας, Ιωσηφίδης, Γιούρισιτς, Αλαβάντας, Σκαρτάδος, Δαμανάκης (85' Αλεξανδρίδης), Ψαρράς, Πάπριτσα, Βασιλάκος (60' Σίγγας), Κωστίκος

2018-2019: Απόλλων - ΠΑΟΚ ;

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...