Επενδυτές …

Αγαπητέ φίλε ΠΑΟΚτσή! Είσαι πολύ τυχερός που ζεις στην Θεσσαλονίκη, την ομορφότερη πόλη του κόσμου και συμβασιλεύουσα.
Αρκαδοπόντιος Αρκαδοπόντιος
Επενδυτές …

Δεν λέω «συμπρωτεύουσα» γιατί θεωρώ διανοητική ανωμαλία και άγος να συγκρίνεται η πόλη αυτή με την «πρωτεύουσα». Είσαι όμως διπλά τυχερός γιατί σου παρέχεται η πληρέστερη αθλητική ενημέρωση στον κόσμο. Ενημέρωση που φιλτράρεται από το λίκνο της α(θ)λήτικης δημοσιοκαφρίας αποτελούμενο από τον συρφετό των αθηναίων/μπειραιωτών "winners" ΑΡΔ του ποδοσφαίρου. Και απολαμβάνεις τυχερέ ΠΑΟΚτσή έναν στέλιο ουρακοτάγκο, έναν κωστή καραφλομπέκατσο, έναν Φλύστρο, έναν μασχάλη Κάμπορα και τόσους άλλους «ψαγμένους» δημοσιοκάφρους.

Επειδή αυτοί σε ενημερώνουν σωστά και σε μεταφέρουν την άποψη των μπειραιωτών ότι «κάντε επενδύσεις για να πρωταγωνιστήσετε» με ήλθε στο μυαλό ο «επενδυτής» Κοσκωτάς που επένδυσε τα χρήματα της Τραπέζης Κρήτης στην ομάδα του μπειραιά, όμως ο ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ και ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ , από τον Πανδραμαικό του ξεκολιάσανε τις επενδύσεις στις Σέρρες με 6 -1.

Μήπως λοιπόν δεν είναι θέμα 'επενδύσεων' αλλά επενδυτών; Αυτά όμως είναι θέματα μικρότερης σημασίας από τον γάμο του υιού ΣΑΒΒΙΔΗ και δεν αξίζουν προσοχής, όπως και η απόφαση του Εφετείου Πειραιώς που υποχρεώνει την ομάδα των «επενδυτών» να καταβάλλουν περίπου 22,5 εκ ευρώ. Σε ποιον να καταβάλλουν όμως;

Σ' αυτό το «ήσσονος σημασίας» ζήτημα θα μ' επιτρέψεις να σε ενοχλήσω για λίγο και μετά συνεχίζεις την ενημέρωσή σου από τον ουρακοτάγκο!

Πάμε λοιπόν: Βρισκόμαστε στα ταραχώδη τέλη της δεκαετίας τού '80. Η χώρα προσπαθεί να συνέλθει, πνιγμένη στα απόνερα του περίφημου "σκανδάλου Κοσκωτά", η τρικυμία των οποίων έσπρωξε τον Μητσοτάκη στην εξουσία. Λες και όλα τα άλλα προβλήματά μας ήσαν λυμένα, ο τότε υπουργός οικονομικών Γιάννης Παλαιοκρασσάς εκδίδει την υπ' αριθ. 2077684/18014/0025/14-12-1990 απόφασή του "Παροχή της εγγύησης του Δημοσίου προς την Τράπεζα Κρήτης υπέρ των παρακάτω ΠΑΕ και Αθλητικών Σωματείων για τα ακόλουθα ποσά οφειλών τους σ' αυτή" (ΦΕΚ 796, τ. Β', 19-12-1990). Με την απόφαση αυτή, το δημόσιο εγγυάται υπέρ του Πανιωνίου 110.000.000 δρχ., υπέρ της Καστοριάς 90.000.000 δρχ., υπέρ της Βέροιας 70.000.000 δρχ, υπέρ της Αναγέννησης Καρδίτσας 50.000.000 δρχ., υπέρ του Μεσσηνιακού 20.000.000 δρχ. και υπέρ του Ουλιμπιάγκους Μπειραιώς 2.600.000.000 δρχ. Δηλαδή, από συνολικές εγγυήσεις 2,94 δισ., τα 2,6 πάνε υπέρ της γνωστής ομάδος.

Αυτό έγινε διότι η Τράπεζα Κρήτης, υπό εκκαθάριση ευρισκόμενη, κατέθεσε αγωγή κατά του Ουλιμπιάγκους, ζητώντας 608.000.000 δρχ. 8.300.000 γερμανικά μάρκα και 1.050.000 ελβετικά φράγκα νομιμοτόκως από την κατάθεση της αγωγής.

Η απόφαση αναφέρει επί λέξει στα άρθρα 4,5 και 6 ότι "το Δημόσιο εγγυάται την προς την Τράπεζα Κρήτης καταβολή των ρηθέντων ποσών, εφόσον αυτά ήθελαν επιδικασθεί με τελεσίδικες ή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις υπέρ αυτής, κατόπιν αγωγών ήδη ασκηθεισών υπ' αυτής κατά των εν λόγω ΠΑΕ και Αθλητικών Σωματείων". Δηλαδή, η εγγύηση δεν δινόταν γενικά κι αόριστα αλλά μόνο για χρέη από αγωγές που είχαν ήδη ασκηθεί κατά την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Επίσης η απόφαση ορίζει ρητά ότι, για την εξασφάλιση του δημοσίου, θα υπογραφούν συμβάσεις με τις οποίες οι παραπάνω ΠΑΕ και Αθλητικά Σωματεία θα εκχωρούν αμέσως στο κράτος το 20% από κάθε ακαθάριστο έσοδό τους (εισιτήρια, διαφημίσεις, δικαιώματα, επιχορηγήσεις ΠΡΟ-ΠΟ, δικαιωμάτων από μεταγραφές παικτών κλπ) ενώ μετά την τελεσιδικία των αποφάσεων θα εκχωρούν το 60%.

Τέλος η απόφαση ορίζει ότι για τα ποσά αυτά οι ΠΑΕ , αν δεν τα αποδώσουν στο Δημόσιο, θεωρείται ότι έχουν τελέσει υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου.

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ον: Οι συμβάσεις αυτές έχουν υπογραφεί;

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ον: Αν ναι τα ποσά έχουν αποδοθεί;

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ον: Κατανοεί κάποιος ποιο νούμερο προκύπτει από την ποσόστωση του 20% σε όλα τα παραπάνω, μέχρι και σήμερα;

ΕΡΩΤΗΜΑ 4ον: Δηλαδή ενώ το Κράτος είχε να λαμβάνει από τηλεοπτικά δικαιώματα, η κρατική τηλεόραση συνήψε σύμβαση για δύο χρόνια με την ομάδα του μπειραιά , και πλήρωσε περίπου 7.000.000 ευρώ;

ΕΡΩΤΗΜΑ 5ον: Αν αυτά τα ποσά αποδίδονταν δεν θα έπρεπε να εμφαίνονται στον ισολογισμό ως σχετική ένδειξη/έξοδα;

ΕΡΩΤΗΜΑ 6ον: Αν οι συμβάσεις δεν έχουν συναφθεί η αν τα ποσά δεν έχουν καταβληθεί, έχουν αναληφθεί οι δέουσες ενέργειες για την υπεξαίρεση που έχει τελεσθεί;

Φίλε ΠΑΟΚτσή μη με ρωτάς αν έχω απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Στέλιος Ουρακοτάγκος και ο Φλύρτσος , θα το ψάξουν το ζήτημα και θα σ' ενημερώσουν...

Εν τω μεταξύ η Τράπεζα Κρήτης καταθέτει την από 08.07.1992 δεύτερη αγωγή της αξιώνοντας 2.973.017 δολ. ΗΠΑ, 3.221.391 Γερµανικά Μάρκα, 150.000 Ολλανδικά φιορίνια και 2.210 Ελβετικά Φράγκα εντόκως, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γνωσθεί κάποιο αποτέλεσμα δίκης. Το σίγουρο είναι πάντως ότι αν η ομάδα του Μπειραιά είχε κάτι κερδίσει θα το είχες μάθει από τους ...αντικειμενικούς ΑΡΔ.

Εν τω μεταξύ φτάνουμε στο 1993. Λίγο πριν χάσει την εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και εν όψει και της δεύτερης αγωγής ,φροντίζει να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τις δύσμοιρες ΠΑΕ και τα Αθλητικά Σωματεία. Στο υπουργείο εθνικής οικονομίας και οικονομικών βρίσκεται πια ο νεοφιλελεύθερος Στέφανος Μάνος, ο οποίος προσυπογράφει τον Νόμο 2166/1993 "Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, διαρρυθμίσεις στην έμμεση και άμεση φορολογία και άλλες διατάξεις". Μέσα στα "κίνητρα", διατυπώνεται και μια Μ Ο Ν Α Δ Ι Κ Η διάταξη (άρθρο 22 παρ.37) :

"Οφειλές των Π.Α.Ε. υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος προς τράπεζες οι οποίες θα επιδικαστούν ύστερα από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, καταβάλλονται από το Δημόσιο μέχρι του ποσού για το οποίο έχει παρασχεθεί εγγύηση εκ μέρους αυτού, για τις οφειλές αυτές σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών 2077684/18014/0025/1990 (ΦΕΚ 796 Β) χωρίς δικαίωμα αναγωγής του σε βάρος της Π.Α.Ε..."

Αν δεν κατάλαβες φίλε μου τι ακριβώς διάβασες μόλις τώρα, να στο πω πιο απλά: το Αθηναϊκό κράτος νομοθετεί εις βάρος του! Ενώ η απόφαση Παλαιοκρασσά όριζε το πώς το δημόσιο θα έπαιρνε πίσω τις εγγυήσεις του αν τελικά πλήρωνε, ο Ν.2166/1993 στερεί από το κράτος την δυνατότητα να διεκδικήσει τα λεφτά του από τις ΠΑΕ! Και φυσικά αυτό θεσμοθετήθηκε για να ευνοηθεί ο Μεσσηνιακός και η Αναγέννηση Καρδίτσης. Kαι βέβαια να τονίσουμε ότι επειδή η Τράπεζα Κρήτης (υπό εκκαθάριση) ασκεί αγωγή κατά του Ουλιμπιάγκους, ζητώντας 608.000.000 δρχ, 8.125.000 γερμανικά μάρκα και 1.050.000 ελβετικά φράγκα και με βάση τις ισοτιμίες της εποχής, η συνολική απαίτηση φτάνει λίγο πάνω από 1,5 δισ. Δραχμές. Όμως επειδή η απαίτηση είναι έντοκη και το δικαιοπρακτικό επιτόκιο έφτανε μέχρι και 42%, ο Παλαιοκρασσάς φρόντισε να δώσει εγγύηση για 2,6 δις, δηλαδή κάλυψε και τους τόκους το θηρίο της οικονομικής πωλητικής.

Και πάμε στο πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Πειραιώς. Η απόφαση αυτή εξεδόθη με βάση την υπ'αριθ.1903/2013 απόφαση του Αρείου Πάγου που ουσιαστικά είπε δύο πράγματα αναιρετικά.

ΠΡΩΤΟΝ: Διέγνωσε μια εντελώς τυπική παράλειψη ΜΟΝΟΝ για το 1000000 ελβετικά φράγκα την οποία προφανώς και θα κάλυψε το Εφετείο στην πρόσφατη απόφασή του και

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Διέγνωσε συνυπαιτιότητα και της Τραπέζης Κρήτης στην όλη αδικοπραξία (γι αυτό οι μπειραιώτες λένε ότι ο Άρειος Πάγκος είναι μαζί μας)

Αυτό πρακτικά σημαίνει το εξής :

Εάν το εφετείο δέχθηκε συνυπαιτιότητα τότε το ποσό των 22,5 εκ ευρώ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ που να κτυπιούνται οι Μπειραιώτες η και αν αλλάξει θα είναι πολύ λίγο προς τα κάτω

Εάν το Εφετείο ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ συνυπαιτιότητα τότε το πολύ-πολύ το ποσό να παραμείνει το ίδιο , αν δεν ανέβει κιόλας διότι μέχρι να εκδικασθεί από τον Άρειο Πάγο η αναίρεση ,ακόμη και θετική να είναι , οι τόκοι τρέχουν

Και τώρα κάτι άλλο που έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ. Πώς; Μεταξύ αυτών που δίκασαν την αναίρεση του Ουλιμπιάγκους ήταν και ο Αεροπαγίτης Νίκος ΛΕΟΝΤΗΣ.

« Αριθμός 1903/2013

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

A1 ' Πολιτικό Τμήμα

Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: ... Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου,, Νικόλαο Λεοντή, ... Αρεοπαγίτες. Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του, στις 3 Δεκεμβρίου 2012»

Ποιος ήταν αυτός; Είναι αυτός που τιμωρήθηκε πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο γιατί ήταν ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ επί 14 χρόνια πρόεδρος της επιτροπής εφέσεων της επο

Τι έκανε αυτός; Είναι αυτός που αφαίρεσε 3 βαθμούς από τον ΠΑΟΚ στα πλέί-ώχ το 2014 δηλαδή 15 βαθμούς πρωταθλήματος για τα «επεισόδια» της σαρδέλας στον ημιτελικό

Και εφ' όσον ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΓΚΡΙΣΗ από τον Άρειο Πάγο ν' ασκεί τέτοια καθήκοντα η απόφαση αυτή ήταν Α Κ Υ Ρ Η.

Και εσύ φίλε μου χαρακτήρισες την χρονιά «χαμένη», όπως «χαμένη» χαρακτηρίζεις και την φετινή και πιστεύεις με παροιμιώδη αφέλεια τον πορνόγερο και δεν εμπιστεύεσαι τον ΖΑΓΟΡΑΚΗ.

Γιατί σ' έχουν μάθει να έχεις μια ακατανόητη οργή εναντίον του ΠΑΟΚ 364 ημέρες και 22 ώρες τον χρόνο και 2 μόλις ώρες εναντίον του Ουλιμπιάγκους «επειδή έτσι έμαθες από παιδί» όχι γιατί το πιστεύεις

Και είσαι στην ίδια θέση με τον οπαδό του Ουλιμπιάγκους που για το σημερινό χάλι του φταίει η τρόικα ενώ πιστεύει ότι «το ποδόσφαιρο παίζεται στα γήπεδα»
Και καλά ο άλλος. Έχει πουλήσει την ψυχή του και την αξιοπρέπειά του για να γευθεί ένα πρω(Κ)τάθλημα, ΤΑΥΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ως ραγιάς με τον κάθε «πρόεδρό του» Εσύ ρε φίλε;

Ξέρω θα με πείς ότι ο Ουλιμπιάγκους θα πληρώσει στο Δημόσιο. Τι να σε πω;

Διαβάστε ακόμη...