Μία ιδιάζουσα κατάσταση ισορροπίας

Θα θυμάστε οι περισσότεροι την περίφημη τριετία του ''Revolution''. Μάλιστα. Θα θυμάστε και την περιχέουσα ''γκαύλα '' που κατέκλυζε κάθε παιχνίδι στην Τούμπα αλλά και μακριά από αυτήν, δίχως η ομάδα να συμμετέχει στην Ευρώπη!
Αναγνώστες
Μία ιδιάζουσα κατάσταση ισορροπίας

Και στις 3 εκείνες χρονιές η ομάδα τερμάτιζε δεύτερη (αν εξαιρέσεις την πρώτη χρονιά επί Σάντος). Ο Ζαγοράκης ήρθε και έφυγε (;;;) και την θέση του πήρε πλέον ο πολυπόθητος από όλους μεγαλομέτοχος, που εν προκειμένω ήταν ο Σαββίδης. Τι άλλαξε όμως από τότε; Τα ηνία πήρε ο Σαββίδης και όλοι έδειχναν να ξεφουσκώνουν από ανακούφιση. "Ηρθε ο Ρώσος, ερχόμαστε", ήταν ένα από τα πολλά σλόγκαν που με μεγίστη σιγουριά ξεφώνιζαν οι Π.Α.Ο.Κ.τσήδες προς αλλήλους.

Τα διαρκείας την πρώτη περίοδο, υπό τον μεγαλομέτοχο Σαββίδη, έκαναν νούμερα ρεκόρ! Ο κόσμος έδειχνε να έχει πειστεί και η εγχείρηση του ασθενούς να είχε πετύχει. Και εξ' αίφνης, όπως μας διδάσκει ο Πλάτων στην "Πολιτεία", η θετική ροή των πραγμάτων σταμάτησε. Τα διαρκείας έπιασαν νούμερα μιας άλλης εποχής. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια Τρίτη του καλοκαιριού είχαν πουληθεί μόλις 50 (;;;). Εν πάσει περιπτώσει, η χρονιά για κάποιους ήταν εν τέλει επιτυχής, για κάποιους άλλους όχι.

Και φτάσαμε στην φετινή χρονιά. 12.000 χιλιάδες περίπου τα εισιτήρια διαρκείας. Αν μη τι άλλο, μιλάμε για ένα νούμερο ασύμβατο με την δυναμική του συλλόγου και των οπαδών του. Και 12.000 χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας με το Champions League και το πρωτάθλημα στον ορίζοντα. Γιατί, όμως, όλοι εμείς δεν πιστέψαμε και φέτος στην ομάδα μας; H απάντηση είναι απλή έως και δυσνόητη για κάποιους. Ο μεγαλομέτοχος Σαββίδης είναι και αυτός ένας επιχειρηματίας όπως όλους τους άλλους. Εχει πρωταρχικό στόχο του το κέρδος. Το ότι έριξε τα λεφτά του στην Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία Π.Α.Ο.Κ. δεν διαφέρει την επένδυση από μία άλλη. Αρα, θα πρέπει να δούμε αυτήν την επένδυση, αν θέλουμε να την κρίνουμε σωστά και ολοκληρωμένα, υπό το πρίσμα του επιχειρηματία Σαββίδη, και όχι, από ενός ήρωα Ρώσου που μας λυπήθηκε και ήρθε να μας βγάλει από την δυστυχία μας.

Ο Σαββίδης από την μέρα που ήρθε έριξε συνολικά κοντά στα 20.000.000 εκατομμύρια ευρώ. Δεν τα λες και λίγα. Παράλληλα με τον Π.Α.Ο.Κ. κινήθηκε αγοράζοντας μερικές ακόμη επιχειρήσεις, μικρούς βεληνεκούς κατ΄εμέ. Η επένδυση του Σαββίδη είναι όμως πιο σύνθετη, εάν την εξετάσεις και πολιτικώς, υπό την γεωστρατηγική της ουσία, στον παγκόσμιο χώρο του αναπτυξιακού ανταγωνισμού. Οι Ρώσοι, χρόνια τώρα, από τα τέλη του 17 αιώνα, έχουν σκοπό να κατεβούν στην Μεσόγειο. Με την κρίση στην Ελλάδα και την φυγή επιχειρήσεων και κεφαλαίων από αυτήν, δίνεται άλλη μία ευκαιρία στους Ρώσους να προσεγγίσουν την Ελλάδα και την Μεσόγειο ευρύτερα.

Ετσι κατανοούμε, ότι οι Ρώσοι έχουν σκοπό να πάρουν στην Ελλάδα τα μεγάλα έργα, βλέπε φυσικό αέριο. Αν τώρα μείνουν σε επενδύσεις, όπως π.χ ο Π.Α.Ο.Κ. ή το ''Μακεδονία palace'', θα κοιτάξουν ασφαλώς να απλώσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες άλλού και θα κοιτάξουν να χάσουν άλλο τον χρόνο τους εδώ. Ο Σαββίδης, για να ξαναέρθουμε στον Π.Α.Ο.Κ., δεν έχει δει ζεστά την επένδυση του στον Π.Α.Ο.Κ. Το να επιδαψιλεύει με χρήμα τους πάντες και τα πάντα για την ομάδα θα ήταν αφέλεια και είναι κατανοητό. Αλλα, αυτό που έκανε ο Σαββίδης, που λέγεται στην φυσική "αρχή διατήρησης της μάζας" διατηρώντας στα σπλάχνα της ομάδος μια μάζα ανθρώπων ανεξαρτήτως των συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει και των εσωτερικών αλληλεπιδράσεων, δημιουργεί ερωτηματικά.

Τα εν λόγω πρόσωπα απέτυχαν στο παρελθόν στην ομάδα. Άφησαν πίσω τους χρέη και μαύρες τρύπες. Για ποιο λόγο, επομένως, τα διατηρεί και τα συντηρεί ο μεγαλομέτοχος Σαββίδης στην εταιρεία του; Γιατί δεν προσλαμβάνει εξοικειωμένους ανθρώπους για να στελεχώσουν την διοίκηση της εταιρείας του και κρατάει σύμφωνα με τα γεγονότα τους ανίκανους;

Για να έρθουμε και λίγο στον ποδοσφαιρικό Π.Α.Ο.Κ. αυτόν καθ' αυτόν. Εκεί έχουν γίνει βήματα; Aσφαλώς και ναι. Ηρθε ένας προπονητής πολύ μεγάλος για τα ελληνικά δεδομένα με ηχηρό και βαρύ βιογραφικό. Ο Σαββίδης θα λέγαμε ξεκίνησε ιδανικά τον σχεδιασμό της ομάδας, ξεκινώντας από έναν μεγάλο προπονητή. Εν συνεχεία, φάνηκε η ανικανότητα των τμημάτων σκάουτινγκ (αν υπάρχουν βέβαια) στις μεταγραφές. Τα κενά που άφησε πίσω του τα βλέπουμε να έρχονται στην επιφάνεια με τον καιρό.

Μετά την πρόκριση στα χαρτιά με την Μέταλιστ, ο μεγαλομέτοχος είδε πιο ζεστά το θέμα και έδωσε κάτι παραπάνω για να περάσει στους ομίλους, παίρνοντας τον Στοχ, ως προσωπική επιλογή. Παρά ταύτα, η πρόκριση δεν ήρθε και η ομάδα επέστρεψε στο Europa League. Ελλείψει άλλης ελληνικής ομάδας τα οφέλη αρκετά για τα δεδομένα του θεσμού. Ετσι, για να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό μέχρι και σήμερα, ο Π.Α.Ο.Κ. έκανε το καθήκον του και πέρασε από τους ομίλους του Europa League, είναι μέσα στο κύπελλο και ακολουθεί μόνος δεύτερος τον Ολυμπιακό.

Επιτυχημένη η μέχρι πρότινος πορεία της ομάδας; Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχεις βγάλει το μισό της σεζόν με δυο μόνο αμυντικά χαφ, με αριστερό μπακ τον Λίνο στα 37 του και επιτελικό χαφ τον Νίνη, ίσως να είναι και επιτυχημένη. Αλλά, δεν θα ήταν σωστό να κρίνουμε έναν μαραθωνοδρόμο στα μέσα της διαδρομής και γι' αυτό δεν θα αναλύσουμε επ' αυτού περαιτέρω.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης το κράτησα τελευταίο. Τα χρέη του Π.Α.Ο.Κ. Το ζήτημα έχει γίνει πιο περίπλοκο πλέον, αφού στην μέση είναι και η Τρόικα. Αν τελειώσει ομαλά το θέμα, που οι πληροφορίες δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά. Τα χρέη ήταν για πολλά χρόνια μια ουλή του Π.Α.Ο.Κ. που παρέμεινε ανοιχτή και αποτελεί τροχοπέδη στο άνοιγμα της επένδυσης Σαββίδη.

Ο Σαββίδης έχει τονίσει αναφανδόν ότι θέλει να το κλείσει. Ο χρόνος θα δείξει πλέον ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και από αυτό θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η επόμενη κίνηση του μεγαλομετόχου Ιβαν Σαββίδη. Καταληκτικά, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν η υπομονή δείχνει να υπερισχύει έναντι της άκρατης και ασύδοτης κριτικής προς όλους. Εξηγήσαμε γιατί ένας επενδυτής δεν κάνει μια επένδυση για το χαβαλέ και πως σκοπό έχει το κέρδος. Οι μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου θα δώσουν απαντήσεις σε όλους μας.

Υ.Γ Για την κλίκα που έχει μαζευτεί στην ομάδα μας θα μιλήσω στην συνέχεια. Σαν λογικός που πιστεύω ότι είμαι περιμένω να τους δω προς το τέλος της χρονιάς, όταν η αύρα από το Ρίο θα κάνει αισθητή την παρουσία της στην ομάδα. Ελπίζω να με διαψεύσουν.

Υ.Γ.2 Το πόσο αργή είναι η ομάδα στην ανάπτυξη το βλέπουμε όλοι. Εγώ, απεναντίας, είδα τον μοναδικό αιφνιδιασμό που έκανε ο Π.Α.Ο.Κ. να έρχεται από τα πόδια του Garcia. Λίγο οξύμωρο δεν είναι κύριε Στέφενς;

Y.Γ.3 Η μη αναφορά μου στα πρόσωπα των Garcia και Κάτσε έχει να κάνει με το αποτέλεσμα που, ως είθισται, έχουν οι διχασμοί σε αυτήν περίπτωση. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ!!!

Διαβάστε ακόμη...