Περί προπονητή ο λόγος ...

Το μέλος της σελίδας με το nick name "Μητσάρας", μάς έστειλε το κείμενο που ακολουθεί και αναφέρεται στο θέμα προπονητή του ΠΑΟΚ ...
Αναγνώστες
Περί προπονητή ο λόγος ...

"Επειδή δέχτηκα πολλές επιθέσεις για τις τοποθετήσεις μου υπέρ του Α. Αναστασιάδη θα γράψω μερικά πράγματα συνολικά και ζητώ από όλους ψυχραιμία και υπομονή για να κατανοήσουν όσα προσπαθώ εδώ και λίγο καιρό να τους πω.

Α. Προς τον Ιβάν Σαββίδη: Μην αναλώνεσαι, μην κάνεις σπασμωδικές κινήσεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις πραγματικά στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Κάλεσε τις ομάδες των πρωταθλημάτων (1976, 1985), κάνε τους το τραπέζι, συζήτησε μαζί τους και άνοιξε διαύλους επικοινωνίας. Οξυδερκής άνθρωπος είσαι, θα καταλάβεις πολλά.

Β. Προς τους οπαδούς: Μην βρίζετε τους παίκτες της ομάδας μας. Δεν καταφέρνετε τίποτα θετικό. Αυτοί είναι, σε αυτή την αγωνιστική κατάσταση βρίσκονται και δεν είναι δική τους μόνο ευθύνη. Οι παίκτες είναι κεφάλαιο της ομάδας μας.

Δεν θα αναφερθώ στην «τρόϊκα» και στους πέριξ.

ΑΝΑΛΥΣΗ :

Όπως όλοι θα αναγνωρίζετε η ομάδα φέτος κυριολεκτικά διαλύθηκε και βρέθηκε σε άθλια κατάσταση. Η επιλογή Δώνη (πάλι αντί του Αναστασιάδη ή κάποιου άλλου) αποδείχθηκε εσφαλμένη. Απαξιώθηκαν οι παίκτες και η ομάδα. Ποδόσφαιρο αξιοπρεπές δεν είδαμε. Παίκτες εξαφανίστηκαν, οι νέοι δεν καθοδηγήθηκαν όπως χρειαζόταν. Τους τελευταίους μήνες εκνευρίστηκε και ο κόσμος της ομάδας και μας φταίγανε όλοι και όλα. Πλήρης σύγχυση και απαξίωση των πάντων. Ο Σαββίδης τα άκουσε και αυτός, ενώ θα έπρεπε να τον προφυλάξουμε. Αν υπήρχαν πάγιοι δίαυλοι επικοινωνίας με τον κόσμο και ενημέρωση από την διοίκηση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και τα ζητήματα θα λύνονταν εκτός γηπέδου. Το γήπεδό μας άδειασε. Είμαι βέβαιος ότι με το ίδιο υλικό, εάν είχαμε στον πάγκο τον Αναστασιάδη, ακόμα και φέτος θα είχαμε χτυπήσει στα ίσια το πρωτάθλημα κόντρα στην «μαϊμού» ομάδα του Ολυμπιακού.

Με αυτό το πολύ αρνητικό δεδομένο έκρινα και κρίνω ότι η ομάδα δεν προσφέρεται για άλλους πειραματισμούς, με προπονητές που δεν τους ξέρεις και δεν γνωρίζεις αν θα σου βγουν καλοί ή όχι ή εάν θα προσαρμοστούν στο ζέον ελληνικό πρωτάθλημα. Ενας νέος αποτυχημένος πειραματισμός είναι ικανός να τινάξει στον αέρα τα πάντα, να εκνευρίσει ακόμα και ανθρώπους έμπειρους και υπομονετικούς (όπως ο γράφων) ακόμα και να εξωθήσει τον Σαββίδη σε αποχώρηση, πράγμα που θα σημάνει την καταστροφή της ομάδας μας και μεγάλες περιπέτειες.

Εκτιμώντας τα ανωτέρω συμπέρανα και συμπεραίνω ότι ο ΠΑΟΚ θα χρειαζόταν σταθερές γνώριμες λύσεις και χαμηλούς τόνους. Η λύση σε αυτή την περίπτωση δεν είναι να φέρεις τον άγνωστο Χ προς τέρψιν φιλοδοξίας ή ματαιοδοξίας, αλλά λύσεις δοκιμασμένες που σου προσφέρουν σιγουριά. Παρότι θεωρώ ότι η ομάδα δεν έπαιξε το ωραίο ποδόσφαιρο που επιθυμώ, θα δεχόμουν και το Σάντος ως προπονητή της ομάδας. Δοκιμασμένη όμως λύση και σίγουρα επιτυχημένη είναι και ο Α. Αναστασιάδης, τον οποίο θεωρώ ως ένα από τους κορυφαίους προπονητές ποδοσφαίρου της Ευρώπης.

Η ειδική σχέση του με την ομάδα μας και τα κατορθώματά της (όποιος θέλει ας δει μερικά βίντεο) , μαζί με το ωραίο ποδόσφαιρο, την ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών, το γεγονός ότι έχτισε 3 ομάδες στις θητείες του και με ελάχιστα χρήματα, πρέπει να του το αναγνωρίσουμε όλοι. Βεβαίως, έχει και τα «στραβά» του, έκανε και τα λαθάκιά του, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος και προπονητής που να μην έχει κάνει και κάποιες λάθος επιλογές. Πάντως με το Αναστασιάδη ένιωσα ξανά περήφανος για την ομάδα μου, για το όμορφο αντρίκιο ποδόσφαιρο που έπαιζε και για τις πολλές μεγάλες επιτυχίες τον καιρό που μεσουρανούσε η «παράγκα» του Κόκκαλη και των άλλων και ο ΠΑΟΚ βρισκόταν διοικητικά σε αβέβαιες καταστάσεις.

Ποια είναι τα κριτήρια

Τα κριτήρια αξιολόγησης ενός προπονητή, όπως καταγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη αφορά χαρακτηριστικά του ίδιου του προπονητή και η δεύτερη την εκ μέρους του διαχείριση της ομάδας και των παικτών.

Εγώ θα πρόσθετα και μία ακόμα κατηγορία, που δεν θα μπορούσε να γραφτεί σε βιβλία, είναι αυτή της εμπιστοσύνης για την μη τέλεση παράνομων πράξεων.

Κακά τα ψέματα: ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν απαρτίζεται από αγίους, αλλά από πολύ χρήμα και περίεργες ή παράνομες συμπεριφορές.

Το κριτήριο αυτό έχει μερικές υποκατηγορίες στις οποίες θα αναφερθώ λακωνικά :

- Στήσιμο Αγώνων (απλή συμφωνία)
- Πούλημα (εξαγορά)
- Στοίχημα
- Μεταγραφές με ψευδές τίμημα
- Χορήγηση ή χρήση παράνομων ουσιών.
Και αντίστροφα :
- Αντίληψη περί των ανωτέρω

Είναι σαφές ότι ένας προπονητής ποδοσφαίρου μπορεί να εμπλακεί άμεσα, αποφασιστικά και ενεργά και στις 5 πρώτες από τις ανωτέρω υποκατηγορίες και αντίστροφα να μην μπορεί να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει από κάποιους παίκτες. Τα παραδείγματα και τα περίεργα πράγματα που βλέπουμε και ακούμε στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη είναι πάμπολλα. Μερικοί από εμάς, όπως εγώ ο ίδιος, έχουμε αποδεδειγμένη ιδία γνώση τέτοιων φαινομένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε πως στον τομέα αυτό, ο Α. Αναστασιάδης είναι η σταθερή και σίγουρη λύση και ίσως από τους ελάχιστους στον πλανήτη που θα του βάζαμε άριστα με κλειστά τα μάτια.

Το ήθος του αναγνωρίζεται ακόμα και από τους πολέμιούς του και ίσως αυτό να είναι και η αιτία που κάποιοι δεν τον θέλουν στην ομάδα. Οσο για την αντίληψή του περί της απόδοσης κάποιων παικτών, είναι σαφές και αποδεδειγμένο, ότι έχει τρομερή οξυδέρκεια και άμεσα παρατηρεί περίεργες συμπεριφορές παικτών σε αγώνες.

Αν λάβουμε υπ' όψιν μας και τα συμβαίνοντα στο ελληνικό πρωτάθλημα που πολλαπλασιάζουν τους συναφείς «κινδύνους» κλείνουμε αυτή την αναφορά με καταφανές πλεονέκτημα – βεβαιότητα υπέρ του Α. Αναστασιάδη.

Πάμε τώρα στα βιβλιογραφημένα χαρακτηριστικά:

Στο κεφάλαιο που αφορά τον ίδιο τον προπονητή εξετάζεται πρώτα από όλα η προσωπικότητα του ίδιου και κύριο βάρος το εάν έχει διάφορα ακραία αρνητικά χαρακτηριστικά ή συνήθειες, όπως αλκοολισμός ή χρήση τοξικών ουσιών, πάθος με τυχερά παιχνίδια, ιδιαιτερότητα στις σεξουαλικές προτιμήσεις κλπ. . Σε μία 2ης σημασίας ομάδα κριτηρίων ανήκουν διάφορες υπέρμετρες για τα κοινωνικά δεδομένα εμμονές: όπως το να είναι κάποιος προληπτικός, υπέρμετρα νευρικός, χωρίς υπομονή, μη συνεννοήσιμος, νάρκισσος, εγωιστής κ.α.

Στην 1η από τις ανωτέρω κατηγορίες θεωρώ ότι ο βαθμός του Α.Α. πρέπει να είναι άριστα ή κοντά στο άριστα. Στην 2η κατηγορία θα έλεγα ότι βρίσκεται ένα αρνητικό του στοιχείο, που δεν είναι άλλο από την προσήλωση στην θρησκεία πέρα από το ειθισμένο για τα κοινωνικά δεδομένα μέτρο. Στα υπόλοιπα χαρακτηρολογικά στοιχεία θα έλεγα ότι παίρνει βαθμούς μεταξύ πολύ καλά και άριστα. Στο υποστοιχείο της θρησκείας έχουμε ένα κακό βαθμό. Γενικά όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι στα στοιχεία της προσωπικότητας οι βαθμοί του είναι από τους υφηλότερους.

Ας έλθουμε τώρα στο κρισιμότερο ίσως και πιο βαρύνον κεφάλαιο αξιολόγησης (μιας και δεν έχουμε να κάνουμε με προπονητή ομάδας σχολείου, αλλά επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας που θέλει αποτελέσματα).

Το κεφάλαιο αυτό χωρίζεται σε δύο μεγάλες υποκατηγορίες. Η πρώτη και ίσως κρισιμότερη έχει να κάνει με το κοουτσάρισμα της ομάδας και περιλαμβάνει:

-Την ομαδικότητα
-Τα επιθετικά στοιχεία
-Τα αμυντικά στοιχεία
-Την φυσική κατάσταση
-Την πειθαρχία (αγωνιστική)
-Την τακτική στον αγώνα
-Την οξυδέρκεια στον αγώνα
-Την προώθηση και βελτίωση νέων παικτών
-Τα τεχνικά στοιχεία των παικτών
-Τα ηθικά και ψυχολογικά στοιχεία κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Στην υποκατηγορία των εκτός του αγώνα χαρακτηριστικών εντάσσονται κριτήρια όπως :

- Η κρίση περί των ικανοτήτων και δυνατοτήτων ενός παίκτη (υπάρχον υλικό και προς μεταγραφή).
- Το επίπεδο προπονητικής προετοιμασίας (φυσική κατάσταση, τακτική, τεχνική).
- Η ικανότητα του προπονητή να βελτιώνει τα ατομικά τεχνικά και αθλητικά στοιχεία των παικτών του.
- Η επιλογή της τακτικής (συνολικά και ανά αγώνα)
- Η αγωνιστική αξιοποίηση του υλικού με την επιλογή αντίστοιχης τακτικής.
- Η πειθαρχία.
- Η ψυχολογική προετοιμασία για ένα αγώνα και η παροχή ψυχολογικών κινήτρων.
- Η προσαρμοστικότητα του ιδίου σε διάφορες συνθήκες και περιβάλλοντα.
- Οι ειδικές επιστημονικές γνώσεις
- Η μελέτη του αντιπάλου και η ανάλογη προετοιμασία της ομάδας.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία αξιολόγησης ενός προπονητή.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να προσθέσω και σειρά άλλων κριτηρίων που αφορούν την ομάδα μας, για να μην θεωρηθεί ότι δίνω πόντους στον Αναστασιάδη, αλλά μην ξεχνάμε ότι στις εποχές της πείνας και της αδυναμίας έμπαινε μπροστά ο ίδιος και λειτουργούσε και ως πρόεδρος και ως οπαδός του ΠΑΟΚ (περίπτωση απεργιών απλήρωτων παικτών, αποτροπή προσφυγών κ.α.) . Αλλά ας πάρουμε ένα – ένα τα κριτήρια και ας τον βαθμολογήσουμε σοβαρά και χωρίς εμπάθειες ή συμπάθειες.

Στα περισσότερα και από τα ανωτέρω κριτήρια αριστεύει κατά την γνώμη μου, με άγνωστο βαθμό στα «επιστημονικά ζητήματα», τα οποία όμως είναι εργασία επιστημόνων και αγνοούμε το σημερινό του επίπεδο.

Όμως αυτά που βιώσαμε και γνωρίζουμε καλά είναι ότι πάντοτε ο ΠΑΟΚ με τον Αναστασιάδη είχε άριστη φυσική κατάσταση, αγωνιστική πειθαρχία, σωστή τακτική, άριστα επιθετικά στοιχεία και αρκετά καλή αμυντική λειτουργία, άριστο ηθικό στον αγώνα, πολύ καλό έως άριστο κοουτσάρισμα και προώθηση νέων παικτών και βελτίωσή τους. Αυτά τα ξέρουμε παρακολουθώντας τον ΠΑΟΚ.

Για τα ζητήματα προετοιμασίας – προπόνησης τώρα και επειδή δεν μετείχαμε στις προπονήσεις, από όσα μπορούμε να γνωρίζουμε διαπιστώνουμε ότι επί Αναστασιάδη δεν έβγαινε τίποτα έξω από τα αποδυτήρια, υπήρξε άριστη διαχείριση των δυνατοτήτων των παικτών (μην ξεχνάτε τα τότε μπάτζετ της πείνας στην ομάδα, τις περισσότερες χρονιές), ορθή και αντίστοιχη με το υλικό επιλογή τακτικής, προετοιμασία ανά αγώνα, ψυχολογία νικητή, βελτίωση ατομικών στοιχείων ποδοσφαιριστών, σεβασμός της ομάδας και του προπονητή και (αυτονόητο) μεγάλη προσαρμοστικότητα του ίδιου καθώς είναι γέννημα θρέμμα της ομάδας και άριστος γνώστης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εδώ λοιπόν έχουμε κάτι το σίγουρο, το βέβαιο, το σταθερό.

Αντίθετα, ελάχιστα γνωρίζουμε για ξένους προπονητές που είναι δυνατόν να έλθουν στην Ελλάδα. Ένα από τα ανωτέρω στοιχεία να μην μπορέσει να λειτουργήσει, θα οδηγηθούμε σε πλήρη κατάρρευση και σε νέες περιπέτειες.

Δεν λέω οπωσδήποτε πάρτε τον Αναστασιάδη, αλλά θα ήταν σίγουρα μία από τις πρώτες επιλογές μου, αφού οι βαθμολογίες του είναι αποδεδειγμένα από πολύ καλές έως άριστες και όχι κατ' εικασία όπως σε άλλους.

Μου προξενεί λοιπόν αλγεινή εντύπωση και έντονα αρνητικά συναισθήματα ο a priori «αποκλεισμός» του από την εξέταση των πιθανών μελλοντικών προπονητών του ΠΑΟΚ. Το θεωρώ ανήθικο και έξω από κάθε λογική υγιώς σκεπτόμενου ανθρώπου και φίλου του ΠΑΟΚ, αλλά το θεωρώ και αρνητικό για την ομάδα μας και στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται.

Το επιχείρημα που μόνιμα χρησιμοποιούν όσοι δεν τον θέλουν στην ομάδα μας δεν ανήκει στα ανωτέρω. Χρησιμοποιούν σταθερά και μόνιμα το προσβλητικό επίθετο «ξεπερασμένος». Και ερωτώ σκεπτόμενος : ως προς τι είναι ξεπερασμένος ο Αναστασιάδης ; τεχνικά; ως τακτική; στην φυσική κατάσταση; στην γνώση της ομάδας και του πρωταθλήματος; έγινε μέθυσος ή τζογαδόρος; στήνει παιχνίδια; σταμάτησε να έχει πειθαρχία στις ομάδες του;

Τι είδους κενόλογη μπαρούφα είναι αυτή; Τι ξενομανία ή σκοτεινά συμφέροντα προσώπων την επιβάλλουν ;

Ή μήπως είναι η ηλικία που τον χαρακτηρίζει «ξεπερασμένο»; Τότε οι μισοί μεγάλοι προπονητές της Ευρώπης θα έπρεπε να είναι άνεργοι ως «ξεπερασμένοι» (Ντεν Μπόσκε, Χάινκες, Λίπι, Αντζελότι, Βενγκέρ κλπ). Αυτή είναι η γόνιμη και ώριμη ηλικία ενός προπονητή, αφού έχει πλέον συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία.

Θα σκεφτούμε ποτέ με πραγματικό ορθολογισμό και σοβαρά κριτήρια πριν επιλέξουμε ; Ή θα αφήσουμε το θυμικό να μας καταστρέψει, όπως μας καταστρέφει τόσα χρόνια ως ομάδα;

Είμαι προσωπικά βέβαιος ότι, εάν ο Αναστασιάδης είχε μάνατζερ ή δεν ήταν σεμνός άνθρωπος θα ήταν στον ΠΑΟΚ ήδη μετά βαΐων και κλάδων ή θα είχε ξαμολήσει λητούς και δεμένους για να είναι.

Τιμώ την σεμνότητα και την αξία του ανθρώπου και υποκλίνομαι στο ήθος του.

Ναι είσαι καλά Αγγελάρα, όπου και να είσαι, εσένα σε σταύρωσε η ομάδα σου και οι ίδιοι οι οπαδοί της.

Προτείνω λοιπόν εγώ (αφού ο ίδιος δεν αυτοπροτείνεται) στην διοίκηση της ομάδας να εξετάσει σοβαρά τα πιο πάνω κριτήρια και την περίπτωση του Αγγελου Αναστασιάδη ως προπονητή της ομάδας.

Εν ανωνυμία επώνυμος
«Μητσάρας»

Διαβάστε ακόμη...