Ομάδα φτιαγμένη από ρουμπίν-ια

Το δεύτερο ταξίδι στη Ρωσία ήταν κι αυτό επίπονο και ιδιαιτέρως δύσκολο για την ομάδα μας, που όμως κατάφερε και πήρε τελικά αυτό που εξαρχής ήθελε, παρά τις σημαντικές απουσίες που είχε...
Ομάδα φτιαγμένη από ρουμπίν-ια

Το δεύτερο ταξίδι στη Ρωσία ήταν κι αυτό επίπονο και ιδιαιτέρως δύσκολο για την ομάδα μας. Σίγουρα δεν είχε τις απαιτήσεις της πρώτης αναμέτρησης (επαναληπτικός νοκ άουτ αγώνας με εντός έδρας ήττα), το Φλεβάρη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, ούτε και τις αντικειμενικές δυσκολίες (καιρικές συνθήκες) που αντιμετώπισε λίγους μήνες νωρίτερα στη Μόσχα, όμως είχε κι αυτό τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Ο ΠΑΟΚ στη δεύτερη φετινή επίσκεψη του στη Ρωσία, κατάφερε και πάλι να μη χάσει. Το αποτέλεσμα μπορεί να άφησε μια γλυκόπικρη γεύση δεδομένης της εικόνας της ομάδας (ειδικά στο τέλος) και να μην άρεσε τόσο πολύ στον προπονητή της ομάδας μας, όμως κι ο ίδιος το ξέρει καλά, ότι ο αρχικός του στόχος εκπληρώθηκε και με το παραπάνω.

Αν καθίσουμε κι αναλύσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ομάδα μας πήρε το βαθμό στο κρύο Καζάν, θα καταλάβει ότι πρόκειται περί μικρού θαύματος. Δεν είναι και λίγο πράγμα να πηγαίνει στη Ρωσία μια ομάδα χωρίς 2 βασικότατα στελέχη της, τον Γκαρσία και τον Σάλπι, στο μέσο του αγώνα να χάνει άλλους δύο βασικούς της παίκτες όπως ο Αρίας κι ο Κοντρέρας και να έχει μέσα στο γήπεδο έναν Βιειρίνια κι έναν Λάζαρ πολύ κάτω από τη βάση!

Η ισοπαλία που πήραμε χτες από μια ομάδα με ρόστερ πάνω από 8 φορές μεγαλύτερο από το δικό μας, δίνει την εντύπωση ότι ήρθε με πολλή τύχη. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε και την τύχη, αλλά το αποτέλεσμα έρχεται μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια. Διάβαζα σχόλια αλλόθρησκων οπαδών σε άλλα σάιτ κι έκαναν συνεχώς λόγο για μία τυχερή ομάδα που κατάφερε να τσιμπήσει βαθμό στη Ρωσία. Κανείς δεν στέκονταν στην ικανότητα αυτής της ομάδας να παίρνει αυτό που ψάχνει μέσα στο γήπεδο. Κανείς δεν αναφέρονταν στο γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ αγωνίζονταν με 2 αναγκαστικές αλλαγές. Κανείς δεν αναφέρονταν στο ότι απέναντι του είχε μία ομάδα που σε 4 ματς δεν έχασε ποτέ από την Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια!

Η ελληνική νοοτροπία που επικρατεί στις τάξεις των οπαδών των  ομάδων της χώρας μας, είναι αυτή που κρατά τους συλλόγους χαμηλά και δεν τις αφήνουν να αναπτυχθούν. Ο μόνος σύλλογος που πορεύεται βάσει της πραγματικής του αξίας και δίχως «πλάτες», είναι ο ΠΑΟΚ και γι αυτό τα αποτελέσματα που φέρνει στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια δεν μας εκπλήσσουν εμάς, αλλά τρομάζουν όλους τους υπόλοιπους. Γιατί πολύ απλά ξέρουμε ποιες είναι οι δυνατότητες μας και ξέρουμε τι μπορούμε να απαιτήσουμε από αυτή την ομάδα.

Σήμερα το πρωί όλες οι εφημερίδες βγήκαν με διθυραμβικά πρωτοσέλιδα και  αναφέρουν για «το θαύμα του ΠΑΟΚ», προσπαθώντας να εξηγήσουν πως είναι δυνατόν μία ομάδα με πολύ μικρότερο μπάτζετ έχει συνεχώς το λαό της συσπειρωμένο και διαθέτει ένα σύνολο που δρα σαν οικογένεια και πετυχαίνει τόσες επιτυχίες!

Η απάντηση έχει δοθεί πολλές φορές από τους ποδοσφαιριστές του συλλόγου μέσα στον αγωνιστικό χώρο και νομίζω ότι θα την λάβουν και το βράδυ της Κυριακής μετά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον γαύρο στο τηγάνι. Είναι τεράστια ευκαιρία να ξεφτιλίσουν και πάλι θεσμούς κι αντιπάλους, δείχνοντας σε όλους ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό. Ήδη το πρώτο βήμα για να μας αντιμετωπίσουν έγινε με τον ορισμό του  γνωστού για τα αντιΠΑΟΚτσήδικα αισθήματα του Κουκουλάκη. Θα περιμένουμε κι άλλου είδους προκλήσεις και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της Κυριακής θα κάνουν τα πάντα έτσι ώστε να αηδιάσουμε από τα όσα κατάπτυστα κι εμετικά ετοιμάζουν για την ομάδα μας.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά όμως και ξέρουν ότι αγωνιστικά δεν μπορούν να μας κερδίσουν. Αν υπάρχει μία πιθανότητα ο αγώνας να διεξαχθεί κάτω από αμιγώς αθλητικές συνθήκες, είμαι από τώρα σίγουρος ότι ο Μπόλονι, παρά τα προβλήματα που θα έχει, θα καταφέρει να παρουσιάσει ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και σκληρό σύνολο κόντρα σε αυτό που θα παρατάξει ο Βαλβέρδε.

Η χτεσινή ισοπαλία στη Ρωσία φανέρωσε τρεις πτυχές του φετινού ΠΑΟΚ.

1) Η ομάδα καταφέρνει να παρουσιάζει μία ομοιογένεια και μία αποτελεσματικότητα σε αυτό που ψάχνει στο γήπεδο, ανεξαρτήτων προσώπων στην ενδεκάδα της.

2) Ο Λάσλο Μπόλονι πέρα από πολύ έξυπνος προπονητής φαίνεται να είναι και καλός και σαν μέντιουμ! Το γεγονός ότι προσυπέγραφε και με τα δύο χέρια το αποτελεσμα στη Ρωσία, κάτι που το κατάφερε, θα πρέπει να προβληματίζει ιδιαιτέρως τους αντίπαλους προπονητές αναφορικά με τα λόγια και τις προθέσεις του από δω και πέρα!

3) Το γεγονός ότι η ομάδα διαθέτει μία σοβαρότητα στο παιχνίδι της όπου επιθετικά αναδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική κι αμυντικά.. εξοργιστικά εφτάψυχη (λόγω της δουλειάς στις προπονήσεις κι όχι λόγω τύχης), δίνει την εντύπωση ότι είναι ικανή για πολλά περισσότερα πράγματα στην πορεία από όσα είδαμε μέχρι τώρα. Και μην ξεχνάτε πως ούτε ο Σεπτέμβρης δε βγήκε!

Η διαβολοβδομάδα που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή με την άνετη επικράτηση επί της ΑΕΚ, είχε τελικά κι ανάλογη συνέχεια με την ισοπαλία μέσα στο Καζάν. Κι αν καταφέρει η ομάδα να πάρει και το θετικό αποτέλεσμα και μέσα στο τηγάνι, θα θεωρηθεί ως μία πρώτης τάξεως απόδειξη ότι αυτός ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να κρατήσει και δύο καρπούζια κάτω από τη μασχάλη, να πρωταγωνιστήσει δηλαδή σε Ελλάδα κι Ευρώπη, κάτι που για καμία άλλη Ελληνική ομάδα δεν είναι εφικτό, κάτι που έχει φανεί εδώ κι αρκετό καιρό!

Ο ΠΑΟΚ αποδεικνύει και πάλι ότι είναι ο μοναδικός σύλλογος που μπορεί να σταθεί επάξια στο υψηλότερο επίπεδο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μία ομάδα φτιαγμένη από «ρουμπίνια», ικανή να θαμπώσει τους πάντες στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και στην Ευρώπη, με ικανότητες που μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια μέχρι που μπορούν να οδηγήσουν το Δικέφαλο στο φετινό του ταξίδι!

ΔΙΠΛΟ ΜΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ!

Διαβάστε ακόμη...