Ξεκάθαρα …

Είναι καλό για όλους: Ο,τι λέγεται, να είναι ξεκάθαρο.
Αρχέγονος Αρχέγονος
Ξεκάθαρα …

Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος, έχει κινδύνους. Το «λίγο από εδώ, λίγο από εκεί», δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Υποτίθεται πως όλοι (ιδιοκτήτης, διοίκηση, τεχνικό επιτελείο) επιδιώκουν το καλύτερο.

Στην εξίσωση μπαίνουν σίγουρα και οι φίλαθλοι – οπαδοί. Μόνο που αυτοί δεν αποφασίζουν. Εκδηλώνονται με το δικό τους τρόπο, είτε συμφωνούν είτε όχι. Αξίζουν όμως της προσοχής όλων.

Μόνο που υπάρχουν και οι «αρνητές». Μπορεί να είναι μειοψηφία, όμως σηκώνουν πολλή σκόνη και φωνάζουν δυνατά, συνεπώς ακούγονται.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, η τεχνολογία επιτρέπει στον καθένα να εκφραστεί όπως θέλει. Είναι λοιπόν καλό για όλους να μιλάνε ξεκάθαρα.

Όλα δικά μας, δε γίνεται. Και μεταγραφές, και καινούρια ομάδα, και πρωταθλητισμός από τον πρώτο μήνα, μάλλον πάει πολύ. Και το σημαντικότερο; Η απαίτηση για συνεχή πρωτοκαθεδρία της ομάδας, σε όλους τους τομείς.

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνηθίσει σε ένα μοντέλο μονοσήμαντων διακρίσεων, αλλά όλοι ξέρουμε πως έγινε αυτό. Παρασκήνιο, κι «Αγιος ο Θεός».
Ας δούμε όμως τα πράγματα μεμονωμένα:

Μας είπαν πως επέλεξαν τον δρόμο της ανανέωσης. Καμία αντίρρηση δεν υπήρχε. Ας το στηρίξουμε λοιπόν. Αξίζει τον κόπο.
Τα συνεχή παράπονα όμως, δίνουν την ευκαιρία να μπουν πολλά πράγματα στη σωστή τους βάση.

Πρωταθλητισμός: Συνυφασμένος με την ιστορία της ομάδας. Στον πυρήνα της ψυχολογίας του κόσμου. Κρύβει όμως και παγίδες.
Τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε η αυτοπεποίθηση όλων μας. Όμως τώρα οι πρωταγωνιστές της ομάδας είναι πλέον καινούριοι. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να γίνουν και αυτοί «πρωταθλητές». Μια ματιά σε αρκετά πρωταθλήματα της Ευρώπης, μας επιτρέπει να βγάλουμε πιο σωστά συμπεράσματα.

Λίβερπουλ: Ξαναβγήκε στο προσκήνιο μετά από δεκαετίες αφάνειας. Κι όμως φέτος, πάλι «ψάχνεται».

Άρσεναλ: Την περασμένη σεζόν αντίκρυσε την απαξίωση και φλέρταρε με υποβιβασμό. Κι όμως φέτος πρωταγωνιστεί, διακρίνεται και τουλάχιστον για την ώρα, προηγείται. Αποτέλεσμα δουλειάς και επιμονής στον στόχο.

Υπάρχουν και τα μοντέλα άλλων ομάδων, π.χ. Άγιαξ που βγάζουν συνεχώς νέους παίκτες και τροφοδοτούν άλλες ομάδες.
Μένει σε εμάς λοιπόν να μετρηθούμε και να αποφασίσουμε το τι θέλουμε.

Μεταγραφές: Με βάση τα ρεπορτάζ, η ομάδα έψαξε την αγορά για να ενισχυθεί. Όμως ο αποκλεισμός από την Ευρώπη μάλλον μπέρδεψε τα πράγματα. Γιατί εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, υπάρχει και το οικονομικό σκέλος στο κεφάλαιο των μεταγραφών. Με ευχές, αυγά δεν βάφονται. Κι επειδή όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, καλό είναι να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι στην κριτική. Πολύ περισσότερο όταν δεν είμαστε σε θέση να συμβάλλουμε ούτε κατ' ελάχιστο.

Ας πούμε όμως και δυο κουβέντες για την ομάδα. Για την αγωνιστική κατάσταση και το πρόσωπο που δείχνει.
Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος. Το δήλωσε και ο Γιοβάνοβιτς: «Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή ομάδα, έχει αρχή μέση και τέλος». Τον αγώνα της Τούμπας, δεν τον κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Απλά έβαλε πιο πολλά γκολ από τις ευκαιρίες που δημιούργησε.

Τον έχασε, για ακόμα μια φορά, ο ΠΑΟΚ. Που σύμφωνα με τις στατιστικές και τα ρεπορτάζ, δημιουργεί τις περισσότερες ευκαιρίες. Αυτό είναι ένα σημείο που θέλει ανάλυση.

Δεν με βρίσκει σύμφωνο η κριτική που βασίζεται σε υποθέσεις. «Αν» το ένα, «αν» το άλλο, υποθέσεις. Πιθανά και με περισσότερες μεταγραφές, να είχαμε και χειρότερα αποτελέσματα ως τώρα.

Ψυχρά, χρειαζόμαστε ενίσχυση.

Διάβασα όμως και άκουσα γκρίνιες, για το τεχνικό επιτελείο. Χίλιες φωνές, χίλιες γνώμες.
Όμως, δεν μπορούμε να ακυρώνουμε εύκολα, πρακτικές και ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί, έχουν προσφέρει και αδιαμφισβήτητα προσπαθούν και δουλεύουν σκληρά.

Καλό είναι να γίνεται συζήτηση, όπως δήλωσε και ο Λουτσέσκου, για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Για να ξέρουμε όλοι πως πορεύεται ο ΠΑΟΚ και που πηγαίνει. Συνεπώς η «είδηση» για συναντήσεις και σύμπνοια των στελεχών του ΠΑΟΚ, είναι ξεκάθαρα θετική.

Για επίλογο, κρατάω κάποιες σκέψεις σχετικά με τις μεταγραφές: Γέμισαν οι σελίδες των εφημερίδων με ονόματα ποδοσφαιριστών-μεσσίες σε άλλες ομάδες. Κυρίως για ΟΣΦΠ-Αρη. Στ' αλήθεια πιστεύει κανείς ότι οι κινήσεις που έκαναν θα αποφέρουν κάτι άξιο αναφοράς και θα φέρουν διακρίσεις;

Η μεταγραφή Καμαρά από τον Αρη στον ΟΣΦΠ, είχε κάποιο ποδοσφαιρικό νόημα; Μάλλον κάποιος κοροϊδεύει τον κόσμο του.
Από την άλλη, έκανε και ο ΠΑΟΚ τα σχεδιαστικά λάθη του. Τι κατάλαβε; Πόσο βοηθήθηκε από «ακριβά» ονόματα;

Η εμπιστοσύνη μας στο κλαμπ είναι σημαντική και αναγκαία. Η συνεχής ισοπέδωση των πάντων δεν οδηγεί πουθενά.

Διαβάστε ακόμη...