Μαθήματα πετοσφαιρικής ιστορίας!

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε χθες μια μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού, που του δίνει όχι μόνο βαθμολογικά οφέλη αλλά και μια μεγάλη ψυχολογική ώθηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας που έρχεται αρχής γενομένης από το ντέρμπι του Σαββάτου με τον Παναθηναϊκό στο Μαρούσι.
Κουβανός Κουβανός
Μαθήματα πετοσφαιρικής ιστορίας!

Η χθεσινή αναμέτρηση είναι μια αναμέτρηση που δίδαξε πολλά σε όσους την παρακολούθησαν. Πρώτο και σημαντικότερο, δίδαξε το πόσο απλό είναι το βόλεϊ όταν κάνεις τα απλά. Ο ΠΑΟΚ στο 1ο και 2ο σετ δεν είχε υψηλά ποσοστά στην υποδοχή και δεν "απαντούσε" στην πίεση του Ολυμπιακού από το σερβίς.

Το αποτέλεσμα; Το πρώτο σετ να είναι ένα θρίλερ που δε συστήνεται σε καρδιακούς, αλλά να βγαίνει ο ΠΑΟΚ νικητής, ενώ στο δεύτερο σετ ο Ολυμπιακός να ισοφαρίζει άνετα, καθώς η "χαλασμένη" υποδοχή του ΠΑΟΚ δεν επέτρεπε στον Ουολς να μοιράζει σωστά το παιχνίδι και η επιθετική γραμμή του Δικεφάλου να βρίσκεται απέναντι σε τριπλό και διπλό μπλοκ. Με το που βελτίωσε την υποδοχή στο 3ο και 4ο σετ ο ΠΑΟΚ ανέβηκε δραματικά σε όλα τα επίπεδα και επέβαλλε την κυριαρχία του σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του.

Όταν έχεις έναν Κοκκινάκη με 72% υποδοχή και 56% άριστη, έναν Κουμεντάκη με 61% υποδοχή και 50% άριστη και έναν Κουκλίνσκι με 63% υποδοχή και 33% άριστη είναι αμέσως επόμενο ο Ουολς να ανεβάσει και ο ίδιος την απόδοσή του και να μοιράσει γρήγορα και απρόβλεπτα το παιχνίδι βγάζοντας όλη την επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ σε ανοργάνωτο μπλοκ και βοηθώντας τους ακραίους και το διαγώνιο να έχουν υψηλά ποσοστά στην επίθεση.

Ο ΠΑΟΚ επίσης δεν πίεσε την αντίπαλη υποδοχή στο 1ο και 2ο σετ με τον Κουκλίνσκι μόνος του να είναι αποτελεσμαστικός ανατρέποντας αρχικά το 21-23 του 1ου σετ και έπειτα να βοηθάει στην ανατροπή του 12-15 σε 15-15 στο 2ο σετ. Γεγονός που επέτρεψε στον Ολυμπιακό να έχει καλή υποδοχή και να τροφοδοτεί σωστά τους Τεπάν και Πέριτς όπου δεν άφησαν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Στο 3ο και 4ο σετ με την ενεργοποίηση των Ούντρις, Κουμεντάκη (1 άσσος), Πετρέα και Ουολς (1 άσσος) στο σερβίς και τη σταθερή απόδοση του Κουκλίνσκι (1 άσσος) απλά κάθε επιθετικό όπλο του Ολυμπιακού "εξαφανίστηκε" με τον Τεπάν να δείχνει ότι δεν είναι ο κατάλληλος να ανάλαβει επιθέσεις από "χαλασμένες" υποδοχές και κακές πάσες και με τον Πέριτς να μην μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος μόνος του υποφέροντας στην υποδοχή. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να πέτυχε μόνο 3 άσσους αλλά "κατέστρεψε" την υποδοχή του Ολυμπιακού και φανέρωσε όλα τα πρόβληματα που έχει τη φετινή σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε σε όλο το παιχνίδι ότι το μπλοκ-άμυνα και το kill μπλοκ είναι τα σήματα κατατεθέν του. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε στο 1ο και 2ο σετ να σπάσει το μπλοκ του Δικεφάλου χάρη στην καλή του υποδοχή, αλλά πόντο με τον πόντο ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι είναι με διαφορά η ομάδα με το καλύτερο μπλοκ στην Ελλάδα "σπάζοντας" τις επιθέσεις τον Τεπάν, Πέριτς και Δαλακούρα, παίρνοντας το "ριμπάουντ" για νέες επιθέσεις του και "ρίχνοντας" τη ψυχολογία του αντιπάλου που δεν μπορούσε να τελειώσει εύκολα επιθέσεις.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο καλύτερος στον τομέα αυτό όχι μόνο γιατί έχει την ευλογία να έχει ένα από τα καλύτερα δίδυμα κεντρικών του Πρωταθλήματος, τους Αντρέ Μπράουν και Γιώργο Πετρέα, αλλά και την καθολική συμμετοχή όλων των παικτών του στο φιλέ. Έχει τους Κουμεντάκη, Κουκλίνσκι, Ουολς και Ούντρις να συμβάλλουν στα μέγιστα ώστε να δημιουργείται ένα "τείχος" στο φιλέ που βάζει δύσκολα σε κάθε ομάδα. Το κερασάκι στην τούρτα του μπλοκ, οι 9 πόντοι από αυτό δια χειρός Μπράουν (2 μπλοκ), Πετρέα (1 μπλοκ), Ουολς (1 μπλοκ), Κουμεντάκη (2 μπλοκ), Κουκλίνσκι (1 μπλοκ) και Ούντρις (2 μπλοκ).

Στο βόλεϊ όλα ξεκινούν από την υποδοχή. Καλή υποδοχή ισοδυναμεί με πολύ καλή επίθεση και η πολύ καλή επίθεση οδηγεί σε πόντους. Καλό σερβίς οδηγεί σε κακή υποδοχή και με τη σειρά της οδηγεί σε κακές επιθέσεις. Καλό μπλοκ σημαίνει ότι έχεις την ευκαιρία να στερήσεις από τον αντίπαλο μια ευκαιρία να πάρει πόντο και να την κάνεις δική σου. Μπλοκ-Υποδοχή-Σερβίς είναι ένα απλό τρίπτυχο που οδηγεί στην επιτυχία και πολλές φορές το ξεχνάμε και κοιτάζουμε μόνο το αν θα περάσει η μπάλα την επίθεση και θα πάρουμε πόντο. Το βόλεϊ δε θέλει περίπλοκα πράγματα. Κάνεις τα απλά και ανταμείβεσαι.

Το δεύτερο και επίσης σημαντικό μάθημα είναι η σημασία της ομοιογένειας και της σωστής δουλειάς. Η παρουσία του Γιάννη Καλμαζίδη στον ΠΑΟΚ οδήγησε σε σωστές επιλογές παικτών και σε ένα ρόστερ που έχει αρχή, μέση και τέλος. Η σοβαρή δουλειά του Καλμαζίδη έχει αναβαθμίσει τους παίκτες σε όλους τους τομείς. Βλέπεις παίκτες όπως ο Κουμεντάκης και ο Κουκλίνσκι να έχουν σταθερή απόδοση, τον Κοκκινάκη να είναι ακόμα καλύτερος, τον Ούντρις να είναι επίσης σταθερός και το μπλοκ μας να είναι δυνατό. Η δουλειά του Καλμαζίδη όμως δημιούργησε και την ομοιογένεια μέσα στην ομάδα.

Έχτισε ένα καινούριο ρόστερ που όμως πλέον λειτουργεί σα μια καλοκουρδισμένη μηχανή, καθώς οι παίκτες συνεννοούνται με κλειστά μάτια μέσα στο τάραφλεξ και λειτουργούν ως ομάδα και όχι ατομικά. Στην κακή μέρα του ενός υπάρχει όλο το σύνολο να τον καλύψει. Ο προπονητής όμως έδωσε στην ομάδα κάτι που έλειπε πολλά χρόνια. Μεταλαμπάδευσε τη νοοτροπία νικητή και πάνω από όλα τη ψυχραιμία του. Οι παίκτες θέλουν να κερδίζουν και παλεύουν κάθε πόντο κάτι που αποτυπώνεται από τη συμμετοχή όλων των παικτών στο αμυντικό κομμάτι και το πάθος τους να πάρουν ένα σετ που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Η παροιμιώδης ψυχραιμία και ηρεμία του προπονητή φαίνεται και στους παίκτες. Δεν τρομάζουν από ένα κακό σετ και από μια ισοφάριση. Συγκεντρώνονται στο επόμενο σετ και επαναφέρουν το παιχνίδι. Αυτή η ηρεμία έχει "απελευθερώσει" τους παίκτες από το άγχος και την πίεση ενός παιχνιδιού, γεγονός που τους επιτρέπει να παίζουν στο 100% και να ξεδιπλώνουν όλες τις ικανότητές του.

Και έτσι η πετοσφαιρική ιστορία κλείνει με ένα ακόμα ηθικό δίδαγμα. Ότι η σωστή δουλειά και η ύπαρξη ενός σοβαρού ανθρώπου στην ομάδα είναι η εγγύηση για τη βελτίωση τόσο των ίδιων παικτών και της ομάδας ως σύνολο. Μπορεί οι τίτλοι να μην έρθουν γρήγορα, αλλά θα έρθουν. Γιατί το βόλεϊ ανταμείβει τη σοβαρή δουλειά ενός προπονητή και την προσπάθεια των παικτών. Όταν δε λειτουργεί το ένα, δε θα λειτουργήσει το άλλο.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στον προπονητή για τη μεγάλη νίκη και τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλο αυτό το καιρό! Εύχομαι τα καλύτερα!

Υ.Γ. Χθες το βράδυ ένα ακόμα παιδί δολοφονήθηκε γιατί υποστήριζε την ομάδα που αγαπούσε. Το δικαίωμα να στηρίζεις την ομάδα που αγαπάς είναι αναφαίρετο και δε θα καταπατηθεί ποτέ από φαινόμενα που συμβολίζουν σκοτεινές εποχές. Όλοι μας και η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να ενεργήσουμε ώστε να μη θρηνούμε άλλους άνθρωπους και να κλείνουν σπίτια και να διαλύονται οικογένειες. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι ο διπλανός μας, αύριο μπορεί να είμαστε και εμείς! ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...