Ακτινογραφώντας την … Bastardo

H Associação de Jovens da Fonte do Bastardo ιδρύθηκε το 1975 και εδρεύει στην ομώνυμη freguesia (ενορία στα Πορτογαλικά με 1.278 κατοίκους) του δήμου της Praia da Vitória που βρίσκεται στο νησί Τerceira (τρία στα Πορτογαλικά) του συμπλέγματος των νήσων Αζόρες.
Κουβανός Κουβανός
Ακτινογραφώντας την … Bastardo

Οι μύθοι λένε ότι ο τοπικός άρχοντας της ενορίας ήταν νόθος γιος ενός ευγενούς, με τη freguesia να παίρνει το όνομα Fonte do Bastardo που σημαίνει η Πηγή του Νόθου. Πρόκειται για μια ομάδα που μπορούμε να πούμε ότι ζούμε βίους παράλληλους καθώς παρά την ιστορία της έκανε το ξεπέταγμά της από το 2007/2008 όπου και πλέον είναι εκ των 2 πρωταγωνιστών του Πορτογαλικού Πρωταθλήματος με τις αναμετρήσεις με την Μπενφίκα να τραβούν το ενδιαφέρον κάθε Λουζιτανού.

Οι δεκαετίες του 1970, 1980, 1990 θα βρουν την ομάδα σε χαμηλές πτήσεις μακριά από τίτλους και συμμετοχές στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από τα μέσα, όμως, της δεκαετίας του 2000 η ομάδα θα ξεκινήσει μια φοβερή άνοδο στο Πορτογαλικό Πρωτάθλημα κατακτώντας το 2007/2008 την 3η θέση του Πρωταθλήματος, ενώ το 2010/2011 θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα και τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της. Αυτό ήταν το έναυσμα. Η Associação de Jovens (Ένωση Νέων στα Πορτογαλικά) θα καθιερωθεί στα επόμενα χρόνια, τερματίζοντας στην 3η θέση στις σεζόν 2011/2012 και 2012/2013, κατακτώντας το πρώτο Κύπελλο Πορτογαλίας το 2012/2013 επικρατώντας της Vitoria, για να χάσει το Πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες στις χρονιές 2013/2014 και 2014/2015, με το 2013/2014 να φτάνει για 2η συνεχόμενη φορά στο τελικό του Κυπέλλου χάνοντας από την Castelo da Maia. Το 2015/2016 η Fonte do Bastardo (το παρατσούκλι της ομάδας) θα κατακτήσει για 2η φορά το Πρωτάθλημα Πορτογαλίας και θα χάσει στις λεπτομέρειες το Νταμπλ από την Μπενφίκα. Oι χρονιές 2016/2017 και 2017/2018 θα τη βρουν μακριά από τον καλό της εαυτό τερματίζοντας στην 3η και 5η θέση αντίστοιχα. Το 2018/2019 θα επανέλθει πάλι σε τροχιά Πρωταθλητισμού τερματίζοντας 3η στο Πρωτάθλημα και χάνοντας το Κύπελλο στον τελικό από την Μπενφίκα. Πλέον όμως όλοι λένε ότι οι αναμετρήσεις της με την Μπενφίκα είναι αυτές που μαγνητίζουν τα βλέμματα των Πορτογάλων. Το 2019/2020 θα βρεθεί κοντά στο Πρωτάθλημα αλλά ο κορωνοϊός θα βάλει στοπ στα πλάνα της. Όμως δε θα το βάλει κάτω και το 2020/2021 θα κονταροχτυπηθεί με την Μπενφίκα μέχρι το τέλος σε μια σειρά αγώνων που θα μείνει στην ιστορία της Πορτογαλικής Πετοσφαίρισης ως η πιο επική σειρά αγώνων του Πρωταθλήματος. Το 2021/2022 η κόντρα δεν έχει σταματήσει καθώς και οι 2 ομάδες τελείωσαν στις 2 πρώτες θέσεις την κανονική διάρκεια με 1η την Μπενφίκα (37 βαθμοί) και 2η τη Bastardo (36 βαθμοί), ενώ στην επόμενη φάση ισοβαθμούν με 11 πόντους και ίδιο αριθμό σετ με τη Bastardo να φιλοξενεί στις 16 Ιανουαρίου την Μπενφίκα για το ντέρμπι κορυφής.

Η πορεία στην Ευρώπη

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις η Fonte do Bastardo απαριθμεί 12 συμμετοχές, όλες στο Challenge Cup, ενώ από το 2011/2012 δεν έχει λείψει από το θεσμό! Οι Πορτογάλοι πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους τη σεζόν 2008/2009 φτάνοντας στη φάση των 32 έχοντας αποκλείσει την Odbojkaški Κlub και τη Zagreb, αλλά γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Γιαστρέμπσκι. Το 2011/2012 θα αποκλείσουν την Düren στον προκριματικό γύρο αλλά στους 32 θα βρουν αντίπαλο την AZS Częstochowa του Φαμπιάν Ντρζυζγκα και θα αποχαιρετήσουν τη διοργάνωση. Στις χρονιές 2012/2013 και 2013/2014 θα γνωρίσει γρήγορους αποκλεισμούς στον προκριματικό γύρο από τη Loimaa και τη Lennik αντίστοιχα, για να ανασυνταχτεί και τη σεζόν 2014/2015 θα φτάσει για πρώτη φορά στους "16" του θεσμού έχοντας αποκλείσει τη Σομόν στα προκριματικά και τη Brno στους "32" της διοργάνωσης. Η Μπενφίκα θα έχει όμως διαφορετική άποψη και στον Πορτογαλικό "εμφύλιο" θα επικρατήσει και θα πάρει το εισιτήριο για τους 8, πηγαίνοντας την κόντρα τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τη σεζόν 2015/2016 θα είναι η άτυχη της διοργάνωσης, καθώς στον προκριματικό γύρο θα αντιμετωπίσει τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού Βερόνα και θα γνωρίσει ένα γρήγορο αποκλεισμό. Το 2016/2017 θα επανέλθουν και πάλι στους 16 της διοργάνωσης αποκλείοντας τη Φόρντε και τη Πλοϊεστι σε ένα δραματικό παιχνίδι, για κλείσει την παρουσία της αντιμετωπίζοντας τη Γαλατάσαραϊ. Το 2017/2018 θα γνωρίσει ένα οδυνηρό αποκλεισμό από τη Μπακού στους 32 του θεσμού με το χρυσό σετ να γίνεται ολόκληρο σετ με τους Αζέρους να το κατακτούν με 25-23. Το 2018/2019 θα γράψει ιστορία φτάνοντας στα προημιτελικά του Challenge Cup αποκλείοντας τις Βrno και Apeldoorn στους 32 και 16 αντίστοιχα για να χάσει στις λεπτομέρειες την πρόκριση στα ημιτελικά από τη Σπόρτινγκ σε έναν ακόμα Πορτογαλικό "εμφύλιο". Τη σεζόν 2019/2020 θα αποκλειστεί γρήγορα από την προκριματική φάση από τη Ρεν, για να επανέλθει την επόμενη χρονιά όπου θα αποκλειστεί στους 32 από τη μετέπειτα φιναλίστ Ζιράατ.

Το γήπεδο

Το γήπεδο της ομάδας είναι το Complexo Desportivo Vitorino Nemésio (χωρητικότητας 2500 θέσεων) και αποτελεί το αθλητικό κέντρο της περιοχής, καθώς φιλοξενεί όλα τα αθλήματα. Από κολύμβηση μέχρι και χάντμπολ. Επίσης είναι κομμάτι του αθλητικού σχολείου της περιοχής, Escola Secundária Vitorino Nemésio.

Το ρόστερ

Οι Πορτογάλοι διαθέτουν ένα σχετικά μεγάλο ηλικιακά ρόστερ με πείρα, αξιόλογες μονάδες και παλιούς γνώριμους. Ποιος είναι ο παλιός γνώριμος; Μα φυσικά ο βασικός διαγώνιος της ομάδας, William Bermudez Narvaez (28 χρονών, Κολομβιανός), ο οποίος αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2012/2013 στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Φημίζεται για τα αθλητικά του προσόντα (καρφί στα 3.67 μέτρα και μπλοκ στα 3.50 μέτρα) και για τα σερβίς του, καθώς χτυπάει και με τζαμπ-φλοτ και με τζαμπ-σερβίς. Αγωνίζεται με το νούμερο 4.

Ο επόμενος παίκτης που αποτελεί σημείο αναφοράς είναι το λίμπερο της ομάδας Dennis Jose Del Valle Villalobos (32 ετών, Πουερτορικανός). Εξαιρετικός στην υποδοχή, μέλος της εθνικής του Πουέρτο-Ρίκο με αρκετές ατομικές βραβεύσεις και υψηλά ποσοστά στην υποδοχή. Αγωνίζεται με το νούμερο 7 στη φανέλα του.

Ένας άλλος παλιός γνώριμος της ομάδας μας είναι ο κεντρικός Jakob Günthör (27 χρονών, Γερμανός), όπου αγωνίστηκε με τη Φριντριχσχάφεν στις αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2017/2018 στους ομίλους του Champions League. Καλός επιθετικά και ουσιαστικός στο μπλοκ, κουβαλώντας εμπειρία από μια ισχυρή διοργάνωση όπως το Γερμανικό Πρωτάθλημα. Φοράει τη φανέλα με το νούμερο 12.

O Federico Gomez (29 χρονών, Αργεντίνος) ξεχωρίζει στη θέση των ακραίων. Με παρουσίες στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός παρά το ύψος του (1.90 μέτρα), καλός στην υποδοχή και ουσιαστικός από τη γραμμή του σερβίς. Αγωνίζεται με το νούμερο 2 στη φανέλα του.

Ο Αrmando Fernando Velazquez Escalante (33 χρονών, Βενεζουελάνος) είναι ο βασικός πασαδόρος της ομάδας. Μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του, διαθέτει εμπειρία και πολύ καλό μοίρασμα του παιχνιδιού. Αγωνίζεται με το νούμερο 1.

Ο Caique Oswaldo Ferreira Da Silva (37 xρονών, Πορτογάλος) είναι η παλιοσειρά της ομάδας και το μακροβιότερο μέλος της, καθώς έχει ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές με την ομάδα. Πιστός στην ομάδα, προσδίδει εμπειρία, καλή υποδοχή και καλή επίθεση παρά το ύψος του (1.89 μέτρα). Αγωνίζεται με το νούμερο 13.

Ο Αntony Goncalves (24 xρονών, Βραζιλιάνος) είναι ο 3ος ακραίος της ομάδας και εναλλάσσεται με τον Da Silva. Διαθέτει εκτελεστικότητα, αλλά είναι μέτριος στην υποδοχή. Φοράει τη φανέλα με το νούμερο 11.

Τέλος, ο Matheus de Souza Faustino Pereira (24 xρονών, Βραζιλιάνος) είναι ο 2ος κεντρικός και διακρίνεται για την επίθεσή του ενώ είναι ένας καλός μπλοκέρ. Αγωνίζεται με το νούμερο 15.

Η τακτική

Η Fonte do Bastardo είναι μια έμπειρη ομάδα με παίκτες που προσδίδουν ποιότητα στην υποδοχή, καθώς δίνει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι αυτό, ώστε ο Escalante να μπορεί να μοιράσει το παιχνίδι σωστά στα άκρα και στους κεντρικούς. Επίσης αρκετές φορές επιστρατεύουν και την pipe από τη θέση 6 στην επιθετική τους φαρέτρα. Επίσης είναι πιο φορμαρισμένη από τον ΠΑΟΚ, καθώς δεν είχε διακοπές ή αναβολές στις αγωνιστικές της, ενώ ο ΠΑΟΚ προέρχεται από απραξία 2 εβδομάδων. Όμως θεωρώ ότι η ομάδα δεν είναι τόσο καλή στο μπλοκ, καθώς πέρα ότι δεν είναι "ψηλή" ομάδα στους ακραίους (μόνο ο Goncalves είναι 1.97 και οι υπόλοιποι είναι 1.90 με 1.89), λίγοι είναι οι καλοί μπλοκέρ (Νarvaez, Günthör). Επίσης είναι λίγο μυστήρια στο σερβίς της, καθώς το μοναδικό παιχνίδι που είναι διαθέσιμο δεν έδειξε πολλά πράγματα, ενώ η εικόνα της Peja ήταν αποκαρδιωτική. Σε αρκετά βίντεο με τους παίκτες ατομικά δεν έχω δει κάποια ιδιαίτερη απειλή. Με μια προσοχή στο τζαμπ φλοτ μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην έχει κανένα πρόβλημα.

Το παιχνίδι είναι δύσκολο, αλλά ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει την πρόκριση εστιάζοντας σε υποδοχή, σερβίς και μπλοκ. Η υποδοχή μας είναι το καλό μας χαρτί πλέον και πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, για να ξεδιπλώσουμε όλα τα επιθετικά μας όπλα. Το σερβίς θα παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο, καθώς οι Πορτογάλοι πέρα της Μπενφίκα δεν έχουν συναντήσει αξιόλογους αντιπάλους από το σερβίς. Γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να τους πιάσουμε στον ύπνο και να "καταστρέψουμε" το παιχνίδι τους. Επιπλέον, το μπλοκ μας είναι πολύ καλύτερο από των Λουζιτανών, καθώς διαθέτουμε παίκτες που στήνουν τείχος στο φιλέ και έχοντας διάρκεια στον τομέα αυτό. Επίσης ποντάρω πολλά στην εμπειρία των αθλητών μας. Παίκτες όπως οι Ούντρις, Πετρέας, Κουμεντάκης, Κοκκινάκης, Μπράουν και Ουολς διαθέτουν πολύ μεγάλη εμπερία στο υψηλό επίπεδο, κάπου που οι Πορτογάλοι χωλένουν. Τέλος, θεωρώ ότι η διακοπή θα μας έχει κάνει καλό, καθώς οι παίκτες μας έρχονται με γεμάτες μπαταρίες και χωρίς προβλήματα τραυματισμών. Ο Καλμαζίδης καλείται να δείξει για ακόμα μια φορά τα διαπιστευτήριά του και όσοι από εμάς βρεθούν Παλατάκι ή το δουν στην τηλεόραση καλούνται να δώσουν το σύνθημα της πρόκρισης και να γράψουμε ιστορία!

ΠΑΟΚ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙΣ!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...