Το υψήλο εμπόδιο της Άλμπα και το ντέρμπι κορυφής που έρχεται

Είδαμε ένα σκλήρο παιχνίδι την Τετάρτη βράδυ στο Παλατάκι μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Ρουμάνικης Άλμπα. Μιας ομάδας που τρέχει ένα αήττητο σερί σε Ρουμανία και Ευρώπη, η οποία μας έδειξε την κλάση της προχθές.
Miburosaito
Το υψήλο εμπόδιο της Άλμπα και το ντέρμπι κορυφής που έρχεται

Εκτός από το 3ο, στα άλλα σετ ήταν κοντά οι ομάδες. Το 2ο το κατακτήσαμε, το 4ο το χάσαμε στις λεπτομέρειες και από δικά μας λάθη. Ήταν ένα σκληρό ματς που κράτησε 2 ώρες, σε ένα πυκνό πρόγραμμα αγώνων για την ομάδα μας, με συνεχόμενα ντέρμπι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η κούραση μας ήταν εμφανής και ήταν ο κύριος λόγος που στα κρίσιμα σημεία δεν τα πήγαμε καλύτερα.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά

https://www-old.cev.eu/Competition-Area/MatchStatistics.aspx?ID=45868

1. Η ομάδα το πάλεψε το παιχνίδι, σε κάποια κομμάτια μάλιστα τα πήγε περίφημα (όπως τα μπλοκ). Όμως το παιχνίδι είχε εξωφρενικό ρυθμό για τα δεδομένα Ελληνικής ομάδας + βεβαρημένο πρόγραμμα --> κάναμε λάθη σε κρίσιμα σημεία

Το 1ο σετ μας ήταν από τα καλυτέρα που έχουμε κάνει ως τώρα στο κομμάτι της υποδοχής! Ο λόγος που το χάσαμε ήταν το επίπεδο των αντιπάλων μας & η αστάθεια των ξένων παιχτριών μας στην επίθεση.
Βλέπουμε πως παίζαμε με τέλεια υποδοχή 55% έναντι 43%, είχαμε kill blocks 3 > 1, όμως το σερβις μας δεν πίεσε αρκετά, αλλά η μεγαλύτερη διαφορά ήταν στην επίθεση (43% με 4 λάθη/μπλοκ κατα < 56% με 4 λάθη/μπλοκ κατα).
Και πιο συγκεκριμένα ήταν οι Φιντον και η Κογιαρ που δεν τράβηξαν επιθετικά σε αυτό το σετ (βέβαια η Φιντον με το 83% σε 6 υποδοχές έκανε καλή δουλειά πίσω ενώ η Μερτέκη τράβηξε την ομάδα σε αυτό το σετ), είδαμε τις δυο ξένες να κάνουν πλασεδάκια - καποια στιγμη ο Φλωρος σε ταιμ αουτ προς το τελος του σετ τους ειπε 'στην επιθεση χτυπαμε δυνατα τωρα' - απηύδησε και ο κοουτς...

Σε αντιδιαστολή βλέπουμε τα νούμερα της Ρουσσου και της Στράντζαλη και σκεφτόμαστε λίγο τις επιλογές των ξένων μας...

2. Πάμε να δούμε και την επιθετική αστάθεια της Κογιαρ και γιατί η σκέψη απόκτησης άλλης διαγωνίου ή ακραίας που έχει παίξει διαγώνιος (όπως η Βλαχάκη που σκουπίζει πάγκο στην Γερμανική ομάδα που είναι), τελικά είναι επίκαιρη αν θέλουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα.

Το 2ο σετ παρότι έπεσε η υποδοχή μας, το κερδίσαμε τελικά και ίσως πιο εύκολα απο το 25-22 που δείχνει το σκορ....Γιατι?

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα στη διαγώνιο αν προσέξετε τα στατιστικά. Ανέβηκε η Κογιαρ ενώ η Ρουσσου κινήθηκε σε πιο ρηχά νερά σε αυτό το σετ. Βέβαια να τονίσουμε εδώ πως το μπλοκ-άμυνα μας έκανε καλή δουλειά σε αυτό το σετ, περιορίστηκαν όλες οι ακραίες επιθετικές της Άλμπα (κάνοντας 9 λάθη/μπλοκ κατά στην επίθεση) και έχοντας άσχημα ποσοστά στην επίθεση.
Πήραμε και 4 πόντους από kill block έναντι 1 που πήρε η Άλμπα.

Αν δούμε τα ποσοστά και στους 4 πίνακες που ανέβασα από κάθε σετ ξεχωριστά θα καταλάβουμε και την αστάθεια της Κογιαρ, και να προσθέσω πως δεν είναι το πρώτο παιχνίδι που αυτό συμβαίνει. Έχει την ίδια αστάθεια σε πολλά ματς, είναι ικανή να τελειώσει τη πιο δύσκολη επίθεση αλλά και να χάσει τη πιο εύκολη....

3. Στο 3ο σετ χάσαμε εύκολα και είδαμε μαλιστα στο τέλος του κάποιες αλλαγές του Φλώρου, βάζοντας κάποιες νεαρές ώστε να ξεκουράσει για λίγο τις βασικές.
Είναι το σετ όπου η Μερτέκη έχει αρχίσει να παραδίδει πνεύμα - να κάνει λάθη σε υποδοχή και επίθεση - ενώ οι δύο ξένες συνεχίζουν με την ίδια αστάθεια στην επίθεση...
Ο προπονητής της Άλμπα έδωσε ανάσες σε Δημήτροβα σε αυτό το σετ βάζοντας την Αρτιν στο τέλος του σετ, ενώ άλλαζε συνέχεια και τα λίμπερο, έκανε γενικά καλή διαχείριση δυνάμεων σε αυτό το παιχνίδι με τον γρήγορο ρυθμό.

Το μπλοκ-άμυνα μας δεν απέδωσε σε αυτό το σετ ενώ και τα μπλοκ μας ήταν λίγοτερα από της Άλμπα σε αυτό το σετ. Βλέπουμε πως η αντίπαλη πασαδόρος δεν έπαιξε το κέντρο της σχεδόν καθόλου (1 επίθεση από Νινκοβιτς και 1 από Ρόμαν), φόρτωνοντας τα άκρα της για τα οποία δεν είχαμε απάντηση.

*Ίσως σε αυτό το σετ θα έπρεπε να δούμε περισσότερο Κυπαρίσση...*

4. Βλέπουμε πως οι δυο προπονητές ακολούθησαν ίδια τακτική στις περιστροφές εκτός από τον Σέρβο της Άλμπα, ο οποίος στο 4ο σετ ξεκίνησε την Αρτίν αντί της Δημητρόβα, αλλάζοντας και το σχήμα του ξεκινώντας με περιστροφή 6 - έχοντας ουσιαστικά τη Στράντζαλη στο 4 η οποία ήταν σε πολύ καλή βραδιά, βοηθώντας την Όλγα έτσι επιθετικά αλλά και συνολικά την ομάδα του στο side-out. Βέβαια, μετά από λίγες περιστροφές προτίμησε την εμπειρία της Δημήτροβα και την ξαναέριξε στο ματς αφού πήρε κάποιες ανάσες και βλέπουμε πως η Βουλγάρα τα πήγε εξαιρετικά στην υποδοχή στο κρίσιμο 4ο σετ.

ΓΕΝΙΚA ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΟΚ

--> Είδαμε πολλά μπλοκ έναντι μιας ψηλής ομάδας, η Φιντόν ήταν σε κακή επιθετικά βραδιά αλλά κράτησε υποδοχή και έκανε μπλοκ
--> Ενώ τα συνολικά νούμερα της Κογιαρ δεν φαίνονται άσχημα, όπως είδαμε παραπάνω τα σκαμπανεβάσματα της μέσα στα σετ δεν επιτρέπουν στην ομάδα να αποκτάει ρύθμο μέσα στους αγώνες
--> Η Μαρτίνα έπαιζε με μπαταρισμένο χέρι - δεν έκανε κακό παιχνίδι, μου άρεσε που οι ακραίες - λίμπερο μοιράστηκαν ωραία τον χώρο της υποδοχής σε αυτό το παιχνίδι, ίσως ο Φλώρος όμως έπρεπε να εμπιστευτεί περισσότερο τη νεαρή Παπαδοπούλου στη φάση μπλοκ-άμυνα και να μην φορτώσει τόσο πολύ το χέρι της Μαρτίνας (ειδικά αν σκεφτούμε το πρόγραμμα των αγώνων...)

ΑΛΜΠΑ

--> Η Στράντζαλη ήταν ο στόχος των σερβίς μας αν και οι Δημήτροβα και με την Ίβκοβιτς προσπαθούσαν να την καλύψουν παίρνοντας πολύ χώρο στην υποδοχή. Εξαιρετική υποδοχή από τις δύο, κράτησε και η Όλγα σε αξιοπρεπή επίπεδα την δική της.
--> Στην επίθεση η Όλγα πήρε πολλές μπάλες και έκανε καλό παιχνίδι (και) επιθετικά, η Ρουσσου όμως ήταν το μεγάλο κανόνι τους παίρνοντας πάνω από το 1/3 των επιθέσεων (53 από τις 140)...
--> Βλέπουμε τα ποσοστά της Άλμπα σε υποδοχή και επίθεση και βλέπουμε τη μικρή διαφοροποίηση που έχουν, δείγμα μιας καλοσχεδιασμένης ομάδας αλλά και καλοδουλεμένης ομάδας που δεν κάνει 'κοιλιά' μέσα στα σετ - όπως κάνουμε κατ'επανάληψη εμείς
Αν δείτε και τα στατιστικά τους και τα δικα μας σε υπόλοιπα παιχνίδια, θα δείτε αυτό το pattern να επαναλαμβάνεται...

Δεν λέει κάτι για τη ποιότητα των ομάδων αυτό, αλλά λέει πολλά για το επίπεδο απόδοσης που έχουν αυτή τη περίοδο. Έκανε το 'παράπονο' του ο Αμοιρίδης μετά την Αστερίξ αλλά και μέσα σε αυτή τη βδομάδα σε συνέντευξη του, δεν ξέρω αν θα δούμε αλλαγές τον Γενάρη...

Δεν θα κάνω πρόβλεψη, εξάλλου δεν είμαι καλός στις προβλέψεις :)

ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ

Έχουμε αγώνα με τον Παναθηναϊκό το Σάββατο εκτός έδρας, ένα ακόμα δυνατό ματς μέσα σε αυτόν τον 'διαβολομήνα'...

Ένα παιχνίδι που θα καθορίσει την πρωτιά στο τέλος του πρώτου γύρου.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι ο Φλώρος έχει στοχεύσει σε αυτό το παιχνίδι, από άποψη volume προπόνησης, από τακτικής άποψης (θα έχουν ενδιαφέρον τα 'ματσαρίσματα' των περιστροφών των δύο ομάδων), από ψυχολογικής προετοιμασίας.

Όπως και με το ματς με τον Άρη, γνωρίζει ότι η νίκη απέναντι στον Παναθηναικό για το πρωτάθλημα, είναι πιο σημαντική για τη διοίκηση αλλά και τον κόσμο, από μια πρόκριση επί της Άλμπα.

Τέτοια ματς λένε οι προπονητές 'τα κερδίζεις δεν τα παίζεις', και παρά το τετριμμένο της φράσης, είναι αλήθεια ότι στοιχεία όπως πχ. το πάθος της Ντα Γιονγκ, το αρχηγιλίκι της Μερτέκη, η πονηριά του Φλώρου από τον πάγκο κά., μπορούν να μας δώσουν το παιχνίδι και άρα την πρωτιά!

Τακτικές αναλύσεις μπορούν να γίνουν αλλά στο τέλος θα μετρήσουν άλλοι παράγοντες...

Ένα ματς που το περιμένω όλη τη χρονιά! Ελπίζω οι δύο ομάδες να παίξουν καλό βόλευ και να μην αγχωθούν από τη κρισιμότητα του αγώνα. Είναι οι δύο καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα αυτή τη περίοδο και θα δούμε μια (ακόμα) σκληρή μάχη!

Διαβάστε ακόμη...