Περιστροφές στο βόλεϊ (μέρος 2ο)

Αφού εξηγήσαμε τα βασικά των περιστροφών στο προηγούμενο σχετικό κείμενο, ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες και πως αυτές μπορούν να εξυπηρετήσουν την τακτική του προπονητή ή συγκεκριμένες ανάγκες του παιχνιδιού.
Miburosaito
Περιστροφές στο βόλεϊ (μέρος 2ο)

Θυμίζω τη βασική λειτουργία των περιστροφών και τις θέσεις στο γήπεδο η οποία φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα:

...οι θέσεις δεν αλλάζουν (πχ. το 1 θα είναι πάντα στην ίδια θέση), όμως οι παίχτριες 'κινούνται' μεταξύ αυτών των θέσεων. Ο διαχωρισμός των θέσεων ακολουθεί αριστερόστροφη φορά ενώ οι παίχτριες αν παρατηρήσετε κινούνται δεξιόστροφα (με ανάποδη φορά δηλαδή)

ΟΙ ΕΞΙ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ

Η περιστροφή που παίζει η ομάδα σε κάθε πόντο (ουσιαστικά σε κάθε αλλάγη όπως ήταν το παλιό σύστημα) προσδιορίζεται από τη περιστροφή που βρίσκεται η πασαδόρος.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Όχι από τη θέση αλλά από την περιστροφή. Μπορεί εύκολα να μπερδευτούμε εδώ αφού οι θέσεις πάνω στο γήπεδο κινούνται αριστερόστροφα <> οι παίχτριες κινούνται δεξιόστροφα.

Δηλαδή, έχουμε τη περιστροφή 1 όταν η πασαδόρος ξεκινάει στην κλασική θέση 1 (εύκολο αυτό), όμως έχουμε τη περιστροφή 2 όταν η πασαδόρος έχει ήδη περιστραφεί (πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει από τη θέση 6), κοκ..

Ελπίζω τα παρακάτω σχήματα να το κάνουν πιο εύκολα αντιληπτό.

Παρακάλω επικεντρώστε στη πρώτη στήλη τώρα στην αρχή, όπου εχούμε το βασικό σχήμα (base) πριν γίνει η ''αλλάγη'' (switch) και μετακινηθούν οι παίχτριες στο γήπεδο με βάση τις ανάγκες της ομάδας.

Ξεκινάω με τις περιστροφές που η πασαδόρος βρίσκεται στην πίσω ζώνη. (**S = Setter = πασαδόρος**)

Βλέπουμε στη πρώτη στήλη τη 'αρχική' περιστροφή της πασαδόρου (τη στιγμή που γίνεται το σερβις) και αυτή είναι που ορίζει την περιστροφή της ομάδας γενικά.

Δηλαδή, στην πρώτη εικόνα βλέπουμε την πασαδόρο (S) στο 1 άρα έχουμε την περιστροφή 1, στο κάτω σχήμα η πασαδόρος έχει μετακινηθεί μια θέση (πήγε στη θεση 6) και έχουμε την περιστροφή 2, στην επόμενη εικόνα με αντίστοιχο τρόπο έχουμε την περιστροφή 3 (πρακτικά η πασαδόρος είναι στη θέση 5 αλλά είπαμε μετράμε τις περιστροφές).

Αντίστοιχα, ας δούμε και τις περιστροφές που η πασαδόρος βρίσκεται στη μπροστά ζώνη.

Συνεχίζει την δεξιόστροφη περιστροφή η πασαδόρος και παίζει η ομάδα την περιστροφή 4 με τη πασαδόρο στη θέση 4 (εδω συμπίπτει πάλι η θέση με τη περιστροφή όπως στο 1), μετά έχουμε την περιστροφή 5 με τη πασαδόρο στη θέση 3 και τέλος έχουμε την περιστροφή 6 στη τελευταία περιστροφή της πασαδόρου πριν πάει να σερβίρει από το 1 (πρακτικά όπως βλέπουμε η θέση της εδώ είναι στο 2).

ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΜΠΛΟΚ-ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ SIDE-OUT

Η πρώτη στήλη μας δείχνει το αρχικό σχήμα όπως είπαμε (base) και μας βοηθάει να καταλάβουμε τις περιστροφές.

Όμως πρακτικά μέσα στον αγώνα ο προπονητής μπορεί να μετακινήσει τις παίχτριες του σχεδόν όπου θέλει (μόνο η μετακίνηση σε μπροστά / πίσω ζώνη έχει περιορισμό) ώστε να αξιοποιήσει καλύτερα τα χαρακτηριστικά των παιχτριών του.

Οι επόμενες δύο στήλες μας δείχνουν ενδεικτικά κινήσεις που γίνονται από τις παίχτριες σε φάση μπλοκ-άμυνα (2η στήλη) και σε φάση side-out (3η στήλη). Να σημειώσω πως υπάρχουν αρκετές τακτικές εδώ, απλά θα αναφερθούμε σε μια κλασική εδώ και ίσως επανέλθω στο μέλλον για περισσότερες τακτικές.

Όσον αφορά τις κινήσεις οτάν κάνει η ομάδα είναι λίγο πολύ πιο στάνταρ όσον αφορά το μπλοκ και υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία όσον αφορά την άμυνα και τις θέσεις των παιχτριών. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε μια κλασική κίνηση σε κάθε περιστροφή που συμβαίνει στο μπλοκ-αμυνα, ενώ μπορείτε να πάρετε και μια γεύση από βασικά σχήματα υποδοχής σε κάθε περιστροφή στα παραπάνω σχήματα που ανέβασα.

Ενδεικτικά, ας δούμε την περιστροφή 1.

Σε φάση μπλοκ-αμυνα (σερβίρουμε εμείς δηλαδή - 2η στήλη), έχουμε στη μπροστά ζώνη μια ακραία (P1) θέση 2, μια κεντρικό (M1) θέση 3 και την διαγώνιο μας (O) θέση 4. Αυτές οι τρεις θέλουμε να είναι σε θέση να μπορούν να μετακινηθούν στο βέλτιστο σχηματισμό όσον αφορά το μπλοκ μας (δηλαδή η διαγώνιος να πάει δεξιά στη θέση 2 ώστε να είναι απέναντι από τη 'καλή' επιθετικό του αντιπάλου). Επομένως, κρατάμε σαν σημείο αναφοράς την κεντρικό που δεν θα μετακινηθεί και φέρνουμε τις δύο ακραίες κοντά της ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν πλευρά όσο πιο σύντομα γίνεται μετά το σέρβις που θα γίνει. Στη πίσω ζώνη θα παραμείνει η δεύτερη ακραία στην αριστερή πλευρά να καλύπτει το χώρο άμυνας μεταξύ της μικρής και της μεγάλης διαγωνίου, το λίμπερο (που έχει αντικαταστήσει τη δεύτερη κεντρικό που φαίνεται στο σχήμα) μένει τη θεση 6 καλύπτοντας τη μεγάλη διαγώνιο αλλά και γενικά όλη τη πίσω ζώνη (σε περίπτωση που 'σπάσει' η μπάλα στο μπλοκ), ενώ η πασαδόρος θα πρέπει να τρέξει πίσω από τη διαγώνιο στη δεξιά πλευρά, ώστε να καλύψει τη ευθεία. Όπως βλέπουμε σε αυτόν τον κλασικό σχηματισμό, το μπλοκ-άμυνα είναι προσαρμοσμένο στην αντίπαλο επιθετικό που χτυπάει από τη θέση 4 (της αντίπαλης ομάδας εννοώ), συνήθως από το 4 θα χτυπάει η καλή επιθετικά ακραία των αντιπάλων μας. Το χρησιμοποιούμε αυτό το σχήμα όταν δεν φοβόμαστε πολύ την αντίπαλη διαγώνιο ή ο αντίπαλος βρίσκεται σε περιστροφή που η διαγώνιος του βρίσκεται στη πίσω ζώνη και είναι δυσκολότερο να επιτεθεί.

Σε φάση side-out (σερβίρει ο αντίπαλος δηλαδή - 3η στήλη), η πασαδόρος βρίσκεται στο 1 και για να μην υπάρχει παράβαση στη θέση της θα πρέπει να βρίσκεται πίσω από την ακραία (P1) και δεξιά του λίμπερο (που αντικατέστησε τη 2η κεντρικό που βλέπουμε στο σχήμα), η οποία με το που θα γίνει το σερβις θα τρέξει μπροστά για τη θέση πάσας, η ακραία (P1) που βρίσκεται μπροστά από τη πασαδόρο και δεξιά της κεντρικής M1, θα χτυπήσει από το 2 μετά την υποδοχή, το λίμπερο βρίσκεται ανάμεσα σε πασαδόρο δεξιά και έταιρη ακραία αριστερά και μπορεί να κινηθεί όπου θέλει για να βγάλει το ντουμπλαζ σε περίπτωση που δεν περάσει η μπάλα, ή δεύτερη ακραία (P2) βρίσκεται για την υποδοχή αριστερά του λίμπερο και πίσω της διαγωνίου θα μείνει και αυτη για το ντουμπλαζ εκτός αν είναι καλή επιθετικός και μπορεί να επιτεθει από το 6 (η επίθεση 'pipe' ακούμε συχνά), η διαγώνιος (O) μένει αριστερά για να επιτεθεί από το 4, και η κεντρικός που πρέπει να βρίσκεται δεξιά της διαγωνίου / αριστερά της ακραίας (Ρ1) / μπροστά από το λίμπερο, κάνει κίνηση να επιτεθεί από το κέντρο σε πρώτο χρόνο.

Νομίζω, αντί να τα εξηγώ με λόγια στο χαρτί καλύτερα να δούμε ένα βιντεάκι που εξηγεί τα σχήματα των 6 περιστροφών και βασικές κινήσεις σε μπλοκ-αμυνα / side-out.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τους όρους:
*Serve = μπλοκ-αμυνα
Serve-receive = side-out
Pass = υποδοχή
Set = πάσα
Dig = άμυνα*

*Επίσης στη περιστροφή 3 στο Αμερικάνικο κολλεγιακό πρωτάθλημα, αφήνουν το λίμπερο να σερβίρει, κάτι που στον υπόλοιπο κόσμο ΔΕΝ συμβαίνει, σε εμάς εκεί σερβίρει η 2η κεντρικός*

Ένα ακόμα κατατοπιστικό βιντεάκι που εστιάζει στα σχήματα για υποδοχή, αλλα εξηγεί όλα όσα είπαμε γενικά για τις περιστροφές (και στα δύο κείμενα που ανέβασα) είναι το παρακάτω:

Παρότι είναι μεγάλο σε διάρκεια πρότεινω να του ρίξετε μια ματιά, μιας και τα εξήγει αναλυτικά ενώ δίνει παράδειγματα με βίντεο από αγώνες.
Επίσης, προσέξτε κάποια βασικά tips που χρησιμοποιούν οι προπονητές, όπως ότι οι ακραίες - κεντρικοί που είναι κόντα στη πασαδόρο στις περιστροφές είναι συνήθως οι καλύτερες επιθετικά μεταξύ των δύο, ακόμα μας δίνει μια ιδέα για το 'stacking' για το οποίο θα μιλήσουμε στο μέλλον.

Αυτά σαν μια ακόμα μικρή ενότητα για τις περιστροφές, ελπίζω να βοήθησε το κείμενο!

Θα ακολουθήσουν κι άλλα στο μέλλον πάνω στο θέμα, με μεγαλύτερη όμως βαρύτητα σε λεπτομέρειες.

**Δυστυχώς δεν βρήκα βίντεο στα Ελληνικά ή με Ελληνικούς υπότιτλους, όποιος έχει θέμα με την εξήγηση στα Αγγλικά ας μου στείλει στο φόρουμ και θα βοηθήσω όσο μπορώ**

Διαβάστε ακόμη...