Η ανάλυση της Mursa-Osijek

H MOK Mursa-Osijek ιδρύθηκε το 2012 και εδρεύει στην πόλη Όσιγιεκ (108,048 κάτοικοι) της Κροατίας (απέχει 213 χλμ. από το Ζάγκρεμπ και βρίσκεται στα σύνορα με τη Σερβία).
Κουβανός Κουβανός
Η ανάλυση της Mursa-Osijek

Αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη στο κροατικό βόλεϊ, καθώς από τη δεκαετία του '10 έχει αρχίσει να διεκδικεί τίτλους επί ίσοις όροις από τις παραδοσιακές δυνάμεις του Πρωταθλήματος, HAOK Mladost και OK Ribola Kaštela.

Η ιστορία της ομάδας όμως ξεκινάει από τον προηγούμενο αιώνα. Η ζωή της ξεκινάει το 1963 όταν στην ομώνυμη πόλη θα ιδρυθεί η MOK Željezničar Osijek. Με τη δημιουργία της θα μπει γρήγορα σε ρόλο διεκδικητή και τη δεκαετία του '60 θα βρεθεί στις πρώτες θέσεις του Πρωταθλήματος Γιουγκοσλαβίας (3η θέση και 4η θέση τη χρονιά 1964/1965 και 1965/1966 αντίστοιχα). Μια πορεία όμως που δε θα συνεχιστεί και από τα τέλη της ίδιας δεκαετίας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980 θα βρεθεί στις χαμηλές θέσεις του Πρωταθλήματος.

Η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας όμως θα αλλάξει τα δεδομένα και στο νεοσύστατο Πρωτάθλημα Κροατίας θα βρεθεί ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή φτάνοντας κοντά στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου και του πρώτου Πρωταθλήματος στις σεζόν 1991/1992, 1992/1993 και 1993/1994 και του πρώτου Κυπέλλου στις σεζόν 1992/1993 και 1993/1994 υποκύπτοντας όμως στην ανωτερότητα της HAOK Mladost και περιόστηκε στη 2η θέση και στη θέση του φιναλίστ.

Έκτοτε η ομάδα θα έχει χαμηλές πτήσεις και η αρχή της νέας χιλιετίας θα τη βρει με ιστορικές αλλαγές, καθώς ενώ θα κατακτήσει τη 2η θέση τη χρονιά 2001/2002 θα παύσει να υφίσταται ως σύλλογος. Όμως την αμέσως επόμενη χρονιά θα επανιδρυθεί και θα μετονομαστεί σε MOK Mursa-Osijek ξεκινώντας τη σταδιακή άνοδό της προς την κορυφή. Τη σεζόν 2011/2012 οι κόποι των προηγούμενων ετών θα αποφέρουν καρπούς και θα κατακτήσει τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της και το πρώτο Κύπελλο Κροατίας.

Το 2012 η ομάδα όμως θα αλλάξει ξανά καθεστώς λειτουργίας και σύσταση διατηρώντας το ίδιο όνομα και κάνοντας μια νέα αρχή ως ένας άλλος οργανισμός (ενώ στα αρχεία της Ομοσπονδίας το όνομα της ομάδας υπάρχει στη δεκαετία του 2000, ως ημερομηνία ίδρυσής της δηλώνεται πλέον η 8η Ιουλίου 2012!). Η νέα αυτή σελίδα στην ιστορία της ομάδας θα αποτελέσει και την αρχή της καθιέρωσης της ομάδας σε ρόλο διεδικητή καθώς από τη σεζόν 2012/2013 μέχρι και τη σεζόν 2019/2020 θα βρίσκεται μόνιμα μεταξύ 3ης και 4ης θέσης.

Η χρονιά 2020/2021 θα είναι η καλύτερη στην ιστορία της, καθώς θα τερματίσει στη 2η θέση του Πρωταθλήματος χάνοντας στο τελευταίο παιχνίδι των τελικών από τη HAOK Mladost και θα κατακτήσει το 2ο Κύπελλο στην ιστορία της επικρατώντας, όπως και στο πρώτο Κύπελλο, της OK Ribola Kaštela. Φέτος έχει βάλει ως στόχο την κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος κάτι που αποτύπωνεται και στο εντυπωσιακό ξεκίνημά της, καθώς βρίσκεται στην 1η θέση έχοντας το απόλυτο των νικών (8/8 νίκες και 24 βαθμοί).

Η πορεία στην Ευρώπη

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι Κροάτες απαριθμούν 5 συμμετοχές στο CEV Cup και 6 συμμετοχές στο Challenge Cup χωρίς να παρουσιάσουν κάτι το αξιόλογο. Το ντεμπούτο τους στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 1992/1993 όταν συμμετείχαν για πρώτη φορά στο CEV Cup, φτάνοντας μέχρι τη φάση των 16, ενώ τη χρονιά 1993/1994 έφτασαν πάλι μέχρι τους "16" του CEV Cup χωρίς να καταφέρουν να προκριθούν. Τη χρονιά 1994/1995 η Osijek θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Challenge Cup, αλλά θα αποκλείστει πολύ γρήγορα στη φάση των "32", ενώ και το 1995/1996 θα αγωνιστεί για 2η φορά στη διοργάνωση γνωρίζοντας νωρίς τον αποκλεισμό.

Τη σεζόν 1996/1997 θα αγωνιστεί για 3η φορά στο CEV Cup μένοντας γρήγορα εκτός διοργάνωσης και συνεχίζοντας στο Challenge Cup, όπου θα αποκλείστει νωρίς. Το 2002/2003 οι Κροάτες θα επιστρέψουν στο Challenge Cup με το ταξίδι τους να είναι σύντομο, ενώ το 2003/2004 θα αγωνιστούν στο CEV Cup χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το 2006/2007 θα συμμετάσχουν ξανά στο Challenge Cup αλλά και πάλι η παραμονή τους θα είναι σύντομη, ενώ τη σεζόν 2013/2014 θα αγωνιστούν πρώτα στο CEV Cup και έπειτα στο Challenge Cup για να γνωρίσουν σύντομους αποκλεισμούς και από τις 2 διοργανώσεις.

Το γήπεδο

To γήπεδο της ομάδας είναι το NŠD Gradski vrt (χωρητικότητας 3538 θέσεων), το οποίο εγκαινιάστηκε το 2008 και αποτελεί το στολίδι της πόλης. Είναι ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο με εγκαταστάσεις για μπάσκετ, γυμναστική, χάντμπολ, πισίνες και στίβο! Η χωρητικότητά του μπορεί να φτάσει και τις 4,438 θέσεις όταν διεξάγονται αγώνες μπάσκετ. Έχει φιλοξενήσει διεθνείς διοργανώσεις όπως την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο βόλεϊ γυναικών το 2017 (η Ελλάδα αγωνίστηκε τότε με την Κροατία) και την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο μπάσκετ ανδρών το 2019 (τον όμιλο που αγωνιζόταν η Εθνική Κροατίας).

To ρόστερ

H MOK Mursa-Osijek είναι ιδιαίτερα γνωστή για την επένδυση που έχει κάνει στις ακαδημίες της και τη στήριξη της στα νέα παιδιά, έχοντας ένα ρόστερ με μόνο 2 παίκτες 30 χρονών και μέσο όρο ηλικίας ρόστερ 23.6 χρονών, ενώ οι 10 από τους 14 παίκτες προέρχονται από τις ακαδημίες. Επίσης ως ρόστερ διαθέτει μια τετράδα ακραίων με μέσο όρο ύψους 1.87 m (Bogdanovic 1.83 m, Ilic 1.86 m, Smital 1.86 m και Stankovic 1.93 m) και μια σχετικά ψηλή τετράδα κεντρικών (Karacic 1.96 m, Majer 1.99 m, Prlic 2.01 m και Viloria 2.05 m).

Στο υπάρχον ρόστερ τα φώτα πέφτουν σε ορισμένους παίκτες που δείχνουν ότι κάνουν διαφορά στο κροατικό Πρωτάθλημα:

Ο Davor Bogdanovic (30 χρονών, ακραίος) αποτελεί έναν από τους παίκτες-κλειδιά της ομάδας. Παρά το ύψος του (1.83) είναι ένας αλτικός παίκτης όπου μπορεί να χτυπάει δυνατά και να είναι αποτελεσματικός. Επίσης το σερβίς του είναι ένα δυνατό τζαμπ σερβίς, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και τζαμπ φλοτ, κάνοντάς τον έναν από τους πιο επικίνδυνους σέρβερ της ομάδας. Αγωνίζεται με το Νούμερο 1 στη φανέλα.

Ο Lucas Groc (24 χρονών, πασαδόρος) είναι ένας από τους 2 ξένους της ομάδας (ο άλλος είναι ο Viloria) με το Γάλλο να αγωνίζεται για πρώτη φορά έξω από τη χώρα του. Διαθέτει καλή τεχνική, μοιράζοντας σωστά το παιχνίδι, ενώ με το ύψος του (2.01) συμμετέχει και στο μπλοκ. Αγωνίζεται με το νούμερο 5 στη φανέλα.

Ο Ιvan Μatokovic (28 χρονών, διαγώνιος) είναι γέννημα-θρέμα της Mursa και το "βαρύ" πυροβολικό της ομάδας. Με ύψος 2.05 βαράει πολύ δυνατά από τη θέση 2 χωρίς να διαθέτει κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Είναι ένας "ξυλοκόπος" διαγώνιος που όμως αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή από το σερβίς, καθώς οι "φωτοβολίδες" του έχουν προκαλέσει προβλήματα στην αντίπαλη υποδοχή. Φοράει τη φανέλα με το νούμερο 6.

Ο Paul Marquez Viloria (26 χρονών, κεντρικός) είναι ο 2ος ξένος της ομάδας με το Βενεζουελάνο να έρχεται από το πορτογαλικό Πρωτάθλημα, όπου αγωνίστηκε για μια τριετία. Υπήρξε διεθνής με τη Βενεζουέλα τόσο στις μικρές εθνικές όσο και στην ανδρική ομάδα από το 2014 έως και το 2017 συμμετέχοντας 2 φορές στη World League το 2015 και το 2016 και στο Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής το 2017. Καλός μπλοκέρ που προσδίδει όγκο στο φιλέ, ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στην επίθεση. Φοράει τη φανέλα με το νούμερο 11.

Ο Κresimir Prlic (30 χρονών, κεντρικός) είναι και αυτός γέννημα-θρέμα των ακαδημιών της Osijek και είναι ο παρτενέρ του Viloria στη θέση των κεντρικών. Έμπειρος παίκτης έχοντας κατακτήσει τίτλους με τη HAOK Mladost και επιστρέφοντας συνέβαλλε στην κατάκτηση του Κυπέλλου με την ομάδα που αναδείχτηκε. Γρήγορος μπλοκέρ με καλές τοποθετήσεις, ενώ συμβάλλει επίσης ουσιαστικά στην επίθεση όταν τροφοδοτείται από τον Groc. Αγωνίζεται με το νούμερο 9 στη φανέλα.

Ο προπονητής

Ο Mario Teppert (36 χρονών) είναι ένας φέρελπις προπονητής έχοντας μεγάλη εμπειρία από το γαλλικό Πρωτάθλημα και από την Εθνική Κροατίας αγωνιζόμενος ως ακραίος. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα τo 2018/2019 στην ομάδα που έκανε και τα πρώτα βολεϊκά του βήματα, την Mursa Osijek, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Έχει καταφέρει να "ανεβάσει" την ομάδα ένα σκαλί παραπάνω πετυχαίνοντας την κατάκτηση του περσινού Κυπέλλου Κροατίας και φτάνοντας την ομάδα πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Πλέον είναι αποφασισμένος φέτος να γράψει ιστορία με τη Mursa κάτι που φαίνεται και από το "δυνατό" ξεκίνημα στη σεζόν.

Η τακτική

Η Mursa-Osijek είναι μια ομάδα που βασίζεται στο side-out και την καλή υποδοχή, γεγονός που δίνει στον Groc την ευκαιρία να μοιράσει απρόβλεπτα το παιχνίδι και να αφήνει πολλές φορές τον Μatokovic και Bogdanovic με μονό μπλοκ, ενώ χρησιμοποιεί και τους κεντρικούς στο επιθετικό κομμάτι. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ότι στους 8 αγώνες που έχουν παίξει δεν έχουν απειληθεί ιδιαίτερα από το αντίπαλο σερβίς. Μόνο η Ribola Kaštela στο ντέρμπι της προηγούμενης αγωνιστικής τους πίεσε λίγο με τζαμπ φλοτ και τζαμπ σερβίς και πήρε 1 σετ, ανεξάρτητα άμα έχασε με 3-1. Ο λίμπερο Kraljević (Nούμερο 4) και ο 2ος ακραίος Stanković (Νούμερο 18) είναι μέτριοι υποδοχείς.

Ο ΠΑΟΚ άμα δείξει την ίδια απόδοση στο σερβίς που είχε στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, τότε θα προκαλέσει θέματα στους Κροάτες και ουσιαστικά θα τους βγάλει εκτός αγώνα. Το επόμενο θέμα της Osijek είναι η απουσία απειλής από το σερβίς. Εκτός από τους Bogdanovic, Matokovic και Viloria, oι υπόλοποι διαθέτουν τζαμπ φλοτ σερβίς που δεν είναι ιδιαίτερα απειλητικά και σε πολλά παιχνίδια ο αντίπαλος το έχει εκμεταλλευτεί παίζοντας γρήγορα. Αρκετές φορές μπαίνει και ο Majer (Noύμερο 8, κεντρικός) ως αλλαγή στο σερβίς για να πιέσει με τα τζαμπ φλοτ του. Έπειτα, οι Κροάτες δεν έχουν καλό μπλοκ-άμυνα. Ενώ ο Viloria είναι καλός μπλοκέρ, είναι αργός στις τοποθετήσεις του με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να μην έχει μεγάλο πρόβλημα όταν έχει τον Bogdanovic αντίπαλο στα άκρα.

Ο Prlic καλύπτει το πρόβλημα αυτό όταν είναι μπροστά, καθώς είναι πιο γρήγορος, αλλά δεν είναι εξίσου καλός στο μπλοκ όσο ο Βενεζουελάνος. Ο Groc δε βάζει σωστά τα χέρια του αρκετές φορές. Επίσης, η Mursa δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα ένα δυνατό αντίπαλο (το ντέρμπι με τη HAOK είναι το επόμενό της παιχνίδι), ενώ το κροατικό Πρωτάθλημα είναι χαμηλότερης δυναμικότητας από το ελληνικό. Επομένως, ο ΠΑΟΚ με σοβαρή προσέγγιση πιέζοντας από το σερβίς και έχοντας καλό μπλοκ-άμυνα θα έχει ένα εύκολο απόγευμα την Τετάρτη, καθώς διαθέτει παίκτες με εμπειρία και ικανότητες που κάνουν τη διαφορά έναντι των Κροατών. Επιπλέον το παιχνίδι προσφέρεται και για rotation λόγω και της διαφοράς δυναμικότητας ώστε να προφυλαχθούν όσοι παίκτες ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ "16" ΠΑΟΚΑΡΑ!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...