The CEV Files: CEV Challenge Cup

Αύριο (10/11) ξεκινάει το Ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ με το Δικέφαλο Αετό να αγωνίζεται στο Challenge Cup.
Κουβανός Κουβανός
The CEV Files: CEV Challenge Cup

Mπορεί η διοργάνωση να είναι η τρίτη εν τη τάξει διοργάνωση (προηγούνται το CEV Cup και το Champions League), αλλά όμως είναι μια διοργάνωση με μεγάλη ιστορία (από το 1980) και με τη συμμετοχή ομάδων που έχουν αφήσει τη δική τους εποχή (Maxicono Parma, Lube Macerata, Belogorie Belgorod, Μodena, Treviso κλπ) και ελληνικών ομάδων που έκαναν μεγάλες πορείες (Ορεστιάδα, Παναθηναϊκός, Ε.Α. Πατρών, Ολυμπιακός). Το άρθρο αυτό θα μιλήσει για τη δομή της οργάνωσης και την πορεία του ΠΑΟΚ σε αυτή.

Η δομή του θεσμού

Στο θεσμό αυτό δεν υπάρχουν όμιλοι, αλλά διπλοί αγώνες όπου η πρόκριση κρίνεται στους βαθμούς. Για παράδειγμα, όταν κερδίζεις 3-0 ή 3-1 παίρνεις 3 βαθμούς. Στον επαναληπτικό χρειάζεσαι 2 σετ γιατί αυτά θα σου δώσουν 1 βαθμό και ουσιαστικά προκρίνεσαι γιατί ο αντίπαλος δε θα μπορεί να ισοφαρίσει τους βαθμούς. Και να χάσεις στο τάι μπρέικ θα είναι οι βαθμοί 4-2 υπερ σου. Αν όμως χάσεις με 3-0 ή 3-1 τότε οι βαθμοί θα είναι 3-3 και θα παιχτεί «χρυσό» σετ για το βαθμό που θα δώσει την πρόκριση. Στην περίπτωση νίκης στο τάι μπρέικ, θα πρέπει να κερδίσεις με οποιοδήποτε σκορ, γιατί με «καθαρή ήττα» προκρίνεται ο αντίπαλος, ενώ με ήττα στο τάι μπρέικ θα παιχτεί «χρυσό» σετ για την πρόκριση. Οι διπλοί αγώνες συνεχίζονται και στην τελική φάση. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει F4 αλλά διπλοί ημιτελικοί και τελικοί. Η διοργάνωση ξεκινάει με έναν προκριματικό γύρο και ακολουθούν οι φάσεις των 32, 16, 8, ημιτελικών και τελικών.

Προκριματική φάση (32nd Finals)

Team 1Agg.Team 2Yurydychna Akademіya Kharkiv VCA Amstetten NÖMiddelfart VKPAOK ThessalonikiHalkbank AnkaraMarek Union-Ivkoni DupnitsaUVC Weberzeile Ried im Innkreis VRCK KazincbarcikaVKP Bratislava Epicentr-Podoliany HorodokMaccabi Yeadim Tel Aviv Pärnu VK

Στην προκριματική φάση ξεκινούν όσες ομάδες τερμάτισαν στην πιο χαμηλή θέση στο Πρωτάθλημά τους που οδηγεί στο Challenge Cup (ΠΑΟΚ και Halkbank) ή όσες δήλωσαν συμμετοχή και αρνήθηκαν να αγωνιστούν σε CEV Cup ή Champions League (παράδειγμα ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2017-2018) ή όσες κατέκτησαν το εγχώριο Κύπελλο αλλά η χώρα τους βρίσκεται χαμηλά στην Ευρωπαϊκή κατάταξη (Middelfart VK). Oι 6 που θα προκριθούν θα συμπληρώσουν τις ομάδες της φάσης των 32. Σε αυτή τη φάση δε ξεχωρίζει μόνο ο ΠΑΟΚ αλλά και η Halkbank των Hernandez (διαγώνιος), Vigrass (κεντρικός) και Bruno (ακραίος) με τις 2 ομάδες να είναι τα μεγάλα φαβορί για άνετη πρόκριση στην επόμενη φάση.

Φάση των 32 (16th Finals)

Team 1Agg.Team 2Halkbank Ankara / Marek Union-Ivkoni Dupnitsa–OK Bosna SarajevoTIF Viking BergenUnion Raiffeisen WaldviertelGentofte VolleySaaremaa VKUVC Weberzeile Ried im Innkreis / VRCK Kazincbarcika–Volley SchönenwerdVKP Bratislava / Epicentr-Podoliany Horodok–Pénzügyőr SE BudapestMaccabi Yeadim Tel Aviv / Pärnu VK–Panathinaikos AthensTJ Spartak MyjavaHapoel Yoav Kfar SabaCAI TeruelTectum AchelMiddelfart VK / PAOK Thessaloniki–MOK Mursa OsijekKV PëjaAJ Fonte Bastardo AzoresACH Volley LjubljanaVC Barkom-Kazhany LvivVC LorentzweilerCSA Steaua BucureștiLausanne UCStroitel MinskYurydychna Akademіya Kharkiv / VCA Amstetten NÖ–Levski SofiaSporting CP LisboaOK NišOmonia NicosiaNarbonne Volley

Η διοργάνωση έχει καθορίσει τόσο τον αντίπαλο του ΠΑΟΚ σε αυτή τη φάση όσο και τις διασταυρώσεις στις επόμενες φάσεις, δημιουργώντας 2 «δέντρα». Στη φάση των 32 κάνουν την εμφάνισή τους ομάδες που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Πέρα του Παναθηναϊκού οι ομάδες που θα απασχολήσουν είναι η Teruel του φοβερού Andres Villena (διαγώνιος) και των παλιών γνώριμων από τη θητείας τους σε Παμβοχαϊκό και Ε.Α. Πατρών αντίστοιχα Petty και Ereu (ακραίοι), η πολύπειρη σε διοργανώσεις ACH Volley των Gjorgiev (διαγώνιος), Šket (ακραίος) και Todorović (πασαδόρος), η Sporting CP των Leon και Dvoranen (ακραίοι), Gelinski (πασαδόρος) και Costa και Alvarez (διαγώνιοι), για να κλείσει το γκρουπ η ισχυρή φέτος Narbonne (βρίσκεται στη 2η θέση του γαλλικού Πρωταθλήματος) των Uriarte (πασαδόρος), Araujo (διαγώνιος), Zanotti και Verissimo (ακραίοι) και Martin Ramos (κεντρικός). Ο ΠΑΟΚ σε περίπτωση πρόκρισής του θα αντιμετωπίσει την Οsijek από την Κροατία, η οποία όπως και στην περίπτωση της Middelfart δεν αποτελεί δύσκολος αντίπαλος.

Φάση των 16 (8th Finals)

Team 1Agg.Team 2Halkbank Ankara / Marek Union-Ivkoni Dupnitsa–OK Bosna SarajevoTIF Viking BergenUnion Raiffeisen WaldviertelGentofte VolleySaaremaa VKUVC Weberzeile Ried im Innkreis / VRCK Kazincbarcika–Volley SchönenwerdVKP Bratislava / Epicentr-Podoliany Horodok–Pénzügyőr SE BudapestMaccabi Yeadim Tel Aviv / Pärnu VK–Panathinaikos AthensTJ Spartak MyjavaHapoel Yoav Kfar SabaCAI TeruelTectum AchelMiddelfart VK / PAOK Thessaloniki–MOK Mursa OsijekKV PëjaAJ Fonte Bastardo AzoresACH Volley LjubljanaVC Barkom-Kazhany LvivVC LorentzweilerCSA Steaua BucureștiLausanne UCStroitel MinskYurydychna Akademіya Kharkiv / VCA Amstetten NÖ–Levski SofiaSporting CP LisboaOK NišOmonia NicosiaNarbonne Volley

Στη φάση των 16 αρχίζουν οι διασταυρώσεις που ανέφερα παραπάνω και ο λόγος που κράτησα και τις 32 ομάδες είναι για να παρουσιάσω αναλυτικά αυτές τις διασταυρώσεις, ενώ η χρήση χρωμάτων είναι μεγάλης σημασίας για την ανάλυση.

Στη φάση αυτή τα ζευγάρια έχουν καθοριστεί και ουσιαστικά ο νικητής ενός ζευγαριού στη φάση των 32 θα παίξει με το νικητή του αμέσως επόμενου ζευγαριού από την ίδια φάση. Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ προκρίνεται και παίζει με την Osijek στους 32. Αν κερδίσει, θα παίξει στους 16 με το νικητή του ζευγαριού KV Pëja – AJ Fonte Bastardo Azores (εξ' ου και το ίδιο χρώμα σε αυτές τις τέσσερις ομάδες στον πίνακα. Άλλο παράδειγμα, ο νικητής του ζευγαριού Sporting CP - OK Niš θα παίξει στους 16 με το νικητή του ζευγαριού Ομόνοια – Narbonne. Η χρήση διαφορετικών χρωμάτων δείχνει ουσιαστικά τα ζευγάρια για τους 16 της διοργάνωσης.

Φάση των 8 (4th Finals)

Στη φάση των 8 ισχύει ότι και στην προηγούμενη φάση με τη χρήση των χρωμάτων να απεικονίζει τις διασταυρώσεις, όπου το ένα χρώμα διασταυρώνεται με το αμέσως επόμενο. Για παράδειγμα, σε περίπτωση πρόκρισης του ΠΑΟΚ στη φάση των 8 θα αντιμετωπίσει έναν εκ των ACH Volley, VC Barkom-Kazhany Lviv, VC Lorentzweiler και CSA Steaua București. Άλλο παράδειγμα, αν ο Παναθηναϊκός προκριθεί στους 8, τότε θα αντιμετωπίσει έναν εκ των CAI Teruel, Tectum Achel, Hapoel Yoav Kfar Saba και TJ Spartak Myjava.

Hμιτελική φάση (Semi-Finals)

Πάλι έχουμε το ίδιο μοτίβο, όπου χρησιμοποιώντας τα χρώματα η ομάδα που θα προκύψει από ένα ζευγάρι χρωμάτων θα αναμετρηθεί με την ομάδα που θα προκύψει από το αμέσως επόμενο ζευγάρι χρωμάτων. Για παράδειγμα, αν ο ΠΑΟΚ προκριθεί στους 4, θα αντιμετωπίσει έναν εκ των Lausanne UC, Stroitel Minsk, νικητή του Yurydychna Akademіya Kharkiv / VCA Amstetten NÖ, Levski Sofia, Sporting CP, OK Niš, Ομόνοια και Narbonne.

Τι σημαίνουν οι διασταυρώσεις για τον ΠΑΟΚ;

Ότι ο ΠΑΟΚ με σοβαρή νοοτροπία και χωρίς τραυματισμούς μπορεί να φτάσει μέχρι τους 8 της διοργάνωσης. Η Middelfart, η Osijek, η Pëja και η Fonte Azores είναι ομάδες στα μέτρα του ΠΑΟΚ με τους Πορτογάλους να είναι η πιο «δυνατοί» μεταξύ των 4 ομάδων με παίκτες όπως οι Velásquez (πασαδόρος), Gómez και da Silva (ακραίοι), Bermudez (διαγώνιος, έπαιξε και στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2012/2013) και Günthör (κεντρικός). Η Osijek και η Peja είναι ομάδες που δεν έφτασαν ποτέ πέρα από τους 32 ενώ έχουν σποραδικές εμφανίσεις, ενώ η Middelfart επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από 43 χρόνια! Για τις επόμενες φάσεις, όπως αυτής των 8, εκτός της ενίσχυσης θα παίξουν και άλλοι παράγοντες όπως το γεγονός ότι είναι ακόμα μακριά αυτό το σενάριο και στο βόλεϊ (όπως και στη ζωή) όλα αλλάζουν απρόβλεπτα.

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει πολύ καλύτερες και πιο έμπειρες μονάδες από τις ομάδες αυτές. Το μόνο που απασχολεί είναι τόσο ο παράγοντας κούραση, καθώς όλες αυτές οι ομάδες βρίσκονται σε μακρινούς προορισμούς, όσο και η κακή νοοτροπία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 3 χρόνια όπου ο ΠΑΟΚ δεν αντιμετώπιζε με σοβαρότητα τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γνωρίζοντας εξευτελιστικούς αποκλεισμούς από τη Φρανκφούρτη, την Όλστιν και τη Μπάρκοβ, απόρροια των τραγικών προπονητικών επιλογών και της κάκιστης διοικητικής νοοτροπίας. Πιστεύω ότι η παρουσία Καλμαζίδη αποτελεί εγγύηση για να είναι ο ΠΑΟΚ αντάξιος των προσδοκιών και να κάνει το όνομά του γνωστό ακόμα περισσότερο εκτός Ελλάδος.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΠΑΟΚΑΡΑ! ΔΙΠΛΟ ΜΕΣ ΤΗ ΔΑΝΙΑ!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...