Στο μικροσκόπιο το ματς με τις Αμαζόνες

Αντιμετωπίσαμε και καταφέραμε με κάποια δυσκολία -κυρίως μας κόντραρε σε 2 σετ του παιχνιδιού- να περάσουμε το εμπόδιο των μαχητικών Αμαζόνων.
Miburosaito
Στο μικροσκόπιο το ματς με τις Αμαζόνες

Μια ομάδα που όπως είπαμε έχει πολύ καλό μπλοκ αλλά αδυναμία στο side-out. Και αυτό φάνηκε σε αυτό το ματς, αφού είναι η πρώτη ομάδα που αντιμετωπίσαμε και είχε περισσότερα μπλοκ από εμάς!

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι έγινε στο ματς.

Τακτική ανάλυση

Αρχίσαμε με το γνωστό μας σχήμα, Ντα Γιονγκ στο 1, Μερτέκη στο 2, Πολυνοπούλου στο 3 (και Καλαντάτζε στο 6 - όπου την άλλαξε το λίμπερο), Κογιαρ στο 4 και Γιαε στο 5. Επομένως επιλέγει ο κόουτς περιστροφές όπου Μερτέκη, Πολυνοπούλου και Κογιαρ έπαιζαν μαζί μπροστά στο μπλοκ (δυνατή τριάδα), και το κοντό σχήμα με Αννούλα και τις δίδυμες που όταν ερχόντουσαν μετά μπροστά για τρεις περιστροφές μας μείωνε την ικανότητα για μπλοκ (ρίσκο του προπονητή).

Το σχήμα απέδωσε άριστα στο 1ο σετ το οποίο και πήραμε άνετα.

Στο σετ 2 όμως άλλαξαν οι Αμαζόνες ροτεισον & η μικρή τρικυμία της Σταματίας κυρίως στην υποδοχή (η οποία μπήκε αλλαγή στη θέση της Μερτέκη), είχε σαν αποτέλεσμα να ζοριστεί η ομάδα. Βασικά, κι εγώ είχα πρώτη αίσθηση οτι έπαιξε άσχημα η ομάδα γενικά, βλέποντας όμως τα στατιστικά αλλά και τον αγώνα ξανά, θα πω ότι δεν είχαμε και τόσο άσχημη εικόνα τελικά. Κυρίως κολλήσαμε σε συγκεκριμένες περιστροφές προς τα τέλη των σετ (2 και 3 βασικά).

Είχαμε μια αστάθεια δηλαδή, η οποία όμως είναι δικαιολογημένη για αυτή τη περίοδο. Συγκεκριμένα στο 2ο σετ (το οποίο και χασαμε), τα σημεία που δεν αντιδράσαμε σωστά, είναι μια κακή επίθεση της Κογιαρ και δύο κακές υποδοχές μετά (μια της Ξανθοπούλου και μια της Σταματίας). Από 23-21 που είμασταν μπροστά, χάσαμε 23-25 μη μπορώντας να ξεκολλήσουμε από τη περιστροφή. Αρχή είναι ακόμα και δουλεύεται η ομάδα, λάθη τέτοια θα γίνονται μέχρι να δέσουν μεταξύ τους τα κορίτσια.

Στα επόμενα σετ είδαμε (παραδόξως) τις ίδιες περιστροφές από τον Φλώρο, όμως με τη Μερτέκη ξανά στο παιχνίδι, η οποία προσέφερε τα μέγιστα στην ομάδα και έτσι καταφέραμε να πάρουμε τα δύο επόμενα σετ.

Βλέπουμε από τα στατιστικά πως η Ντα Γιονγκ έπαιξε 66 μπάλες στα άκρα και 31 στο κέντρο, μια αναλογία εμφανώς καλύτερη από τον αγώνα με τον Εύοσμο (53 και 15 αντίστοιχα), με την έννοια ότι έπαιξε περισσότερο πρώτο χρόνο παρά τη χειρότερη τέλεια υποδοχή που είχε να διαχειριστεί (σήμερα είχαν Μερτέκη 35%, Σταματία 30%, Γιαε 43%, Ξανθοπουλου 56%), όταν με τον Εύοσμο συνολικά ο μέσος όρος ήταν κοντά στο 50%. Βέβαια, σε αυτά τα νούμερα βοήθησε κυρίως το 4ο σετ, όπου η ομάδα έπαιξε πολύ καλύτερα και η Ντα Γιονγκ άρχισε να βρίσκει καλύτερη συνεργασία με τα κέντρα της, βγάζοντας και μερικές απίστευτες πάσες!

Προσωπικά περίμενα κάποια τακτική αλλαγή από τον Φλώρο μετά το δεύτερο σετ, αλλά επέμεινε στο σχήμα του, και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του μετά τον αγώνα, νομίζω ότι έχει στο μυαλό του τα Ευρωπαικά ματς αλλά και τα δύσκολα Ελληνικά που έρχονται...

Σκόρπιες σκέψεις για την ομάδα

1. Οι δύο βασικές μας κεντρικές συνεχώς βελτιώνονται, βέβαια η Πολυνοπούλου ήταν ήδη εξαιρετική, αλλά και η Αννούλα δείχνει να ανεβαίνει - ενώ φαίνεται να έχει και εξαιρετική σχέση με τη Ντα Γιονγκ.

2. Μου αρέσει που βλέπω την Ντα Γιονγκ να ενθαρρύνει τις συμπαίχτριες της συνεχώς (σαν μια σωστή πασαδόρος δηλαδή), αλλά το αρχηγηλίκι που εκπέμπει η Μερτέκη όταν η ομάδα ζορίζεται είναι εξίσου σημαντικό.
Μακάρι να το συνεχίσει, γιατί η απόδοση της θα είναι το βαρόμετρο για τη πορεία μας στο πρωτάθλημα.

3. Στη δήλωση του Φλώρου, το πρώτο κομμάτι της μεταφέρθηκε ολόκληρο ("κερδίσαμε το ματς αλλά δεν είδα βελτίωση"), αλλά το δεύτερο κομμάτι που μιλάει για τη προπόνηση της ομάδας μεταφέρθηκε λιψό.

Μίλησε, λοιπόν, για αλλαγή ΦΟΡΤΟΥ στη προπόνηση εκτός των άλλων, με στόχο τα επόμενα παιχνίδια (μάλλον CEV;), ίσως αυτό εξηγεί και την έξτρα κούραση των διδύμων σε αυτό το ματς.

4. Φαίνεται πως η Γιαε δεν ζορίζει το σώμα της ακόμα, δεν πηδάει στα ύψη που μπορεί (αν και τα χτυπήματα της είναι δυνατά), χάνει σε μπλοκ επομένως συγκριτικά με τη Φιντον, η οποία προσφέρει και στο μπλοκ και στην υποδοχή.

5. Πολλά λάθη από Ντα Γιονγκ ΚΑΙ σήμερα στις πάσες, ακόμα δεν βρίσκεται αποτελεσματικά με τις συμπαίχτριες της, πράγμα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΙΚΟ, απλά το αναφέρω για να μη παρασυρόμαστε (και για τις δύο δίδυμες ισχύει αυτό βέβαια), είναι μόλις 10 μέρες στην ομάδα! Θέλει καιρό να βρεθούν οι δίδυμες με τις συμπαίχτριες τους.

6. Στα άλματα και στα πεσίματα στο ΠΑΡΚΕ φαίνεται πόσο ακατάλληλο γήπεδο είναι η Μίκρα, μόνο και μόνο που το Παλατάκι εχει ΤΑΡΑΦΛΕΞ είναι επαρκής λόγος για να μετακομίσει εκεί μόνιμα η ομάδα.

Ας πούμε, χθες δεν κατάλαβα για ποιο λόγο δεν έγινε εκεί το ματς αφού ήταν άδειο το Παλατάκι.

Στα ματς που θα δώσει η ομάδα σε Παλατάκι, Ρέντη και σε όποια Ευρωπαικά παίξει, θα δείτε άλλες ταχύτητες από την ομάδα, λόγω του τάραφλεξ και μόνο, αλλά είπαμε, οι ερασιτεχνισμοί του ερασιτέχνη συνεχίζονται - πχ. όπως ας πουμε ακόμα δεν έχουν ανεβάσει ελεύθερο τον αγώνα με Ολυμπιακό ενώ υπάρχουν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ (κυριολεκτικά) βίντεο από τον αγώνα στο διαδίκτυο...

7. Είχαμε χαμηλά ποσοστά στις επιθέσεις από τα άκρα με τις Αμαζόνες, άρα θα μπορούσαμε να κριτικάρουμε πιο αυστηρά τις ακραίες μας, αλλά εχώ ξαναπεί πως τα απαρχαιωμένα στατιστικά της ομοσπονδίας (με χαρτί και μολύβι τα κρατάνε), είναι άχρηστα στο σημερινό βόλει, για αυτό και δεν μένω πολύ στα χαμηλά τους ποσοστά.

Αν είχαμε το match report θα βλέπαμε πόσα errors είχαν οι ακραίες στις επιθέσεις τους. Αυτή είναι και μια διαφορά με το 'Αμερικάνικο΄σύστημα παρουσίασης των στατιστικών όπου συνυπολογίζουν και τα errors στο τελικό ποσοστό αποτελεσμάτικοτητας στην επίθεση, ενώ οι Ευρωπαίοι παρά το ότι το καταγράφουν- δεν το συνυπολογίζουν. Καλά να μη μιλήσουμε για αυτά της ομοσπονδίας...

Ο Καραμπέτσος υποσχέθηκε σύγχρονα στατιστικά και στις γυναίκες απο μέσα Νοεμβρίου, περιμένουμε να δούμε αν θα το κάνει τελικά.

Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να έχουμε πιο ακριβή εικόνα, αφού άλλο πράγμα μια επίθεση να φύγει εντελώς αουτ (error καταγράφεται) και άλλο μια ακραία να χτυπήσει τη μπάλα στο αντίπαλο μπλοκ με τέτοιο τρόπο ώστε να ξαναγυρίσει στο τερεν μας και να κάνουμε καινούργια επίθεση με καλύτερες συνθήκες - αυτό θα μετρήσει σαν μια άστοχη επίθεση αλλά στη πραγματικότητα ήταν μια ΚΑΛΗ επιλογή της επιθετικού παρά του ότι 'πέφτουν' τα ποσοστά της με αυτό τον απαρχαιωμένο τρόπο μέτρησης στατιστικών.

8. Αυτή η ομάδα χτίστηκε από τον Μάσεκ πάνω στο καλό μπλοκ-άμυνα, το οποίο συνεχίστηκε από τον Φλώρο - ο οποίος προσπάθησε να βελτιώσει και το side-out. Αυτή η στόχευση στο καλό μπλοκ-άμυνα ΔΕΝ περιμένω να αλλάξει από τον ΠΑΟΚ, δείχνει να είναι στρατηγική μας επιλογή.

Πάνω σε αυτό θέλω να σημειώσω πως από τις βασικές μας ακραίες + διαγώνιο, ΜΟΝΟ η Μερτέκη και η Γιαε έχουν πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά. Η Κογιαρ, αλλα πολύ περισσοτερο η Φιντον (που είναι και ακραία), μερικές φορές φέρονται σαν όρθια ξύλα στη φάση της άμυνας. Ειδικά όταν η μπάλα πάει χαμηλά κάτω από το ύψος του γόνατου τους. Ίσως είμαι αύστηρος στην έκφραση μου, αλλά πρέπει να βελτιωθούν πολύ σε αυτό το κομμάτι. Ειδικά η Φιντον. Γιατί όσο καλή υποδοχή και μπλοκ να έχει, στον ΠΑΟΚ - ο οποίος ποντάρει στη καλή άμυνα - θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να συνεισφέρει στην άμυνα όταν βρίσκεται στη πίσω ζώνη.

Η Γιαε θα βελτιώθει σταδιακά στα άλλα κομμάτια του παιχνιδιού όσο θα περνάει ο καιρός, αλλά στην άμυνα είναι ήδη γατόνι (μαζί με τη Ντα Γιονγκ φυσικά)!

Διαβάστε ακόμη...