Ο προπονητής ... χωρίς όνομα

Βασικό σημείο αναφοράς αλλά και βασικός πυλώνας για την κάθε ομάδα, είναι ο εκάστοτε προπονητής της.
Αρχέγονος Αρχέγονος
Ο προπονητής ... χωρίς όνομα

Το ίδιο ισχύει για κάθε αγώνισμα, ατομικό ή ομαδικό, και φυσικά και για το ποδόσφαιρο.

Εμείς θα περιοριστούμε στην κουβέντα μας στο ποδόσφαιρο. Μιας και ο περιβάλλοντας χώρος αυτής της ιστοσελίδας είναι καθαρά ποδοσφαιρικός.

Αν θέλουμε να διευρύνουμε λίγο την έννοια «προπονητής» εύκολα θα καταλήγαμε και στην έννοια και σημασία της λέξης ΔΑΣΚΑΛΟΣ.

Δάσκαλος της γνώσης, της ψυχής, του ήθους, της φιλοσοφίας.

Πολλά μεγάλα ονόματα της ιστορίας του πνεύματος, υπήρξαν δάσκαλοι – προπονητές πολύ μεγάλων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο κάθε προπονητής θα πρέπει να νιώθει αλλά και να είναι δάσκαλος, γονιός, κηδεμόνας, ο μεγάλος αδερφός, φίλος, σύντροφος, συνοδοιπόρος, συναγωνιστής, υποστηρικτής, οπαδός, και γιατί όχι και ο πνευματικός του κάθε ποδοσφαιριστή της ομάδας.

Αναγκαίες και οι γνώσεις του ως γυμναστής αλλά και βασικές γνώσεις, έστω και εμπειρικές, της υγιεινής του ανθρώπινου σώματος. Επειδή όμως έχει να κάνει και με την κάθε διοίκηση, καλό είναι να μπορεί να αντιληφθεί τους κανόνες της διοίκησης και διαχείρισης μιας ΠΑΕ. Στοιχείο που θα του επιτρέψει να συνεννοηθεί ευκολότερα και καλύτερα με την κάθε διοίκηση.

Απολύτως αναγκαίο και καθοριστικό στοιχείο είναι και το επικοινωνιακό. Και επειδή ένα βασικό στοιχείο, επίσης, στην κάθε ομάδα είναι οι φίλαθλοι, ο πολύς κόσμος καλό είναι να γνωρίζει κάτι τις από την θεωρία των μαζών, την ψυχολογία τους, τη κοινωνική τους σύνθεση.

Μα πριν απ' όλα, να αγαπά αυτό που κάνει και να σέβεται το επάγγελμά του.

Η εργασιομανία του θα ήταν ένας πολύ καλός οδηγός για όλους, αλλά κυρίως για τους ποδοσφαιριστές του.

Και επειδή ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης, καλό είναι το επιτελείο του να μην είναι τυχαίο. Ο καθένας να έχει τον τομέα του και έτσι όλοι μαζί να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Πολύ σημαντικό και άξιο αναφοράς είναι το οικονομικό μέρος μιας τέτοιας συνεργασίας.

Ζούμε σε μία εποχή που τα πάντα καθορίζονται από το χρήμα.

Ιδιαίτερα στον χώρο του ποδοσφαίρου το πράγμα έχει ξεφύγει. Η χρηματιστηριακή αξία των ομάδων, των προπονητών, των ποδοσφαιριστών χτυπάει ταβάνι (αν υπάρχει κάτι τέτοιο). Από μεταγραφική σε μεταγραφική περίοδο, τα ποσά πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Μεγάλοι επενδυτές, μεγάλα funds, επενδύουν όλο και περισσότερα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, πρέπει να μάθουμε και εμείς οι φίλοι του ποδοσφαίρου να κρίνουμε, να δεχόμαστε ή να απορρίπτουμε το κάθε τι.

Οι εποχές που το μεράκι μιας ομάδας ατόμων (βλέπε μετανάστες στην περίπτωση της ομάδας μας) έστηναν έναν σύλλογο, έχει παρέλθει. Τα σημερινά δεδομένα και τα κριτήρια είναι άλλα.

Γι' αυτό κάθε φορά που κρίνουμε μία επιλογή, καλό είναι να λειτουργούμε με όρους του σήμερα. Και επειδή καθρέπτης της δουλείας του προπονητή είναι έτσι και αλλιώς η απόδοση της ομάδας και τα αποτελέσματά της, ας είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγησή τους.

Και είναι καιρός για εμάς τους φιλάθλους να ιεραρχήσουμε τα θέλω μας. Προσωπικά προτιμώ την απόδοση και την ποιότητα της ομάδας στο παιχνίδι της, και με βάση αυτό να πετυχαίνει και το καλό αποτέλεσμα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι και θέαμα. Έτσι κέρδισε όσα κέρδισε στο πέρασμα των χρόνων.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια την σκοπιμότητα του πράγματος. Μήπως τελικά ένα μείγμα όλων όσων γράψαμε παραπάνω είναι και το ζητούμενο;

Διαβάστε ακόμη...