Παίκτης, Μαθηματικός και Γεωμέτρης!

Ο Ευπαλίνος ήταν ένας σπουδαίος Μεγαρίτης αρχιτέκτονας...
Ακρίτας
Παίκτης, Μαθηματικός και Γεωμέτρης!

Έγινε διάσημος με το σπουδαίο έργο του, το Ευπαλίνειον όρυγμα στη Σάμο, μια σήραγγα μήκους περίπου 1 χλμ. και διατομής περίπου 1,75 x 1,75 μ. που  κατασκευάσθηκε γύρω στα 550 με 530 π.Χ.

Η ακρίβεια των αριστοτεχνικών δημιουργιών του Ευπαλίνου, άλλαξε τον αρχαίο κόσμο, ειδικά την Σάμο και ξεπέρασε ακόμη τα λέιζερ και τους υπολογιστές που κατασκεύασαν την υποθαλάσσια ζεύξη της Μάγχης 2400 χρόνια μετά. Μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας αφήσει άφωνους.

Όπως αφήνει άφωνους όλους τους Έλληνες και ξένους που παρακολουθούν τον Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, και τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ ειδικότερα, σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Ο Πρίγιοβιτς είναι Σέρβος ποδοσφαιριστής. Θα γίνει ακόμη περισσότερο διάσημος με τις «Ευπαλίνειες εκτελέσεις» των αντιπάλων τερματοφυλάκων....και τι εννοώ.

Το ποδόσφαιρο ως γεωμετρικόν άθλημα, στηρίζεται στη γνώση και την ακρίβεια των εκτελέσεων της τακτικής του κάθε συστήματος που επιλέγει ο προπονητής. Όταν δε ο αντίπαλος προπονητής είναι «διαβασμένος», τότε ένας η και περισσότεροι παίκτες πρέπει να συνδυαστούν (να κάνουν μια κομπίνα=συνδυασμός=combination) και να επιτύχουν με την τρέλα, την εκτελεστική τους δεινότητα ή και τα δύο μαζί, την ανατροπή της εμπλοκής των επιθετικών σχεδίων μας.

Ο «ποδοσφαιρικός Ευπαλίνος» ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς, κάτοικος της χερσονήσου του Αίμου γαρ μπορεί γονιδιακά να μην ανήκει στην Ελληνική φυλή, αλλά σίγουρα κάποια σχέση θα έχει με τους λάτρεις του έρωτα, ταξιδιάρηδες προγόνους μας. Δεν εξηγείται αλλιώς η φονικότητα σε κάθε άγγιγμα της στρογγυλής Θεάς η ακρίβεια των εκτελέσεων του, η γεωμετρική τους μελέτη φανερώνει γνώστη των μυστικών των μαθηματικών των στοϊκών φιλοσόφων, εξάλλου η Σέρβικη σχολή ποδοσφαίρου βγάζει τακτικά ποδοσφαιρικούς μύστες, ανθρώπους οι οποίοι φτάνουν σε μοναδικά επίπεδα πνευματικής επαφής και ευφυΐας με το άθλημα και «μιλάνε» στην μπάλα, στην σφαίρα που μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Ρωτήστε τους τερματοφύλακες της σουπερλιγκ...

Ας επιστρέψουμε στην γεωμετρία, όλα ξεκίνησαν για μένα στην Ξάνθη, Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς αντικατέστησε τον Ευθύμη Κουλούρη στο 59' και τέσσερα λεπτά αργότερα σκοράρει «γράφοντας» στο ταμπλό το 1-2 για τον ΠΑΟΚ. Η μπάλα βρίσκεται πάνω από τα εφτά μέτρα ύψος με τον Αλεξάντερ...επιμένω...Αλεξάντερ...να έχει μέτωπο προς αυτήν. Ο ίδιος βρίσκεται κάτι παραπάνω από δύο μέτρα, έξω και δεξιά από την μεγάλη περιοχή του αντιπάλου προς τον άξονα, για να είμαι ακριβής, κανένας αντίπαλος δεν περιμένει το μαγικό που θα κάνει και φυσικά φαντάζονται ότι έχουν χρόνο να τον εμποδίσουν μέχρι να κάνει κάποια κίνηση γι' αυτό και στέκουν μακριά του. Όμως ο «ποδοσφαιρικός Ευπαλίνος» στο μαθηματικό του μυαλό έχει υπολογίσει τα πάντα...ακόμη και την θέση του τερματοφύλακα, ακόμη και την δύναμη του αέρα που θα χτυπήσει πλευρικά την μπάλα. Έτσι, σε μια αερική κίνηση, με την σωστή απόσταση αριστερού και δεξιού ποδιού και τον θώρακα στο σωστό ύψος να κατεβάζει την μπάλα...κι ενώ ολόκληρο το σώμα ταυτόχρονα αλλάζει κατεύθυνση, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου κοιτάζει διαγώνια την εστία.

Ο εγκέφαλος δίνει τώρα εντολή να αφεθεί η μπάλα και να αναπηδήσει μία φορά στο χορτάρι, έτσι σκόπιμα, δίνει τον χρόνο στο δεξί πόδι να ευθυγραμμιστεί με το σκοπευτικό μάτι του εκτελεστή. Η τέλεια νοητή γραμμή για όσους έχουν παίξει επιθετικοί...ο φόβος και ο τρόμος των τερματοφυλάκων που νιώθουν την καρδιά τους να προσπαθεί με αγωνία να μείνει στην θέση της. Τα χιλιοστά του δευτερολέπτου περνούν βασανιστικά...στα κορμιά των τριών ξεχασμένων παικτών της ομάδας της Ξάνθης χτυπά ένας μάταιος συναγερμός και αρχίζουν να τρέχουν προς τον μελλόντικό τους εκτελεστή...μ ά τ α ι α. Στο μυαλό των τεσσάρων άμεσα εμπλεκομένων παικτών το τι θα επακολουθήσει είναι πλέον δεδομένο, δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα διαφορετικό. Ο Πρίγιοβιτς τραβάει την σκανδάλη και το «τόπι» καταλήγει στου πλεκτού την γωνία εκείνη, που του υπέδειξε νοερά το μαθηματικό του μυαλό και εκτέλεσε το κορμί διαβήτης που διαθέτει.

Αυτός είναι ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς και ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός που γεννήθηκε το 1990 μ.Χ και όχι το 540 π.Χ όπως ο Ευπαλίνος.. Το φαινόμενο που έχει τατουάζ τον Εθνικό ΄Ήρωα των Σέρβων «Μέγα Δούσαν», και το μάτι του «Μέγα Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος» στο διαβητένιο του κορμί τα λένε όλα... «Μην με πειράξετε, γιατί αν το κάνετε, θα ανταποδώσω» ... μετράει ήδη 14 γκολ σε 28 παιχνίδια...τυχαίο;

Το youtube ήδη κατέγραψε δεκάδες κλικ παραπάνω, είμαι σίγουρος ότι πριν καλά καλά ολοκληρώσεις το διάβασμα του άρθρου, βλέπεις βιντεάκια με το όρυγμα του Ευπαλίνου στην Σάμο και φυσικά το γκολ που πιο πάνω περιέγραψα.

ΠΑΟΚι μου, θα μας χαρίσει πολλά και πανέμορφα γκολ ακόμη αυτός ο παικταράς και εύχομαι μαζί με τους τίτλους που θα φέρουν και την δική του υπογραφή, να υπογράψει και ένα νέο συμβόλαιο γιατί το αξίζει και τέτοιοι παίκτες μας αξίζουν.

ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ, ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΗ, ΛΑΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Διαβάστε ακόμη...