PAOK­-MANIA RELOADED...

"Έξις δευτέρα φύσις εστί" λέει ο Αριστοτέλης. Στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης ορίζει τη συνήθεια ως τη δεύτερη φύση του ανθρώπου.
Outlaw
PAOK­-MANIA RELOADED...

Για τον Αριστοτέλη η λέξη απέκτησε ηθικό βάρος καθότι η έξη συγκεντρώνει όλα τα δυνάμει, επίκτητα χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν μία προσωπικότητα. Είναι όλα εκείνα που προσδίδουν χαρακτήρα. Όλα όσα προσδιορίζουν την υπόσταση του ατόμου. Αυτό είναι για μένα ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο του δικού μου ατόμου. Μία συνήθεια, καλή ή κακή δε θα τη χαρακτηρίσω γιατί θα μπλέξουμε και το Νίτσε στην κουβέντα, που έχει ταυτιστεί με το δικό μου χαρακτήρα, το δικό μου βίο. Γιατί τι είναι ο ΠΑΟΚ; Τι συμβολίζει νέε μου; Ο ΠΑΟΚ είναι Πάθος, Αγώνας, Όραμα, Κατάκτηση. Ο Π.Α.Ο.Κ. νέε μου συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της αδιάλειπτης πάλης. Αν θες να μάθεις περισσότερα πέρνα μία βόλτα απ' τα τσιμέντα. Θα σου πουν. Άκου, δες, ζήσε. Δύσκολα να μην ταυτιστείς. Κι αν το ζεις από απόσταση. Εκεί να δεις μεράκι, αλλά και μαράζι...

Κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία χρόνια επί διοικήσεως Σαββίδη, η ομάδα ξεκινάει τη σεζόν με ενθουσιασμό, αύρα και φιλοδοξία. Ο σύλλογος βρίσκεται σε μία οικονομική ευδαιμονία που ενδεχομένως ποτέ στην ιστορία του δεν έτυχε. Τεράστιο πλεονέκτημα δεδομένης της εποχής και των συνθηκών. Όμως, όπως και πέρυσι έγραφα, το καλοκαίρι ενδείκνυται ως η εποχή που χτίζουμε κάστρα...στην άμμο.

Αυτό συνέβη ως περιπαικτικό μοτίβο τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, η "ηλεκτρική" καρέκλα του προπονητή της ομάδας αλλάζει με συχνότητα ελληνική. Αρχικά, ήρθε κάποιος Δώνης, έφυγε βράδυ και τον αντικατέστησε ο Γ.Χ. Στα play...ωχ. Εκείνο το καλοκαίρι επιλέχθηκε το βαρύ όνομα του Στέφενς ως λύση πεπειραμένου και με πολλές χάρες. Κάηκε από τα αποδυτήρια σε εκείνο το ανεπανάληπτο και αψυχολόγητο 2-2 στην Κρήτη με τον Εργοτέλη. Αντικαταστάτης εκ νέου ο Γ.Χ. Η χρονιά τελείωσε με τον ΠΑΟΚ να παίρνει τη 2η θέση στα play – off μετά κι από εκείνη την ευρηματική τιμωρία αφαίρεσης βαθμών από την ειδική βαθμολογία. Νέα σεζόν, με πλάνο λιτότητας, νηστείας και προσευχής. Ανακοινώνεται η επιστροφή του Αναστασιάδη και η πρώτη συνέντευξη τύπου δίνει το στίγμα του δόγματος "η μπάλα χαμηλά". Μέχρι το μήνα Δεκέμβριο, η ομάδα βρίσκεται σε υψηλές πτήσεις. Πρώτη με +5 από το δεύτερο Ολυμπιακό τον οποίο και κερδίζει εκτός έδρας σε ένα παιχνίδι που θα θυμούνται όλοι από την τελευταία θητεία του "καλόγερου" στον ΠΑΟΚ. Πιθανότατα και το τελευταίο καλό παιχνίδι εκείνης της χρονιάς.

Ο ΓΧ υπηρεσιακός για 3η και καταραμένη φορά όπου η ομάδα παρουσιάζεται αθλία μέχρι τέλους Μαίου. Καλοκαίρι γαρ και πάλι τα πάντα καινούργια. Νέος φέρελπις προπονητής, με μεγάλο όνομα σαν ποδοσφαιριστής, νέοι παίκτες, στον αστερισμό του "πολύ" Φρανκ Άρνεσεν. Ξεκίνημα από το μηδέν. Ωραία πράγματα στους προκριματικούς του Europa League. Μουδιασμένο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοση της. Εν τέλει, ο Κροάτης αποχωρεί και αφήνει πίσω του μία ομάδα ντεφορμέ και σκασμένη από το ρεκόρ τραυματισμών. Αποκορύφωμα, που έφερε κι το ξήλωμα του, οι δηλώσεις με τις οποίες απαξίωσε το ίδιο το ρόστερ συγκρίνοντας το με του ανταγωνιστή Ολυμπιακού μετά κι από τον ημιτελικό του Κυπέλλου που ποτέ δεν τελείωσε. Χαιρετάει, έχοντας αφήσει μόνο δυό στιγμές χαράς, στα παιχνίδι με τη Ντόρτμουντ. Αυτή τη φορά τη θέση θα αναλάβει ο Βλάνταν Ίβιτς, ερχόμενος από την U20 όπου η πορεία της/του παρακολουθείται στενά. Αποδεικνύεται η πιο σωστή λύση. Η ομάδα μαζεύεται εγκαίρως και σώζει μία χρονιά που φαινόταν χαμένη. Μπαίνουν σταθερές, δημιουργείται ισορροπία και έρχεται φυσιολογικά και δίκαια η 1η θέση στα play – off μετά από 6 εξαιρετικά τακτικά παιχνίδια, δεδομένων των εμπειριών της χρονιάς. Ο Ίβιτς ανανεώνεται αυτόματα από τον αρκετά ικανοποιημένο Σαββίδη και μαζί με το φρέσκο, από τον Ιανουάριο, Μίχελ τίθεται η αφετηρία για ένα ακόμη νέο project.

Αρχές Ιουλίου. Ο ΠΑΟΚ δείχνει να λειτουργεί ως ένα απόλυτα νορμάλ και επαγγελματικό κλαμπ. Δείχνει να διαχειρίζεται σωστά το έμψυχο δυναμικό και τα λεφτά του Ιβάν Σαββίδη. Ξεκινάει, πάλι, ένα ακόμη καλοκαίρι με θετική αύρα, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία. Γιατί, πλέον, υπάρχει κι ένα προηγούμενο. Πεπραγμένα της τελευταίας τετραετίας που "μαγκώνουν" την αισιοδοξία και κρατούν άπαντες φειδωλούς. Η γούνα πληρώθηκε ακριβά, αφότου κάηκε. Τώρα, πράγματι, η μπάλα μένει χαμηλά. Μα το ενθαρρυντικό είναι ότι αυτό αποπνέει ο ίδιος ο προπονητής.

Ο Βλάνταν Ίβιτς, στα 39 του χρόνια, δείχνει ένας φιλόδοξος μα εξαιρετικά σοβαρός τύπος. Δεν είναι στοίχημα, γιατί απέδειξε ότι γνωρίζει τις έξεις του ΠΑΟΚ, τα στεγανά, ακόμη και τα ερτζιανά. Ενδεχομένως εμπνεύστηκε κι από τον προπονητή που σημάδεψε την πορεία του στην ομάδα – τον Φερνάντο Σάντος. Κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν, η κατάρα του καφέ δερμάτινου θα φύγει από σκιά και θα αφήσει τη θέση της στον πράο, μειλίχιο Παρτιζάνο. Η σταθερότητα της φετινής ομάδας, θα είναι η πρώτη κατάκτηση. Ο προπονητής που θα το καταφέρει αυτό, θα μείνει. Για καιρό.

Διαβάστε ακόμη...